|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
MISJA JUDASZA |
Autor |
Wiadomość |
RN

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5125 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2020-04-26, 17:11 MISJA JUDASZA
|
|
|
EWANGELIA MARKA 14. 21. BIBLIA WARSZAWSKA
"Syn Człowieczy wprawdzie odchodzi, jak o nim napisano, ale biada owemu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Lepiej by było, gdyby się nie narodził ów człowiek
DZIEJE APOSTOLSKIE 2. 23. BIBLIA WARSZAWSKA
Gdy według powziętego z góry Bożego postanowienia i planu został wydany, tego wyście rękami bezbożnych ukrzyżowali i zabili;"
Dlaczego Judaszowi się ''biada'' i sugeruje, że lepiej jakby się nie narodził, skoro to co zrobił było z powziętego z góry Bożego postanowienia i planu |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
 |
Krystian

Wyznanie: Chrystianin
Pomógł: 106 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 4197
|
Wysłany: 2020-04-30, 18:21
|
|
|
RN napisał/a: | Dlaczego Judaszowi się ''biada'' i sugeruje, że lepiej jakby się nie narodził, skoro to co zrobił było z powziętego z góry Bożego postanowienia i planu |
Odpowiedź jest prosta
Bóg przewidział jak się zachowa Judasz |
_________________ Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.
Ewangelia Jana 3:16
 |
|
|
|
 |
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3027 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2020-04-30, 18:24
|
|
|
Krystian napisał/a: | RN napisał/a: | Dlaczego Judaszowi się ''biada'' i sugeruje, że lepiej jakby się nie narodził, skoro to co zrobił było z powziętego z góry Bożego postanowienia i planu |
Odpowiedź jest prosta
Gdyby sie tak nie zachowal,nie bylbys dzisiaj chrystianinem. |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
Wyznanie: chrześcijanka
Pomogła: 95 razy Dołączyła: 17 Mar 2017 Posty: 1751 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2020-04-30, 18:42 Re: MISJA JUDASZA
|
|
|
RN napisał/a: | EWANGELIA MARKA 14. 21. BIBLIA WARSZAWSKA
"Syn Człowieczy wprawdzie odchodzi, jak o nim napisano, ale biada owemu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Lepiej by było, gdyby się nie narodził ów człowiek
Gdy według powziętego z góry Bożego postanowienia i planu został wydany, tego wyście rękami bezbożnych ukrzyżowali i zabili;"
Dlaczego Judaszowi się ''biada'' i sugeruje, że lepiej jakby się nie narodził, skoro to co zrobił było z powziętego z góry Bożego postanowienia i planu | Kłamstwo. Nikt. Judasza nie zmuszał. On to uczynił z własnej nieprzymuszonej woli. Jezus wiedział, kto Go wyda, ale to nie znaczy, że zmuszał Judasza, by Go wydał. |
_________________ JEZUS MOIM ZBAWCĄ |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2020-04-30, 19:34
|
|
|
booris napisał/a: | Krystian napisał/a: | RN napisał/a: | Dlaczego Judaszowi się ''biada'' i sugeruje, że lepiej jakby się nie narodził, skoro to co zrobił było z powziętego z góry Bożego postanowienia i planu |
Odpowiedź jest prosta
Gdyby sie tak nie zachowal,nie bylbys dzisiaj chrystianinem. |
No właśnie.
Judasz poświęcił swoje dobre imię dla urzeczywistnienia Bożego planu.
Gdyby nie jego bohaterski akt odwagi nie wypełniłoby się proroctwo.
Można też na to trochę inaczej spojrzeć.
1. Bóg powziął plan, według którego ktoś ma zdradzić Jezusa, bo po prostu taka ma być kolei rzeczy.
2. Skoro Bóg tak postanowił to nie ma zmiłuj się, ktoś musi to wykonać
3. Każdy kto nim by nie był, jest w tej sytuacji kozłem ofiarnym, instrumentem na drodze do Bożego planu zbawienia.
4. Nie może tak się stać, żeby ktoś tego nie wykonał.
5. To dlaczego ''ten kozioł ofiarny'', ''ten instrument Bożego planu'' ma być jeszcze za to szantażowany i ma zasługiwać na wieczne potępienie .
I kolejna hipokryzja, czy to samego Jezusa, czy to piszących w Jego imieniu.
Okazuje się bowiem, że według ewangelii Jana, Jezus wiedział od początku kto go zdradzi.
Jeśli zależałoby mu na Judaszu, to nie powinien go powoływać. A jeżeli dowiedział się w trakcie to mógł Judasza dla jego i własnego dobra oddalić.
Wszystko wygląda na ukartowane. Dlaczego więc są pretensje do Judasza.
A tak poza tym, to po co była ta cała szopka z wydaniem Jezusa przez Judasza.
Przecież Jezus miał nauczać przez 2 czy 3 lata chodząc w plenerze i wszyscy z pewnością w tej niewielkiej liczebnie miejscowości Go znali. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
|
Wysłany: 2020-04-30, 19:39
|
|
|
RN, przestań pisać te brednie. Już przerastasz sam siebie. Jesteś oskarzycielem wobec Boga? A już myślałam, że zmądrzałeś, a jesteś głupiutki, że aż dalsza dyskusja z tobą traci jakikolwiek sens. |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2020-04-30, 20:40
|
|
|
wybrana napisał/a: | A już myślałam, że zmądrzałeś, a jesteś głupiutki, |
Ano widzisz.
Teraz masz koronny dowód, że nie Boży, a zwodniczy duch wszczepia Ci myśli. |
|
|
|
 |
Marius Bienius

Pomógł: 58 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 1012 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2020-04-30, 21:23
|
|
|
A jeśli nie było żadnej misji?
Judasz mógł być po prostu rozczarowany Jezusem. Oczekiwał może zbrojnej rewolucji a nie gadania o królestwie bożym. Zdradził go i tyle.
Misja pojawiła się później, kiedy wyznawcy Jezusa zaczęli sobie interpretować wszystkie wydarzenia.
Zawsze musi byś jakiś kozioł ofiarny, a na Judasza było najłatwiej zwalić. |
_________________ "Zobaczyć świat w ziarnku piasku, niebiosa w jednym kwiecie z lasu,
W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, w godzinie nieskończoność czasu" |
|
|
|
 |
wybrana
wybrana
|
Wysłany: 2020-04-30, 21:35
|
|
|
RN napisał/a: | wybrana napisał/a: | A już myślałam, że zmądrzałeś, a jesteś głupiutki, |
Ano widzisz.
Teraz masz koronny dowód, że nie Boży, a zwodniczy duch wszczepia Ci myśli. | Gdybyś pomyślał o swoim Duchu, to nie byłbyś takim optymistą, by obrażać Boga. |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2020-04-30, 21:56
|
|
|
wybrana napisał/a: | Gdybyś pomyślał o swoim Duchu, to nie byłbyś takim optymistą, |
Ja tutaj nie jawię się jako pesymista czy optymista. Jest to raczej postawa ostrożnego sceptyka.
wybrana napisał/a: | obrażać Boga. |
Nie wiem czy Boga można obrazić, ale jeśli tak, to więcej szkody dla Jego imienia czynią fałszywi adwokaci, działający na zasadzie ''kłamstwo na chwałę Bożą dozwolone'' niż osoby, które z Jego rzekomego listu, wytykają fragmenty nie godne Jego majestatu. |
|
|
|
 |
booris
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3027 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2020-05-01, 00:50
|
|
|
wybrana napisał/a: | Gdybyś pomyślał o swoim Duchu, to nie byłbyś takim optymistą, by obrażać Boga. |
Jestes kolejnym posrednikiem miedzy Bogiem a ludzmi?Masz jakies specjalne boze pelnomocnictwo,by stwierdzac kto go obraza?Nie odbieraj Bogu jego kompetencji.Gdyby poczul sie obrazony zalatwilby to sam,a nie poprzez ciebie,prawda? |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2020-05-01, 00:54
|
|
|
booris napisał/a: | wybrana napisał/a: | Gdybyś pomyślał o swoim Duchu, to nie byłbyś takim optymistą, by obrażać Boga. |
Jestes kolejnym posrednikiem miedzy Bogiem a ludzmi?Masz jakies specjalne boze pelnomocnictwo,by stwierdzac kto go obraza?Nie odbieraj Bogu jego kompetencji.Gdyby poczul sie obrazony zalatwilby to sam,a nie poprzez ciebie,prawda? |
Prawda. |
|
|
|
 |
Listek

Pomógł: 551 razy Dołączył: 31 Mar 2013 Posty: 7852 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2020-05-01, 08:43
|
|
|
RN napisał/a: | Dlaczego Judaszowi się ''biada'' i sugeruje, że lepiej jakby się nie narodził, skoro to co zrobił było z powziętego z góry Bożego postanowienia i planu |
Bóg widział,że w sercu Judasza jest chciwość pieniędzy i skłonność do przekupstwa i zdrady przyjaciela.
Gdy Judasz zrozumiał, że nie tylko wskazał,zdradził przyjaciela ale,że przyczynił się do Jego skazania na śmierć ,oddał srebrniki i powiesił się.
Mt 27:5 eib "Wtedy rzucił srebrniki do przybytku i odszedł. Później poszedł i powiesił się." |
_________________ Twa sprawiedliwość to wieczna sprawiedliwość, a Tora Twoja jest prawdą Ps.119,142
"I będzie ci jako znak na ręce twojej i jako przypomnienie między oczyma twoimi, aby prawo Boga było zawsze w ustach twoich." Wj 13:9 |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2020-05-01, 09:06
|
|
|
Listek napisał/a: | RN napisał/a: | Dlaczego Judaszowi się ''biada'' i sugeruje, że lepiej jakby się nie narodził, skoro to co zrobił było z powziętego z góry Bożego postanowienia i planu |
Bóg widział,że w sercu Judasza jest chciwość pieniędzy i skłonność do przekupstwa i zdrady przyjaciela.
Gdy Judasz zrozumiał, że nie tylko wskazał,zdradził przyjaciela ale,że przyczynił się do Jego skazania na śmierć ,oddał srebrniki i powiesił się.
Mt 27:5 eib "Wtedy rzucił srebrniki do przybytku i odszedł. Później poszedł i powiesił się." |
To było według powziętego z góry Bożego postanowienia i planu. Ktoś to musiał wykonać.
Gdy według powziętego z góry Bożego postanowienia i planu został wydany
Ja oczywiście sobie trochę żartuję, że Judasz to bohater itp , ale chcę przez to pokazać, jak niekonsekwentne jest Pismo. Samo sobie strzela w stopę. |
|
|
|
 |
booris
|
Wysłany: 2020-05-01, 09:17
|
|
|
Listek napisał/a: | Gdy Judasz zrozumiał, że nie tylko wskazał,zdradził przyjaciela ale,że przyczynił się do Jego skazania na śmierć ,oddał srebrniki i powiesił się. |
Jestes tego pewien?
(18) Za pieniądze, niegodziwie zdobyte, nabył ziemię i spadłszy głową na dół, pękł na pół i wypłynęły wszystkie jego wnętrzności.
Dz.Ap.1:18
Papiasz natomiast pisal tak:„zdrajca tak się roztył, iż nie mógł tam, gdzie łatwo przejeżdżał wóz, przejść nawet z pochyloną głową". |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|