|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Przesunięty przez: Hardi 2011-11-28, 17:58 |
Prawosławie |
Autor |
Wiadomość |
aziz
Gość
|
Wysłany: 2006-06-20, 12:32
|
|
|
Podobają mi się te zapatrywania. Oby tak było w praktyce. |
|
|
|
 |
Paulina_____
Gość
|
|
|
|
 |
aziz
Gość
|
Wysłany: 2006-06-20, 12:33
|
|
|
W tym roku nasi prawosławni bracia będą obchodzić Wielkanoc tydzień później.
Większość z nich przez okres Wielkiego Postu nie je w ogóle mięsa, jaj, ryb, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Ten post wywodzą od Apostołów, którzy według najstarszych przekazów pościli w tym czasie własnie w taki sposób.
Szczerze powiedziawszy próbowałem pościć w tym roku przynajmniej bezmięsnie, ale ległem pod wpływem ostrej grypy. Może jeszcze nie czas, a może Pan Jezus każdemu przygotowuje jego drogę przez Wielkie Post.
Pozdrawiam!
Aziz
P.S. Czy można by wydzielić dział "Prawosławie" spośród "Innych wyznań chrześcijańskich"? Myślę, że na to zasługuje |
|
|
|
 |
anna01
Gość
|
|
|
|
[quote="Aziz"] Cytat: | W tym roku nasi prawosławni bracia będą obchodzić Wielkanoc tydzień później. | Nie tylko w tym roku. Kościół Prawosławny do dziś stosuje kalendarz juliański, różnica (do kalendarza gregoriańskiego) wynosi już 13 dni. |
|
|
|
 |
Aziz
Gość
|
|
|
|
Anna01 napisał/a: | Nie tylko w tym roku. Kościół Prawosławny do dziś stosuje kalendarz juliański, różnica (do kalendarza gregoriańskiego) wynosi już 13 dni. |
Różnie z tym wychodzi. W zeszłym roku różnica w obchodzeniu Wielkanocy wyniosła ok. miesiąca. |
|
|
|
 |
Rubinka
Bóg jest miłością

Wyznanie: poszukująca
|
Wysłany: 2008-05-02, 10:35
|
|
|
Witam!
Zauważyłam, że mało ludzi wie o Prawosławiu, sama właśnie chcę przejść do tego kościoła.
Wiele zprzeczności ma z kościołem katolickim, niepokalane poczęcie Marii, nieomylność papieża, czyściec, celibat, źle przetłumaczone II przykazanie....
Nie piszę, że to złe po prostu jak dla mnie nie zgodne z Biblią. |
_________________ "Moją miłością jest Chrystus, życie moje." - św. Teresa z Lisieux
 |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15756
|
Wysłany: 2008-05-02, 11:17
|
|
|
Rubinko, proponowałbym raczej, abyś najpierw troszkę dogłębniej zapoznała się z nauczaniem Koscioła katolickiego, a przede wszystkim jego podstawami, a dopiero potem podejmowała decyzje.
Tak nawiasem, to co Ci się nie podoba w II przykazaniu wg. Kk? |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
Rubinka
Bóg jest miłością

|
Wysłany: 2008-05-02, 11:41
|
|
|
Wiele razy odchodziłam od KRK więc zdecydowałam. Zawsze był powód nie mogę zrozumieć na czym nauczanie krk polega, na polityce czy na Bogu? Prawosławie same za siebie mówi i nie ma jak dla mnie żadnej w nim herezji.
2 przykazanie według krk Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
Poprawnie: Nie czyń sobie bożka, ani żadnego podobieństwa rzeczy tych, które są na niebie w górze, i które są na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią: nie będziesz się im nisko kłaniał , ani im służył. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2008-05-02, 11:51
|
|
|
Rubinka napisał/a: | Zawsze był powód nie mogę zrozumieć na czym nauczanie krk polega, na polityce czy na Bogu? |
Nie rozumiem tego pytania. O co ci chodzi pod słowami "nauczanie KK" w kontekście polityki i Biblii?
Rubinka napisał/a: | 2 przykazanie według krk Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
Poprawnie: Nie czyń sobie bożka, ani żadnego podobieństwa rzeczy tych, które są na niebie w górze, i które są na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią: nie będziesz się im nisko kłaniał , ani im służył. |
Ten temat był już omawiany wielokrotnie. Szkoda, że nie zwróciłaś uwagi na to, jaka jest treśc 1 przykazania wg. Kościoła katolickiego w pełnej, a nie katechetycznej, wersji... |
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
Rubinka
Bóg jest miłością

|
Wysłany: 2008-05-02, 14:20
|
|
|
Nie ważne co, ale czasem na ucznie KK jest nie Biblijne.
Dlatego przez wiele lat badałam KK i doszłam do wniosku, że dla mnie to zbyt za płytkie i nie wystarczające. Prawosławie mówi o wiele ważniejszych rzeczach i potrzebnych człowiekowi w rozwoju duchowym. Takie jest moje zdanie.... |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2008-05-02, 14:27
|
|
|
Rubinka napisał/a: | Nie ważne co, ale czasem na ucznie KK jest nie Biblijne.
Dlatego przez wiele lat badałam KK i doszłam do wniosku, że dla mnie to zbyt za płytkie i nie wystarczające. Prawosławie mówi o wiele ważniejszych rzeczach i potrzebnych człowiekowi w rozwoju duchowym. Takie jest moje zdanie.... |
Wybacz, ale muszę teraz to napisać:
Nie poznałaś nauczania Kościoła katolickiego, skoro napisałaś podkreślone przeze mnie słowa. |
|
|
|
 |
Rubinka
Bóg jest miłością

|
Wysłany: 2008-05-02, 14:39
|
|
|
Przepraszam bardzo w KK nawróciłam się nie powiem z jakiego powodu...
Nauczania kościoła zazwyczaj nie rozumiałam i nie zrozumiem, bo to do mojej duszy nie pasuje, choć chodziłam do kościoła i przyjmowałam Komunie, ale robiła to dla siebie i Boga aż pewnego dnia powiedziałam dość i więcej w kościele się nie pokazałam czasem płakać mi się chcę.... Po kilku latach zrozumiałam, że Prawosławie dla mnie jest duchowym pokarmem i drogą do Boga, tam mogę osobiście rozmawiać z samym Bogiem i na co dzień tam Go spotykam.
Teraz mogę powiedzieć, że nie mam co do tego żadnych wątpliwości, dzięki modlitwą mojego znajomego i moich znalazłam to czego tak szukałam. Nikt mnie nie zmusza do podjęcia takiej decyzji to moja własna, i moje osobiste życie i odczucia. Więc proszę mnie nie nawracać.
Chcę służyć Bogu, ale nie w KRK....... |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2008-05-02, 15:07
|
|
|
Niestety, ale je nie wyznaję przekonania, że "nieważne jaki Kościół, wazne aby służyć Bogu".
Znwu przykro mi to pisać, ale zamiast dopasować siebie do Boga i jego wymagań, szukasz sobie takiego Kościoła, który będzie pasował do twoich przekonań. |
|
|
|
 |
Rubinka
Bóg jest miłością

|
Wysłany: 2008-05-02, 15:10
|
|
|
Wiele podobnych osób jak ty chcą by to KRK był jedynie zbawczy choć ja tak nie sądzę, i nie dopasowuje sobie to czego chcę ale to czego Bóg ode mnie wymaga.
Robisz z igły widły przykro czasem jest czytać takie wypowiedzi jak twoje. Wszędzie zło dla ciebie jest tylko nie KRK on święty, ja tak nie uważam. Moje miejsce jest w Prawosławiu...... |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2008-05-02, 15:36
|
|
|
Rubinko, po pierwsze, znowu pokazujesz, że nie znasz nauczania Kościoła katolickiego.
Secundo, świętość Kościoła katolickiego to coś innego, niż świętość ludzi, którzy go tworzą.
Tertio: Przemyśl jeszcze raz dogłębnie, dlaczego chce przejść do Prawosławia. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|