|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Narodzenie na nowo |
Autor |
Wiadomość |
Listek

Pomógł: 551 razy Dołączył: 31 Mar 2013 Posty: 7852 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2019-06-06, 22:03
|
|
|
Narodzenie na nowo to chrzest w duchu Św. Jak zapowiedział prorok Ezechiel to nowe żywe serce dla wierzącego i Boży duch we wnętrzu jego jestestwa.
(26) I dam wam nowe serce oraz złożę w waszym wnętrzu świeżego Ducha; z waszego ciała usunę kamienne serce i dam wam serce żywe.
(27) Tak, Mojego Ducha złożę w waszym wnętrzu oraz sprawię, byście postępowali według Moich uczynków sprawiedliwości, przestrzegali Moich sądów i je spełniali. Ezechiel 36,26-27
Owocem nowego narodzenia jest miłość do Bożych przykazań i posłuszeństwo dążące do doskonałości Mesjasza. |
_________________ Twa sprawiedliwość to wieczna sprawiedliwość, a Tora Twoja jest prawdą Ps.119,142
"I będzie ci jako znak na ręce twojej i jako przypomnienie między oczyma twoimi, aby prawo Boga było zawsze w ustach twoich." Wj 13:9 |
|
|
|
 |
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3027 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2019-06-06, 23:22
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Dlatego, wuka, że wy twierdzicie, iż stosujecie się tylko do tego, co jest zapisane w Biblii, zaś w Kościele katolickim ta sprzeczna z Pismem Świętym zasada nie obowiązuje. |
Poprosze zatem o cytaty z Pisma Swietego ktore stwierdzaja,ze przestrzeganie jego zapisow jest z nim sprzeczne. |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2019-06-07, 10:55
|
|
|
booris napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | Dlatego, wuka, że wy twierdzicie, iż stosujecie się tylko do tego, co jest zapisane w Biblii, zaś w Kościele katolickim ta sprzeczna z Pismem Świętym zasada nie obowiązuje. |
Poprosze zatem o cytaty z Pisma Swietego ktore stwierdzaja,ze przestrzeganie jego zapisow jest z nim sprzeczne. |
Katolików w ogóle mało co obowiązuje. Raz - jak pasuje i jest potrzeba, to domagają się cytatów dosłownych, innym razem żądają od nas dokładnej znajomości miliona zmiennych nauk swego kościoła, jeszcze kiedy indziej, gdy pasuje chcą cytatów z katechizmu...
Raz rybki raz akwarium, raz ciastko raz polewę i tak w kółko.
Chyba już trzecie temat został założony o tym samym i ciągle jeden bełkot: daj cytat, a jak dostaje ich mnóstwo to : nas biblia nie obowiązuje. Szkoda czasu i atłasu. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 45 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2019-06-07, 12:42
|
|
|
Wuka, skoro twierdzisz, że stosujesz się tylko do tego, co jest w Biblii, to dlaczego płaczesz, że nie da się ze mną rozmawiać, bo domagam się cytatów z Pisma Świętego, które zawierają głoszone przez Ciebie tezy?
I nie kłam: Nigdy nie napisałem, że w Kościele katolickim "Biblia nie obowiązuje"! |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2019-06-08, 06:54
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Nigdy nie napisałem, że w Kościele katolickim "Biblia nie obowiązuje"! |
To wie się samo przez się.
Nie musisz o tym pisać...
Kolejność obowiązujących poglądów jest taka- o czym wielokrotnie pisałem:
1. dogmat
2. tradycja
3. bardzo wybiórczo Biblia
4. nowe dogmaty- czytaj: nowe pomysły papieży. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2019-06-08, 08:47
|
|
|
Henryk napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | Nigdy nie napisałem, że w Kościele katolickim "Biblia nie obowiązuje"! |
To wie się samo przez się. |
Nie, to jest zwykłe kłamstwo rozpowszechniane przez takich pseudoapologetów jak Ty, którzy g... wiedzą o Kościele katolickim, a jedyne, na co ich stać, to pseudopolemiki z tym, co sobie wymyślili i przypisują Kościołowi. Dobitnie dowodzi tego ten tekst:
Henryk napisał/a: | Kolejność obowiązujących poglądów jest taka- o czym wielokrotnie pisałem:
1. dogmat
2. tradycja
Oczywiście "dowodem", że tak jest w Kościele katolickim były by teksty "wszyscy wiedzą", a jak bym zażądał rzeczywistych dowodów w postaci stosownych źródeł katolickich, gdzie tak napisano, to zaczął byś zaczął odwracać kota i ogonem i domagać się, abym udowodnił, że tak nie jest. |
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2019-06-08, 09:43
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Oczywiście "dowodem", że tak jest w Kościele katolickim były by teksty "wszyscy wiedzą", a jak bym zażądał rzeczywistych dowodów w postaci stosownych źródeł katolickich, gdzie tak napisano, to zaczął byś zaczął odwracać kota i ogonem i domagać się, abym udowodnił, że tak nie jest. |
Wcale nie domagam się od Ciebie niemożliwego!
Kolejność obowiązujących poglądów w KK jest taka- o czym wielokrotnie pisałem:
1. dogmat- nie mający żadnego oparcia w Biblii
2. tradycja- najczęściej zaczerpnięta z pogańskich zwyczajów
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
Wyznanie: chrześcijanka
Pomogła: 95 razy Dołączyła: 17 Mar 2017 Posty: 1751 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2019-06-08, 13:33
|
|
|
Przecież ten KK, jest kontynuacją Zakonu Mojżeszowego. Dalej posługuje się prawem tego Zakonu, czego dowodem jest historia - krwawe krucjaty, inkwizycja- zbrodnia za zbrodnią.
Dalej są składane ofiary na ołtarzu. Ewangelia Chrystusowa jest tam całkowicie nie przyjęta. Zniewolony i wiszący Jezus jest tylko " straszakiem " dla zniewolonych owieczek. |
_________________ JEZUS MOIM ZBAWCĄ |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2019-06-08, 15:47
|
|
|
Nie ma to jak solidna, wyssana z palca bajeczka na poprawienie samopoczucia. |
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
Wyznanie: chrześcijanka
Pomogła: 95 razy Dołączyła: 17 Mar 2017 Posty: 1751 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2019-06-08, 16:47
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Nie ma to jak solidna, wyssana z palca bajeczka na poprawienie samopoczucia. | a
Wyobraź sobie, że ta prawda nie poprawia mi samopoczucia. |
_________________ JEZUS MOIM ZBAWCĄ |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2019-06-08, 16:50
|
|
|
Przykro mi nie bardzo, ale to jest bajeczka wyssana z palca, a nie prawda. W dodatku z brudnego, kłamliwego palucha... |
|
|
|
 |
booris
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3027 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2019-06-08, 20:11
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | . W dodatku z brudnego, kłamliwego palucha... |
Niezle,niezle. Pamietasz jak pytalem o przestrzeganie przez Ciebie Dekalogu? |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2019-06-08, 20:25
|
|
|
Zrobię wyjątek...
booris napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | . W dodatku z brudnego, kłamliwego palucha... |
Ależ pamiętam. Do dzisiaj nie udowodniłeś swojej tezy, że się do niego nie stosuję, co postawiło ją w rzędzie takich samych bujd wyssanych z brudnego palucha. |
|
|
|
 |
booris
|
Wysłany: 2019-06-08, 23:04
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Zrobię wyjątek...
booris napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | . W dodatku z brudnego, kłamliwego palucha... |
Ależ pamiętam. Do dzisiaj nie udowodniłeś swojej tezy, że się do niego nie stosuję, co postawiło ją w rzędzie takich samych bujd wyssanych z brudnego palucha. |
Po pierwsze-na moje pytanie dotyczace Twojego przestrzegania Dekalogu nigdy nie odpowiedziales twierdzaco.
Po drugie-udowodnij,ze mam brudnego palucha i ze go ssam.Jezeli tego nie zrobisz,to oznacza ze jestes klamca,a co za tym idzie nie przestrzegasz Dekalogu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|