|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Stwórca- jaki jest? |
Autor |
Wiadomość |
Henryk
|
Wysłany: 2020-05-29, 15:32
|
|
|
amiko napisał/a: | Z wypowiedzi Jezusa wynika, że nie uważał za Boga יהוה , boga Żydów. Określał go jako:diabła, zabójcę (lub mordercę w zależności od tłumaczenia), kłamcę, ojca kłamstwa. Jezus nie mówił tych oskarżeń pod adresem swojego Ojca, ale pod adresem, ojca Żydów. |
Żebyś jeszcze te "rewelacje" w jakikolwiek sposób uzasadnił...
Zastanawiam się także, czy nie można tego podciągnąć pod rasizm pod adresem Żydów.
Piszesz co prawda o tych sprzed XX wieków, ale czy przyznasz jawnie że dziś wyznają innegoBioga niż wtedy?
Zastanów się zanim odpowiesz!
A rasizm, według woli Właścicielki i regulaminu forum będzie karany grzecznym pożegnaniem się.
Będę za. |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2020-05-29, 15:35
|
|
|
wybrana napisał/a: | A czemu to do mnie piszesz? Przecież ja przez cały czas o tym pisze, że Bóg jakiego obraz dał nam Syn Boży, nie jest tym na którego powoływali się Izraelici. |
No to może wreszcie odpowiesz mi na te pytania, bo już trzeci raz pytam:
W którym momencie w ST pojawia się "niegodziwiec" ?
Adama i Ewę wygnał niegodziwiec, czy ten dobry Bóg ?
Kain i Abel składali ofiarę Bogu, czy niegodziwcowi ?
Plagi egipskie kto zesłał ?
Podczas wędrówki przez pustynię kto wspomagał Izraelitów ?
Ten, który nakazał zabijać inne plemiona - to ten dobry, czy niegodziwiec ? |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 66 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4178
|
Wysłany: 2020-05-29, 15:35
|
|
|
Henryk napisał/a: | będzie karany |
I o to chodzi, prawda? Tylko tego nauczyłą cię twoja religia.
I twójh bóg.
KARAĆ, NISZCZYĆ, DOBIJAĆ PRAWDĘ. |
|
|
|
 |
amiko

Wyznanie: Słowianin
|
Wysłany: 2020-05-29, 15:40
|
|
|
wybrana
wybrana napisał/a: | A czemu to do mnie piszesz? Przecież ja przez cały czas o tym pisze, że Bóg jakiego obraz dał nam Syn Boży, nie jest tym na którego powoływali się Izraelici. |
Henryk jako BP wierzy w boga ze ST, który podawał się za Boga יהוה, ale nim nie był i nie jest. Nie jest on Stwórcą (z dużej litery) i nie jest Miłością.
Henryk powinien jasno napisać, że wierzy w boga ze ST. Chyba, że zmienił wierzenie i nawrócił się do Prawdziwego Boga יהוה .
Napisał o Mocy, ale nie wyjaśnił mi jak ją rozumie. Może zabrakło mu mocy. |
_________________ Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka. |
|
|
|
 |
amiko

|
Wysłany: 2020-05-29, 15:43
|
|
|
Henryk
W jakiego Boga aktualnie wierzysz? Przytoczyłem słowa Jezusa wypowiedziane do Żydów. Masz do nich jakieś zastrzeżenia, że je podważasz. Jak założyłeś temat o Bogu, to powinieneś napisać o jakiego ci chodzi. |
_________________ Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka. |
Ostatnio zmieniony przez amiko 2020-05-29, 15:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-05-29, 15:45
|
|
|
wuka napisał/a: | , DOBIJAĆ PRAWDĘ. |
Twoją Prawdę- tak. |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2020-05-29, 15:47
|
|
|
Henryk napisał/a: | wuka napisał/a: | , DOBIJAĆ PRAWDĘ. |
Twoją Prawdę- tak. |
A jakim prawem odbierasz mi prawo do włąsnego zdania, do rozmów z ludźmi myślącymi podobnie?
Kto cię ustanowił strażnikiem i sędzią mojego poznania, mojej wiary, mojej prawdy, mojego wyznania?
Kto? |
|
|
|
 |
amiko

|
Wysłany: 2020-05-29, 15:48
|
|
|
Henryk napisał/a: | wuka napisał/a: | , DOBIJAĆ PRAWDĘ. |
Twoją Prawdę- tak. |
To nie jest prawda wuki, tylko Jezusa. Nam nie przeszkadza, że wierzysz w boga Żydów, ale nie widzę powodu, abyśmy my w niego wierzyli. Zwłaszcza po tym, co powiedział o nim Jezus. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-05-29, 15:48
|
|
|
amiko napisał/a: | W jakiego Boga aktualnie wierzysz? | Nie uważasz, że to mija osobista sprawa?
Cytat: | Przytoczyłem słowa Jezusa wypowiedziane do Żydów. Masz do nich jakieś zastrzeżenia, że je podważasz. |
Tak mam. Gdyby mówił dziś- tamte słowa i do nas- byłyby IDENTYCZNE!
Albo jeszcze gorsze. |
|
|
|
 |
amiko

|
Wysłany: 2020-05-29, 15:49
|
|
|
wuka napisał/a: | Henryk napisał/a: | wuka napisał/a: | , DOBIJAĆ PRAWDĘ. |
Twoją Prawdę- tak. |
A jakim prawem odbierasz mi prawo do włąsnego zdania, do rozmów z ludźmi myślącymi podobnie?
Kto cię ustanowił strażnikiem i sędzią mojego poznania, mojej wiary, mojej prawdy, mojego wyznania?
Kto? |
Bardzo dobre pytanie. |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2020-05-29, 15:54
|
|
|
Henryk napisał/a: | ie uważasz, że to mija osobista sprawa? |
Ja uważam, że w świetle twoich działań nie jest to twoja prywatna sprawa. Skoro dajesz sobie prawo do włądania sumieniami i wiara innych ludzi, to nalezy się tym innym twoja deklaracja.
To także nasza osobista sprawa w KOGO wierzymy i tobie nic do tego. Karami strasząc za wyznawane przez nas inne prawdy niż twoje to prześladowanie nas. Karalne, jak byś nie wiedział, i to z mocy prawa innego niż forumowe. |
|
|
|
 |
amiko

|
Wysłany: 2020-05-29, 15:56
|
|
|
Henryk
Cytat: | Tak mam. Gdyby mówił dziś- tamte słowa i do nas- byłyby IDENTYCZNE!
Albo jeszcze gorsze. |
Nas w to nie mieszaj, my nie wierzymy w boga Żydów. Zresztą on mówił, że jest jedynie bogiem Żydow, a my wierzymy w Boga jakiego przedstawił Jezus. To o co ci chodzi? Nie chcesz się przyznać do boga jakiego wyznajesz? Przecież to nikomu nie przeszkadza. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-05-29, 15:59
|
|
|
amiko napisał/a: | Zresztą on mówił, że jest jedynie bogiem Żydow, |
Kłamiesz. |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2020-05-29, 16:03
|
|
|
No przecież jest wyraźnie napisane:
1 Mojżesz zwołał całego Izraela i rzekł do niego: Słuchaj, Izraelu, praw i przykazań, które ja dziś mówię do twych uszu, ucz się ich i dbaj o to, aby je wypełniać. 2 Pan, Bóg nasz, zawarł z nami przymierze na Horebie. 3 Nie zawarł Pan tego przymierza z ojcami naszymi, lecz z nami, którzy tu dzisiaj wszyscy żyjemy. 4 Spośród ognia na Górze mówił Pan z wami twarzą w twarz. 5 W tym czasie ja stałem między Panem a wami, aby wam oznajmić słowa Pana, gdyście się bali ognia i nie weszli na górę. A On mówił: 6 «Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 7 Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie2. 8 Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. 9 Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidzą, 10 a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań. |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
 |
wuka
|
Wysłany: 2020-05-29, 16:05
|
|
|
Henryk napisał/a: | amiko napisał/a: | Zresztą on mówił, że jest jedynie bogiem Żydow, |
Kłamiesz. |
Czy nie za daleko się posuwasz? To poważny zarzut w stosunku do usera mającego na mysli słowa samego Jezusa, przytoczone w Ewangelii. Ato, że ty je nadinterpretowujesz to twój problem.
Za taki zarzut innego już byś wypunktował. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|