|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
FILOZOFIA ŻYCIA |
Autor |
Wiadomość |
Koenzym
|
Wysłany: 2019-12-31, 09:58
|
|
|
Marius Bienius napisał/a: |
Filozofia życia? Nie ma żadnej głębokiej filozofii.
Najprostsza może – „żyj i daj żyć innym". |
Ale według jakich reguł mamy żyć? Jeśli każdy wymyśli własną, to co z tego wyjdzie? |
|
|
|
 |
Marius Bienius

Pomógł: 58 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 1012 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2019-12-31, 10:06
|
|
|
Queza napisał/a: |
Bóg nadał sens mojemu życiu, dlaczego miałabym z tego rezygnować? A wolna to ja jestem jak śpię. |
Jeśli to nadaje sens Twojemu życiu, to bardzo dobrze.
Jeśli dzięki temu jesteś lepszym człowiekiem, to również bardzo dobrze.
Tylko wiesz, żeby być dobrym człowiekiem i znaleźć sens swojego życia, nie trzeba wierzyć w niewidzialną postać
Ale szanuję Twój wybór
Koenzym napisał/a: |
Ale według jakich reguł mamy żyć? Jeśli każdy wymyśli własną, to co z tego wyjdzie? |
Masz piękną uniwersalną zasadę miłości bliźniego w Biblii. Tego się trzymaj |
_________________ "Zobaczyć świat w ziarnku piasku, niebiosa w jednym kwiecie z lasu,
W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, w godzinie nieskończoność czasu" |
|
|
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2019-12-31, 10:26
|
|
|
RN napisał/a: |
Poza tym człowiek nigdy nie powinien być zbyt pewny siebie, bo wcześniej czy póżniej, mniejsze lub większe napotka kłopoty.
Nie powinno się mówić, ja to na pewno zrobię, tu czy tam pojadę, nie będę z tym czy owym miał problemu, to się na pewno załatwi itd.
Niczego nie powinno się dogmatyzować. Lepiej zostawiać sobie wentyl bezpieczeństwa w prawdopodobieństwie. Można też mówić, jak Bóg da to zrobię to czy owo.
Ile ja osób znałem, co to mieli wielkie plany, wiatr we włosach, nie było dla nich przeszkody.
Dość wcześnie zeszli z tego świata.
Jednocześnie znam osoby, które przedstawiają siebie jako schorowane, a co do planów odpowiadają, że nic nie planują, to nie dla nich, bo się słabo czują i chyba już niedługo umrą.
I wiesz co.....ja to słyszę już od 40 lat |
Odnośnie podkreślonego:
Cytat: |
List Jakuba 4, 13-16 (BW)
A teraz wy, którzy mówicie: Dziś albo jutro pójdziemy do tego lub owego miasta, zatrzymamy się tam przez jeden rok i będziemy handlowali i ciągnęli zyski, wy, którzy nie wiecie, co jutro będzie. Bo czymże jest życie wasze? Parą jesteście, która ukazuje się na krótko, a potem znika. Zamiast tego, winniście mówić: Jeżeli Pan zechce, będziemy żyli i zrobimy to lub owo. Wy natomiast chełpicie się przechwałkami swoimi; wszelka tego rodzaju chełpliwość jest zła.
|
|
_________________ Jestem na forum. Nie nauczam, bo jeszcze mało wiem.
Nie nauczam, tylko dyskutuję. |
|
|
|
 |
Koenzym
|
Wysłany: 2019-12-31, 11:26
|
|
|
Marius Bienius napisał/a: |
Czegoś tu nie rozumiem. Przecież wcześniej napisałeś:
Marius Bienius napisał/a: | Pełną wolność w tzw. sercu daje odrzucenie hipotezy Boga/bogów/wszelkich religii. Odrzucenie wpajanej wszędzie dookoła tezy, że istnieje jakaś wszechmocna, opiekująca się tym światem istota, uwalnia głowę od chorych idei, nakazów i zwykłych wszechobecnych bzdur związanych z jakimś rzekomym sacrum |
|
|
|
|
 |
Marius Bienius

|
Wysłany: 2019-12-31, 11:58
|
|
|
Koenzym napisał/a: | Marius Bienius napisał/a: |
Czegoś tu nie rozumiem. Przecież wcześniej napisałeś:
Marius Bienius napisał/a: | Pełną wolność w tzw. sercu daje odrzucenie hipotezy Boga/bogów/wszelkich religii. Odrzucenie wpajanej wszędzie dookoła tezy, że istnieje jakaś wszechmocna, opiekująca się tym światem istota, uwalnia głowę od chorych idei, nakazów i zwykłych wszechobecnych bzdur związanych z jakimś rzekomym sacrum |
|
Czego nie rozumiesz? Miłowania bliźniego?
Ta zasada, owszem, znajduje się w Biblii, ale nie jest ściśle związana z religią.
Biblia to starożytne księgi — dla jednych natchnione słowa, dla innych po prostu księgi, które mają w sobie historyczno-kulturowy zapis.
Niewierzący też mogą kochać
Bóg/bogowie/religie nie mają monopolu na miłość.
Rozumiesz już? |
_________________ "Zobaczyć świat w ziarnku piasku, niebiosa w jednym kwiecie z lasu,
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2019-12-31, 12:41
|
|
|
Marius Bienius napisał/a: | Niewierzący też mogą kochać
Bóg/bogowie/religie nie mają monopolu na miłość. |
...i dobrze czynić
Też tak myśle. Jednak według fundamentalistó religijnych to za mało, o wiele za mało. Musisz wyjść do przodu itd.itd. , ewentualnie zasuwać do spowiedzi, a po niej ... hulaj dusza, do nastepnej - oczywiście. No i koniecznie pokrop sobie głowę woda, a masz zbawienie w kieszeni, takie z łaski |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2019-12-31, 12:43
|
|
|
A tak w ogóle co ten temat ma wspólnego z FILOZOFIĄ ŻYCIA, jak to wykrzyczała wybrana?
Mamy indywidualne poglądy na sposób przeżycia swojego życia, ale FILOZOFIA , to takie górnolotne |
|
|
|
 |
Koenzym
|
Wysłany: 2019-12-31, 13:05
|
|
|
Marius Bienius napisał/a: | Rozumiesz już? |
Nie. Nie rozumiem. Nie pojmuję jak ktoś uznający Biblię za twór historyczno-kulturowy może opierać się na jej miernikach moralnych.
A Ty to ogarniasz, czy też nie? |
|
|
|
 |
Marius Bienius

|
Wysłany: 2019-12-31, 13:21
|
|
|
Koenzym napisał/a: | Marius Bienius napisał/a: | Rozumiesz już? |
Nie. Nie rozumiem. Nie pojmuję jak ktoś uznający Biblię za twór historyczno-kulturowy może opierać się na jej miernikach moralnych.
A Ty to ogarniasz, czy też nie? |
Litości
Miłość bliźniego, to nie jest jakiś miernik moralności, tylko uniwersalna zasada, tycząca się każdego człowieka.
I akurat jest ona zawarta, między innymi, na kartach Biblii. |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2019-12-31, 13:21
|
|
|
Koenzym napisał/a: | Nie pojmuję jak ktoś uznający Biblię za twór historyczno-kulturowy może opierać się na jej miernikach moralnych.
|
Mój drogi. Biblia NIE jest potrzebna do tego, aby być człowiekiem moralnym. Myślę, że o to chodzi. |
|
|
|
 |
Luba
Pomogła: 87 razy Dołączyła: 18 Mar 2017 Posty: 1307
|
Wysłany: 2019-12-31, 14:11 Re: FILOZOFIA ŻYCIA
|
|
|
wybrana napisał/a: |
Bóg Ojciec stworzył człowieka w Raju. Raj, to nie ogród na ziemi, ale to miejsce w Niebie. Człowiek miał duszę i ciało niebiańskie - takie, które otrzymują zbawieni którzy idą do Nieba po swojej śmierci. Celem życia człowieka jest powrócić do utraconego raju i otrzymać z powrotem swoje przemienione ciało.
Ziemia jest dla człowieka czyścem i daje możliwość i szansę powrotu tam, co człowiek utracił.
Człowiek przechodzi różne procesy i doświadczenia. Jest wypróbowany przez wodę i ogień.
Bóg nas wspomaga, a szatan niszczy.
Szatan w większości przejął na ziemi dusze ludzkie we władanie. Robi wszystko byśmy nie odnaleźli swojej drogi powrotnej do Raju.
Bóg widząc jak człowiek bardzo pobłądził i jak tylko nieliczni odnajdują drogę dał człowiekowi ZBAWICIELA, który jest drogą i prawdą.
Jezus nie przyszedł by sądzić, ale by zbawić.
Gdy ponownie przyjdzie na świat, to po by sądzić. |
Sama na to wpadlas, wybrana?
Cytat: | Takie jest moje pojmowanie |
To "twoje pojmowanie" wcale nie jest twoje. Zasugerowalas sie "pojmowaniem"ludzi zniewolonych przez system religijny i przyjelas to "pojmowanie" za swoje, stając sie sama niewolnicą tego systemu.
To, co nazywasz swoją filozofią, to tylko cudza idea, w ktora uwierzylas.
Jakos trudno dopatrzec sie w tobie filozofa, wybrana |
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
Wyznanie: chrześcijanka
Pomogła: 95 razy Dołączyła: 17 Mar 2017 Posty: 1751 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2019-12-31, 14:38 Re: FILOZOFIA ŻYCIA
|
|
|
Luba napisał/a: | wybrana napisał/a: |
Bóg Ojciec stworzył człowieka w Raju. Raj, to nie ogród na ziemi, ale to miejsce w Niebie. Człowiek miał duszę i ciało niebiańskie - takie, które otrzymują zbawieni którzy idą do Nieba po swojej śmierci. Celem życia człowieka jest powrócić do utraconego raju i otrzymać z powrotem swoje przemienione ciało.
Ziemia jest dla człowieka czyścem i daje możliwość i szansę powrotu tam, co człowiek utracił.
Człowiek przechodzi różne procesy i doświadczenia. Jest wypróbowany przez wodę i ogień.
Bóg nas wspomaga, a szatan niszczy.
Szatan w większości przejął na ziemi dusze ludzkie we władanie. Robi wszystko byśmy nie odnaleźli swojej drogi powrotnej do Raju.
Bóg widząc jak człowiek bardzo pobłądził i jak tylko nieliczni odnajdują drogę dał człowiekowi ZBAWICIELA, który jest drogą i prawdą.
Jezus nie przyszedł by sądzić, ale by zbawić.
Gdy ponownie przyjdzie na świat, to po by sądzić. |
Sama na to wpadlas, wybrana?
Cytat: | Takie jest moje pojmowanie |
To "twoje pojmowanie" wcale nie jest twoje. Zasugerowalas sie "pojmowaniem"ludzi zniewolonych przez system religijny i przyjelas to "pojmowanie" za swoje, stając sie sama niewolnicą tego systemu.
To, co nazywasz swoją filozofią, to tylko cudza idea, w ktora uwierzylas.
Jakos trudno dopatrzec sie w tobie filozofa, wybrana |
No to może ty przedstaw swoją. |
_________________ JEZUS MOIM ZBAWCĄ |
|
|
|
 |
Luba
|
Wysłany: 2019-12-31, 14:48 Re: FILOZOFIA ŻYCIA
|
|
|
wybrana napisał/a: |
Najpierw ty przedstaw swoją |
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
Wyznanie: chrześcijanka
Pomogła: 95 razy Dołączyła: 17 Mar 2017 Posty: 1751 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2019-12-31, 15:22 Re: FILOZOFIA ŻYCIA
|
|
|
Luba napisał/a: | wybrana napisał/a: |
Najpierw ty przedstaw swoją | Myślę, że ja się jasno określiłam, ale ty oprócz krytyki wszystkiego i każdego nie potrafisz jasno i rzetelnie przedstawić swojej filozofii pojmowania. Jesteś we właściwym ku temu temacie-więc rozwiń swoje skrzydła i poucz nas.Ja chętnie się czegoś nowego nauczę. |
_________________ JEZUS MOIM ZBAWCĄ |
|
|
|
 |
Luba
|
Wysłany: 2019-12-31, 15:49 Re: FILOZOFIA ŻYCIA
|
|
|
wybrana napisał/a: | Luba napisał/a: | wybrana napisał/a: |
Najpierw ty przedstaw swoją | Myślę, że ja się jasno określiłam, ale ty oprócz krytyki wszystkiego i każdego nie potrafisz jasno i rzetelnie przedstawić swojej filozofii pojmowania. Jesteś we właściwym ku temu temacie-więc rozwiń swoje skrzydła i poucz nas.Ja chętnie się czegoś nowego nauczę. |
Ja tylko zwracam uprzejmie uwage, ze nie rozumiesz pojecia "filozofia"
I jestem daleka od tego, aby krytykowac "twoją filozofie"
Ambicji do nauczania tez nie mam ...raczej charyzme
Konfrontacja moich przemyslen z innymi nie jest pouczaniem lecz probą dyskusji, z ktorej- jesli potrafisz- mozesz ( nie musisz) wyciagnac wnioski dla siebie i ewentualnie podzielic sie nimi na forum....bez zbednych emocji
Pozdrawiam cie w Duchu i Prawdzie |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|