|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Otchłań |
Czym otchłań? |
jest miejscem rzeczywistym w sferze niematerialnej |
|
38% |
[ 5 ] |
jest wyłącznie symboliczna |
|
53% |
[ 7 ] |
nie można dokładnie określić |
|
7% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 13 |
Wszystkich Głosów: 13 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Prorok
:-|
|
Wysłany: 2008-03-09, 20:03
|
|
|
Cytat: | Wiem , że duchy gigantów mogą się błąkać , ale według mnie to właśnie one są złymi duchami |
Szczerze mowiac jeszcze nigdy osobiscie zadnego nie spotkalem :(
Cytat: | Księga Henocha i księga Jubileuszów jasno to mówią , ale nie cytuję na tym forum ponieważ jest to forum Biblijne , a poza tym , to do pism niekanonicznych sam odnoszę się z dozą rezerwy. |
99% ksiag nie będących w bibli zawiera głupoty o czym się przekonałem wielokrotnie :P |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2008-03-09, 21:11
|
|
|
[quote="Prorok"]
Cytat: | Szczerze mowiac jeszcze nigdy osobiscie zadnego nie spotkalem :( |
Pisałeś , że one nic nie robią tylko się błakają i nie mogą kusić ani szkodzić.Skąd więc to wiesz?
Cytat: | Księga Henocha i księga Jubileuszów jasno to mówią , ale nie cytuję na tym forum ponieważ jest to forum Biblijne , a poza tym , to do pism niekanonicznych sam odnoszę się z dozą rezerwy. |
Cytat: | 99% ksiag nie będących w bibli zawiera głupoty o czym się przekonałem wielokrotnie :P |
Zmienisz zdanie brateńku po przeczytaniu księgi Henocha.
Zapewniam cię.
Poza tym , to jest wiele apokryfów nic nie wnoszących wartościowego.
Nie rozumiem dlaczego uważasz jezioro ogniste za stwór...
Jak stwór może pochłonąć nie tylko miliony istnień , ale w dodatku całe miejsca , jak np. hades , w którym mieści się bez problemu miliardy duchów?
Poza tym , to musiałby być też stworzony przez Boga. |
_________________ Jesteś lub byłeś świadkiem Jehowy?
http://forum.zbawieniedlaciebie.pl/index.php
http://machabeusz7.bloog.pl/ |
|
|
|
 |
Prorok
|
Wysłany: 2008-03-09, 21:30
|
|
|
Bo żadne duchy nie mogą tego robić...
Cytat: | Nie rozumiem dlaczego uważasz jezioro ogniste za stwór...
Jak stwór może pochłonąć nie tylko miliony istnień , ale w dodatku całe miejsca , jak np. hades , w którym mieści się bez problemu miliardy duchów?
Poza tym , to musiałby być też stworzony przez Boga. |
Odpowiem ci tak samo, jak kiedyś mi odpowiedział Bóg na pytanie, jak to jest możliwe, że jest ich trzech, a jednocześnie jest on jeden - "A widzisz..."
Jest duży ;)
WSZYSTKO jest sworzone przez boga - gehenna jest istotą mu posłuszną... |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2008-03-09, 22:25
|
|
|
[quote="Prorok"]
Cytat: | Bo żadne duchy nie mogą tego robić... |
No ale złe duchy mogą.Sama nazwa wskazuje , że są to duchy.
Cytat: | Odpowiem ci tak samo, jak kiedyś mi odpowiedział Bóg na pytanie, jak to jest możliwe, że jest ich trzech, a jednocześnie jest on jeden - "A widzisz..." |
Kesja napisała , że Bóg objawił jej , że nie ma "Trójcy".Dużo osób ma różne objawienia i opisują to nawet na tym forum.Szkoda tylko , że są sprzeczne...
Nie rozumiem też tej odpowiedzi , którą zacytowałeś.
No to podaj mi jakiś argument Biblijny , który choćby sugeruje to , że gehenna jest istotą.Ja moge podać sporo argumentów jasno mówiących , że jest to miejsce , podobnie jak otchłań.
Cytat: | WSZYSTKO jest sworzone przez boga - gehenna jest istotą mu posłuszną... |
Widziałeś to , czy słyszałeś , że tak jest? |
|
|
|
 |
Prorok
|
Wysłany: 2008-03-09, 22:52
|
|
|
Cytat: | No ale złe duchy mogą.Sama nazwa wskazuje , że są to duchy. |
C hwila bo chyba sie nie rozumiemy. Co rozumiesz pod pojęciem "zle duchy" ?
Cytat: | Nie rozumiem też tej odpowiedzi , którą zacytowałeś. |
Heh, czyli po prostu nasz umysł i tak tego nie załapie. Mi tam Bóg objawił że jest trójca :P
Cytat: | No to podaj mi jakiś argument Biblijny , który choćby sugeruje to , że gehenna jest istotą.Ja moge podać sporo argumentów jasno mówiących , że jest to miejsce , podobnie jak otchłań. |
Nie ma takiego wersetu w Bibli. Jednak miejsce może być istota żyjącą - nie widzę problemu
Cytat: | Widziałeś to , czy słyszałeś , że tak jest? |
Słyszałem i doświadczyłem jej działania :P |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2008-03-09, 23:01
|
|
|
[quote="Prorok"]
Cytat: | C hwila bo chyba sie nie rozumiemy. Co rozumiesz pod pojęciem "zle duchy" ? |
Złe duchy opętują ludzi , bo potrzebują być w ciele.Nawet w świnie wlazły , bo tego pragnęły.W jednym człowieku może być nawet legion.Gdyby miałyt własne ciała , to po co włazić w inne , nawet zwierzęce?
Co innego z aniołami , które mają przeciez ciała i mogą przybierać różne postacie...
Cytat: | Nie ma takiego wersetu w Bibli. Jednak miejsce może być istota żyjącą - nie widzę problemu |
Podaj mi więc jakiś przykład takiego innego miejsca-istoty.
Cytat: | Słyszałem i doświadczyłem jej działania :P |
Doświadczyłeś działania gehenny?
Przecież nikt tam do tej pory nie trafił. |
|
|
|
 |
Prorok
|
Wysłany: 2008-03-10, 13:44
|
|
|
Cytat: | Gdyby miałyt własne ciała , to po co włazić w inne , nawet zwierzęce? |
Z tego co widze to opisujesz demony - one rzeczywiscie potrzebuja ciala materialnego, bo maja tylko astralne a światło słoneczne im szkodzi gdy nie maja materialnego ciała.
Cytat: | Podaj mi więc jakiś przykład takiego innego miejsca-istoty. |
Serce piekła
Cytat: | Doświadczyłeś działania gehenny?
Nie powiedziałem że tam byłem. Robiąc odpowiedie teleporty może być bardzo przydatna w walce :P |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2008-03-10, 17:13
|
|
|
[quote="Prorok"]
Cytat: | Gdyby miałyt własne ciała , to po co włazić w inne , nawet zwierzęce? |
Cytat: | Z tego co widze to opisujesz demony - one rzeczywiscie potrzebuja ciala materialnego, bo maja tylko astralne a światło słoneczne im szkodzi gdy nie maja materialnego ciała. |
To złe duchy to nie są demony?
Cytat: | Podaj mi więc jakiś przykład takiego innego miejsca-istoty. |
O...
Serce piekła jest istotą żywą?
Jakie znowu "serce piekła"?
Widziałeś gdzieś w Biblii takie określenie?
Skąd ty bierzesz takie ciekawostki?
Chyba nie wierzysz we wszystko , co ludzie napiszą...
Ta wizja opisana przez Mary K. Baxter to owszem jest wizją ale pod natchnieniem bardzo wątpliwego pochodzenia.
"Badaj duchy , czy z Boga są".Można się nakarmić różnymi bredniami.Wierz temu , co uczy Pismo Święte i nic ponadto.
Cytat: | Doświadczyłeś działania gehenny?
Cytat: | Nie powiedziałem że tam byłem. Robiąc odpowiedie teleporty może być bardzo przydatna w walce :P |
Pokazujesz gehennę demonom , czy jak? |
|
|
|
 |
Jamsen
stojący na straży

|
Wysłany: 2008-03-10, 19:57
|
|
|
machabeusz napisał/a: | Złe duchy opętują ludzi , bo potrzebują być w ciele. |
Złe duchy, czyli demony nie potrzebują być w ciele.
Sprawia im to jednak prawdopodobnie nienaturalną przyjemność.
To poniekąd tak, jak mężczyzna przebiera sie w kobiece ciuszki. |
|
|
|
 |
Prorok
|
Wysłany: 2008-03-10, 20:52
|
|
|
Cytat: | To złe duchy to nie są demony? |
No właśnie są tylko nie wiem termin "duch: nie bardzo mi do nich pasuje - pewnie znowu wada naszego super tłumaczenia polskiego...
Cytat: |
O...
Serce piekła jest istotą żywą?
Jakie znowu "serce piekła"?
Widziałeś gdzieś w Biblii takie określenie?
Skąd ty bierzesz takie ciekawostki?
Chyba nie wierzysz we wszystko , co ludzie napiszą...
Ta wizja opisana przez Mary K. Baxter to owszem jest wizją ale pod natchnieniem bardzo wątpliwego pochodzenia. |
Nie wiem dokładnie ale wydaje mi się że jest taka możliwość.
Co do tego proroctwa ciekawe jest że:
- opisuje ona wygląd duszy taki sam jaki widzę
- widzi te same rodzaje demonów co ja i mój kolega
- widziała dokładnie TO SAMO piekło które widział kumpel
- dzieki temu proroctwu powoli wszystko zaczyna się układać
- Jezus ma identyczny charakter jak w rozmowach ze mną
- Wątpie aby miałą aż taką wyobraźnie ;)
- nie znalazłem w Bibli wersetu który by zaprzeczał czemś z jej proroctwa, a znalazłem potwierdzające.
Cytat: | Wierz temu , co uczy Pismo Święte i nic ponadto. |
To czemu sam wierzysz ksiedze Hoheleta ?
Cytat: | Pokazujesz gehennę demonom , czy jak? |
Nie pale je jej ogniem fajnie wrzeczą :D |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2008-03-10, 22:05
|
|
|
[quote="Prorok"]
Cytat: | To złe duchy to nie są demony? |
Cytat: | No właśnie są tylko nie wiem termin "duch: nie bardzo mi do nich pasuje - pewnie znowu wada naszego super tłumaczenia polskiego... |
To nie jest żadna wina tłumaczenia.To są duchy bez ciał.Złe.
Cytat: | Nie wiem dokładnie ale wydaje mi się że jest taka możliwość.
Co do tego proroctwa ciekawe jest że:
- opisuje ona wygląd duszy taki sam jaki widzę
- widzi te same rodzaje demonów co ja i mój kolega
- widziała dokładnie TO SAMO piekło które widział kumpel
- dzieki temu proroctwu powoli wszystko zaczyna się układać
- Jezus ma identyczny charakter jak w rozmowach ze mną
- Wątpie aby miałą aż taką wyobraźnie ;)
- nie znalazłem w Bibli wersetu który by zaprzeczał czemś z jej proroctwa, a znalazłem potwierdzające. |
Ja mógłbym napisać całą rozprawkę na temat tej książki i wyliczać błędy , które wprost zaprzeczają Pismu.Fałszywe wizje najlepiej jest podać poprzeplatane prawdziwymi naukami.Podobnie jest z trucizną: najlepiej jest ją podać ze smakołykiem.Tego typu wizje są trucizną , którą można łatwo się nakarmić , bo zawiera okruchy prawdy.
Cytat: | To czemu sam wierzysz ksiedze Hoheleta ? |
Nigdy nie słyszałem o takiej księdze.Chyba mnie z kimś innym pomyliłeś.
Cytat: | Nie pale je jej ogniem fajnie wrzeczą :D |
Ten ogień czerpiesz z gehenny?
Mówiłeś , że jej nie widziałeś. |
|
|
|
 |
Prorok
|
Wysłany: 2008-03-11, 15:04
|
|
|
Cytat: | To nie jest żadna wina tłumaczenia.To są duchy bez ciał.Złe. |
Eh... nie każdy byt astralny jest "duchem"...
Cytat: | Ja mógłbym napisać całą rozprawkę na temat tej książki i wyliczać błędy , które wprost zaprzeczają Pismu.Fałszywe wizje najlepiej jest podać poprzeplatane prawdziwymi naukami.Podobnie jest z trucizną: najlepiej jest ją podać ze smakołykiem.Tego typu wizje są trucizną , którą można łatwo się nakarmić , bo zawiera okruchy prawdy. |
Mógłbyś je napisać ? Tylko mam prośbę abyś podawał fragmenty gdzie opisane sa rzeczy sprzeczne WPROST a nie że można je zinterpretować tak aby były sprzeczne z tym proroctwem...
Cytat: | Nigdy nie słyszałem o takiej księdze.Chyba mnie z kimś innym pomyliłeś. |
Sory chydziło mi o Henoha :D
Cytat: | Ten ogień czerpiesz z gehenny?
Mówiłeś , że jej nie widziałeś. |
Moge stwarzać ogień (a raczej go formować) ale nie rozwoje sie i jak cie otoczy 50 demonow to będziesz miał problem z wytworzeniem takiego ognia (choc nie mowie ze to jest niemozliwe ;) ) a gehenna jest istotą podporządkowaną Bogu i można zrobić tak, aby demony były dalej na ziemi a jednak paliły się w jej ogniu (takie chociażby "przecieki" między planowe) |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2008-03-11, 19:22
|
|
|
[quote="Prorok"]
Cytat: | Eh... nie każdy byt astralny jest "duchem"... |
To dlaczego demony nazwane są duchami?
Popatrz:
Efez. 6:12
12. Gdyż bój toczymy nie z krwią i z ciałem, lecz z nadziemskimi władzami, ze zwierzchnościami, z władcami tego świata ciemności, ze złymi duchami w okręgach niebieskich.
(BW)
Ja widzę , że one są duchami.Dziwne , że ty się z tym nie zgadzasz...
Cytat: | Mógłbyś je napisać ? Tylko mam prośbę abyś podawał fragmenty gdzie opisane sa rzeczy sprzeczne WPROST a nie że można je zinterpretować tak aby były sprzeczne z tym proroctwem... |
Oczywiście , że mógłbym.Nawet taki miałem zamiar , ale to w odpowiednim czasie.
Na twoim miejscu , to zanim uwierzysz w te brednie , to przeczytaj dokładnie Biblię przynajmniej ze trzy razy.
Biblia wiele rzeczy mówi wprost , ale niektórzy potrafią podważyć każdy oczywisty tekst , aby udowodnić swoje nauki.Cała jej treść to jedna wielka układanka.
Cytat: | Sory chydziło mi o Henoha :D |
Tak księga zawiera wiele ciekawych informacji.Nie wierzę wszystkiemu.
Tobie też tak radzę...
Cytat: | Moge stwarzać ogień (a raczej go formować) ale nie rozwoje sie i jak cie otoczy 50 demonow to będziesz miał problem z wytworzeniem takiego ognia (choc nie mowie ze to jest niemozliwe ;) ) a gehenna jest istotą podporządkowaną Bogu i można zrobić tak, aby demony były dalej na ziemi a jednak paliły się w jej ogniu (takie chociażby "przecieki" między planowe) |
Tak zwany przedsmak Gehenny?
Może mi jeszcze powiesz , że ktos tam już kiedyś trafił?
To , co piszesz na temat ognia gehenny , którym można palić , to coś w tym jest...
Nieraz zastanawiałem się nad tym ,ze na Sodomę i okoliczne miasta spadł deszcz ognia i siarki , Eliasz spuszczał ogień z nieba , Jakub i Jan to chciali zrobić , koniec świata nastąpi przez ogień , który spadnie podobnie jak woda w czasie potopu oraz na buntowników na koniec tysiąclecia spadnie ogień też z nieba.
Skądś ten ogień musi pochodzić.Zastanawiałem się nad tym , że mógłby pochodzić z jeziora ognistego , jednak nie potrafię tego Biblijnie "na bank" udowodnić.
Znam taki werset:
Judy 1:7
7. Tak też Sodoma i Gomora i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała, stanowią przykład kary ognia wiecznego za to.
(BW)
Ogień jest wieczny.To był dokładnie ogień i siarka jak w gehennie.
Mat. 18:8-9
8. Jeżeli więc ręka twoja albo noga twoja cię gorszy, utnij ją i odrzuć od siebie; lepiej jest dla ciebie wejść do żywota kalekim lub chromym, niż mając obydwie ręce lub obydwie nogi być wrzuconym do ognia wiecznego.
9. A jeśli cię oko twoje gorszy, wyłup je i odrzuć od siebie; lepiej jest dla ciebie z jednym okiem wejść do żywota, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła ognistego.
(BW)
Ogień wieczny = gehenna.
"Piekło ogniste" , to oryginalne słowo gehenna.
Ja wolę operować Biblijnymi terminami. |
|
|
|
 |
Prorok
|
Wysłany: 2008-03-11, 21:21
|
|
|
Cytat: | Ja widzę , że one są duchami.Dziwne , że ty się z tym nie zgadzasz... |
Dobra niewarzne to jest po prostu kwestia terminologi ja rozgraniczam pojącie "duch" i "byt astralny".
Cytat: | Tak księga zawiera wiele ciekawych informacji.Nie wierzę wszystkiemu.
Tobie też tak radzę... |
Ja równierz nie wierze wszystkiemu, ale to proroctwo jest dziwne, ponieważ widziała rzeczy które równierz widzę. Jednak wiem że nie wszystko tam jest prawdziwe - według mnie tylko proroctwa biblijne są w 100% nieprzekręcone. Zwłaszcze że po takich przeżyciach podświadomośc pracuje i robi różne rzeczy w naszym mózgu ;)
Cytat: | Tak zwany przedsmak Gehenny?
Może mi jeszcze powiesz , że ktos tam już kiedyś trafił? |
Nie wiem czym nazywasz przedsmakiem gehenny.
Uff, nie wiem czy ktoś tam jet, ale wątpie, ponieważ ludzie zostaną tam wrzuceni po sądzie ostatecznym. A pozatym jedyny portal który prowadzi do niej jest zamknięty.
Ten "przeciek" polega na tej samej zasadzie, jak to, że jądro ziemi ciągle jest gorące - gdyby nie to, że w podobnym miejcu w świcie piekielnym jest piekło, to by jądro ziemi prawie ostygło (znaczy domyślam się że by ostygło) |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2008-03-11, 22:12
|
|
|
[quote="Prorok"]
Cytat: | Ja widzę , że one są duchami.Dziwne , że ty się z tym nie zgadzasz... |
Cytat: | Dobra niewarzne to jest po prostu kwestia terminologi ja rozgraniczam pojącie "duch" i "byt astralny". |
Jak to "nieważne"?
Złe duchy są duchami , czy czym innym?
Jesli są duchami ,czyli tak jak uczy Pismo ,to twoje wizje dotyczące tego , że one otrzymują ciągle jakieś nowe ciała są co najmniej niezgodne z tekstem Pisma.
Wtedy są duchami w ciałach - a z tym to ciężko się by było zgodzić , bo dlatego opętuja ludzi a nawet zwierzęta , ponieważ chcą być w jakimkolwiek ciale , a nie że są w swoich ciałach.
Cytat: | Ja równierz nie wierze wszystkiemu, ale to proroctwo jest dziwne, ponieważ widziała rzeczy które równierz widzę. Jednak wiem że nie wszystko tam jest prawdziwe - według mnie tylko proroctwa biblijne są w 100% nieprzekręcone. Zwłaszcze że po takich przeżyciach podświadomośc pracuje i robi różne rzeczy w naszym mózgu ;) |
No i właśnie o to chodzi.Napisać coś prawdziwego i przy okazji wszczepić kłamstwo mające na celu oddalenie od miłości Bożej.
Pochodzenie takich proroctw jest bardzo podejrzane.Dostrzegam w tym ingerencję i natchnienie złego.
Cytat: | Ten "przeciek" polega na tej samej zasadzie, jak to, że jądro ziemi ciągle jest gorące - gdyby nie to, że w podobnym miejcu w świcie piekielnym jest piekło, to by jądro ziemi prawie ostygło (znaczy domyślam się że by ostygło) |
No to zdecyduj się.Albo tym jądrem jest "serce piekła" albo gehenna.
A może mi powiesz , że jedno i drugie to to samo?
Określenie "serce piekła" jest jakimś wymysłem , bo w Biblii nie ma nawet cienia sugestii , że może coś takiego być.Określenie "piekło" jest podejrzane , bo widac tutaj dendencyjne tłumaczenie ludzi , którzy za wszelką ceną chcieli tę naukę przekazać innym.
Oto pewien ordynarny przykład:
Oz. 13:14
14. Mamże ich wyzwolić z krainy umarłych, od śmierci ich wykupić? O, śmierci, gdzież są twoje plagi, o, piekło, gdzież jest twoja zaraza? Moje oczy nie znają litości.
(BW)
W tym jednym wersecie określenie "kraina umarłych" oraz "piekło" przetłumaczono z jednego i tego samego słowa: SZEOL.
Wybitnie widać jak ktoś chciał wyodrębnić jako oddzielne miejsca : krainę umarłych i piekło.A przecież chodzi tam o jedno miejsce: szeol.
Niestety zwykły przeciętny czytelnik uwierzy , że piekło , to piekło ,a kraina umarłych , to kraina umarłych.
Ciekawe dlaczego nie przetłumaczono na piekło wszystkich wersetów w Biblii ze słowa szeol...
Gdyby tak ktoś zrobił ,to wyszłyby takie abstrakcje ,że szkoda gadać.
Dopasowano do nauki jedynie te wersety , które łatwo było podrobić.
Według mnie jest czysta i perfidna manipulacja wołająca o pomstę. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|