Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bastion protestantyzmu
Autor Wiadomość
veteran

Wysłany: 2020-06-01, 21:17   

.Cyprian. napisał/a:
Tak, tylko dalej, w 45-tym wersecie jest: "A gdy arcykapłani i faryzeusze wysłuchali jego podobieństw, zrozumieli, że o nich mówi. ".

No i...

.Cyprian. napisał/a:
A ponadto, czy Apostołom Królestwo zostało zabrane?

A dlaczego miałoby być zabrane?
Łk. 15:19
I nie jestem godzien więcej być nazywany synem twoim, uczyń mię jako jednego z najemników twoich.
(BG)

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 21:18   

.Cyprian. napisał/a:
Tak, tylko dalej, w 45-tym wersecie jest: "A gdy arcykapłani i faryzeusze wysłuchali jego podobieństw, zrozumieli, że o nich mówi. ".

No to Cyprianie wpadłeś. :-(
Cokolwiek być nie mówił, jakich argumentów nie przytaczał, to zawsze będzie "nie, bo nie".
Jak ja to znam od dziesięcioleci... :cry:

wuka 

Pomogła: 255 razy
Wysłany: 2020-06-01, 21:19   

Henryk napisał/a:
wuka napisał/a:
więc to raczej normalne, że tego blasku Ludu Bożego nie dostrzegam ;-) Ale nadzieja jest, póki życia :-D

O! A jak rozpoznajesz ten "Lud Boży"?
Po znamieniu na czole? :xhehe:

No własnie nie rozpoznaję. To Lud Boży (na przykład z forum) mówi o sobie, że jaśnieje. No ciemno wszędzie, głucho wchędzie. Nie widzę żadnego blasku Ludu Bożego (chyba, że LB działa incognito ;-) ) :mrgreen:

.Cyprian. 

Wysłany: 2020-06-01, 21:19   

veteran napisał/a:
.Cyprian. napisał/a:

No i...

No i powiedz, jak wnioskujesz na podstawie tego cytatu.
veteran napisał/a:

.Cyprian. napisał/a:

A dlaczego miałoby być zabrane?

Też byli Izraelitami, jak i faryzeusze. I to dokładnie jest wyjaśnione w 11 rozdziale Listu do Rzymian.

veteran

Wysłany: 2020-06-01, 21:24   

No przecież każdy może się nawrócić.
W miejsce wąskiej grupy od OFIARY BARANKA zbawienie dostępne jest dla każdego.
I nie jestem godzien więcej być nazywany synem twoim, uczyń mię jako jednego z najemników twoich.
(BG)
Ostatnio zmieniony przez veteran 2020-06-01, 21:26, w całości zmieniany 1 raz  

Korn

Wysłany: 2020-06-01, 21:24   

Chcę nakreślić, Saduceusze to był ruch który przestrzegał tradycji świątynnej Sadoka. A Faryzeusze to był własny ruch-badaczy pism. Między innymi tych co stworzyli mistycyzm kabalistyczny. Jak konwertyta Ben Akiwa.

.Cyprian. 

Wysłany: 2020-06-01, 21:27   

Henryk napisał/a:
.Cyprian. napisał/a:
Przecież czekanie chrześcijan, którzy stali się nimi z pogan na chrześcijan z Izraela powinno napawać radością.

Cyprianie.
Dzięki za takie słowa! :xhehe:
One świadczą tylko o wielkości człowieka wypowiadającego te słowa!
Jak rzadko coś takiego- poza moją społecznością- słyszy się. :cry:

Bez przesady Henryk z tą wielkością ;-) . Poza tym, powiem Ci tak: rzeczywiście w denominacjach tego się nie usłyszy, ale jak porozmawiasz z pojedynczymi ludźmi, to widać, że to do nich dociera.

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 21:28   

Rz 1:16 bw "Albowiem nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy, najpierw Żyda, potem Greka,"

Korn

Wysłany: 2020-06-01, 21:32   

Henryk napisał/a:
Rz 1:16 bw "Albowiem nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy, najpierw Żyda, potem Greka,"

Nie rozumiem dlaczego mamy wierzyć w Żyda a potem Greka? A nie w Boga Wiekuistego. Wiara w ludzi jest złudna!

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 21:36   

.Cyprian. napisał/a:
Bez przesady Henryk z tą wielkością ;-) . Poza tym, powiem Ci tak: rzeczywiście w denominacjach tego się nie usłyszy, ale jak porozmawiasz z pojedynczymi ludźmi, to widać, że to do nich dociera.

Mało kto, życzy bliźniemu takiego szczęścia, jakiego sam chciałby doznać.
To jak z tą przysłowiową krową- aby tylko sąsiadowi zdechła.
Dlaczego "chrześcijanie" tak bardzo odmawiają żydom zbawienia? :aaa:
Zazdrość, egoizm, wysokie mniemanie o swej doskonałości, głupota?

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 21:38   

Korn napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego mamy wierzyć w Żyda a potem Greka? A nie w Boga Wiekuistego. Wiara w ludzi jest złudna!

Nie wierzę, że tak to zrozumiałeś. To niemożliwe! :xhehe:
Chyba że... :animrumru:

veteran

Wysłany: 2020-06-01, 21:46   

Henryk napisał/a:
Dlaczego "chrześcijanie" tak bardzo odmawiają żydom zbawienia?

A którzy to odmawiają?
(BG)

Henryk 

Wysłany: 2020-06-02, 06:46   Re: Bastion protestantyzmu

Korn napisał/a:
A co mam do Rosji?? To w Rosji zlikwidowali ŚJ jako wiarę. Jako element wywrotowy. Czemu to zrobiono? Po co to zrobiono?

Korn. Dla rządzących krajami, sprawujących władzę, każdy osobnik nie spełniający ich rozkazu, choćby najgłupszego i sprzecznego z ich sumieniami- nie wykonał, jest postrzegany jako wywrotowiec.
Dają Tobie broń do ręki i mówią: idź zabijaj tych, którzy mnie nie podobają się, przeszkadzają mi!
A przedtem przeprowadza się kapaninę (zawsze kłamliwej) propagandy, aby jakoś uzasadnić i uspokoić sumienia bezrozumnych „patriotów”.
Tyle razy świat to przerabiał i niczego nie nauczył się. :-(
Powodów jest dużo: mają lepszą ziemię, lepszą lokalizację, bogatszą gospodarkę, czy złoża naturalne, które ktoś pożąda a nie chce kupić, tylko wydrzeć kosztem cierpień i śmierci poddanych, jako "walczących o słuszną sprawę".
Aby stan posiadania i władza była jeszcze większa.
A władza to najgorszy narkotyk! Aby go zdobyć nie cofną się przed żadną podłością.

Znajdzie się czasem taki, co powie NIE.
Nie chcę zabijać nieznanych mu ludzi, którzy niczym ani jemu, ani innym nie zasłużyli na takie traktowanie.

I wiesz czego nie rozumiem?
Tacy ludzie są uznawani za wywrotowców nawet przez tych, przeciw którym nie chcieli walczyć. :roll:
Choćby tereny Ukrainy.
Toż Rosja jest dziś dla nas wrogiem, a dla Ciebie wrogowie i wywrotowcy wroga, są Twoimi wrogami.
Mogę sądzić, że jesteś opłacanym przez Kreml.

chryzolit

Wysłany: 2020-06-02, 13:15   

Cyprian-napisał.
Cytat:
Też byli Izraelitami, jak i faryzeusze. I to dokładnie jest wyjaśnione w 11 rozdziale Listu do Rzymian.

Tak.Jezus i Apostołowie też byli pochodzenia od Judy i pierwsi uczniowie Jezusa też pochodzili od Judy czy Samarytan lub od Edomitów,którzy to zamieszkiwali tereny Judy w czasie Pana Jezusa.

Wszyscy,którzy przychodzili do Jezusa,dostep do Niego mili na jednakowych warunkach,poprzez wiarę.
Kiedy od czasu zesłania ducha św.ewangelia o Jezusie była opowiadana wsród narodów,to też nie odgrywało żadnej roli to kto z jakiego jest narodu.
Rzym.10-12.
Nie masz bowiem różnicy między Żydem czy Grekiem,gdyż jeden jest Pan wszystkich,bogaty dla wszystkich,którzy go wzywają.
Każdy kto wzywa imienia Panśkiego zbawiony będzie.

Ap.Paweł pisząc 11-roz do Rzym,chce pokazać,że Żydzi ,którzy nie przyjęli Jezusa,nie zostali odrzuceni na wieki wieczne i potępieni.
Ale tak samo jak każdy na takich samych warunkach mogą przyjść do Jezusa.I kiedy inni wierzący, się z takiego przychodzenia do Jezusa Izraelitów cieszą to jest to miłe i sympatyczne.

Problem jednak pojawia się,kiedy powstali nauczyciele,uczący,że niezależnie od co robią Żydzi,jak żyją,czy wierzą czy nie to są narodem wybranym,bo wielu tak uważa i popiera fizycznie Izraela niezależnie od tego co ten robi.
Są też tacy,którzy kibicują mordowaniu Palestyńczyków itd.
I to jest już problem polityczny,zbudowany na jakichś religijnych przekonaniach,z czym rozumiem nauczanie biblijne nie ma nic wspólnego.

Pozdrawiam.

Korn

Wysłany: 2020-06-02, 16:48   Re: Bastion protestantyzmu

Henryk napisał/a:
Korn napisał/a:
A co mam do Rosji?? To w Rosji zlikwidowali ŚJ jako wiarę. Jako element wywrotowy. Czemu to zrobiono? Po co to zrobiono?

Korn. Dla rządzących krajami, sprawujących władzę, każdy osobnik nie spełniający ich rozkazu, choćby najgłupszego i sprzecznego z ich sumieniami- nie wykonał, jest postrzegany jako wywrotowiec.
Dają Tobie broń do ręki i mówią: idź zabijaj tych, którzy mnie nie podobają się, przeszkadzają mi!
A przedtem przeprowadza się kapaninę (zawsze kłamliwej) propagandy, aby jakoś uzasadnić i uspokoić sumienia bezrozumnych „patriotów”.
Tyle razy świat to przerabiał i niczego nie nauczył się. :-(
Powodów jest dużo: mają lepszą ziemię, lepszą lokalizację, bogatszą gospodarkę, czy złoża naturalne, które ktoś pożąda a nie chce kupić, tylko wydrzeć kosztem cierpień i śmierci poddanych, jako "walczących o słuszną sprawę".
Aby stan posiadania i władza była jeszcze większa.
A władza to najgorszy narkotyk! Aby go zdobyć nie cofną się przed żadną podłością.

Znajdzie się czasem taki, co powie NIE.
Nie chcę zabijać nieznanych mu ludzi, którzy niczym ani jemu, ani innym nie zasłużyli na takie traktowanie.

I wiesz czego nie rozumiem?
Tacy ludzie są uznawani za wywrotowców nawet przez tych, przeciw którym nie chcieli walczyć. :roll:
Choćby tereny Ukrainy.
Toż Rosja jest dziś dla nas wrogiem, a dla Ciebie wrogowie i wywrotowcy wroga, są Twoimi wrogami.
Mogę sądzić, że jesteś opłacanym przez Kreml.

Czytając różne moje posty, powinieneś od razu zauważyć, jaki mogę mieś stosunek do systemów oligarchicznych.
W Rosji, Ukrainie są najgorsze, najprymitywniejsze systemy oligarchiczne.
Gdzie bardzo wąska grupka ludzi uwłaszczyła się na złożach naturalnych swojego kraju.
Dlatego z Kremlem nie chcę mieć nic wspólnego.
Ale w USA, Arabii Saudyjskiej wbrew pozorom jest podobny system. Parę uprzywilejowanych ludzi ma dostęp do głównych złóż mineralnych. I nikt inny nie ma szans na większe atrakcyjne koncesje. Tak samo jest w krajach muzułmańskich i Afryce.
A mnie się wydaję, że złoża naturalne powinny należeć do obywateli, przynajmniej w takim zakresie jak w Norwegii.

Odpowiedz do tematu