|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY biblia.webd.pl
|
Amma |
Autor |
Wiadomość |
Queza
The Morning Star

Pomogła: 155 razy Wiek: 39 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4702 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2020-04-18, 17:28
|
|
|
wuka napisał/a: | Queza napisał/a: | Jak forum zniknie, |
Dlaczego miałoby zniknąć? Przecież Anny nie ma od długiego czasu, a jednak forum nadal jest. Od lat. Co takiego się stało, że nagle zaczynacie mówić, że akurat teraz forum zniknie? |
Jakaś taka panika jest. Ratao pisał, że dostał wiadomość, że płatność należy zrobić jak najszybciej. To coś może oznaczać. |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
 |
Krystian

Wyznanie: Chrystianin
Pomógł: 106 razy Wiek: 48 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 4237
|
Wysłany: 2020-04-19, 01:16
|
|
|
[quote]Oj jakie brednie piszesz. Bóg stworzył człowieka na obraz swój obdarzając człowieka Duchem Bożym. Człowiek - został wyróżniony wśród stworzeń Bożych. Płeć, ani cialo nie ma tu znaczenia.
To jest Twoja wersja Biblii, apostoł Paweł pisał tak:
Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa. (14) I nie Adam został zwiedziony, lecz kobieta, gdy została zwiedziona, popadła w grzech |
_________________ Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.
Ewangelia Jana 3:16
 |
|
|
|
 |
RN

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5148 Skąd: Ziemia Łódzka
|
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
Wyznanie: chrześcijanka
Pomogła: 95 razy Dołączyła: 17 Mar 2017 Posty: 1795 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2020-04-19, 08:45
|
|
|
[quote="Krystian"] Cytat: | Oj jakie brednie piszesz. Bóg stworzył człowieka na obraz swój obdarzając człowieka Duchem Bożym. Człowiek - został wyróżniony wśród stworzeń Bożych. Płeć, ani cialo nie ma tu znaczenia.
To jest Twoja wersja Biblii, apostoł Paweł pisał tak:
Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa. (14) I nie Adam został zwiedziony, lecz kobieta, gdy została zwiedziona, popadła w grzech | No i co z tego, że tak pisał, czy na podstawie tych słów wykluczasz, że Bóg stworzył kobietę. |
_________________ JEZUS MOIM ZBAWCĄ |
|
|
|
 |
efroni
Pomógł: 278 razy Wiek: 63 Dołączył: 11 Kwi 2013 Posty: 2304
|
Wysłany: 2020-04-19, 09:18
|
|
|
Bóg jest Miłością
Czym jest Miłość ?
To byt osobowy ? Nie .
To system ? Nie .
Mówią, że to "chemia" , ale co za tym słowem się kryje ?
Czy tą "chemię" można zmierzyć ?
Gdyby była wielkością fizyczna można by JĄ było zmierzyć , zobaczyć .
Nie można JEJ zmierzyć , zobaczyć bo jest Duchem [Bóg jest Duchem], ale można odczuć , poczuć , że JEST , że ISTNIEJE .
Przecież ONA sama o sobie mówi JHVH tzn. JESTEM - po prostu JESTEM , ISTNIEJĘ .
Jest ONA wszystkim we wszystkim i we wszystkich i wszystko sobą wypełnia .
Jest jak eter (fizyka) ? Nie , ale jest Środowiskiem w którym istnieje wszystko co istnieje
Jest Środowiskiem w którym żyje wszystko co żyje .
To rodzaj mocy , energii , władzy , siły stwórczej ? Nie tylko to, jest przecież i mądra i inteligentna i dobra .
Mówią, że jedyną miarą miłości jest czas , ale ta Miłość nie ma ani początku ani końca .
TA Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest.
TA Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą;
TA Miłość nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego;
TA Miłość nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współ-weseli się z prawdą.
Jest Miłość i jest miłość , ale i o TEJ Miłości i o tej miłości mówimy TA , ONA a więc żeńska.
Bóg który jest Miłością to Abba[Ojciec]/Ima[Matka] zarazem.
To doskonała nierozdzielna jedność miłości rodzicielskiej [ojcowskiej i matczynej] , to jak awers i rewers jednej monety . |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

Pomogła: 155 razy Wiek: 39 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4702 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2020-04-19, 18:59
|
|
|
efroni napisał/a: | to jak awers i rewers jednej monety . |
To porównanie podoba mi się. |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
 |
efroni
Pomógł: 278 razy Wiek: 63 Dołączył: 11 Kwi 2013 Posty: 2304
|
Wysłany: 2020-04-20, 09:22
|
|
|
Cytat: | To jest Twoja wersja Biblii, apostoł Paweł pisał tak:
Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa. (14) I nie Adam został zwiedziony, lecz kobieta, gdy została zwiedziona, popadła w grzech |
- każda translacja , pomniejsza przekaz oryginału
- nie ma w j. hebrajskim imienia "Adam" , to tak jakby komuś w Polsce nadać imię "Człowiek"
Bo najpierw został stworzony Człowiek[ po hebrajsku Adam] , potem Ḥawwā tj. "dająca życie" .
Jeżeli patrzymy na kolejność stwarzania to widzimy, że to co doskonale [ Człowiek] zostało stworzone na końcu dni [ to Ḥawwā tj. "dająca życie" została stworzona na końcu dni]
A mężczyzna [isz] widząc swoją mężatkę [iszę] powiedział ;Ta dopiero jest kością z moich kości i ciałem z mego ciała!
To znaczy że ciało Człowieka które zostało stworzone na końcu dni jest doskonałe - tak samo doskonale jak dusza i duch Człowieka .
I nie Człowiek został zwiedziony , to znaczy że dopóki ciało dusza i duch Człowieka są jednością [ są razem ,są zjednoczeni] to nic i nikt nie zdoła zwieźć Człowieka .
Ewa została zwiedziona wtedy gdy była w oddzieleniu a to znaczy że grzech [pokuszenie]
ma władzę nad nami wtedy gdy ciało , duch i dusza człowieka nie są jednością .
I dlatego to nie Ewę obwinia się o grzech a Człowieka .
I dlatego tenże sam Paweł pisze ; A więc jak wskutek przestępstwa jednego Człowieka spadło potępienie na wszystkich ludzi,
tak też dzięki sprawiedliwemu postępowaniu jednego Człowieka na wszystkich ludzi zstąpiła sprawiedliwość, która napełnia życiem [ dająca życie]. |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2020-04-20, 13:46
|
|
|
wybrana napisał/a: | No i co z tego, że tak pisał, czy na podstawie tych słów wykluczasz, że Bóg stworzył kobietę. |
Nie wykluczam i tego nie napisałem.
Chodzi mi tylko, że kobieta nie jest obrazem Boga bezpośrednio jak Adam.
Mężczyzna bowiem nie powinien nakrywać głowy, gdyż jest obrazem i odbiciem chwały Bożej; lecz kobieta jest odbiciem chwały mężczyzny. (8) Bo nie mężczyzna jest z kobiety, ale kobieta z mężczyzny. (9) Albowiem mężczyzna nie jest stworzony ze względu na kobietę |
_________________ Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.
 |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 66 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4178
|
Wysłany: 2020-04-20, 14:34
|
|
|
Krystian napisał/a: | Mężczyzna bowiem nie powinien nakrywać głowy, gdyż jest obrazem i odbiciem chwały Bożej; lecz kobieta jest odbiciem chwały mężczyzny. (8) Bo nie mężczyzna jest z kobiety, ale kobieta z mężczyzny. (9) Albowiem mężczyzna nie jest stworzony ze względu na kobietę |
Paweł, oczywiście i już powód dla wszystkich, aby kobiety traktować przez stulecia, jak śmieci. |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2020-04-20, 15:21
|
|
|
wuka napisał/a: | Paweł, oczywiście i już powód dla wszystkich, aby kobiety traktować przez stulecia, jak śmieci. |
Negujesz Pawła jako apostoła
wuka napisał/a: | i już powód dla wszystkich, aby kobiety traktować przez stulecia, jak śmieci. |
Nigdzie apostoł Paweł tak się nie wypowiedział.
Kazał szanować żony,wdowy, natomiast przeciwstawiał się, aby jak teraz w zborach protestanckich, kobiety pełniły funkcję biskupie itd. |
 |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2020-04-20, 15:49
|
|
|
Krystian napisał/a: |
Negujesz Pawła jako apostoła |
W którym miejscu neguję?
Krystian napisał/a: |
Nigdzie apostoł Paweł tak się nie wypowiedział. |
Jak to nie? Właśnie takim, jak powyżej zacytowałeś, tłumaczeniem sprawy stworzenia wyraźnie daje sygnał do traktowania kobiety, jako sort poza nawiasem. Co skrupulatnie panowie wypełniali i wypełniają do dziś. Szczególnie jest to widoczne właśnie u tych bardzo religijnych, bo "lewactwo", jak to jesteście uprzejmi pisać, zazwyczaj traktuje kobiety lepiej niż chrześcijanie fundamentaliści, niż inni ludzie Ksiąg. O to mi chodzi i to można zauważyć zarówno w przekazach historycznych, jak też w życiu codziennym.
A osoba Pawła, jako Apostoła, budzi moją wątpliwość. Apostołem dwunastym w miejsce Judasza został wybrany, według Dziejów Ap. Maciej. Kombinacje i akrobacje tłumaczenia, że to nie była wola boska...cóż. Wszystko zostało wykonane przez obecnych tam Apostolów jak nakazywała ich tradycja i mówienie, że to było przed wylaniem Ducha św. jest do bani i tyle. W takim razie powinniśmy wszystko, co wydarzyło się przed wylanie Ducha traktować z przymrużeniem oka. Niesmiało zauważam, że Paweł nie był obecny przy wylaniu Ducha św. na Apostołów, ale to już się pomija milczeniem i nie jest żadnym problemem dla nikogo. Dla mnie jednak jest. Paweł dostał się do ich, Apostołów, grona niejako od kuchni , a obecnie wiedzie prym i na jego naukach jest zbudowane zachodnie chrześcijaństwo. Co kuriozalne...Prawosławie i inne odłamy chrześcijaństwa wzięły początek z nauk Apostołów , z tych chodzących z Jezusem, a teraz mówi się o nich heretycy i odstępcy.
Dziwy, ot co. |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2020-04-20, 16:42
|
|
|
wuka napisał/a: | W którym miejscu neguję? |
Nawet w tym ostatnim.
Chyba siebie czytasz? |
 |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2020-04-20, 17:03
|
|
|
Krystian napisał/a: | wuka napisał/a: | W którym miejscu neguję? |
Nawet w tym ostatnim.
Chyba siebie czytasz? |
Tak, dopisałam, jako uwagę poboczną.
Powiedz mi jednak, co to ma wspólnego - moja pierwsza uwaga, pierwszy wpis pod twoim zacytowaniem Pawła? Jaki jest związek nakazów Pawła w sprawie poniżania kobiet z tym, czy ja go uznaję lub nie za apostoła? Bo na to kierujesz rozmowę, a nie na problem kobiet, jako gorszych i podporządkowanych bezwzględnie mężczyznom, bo jakiś tam Paweł tak powiedział. Pewnie w ogóle sobie sprawy nie zdawał z konsekwencji swoich słów i skutku dla wielu pokoleń kobiet. Tak to jest, jak się każde słowo podane w biblii traktuje dosłownie.
Zapytajmy może Jezusa, o Jego stosunek i nastawienie do kobiet? Było całkiem inne niż wielki apostoł narodów do wierzenia i wykonania podaje. Czy nie skłania to nikogo do refleksji? Dlaczego nie? Bo tak wygodnie? Bo ktoś kiedyś powiedział i w życie wprowadził, więc problemu nie ma i kobiety mają schylić głowy i w milczeniu każdą podłość znosić? Bo Paweł powiedział, że Adam ma chwałę, a ona już nie? |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2020-04-20, 17:19
|
|
|
Biblia jest mądra. Przewidziała nawet i to, że niektórzy kompletnie nie będą pojmować listów Pawła:
Ponadto cierpliwość naszego Pana uważajcie za wybawienie, jak to też napisał do was nasz kochany brat Paweł zgodnie z daną mu mądrością. Wypowiada się o tych rzeczach we wszystkich swoich listach. Są w nich jednak pewne sprawy trudne do zrozumienia, które— podobnie jak resztę Pism— ludzie niemający wiedzy i niestali przekręcają ku własnej zgubie. (2 Piotra 3:15,16)
Wuki nie było a jakby o wuce pisali |
_________________ Oszołomstwu mówię NIE! |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2020-04-20, 18:32
|
|
|
wuka napisał/a: | Zapytajmy może Jezusa, o Jego stosunek i nastawienie do kobiet? |
Myslisz, że Pan Jezus miał inny pogląd na rolę kobiet?
To dlaczego Pawła oświecił i stał się apostołem pogan? |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|