|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
W Niebie czy na ziemi ? |
Autor |
Wiadomość |
tropiciel

|
Wysłany: 2016-08-31, 16:32
|
|
|
Vandersky
Cytat: | Uciekłeś od przedstawienia rzetelnej argumentacji. |
Uciekanie od przedstawiania rzetelnej argumentacji - to nie w moim stylu. To raczej ty uciekasz od przyjrzenia się doktrynom, które przyjąłeś "na wiarę".
Cytat: | Uwagi ad personam to dla mnie żaden argument. |
Uwagi ad personam to też nie w moim stylu. Pytam czy kumasz, bo widzę, że nie, i zwracam się byś uważniej czytał co piszę, bo czytasz nieuważnie i przypisujesz mi rzeczy, których nie powiedziałem ( chyba, że robisz to złośliwie ).
Cytat: | Szkoda, bo być może przeprowadzilibyśmy ciekawą dyskusję. |
Strata po twojej stronie, ja się z dyskusji nie wycofuję.
Cytat: | To nie syn przyjął ciało,lecz Bóg przeniósł pierwiastek jego życia do ciała bogobojnej niewiasty,- panny o imieniu Maria. |
to są twoje dodatki do Biblii, bo takich stwierdzień NIGDZIE NIE MA ! Powtarzasz po ludziach, którzy sami tego dobrze nie sprawdzili.
___________________________________ |
|
|
|
 |
Vandersky
|
Wysłany: 2016-08-31, 17:03
|
|
|
tropiciel napisał/a: | Strata po twojej stronie, ja się z dyskusji nie wycofuję. |
Ja tak. Ostatecznie.
tropiciel napisał/a: | to są twoje dodatki do Biblii, bo takich stwierdzień NIGDZIE NIE MA ! Powtarzasz po ludziach, którzy sami tego dobrze nie sprawdzili. |
Gdybyś uważniej czytał wiedziałbyś, że to nie są moje słowa, tylko cytat użytkownika Jachu. |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
Pomógł: 445 razy Wiek: 90 Dołączył: 09 Lis 2008 Posty: 10727 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2016-08-31, 17:04
|
|
|
Mt 1:18-21
18. Z narodzeniem Jezusa Chrystusa było tak. Po zaślubinach Matki Jego, Maryi, z Józefem, wpierw nim zamieszkali razem, znalazła się brzemienną za sprawą Ducha Świętego.
19. Mąż Jej, Józef, który był człowiekiem sprawiedliwym i nie chciał narazić Jej na zniesławienie, zamierzał oddalić Ją potajemnie.
20. Gdy powziął tę myśl, oto anioł Pański ukazał mu się we śnie i rzekł: Józefie, synu Dawida, nie bój się wziąć do siebie Maryi, twej Małżonki; albowiem z Ducha Świętego jest to, co się w Niej poczęło.
21. Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów .
(BT)
Komuś tu kojarzy się jakoweś wcielenie ??? |
_________________ (36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2016-09-01, 06:57
|
|
|
Jachu napisał/a: | Komuś tu kojarzy się jakoweś wcielenie ??? |
Ja nie zauważam niczego takiego.
Tak sobie jednak myślę...
Duch Święty to dla wielu osoba. Tak więc tacy mają Jezusa za syna Bożego, czy syna Ducha? |
|
|
|
 |
tropiciel

|
Wysłany: 2016-09-01, 07:51
|
|
|
Vandersky
Cytat: | tropiciel napisał/a:
to są twoje dodatki do Biblii, bo takich stwierdzień NIGDZIE NIE MA ! Powtarzasz po ludziach, którzy sami tego dobrze nie sprawdzili. |
twoja wypowiedź : Cytat: | Gdybyś uważniej czytał wiedziałbyś, że to nie są moje słowa, tylko cytat użytkownika Jachu. |
No właśnie widzę, że w ogóle nie kumasz co piszę. Powtarzasz nie słowa po użytkowniku Jachu, tylko doktryny, ktore są niebiblijne, po teologach, którzy nie mają ducha Bożego i ciągle się mylą ! Kto więc tu jest nieuważny ?!
A to są twoje słowa :
Cytat: | Ja wyznaję, że nie pierwiastek, ale cała hipostaza (osoba) Syna przyjęła ciało |
Odkąd to hipostaza jest osobą ??? Kiedyż to hipostaza Syna przyjęła ciało ? Nigdzie takiego oktreślenia w Biblii nie ma !
____________________________________ |
|
|
|
 |
Efezjan
Dziecko Boże
Wyznanie: katolik
|
Wysłany: 2016-11-28, 04:25
|
|
|
Jachu napisał/a: | Albertus napisał/a: | J14: (2) W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce. (3) A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście i wy byli tam, gdzie Ja jestem. |
Jasnym jest,że Jezus mówił to do swoich uczni,a nie do całego "pospólstwa".
Tylko wybranym Pańskim dana jest obietnica z nadzieją,że odziedziczą Królestwo ze swoim Mistrzem. Ludzie zostali stworzeni do życia na Ziemi i ona jest ich mieszkaniem i na niej będą żyć,gdy przejdą próbę doskonałości na poziomie ludzkim w Tysiącleciu. |
Za miliard lat, gdy Słońce zacznie pomału wchodzić w fazę czerwonego olbrzyma życie na Ziemi nie będzie możliwe.
A skad wiadomo, że Jezus mówił to do swoich uczniów? |
_________________ "Patrzcie, jak wielką miłością obdarzył nas Ojciec, że zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi i jesteśmy [nimi]. A świat dlatego nas nie zna, ponieważ i jego nie poznał. Umiłowani już teraz jesteśmy dziećmi Bożymi, a jeszcze się nie okazało, czym będziemy. 1J 3, 1-2 |
|
|
|
 |
Lukian

Wyznanie: katolickie
|
Wysłany: 2016-11-28, 07:16
|
|
|
tropiciel napisał/a: | Odkąd to hipostaza jest osobą ??? Kiedyż to hipostaza Syna przyjęła ciało ? |
J 1:14 pau "Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. Oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, którą jako Jednorodzony, pełen łaski i prawdy, ma od Ojca." |
_________________ Gal 4:6 " A ponieważ jesteście synami, Bóg wysłał do naszych serc Ducha swego Syna, który woła: „Abba, Ojcze!"
http://zrodlaobjawienia.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Efezjan
Dziecko Boże
|
Wysłany: 2016-11-28, 22:04
|
|
|
Henryk napisał/a: | Jachu napisał/a: | Komuś tu kojarzy się jakoweś wcielenie ??? |
Ja nie zauważam niczego takiego.
Tak sobie jednak myślę...
Duch Święty to dla wielu osoba. Tak więc tacy mają Jezusa za syna Bożego, czy syna Ducha? |
Jeśli Duch Święty mówi i jest posyłany, to jest osobą. Mówienie jest cechą ludzką. Prąd elektryczny czy siła Boża mówić nie może. |
_________________ "Patrzcie, jak wielką miłością obdarzył nas Ojciec, że zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi i jesteśmy [nimi]. A świat dlatego nas nie zna, ponieważ i jego nie poznał. Umiłowani już teraz jesteśmy dziećmi Bożymi, a jeszcze się nie okazało, czym będziemy. 1J 3, 1-2 |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2016-11-29, 07:06
|
|
|
Efezjan napisał/a: | Jeśli Duch Święty mówi i jest posyłany, to jest osobą. Mówienie jest cechą ludzką. Prąd elektryczny czy siła Boża mówić nie może. |
Można napełnić czyjeś serce i umysł osobą? Czy można uwielbiać Boga w jakiejś innej, niezależnej od nas "osobie"?
Czy, „duch światowy”, „duch wieszczy”, „duch antychrysta”, czy "ospały duch" jest osobą?
Triady bóstw znamy doskonale z religii pogańskich... |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
Pomógł: 445 razy Wiek: 90 Dołączył: 09 Lis 2008 Posty: 10727 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2016-11-29, 12:47
|
|
|
Ciekawe,że ducha (Ducha),-wyleje Bóg
Dz 2:14-18
14. Wtedy stanął Piotr razem z Jedenastoma i przemówił do nich donośnym głosem: Mężowie Judejczycy i wszyscy mieszkańcy Jerozolimy, przyjmijcie do wiadomości i posłuchajcie uważnie mych słów.
15. Ci ludzie nie są pijani, jak przypuszczacie, bo jest dopiero trzecia godzina dnia,
16. ale spełnia się przepowiednia proroka Joela:
17. W ostatnich dniach - mówi Bóg - wyleję Ducha mojego na wszelkie ciało, i będą prorokowali synowie wasi i córki wasze, młodzieńcy wasi widzenia mieć będą, a starcy - sny.
18. Nawet na niewolników i niewolnice moje wyleję w owych dniach Ducha mego, i będą prorokowali.
(BT)
Osobę można wylać???
Aczkolwiek popularne bywa powiedzenie "wylać", np z pracy,uczelni itp |
_________________ (36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz. |
|
|
|
 |
Efezjan
Dziecko Boże
|
Wysłany: 2016-11-30, 19:12
|
|
|
Henryk napisał/a: | Efezjan napisał/a: | Jeśli Duch Święty mówi i jest posyłany, to jest osobą. Mówienie jest cechą ludzką. Prąd elektryczny czy siła Boża mówić nie może. |
Można napełnić czyjeś serce i umysł osobą? Czy można uwielbiać Boga w jakiejś innej, niezależnej od nas "osobie"?
Czy, „duch światowy”, „duch wieszczy”, „duch antychrysta”, czy "ospały duch" jest osobą?
Pisany małą literą nie jest osobą i Bogiem. Pisany dużą jest.
A te triady mają jedną naturę, czy trzy natury? |
|
|
|
 |
Wnikliwy

|
Wysłany: 2016-11-30, 22:08
|
|
|
Efezjan napisał/a: | Henryk napisał/a: | Efezjan napisał/a: | Jeśli Duch Święty mówi i jest posyłany, to jest osobą. Mówienie jest cechą ludzką. Prąd elektryczny czy siła Boża mówić nie może. |
Kurcze rozwalasz mnie Efezjan |
|
 |
Efezjan
Dziecko Boże
|
Wysłany: 2016-11-30, 22:38
|
|
|
Wnikliwy napisał/a: | Efezjan napisał/a: | Henryk napisał/a: | Efezjan napisał/a: | Jeśli Duch Święty mówi i jest posyłany, to jest osobą. Mówienie jest cechą ludzką. Prąd elektryczny czy siła Boża mówić nie może. |
Kurcze rozwalasz mnie Efezjan |
Pisanie o triadach jest proste, ale odpowiedź na pytanie już nie? Zatem? Jak to jest Wnikliwy? Badałeś to, skoroś wnikliwy, czy przyjąłeś z dobrodziejstwem inwentarza? |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2016-11-30, 22:56
|
|
|
Efezjan napisał/a: | Mówienie jest cechą ludzką. |
I usłyszałem, jak mówił ołtarz: «Tak, Panie, Boże wszechwładny, prawdziwe są Twoje wyroki i sprawiedliwe». (Obj 16:7)
Rzekł Bóg: «Cóżeś uczynił? Krew brata twego głośno woła ku mnie z ziemi! (Rodz 4:10)
Personifikacje. |
_________________ Oszołomstwu mówię NIE! |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2016-11-30, 22:58
|
|
|
Efezjan napisał/a: | A skad wiadomo, że Jezus mówił to do swoich uczniów? |
Mówiąc te słowa siedział z nimi na Ostatniej Wieczerzy. |
_________________ Oszołomstwu mówię NIE! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|