|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Czy człowiek staje się duszą dopiero po narodzeniu? |
Autor |
Wiadomość |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 45 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2009-08-04, 19:25
|
|
|
nike napisał/a: | Ja ciebie zapytałam, ponieważ wyżej udowadniałeś, że dusze wołają do Boga, więc mi teraz odpowiedz. |
Odpowiedź jest prosta, Nike: Cytowany wers o krwi Abla wołającej do Boga jest metaforą. Bóg w sposób metaforyczny uświadamia Kaina, że wie o jego zbrodni. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2009-08-04, 19:27
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | nike napisał/a: | Ja ciebie zapytałam, ponieważ wyżej udowadniałeś, że dusze wołają do Boga, więc mi teraz odpowiedz. |
Odpowiedź jest prosta, Nike: Cytowany wers o krwi Abla wołającej do Boga jest metaforą. Bóg w sposób metaforyczny uświadamia Kaina, że wie o jego zbrodni. |
Acha, a te dusze z Objawienia, to są już prawdziwe dusze, które fizycznie wołają, mają język, usta itd? |
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
|
|
|
 |
Pius
|
Wysłany: 2009-08-04, 19:29
|
|
|
Jachu napisał/a: | To chyba Izajasz się mylił: |
trzeba uwzględnić fakt ,że księga Izajasza nie jest jednorodna ale składa się z co na mniej z trzech różnych części , tę której fragment zacytowałeś powstała po niewoli babilońskiej. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-08-04, 19:30
|
|
|
nike napisał/a: | Acha, a te dusze z Objawienia, to są już prawdziwe dusze, które fizycznie wołają, mają język, usta itd? |
Zdefiniuj "fizycznie". |
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
Pomógł: 445 razy Wiek: 92 Dołączył: 09 Lis 2008 Posty: 10693 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2009-08-04, 19:30
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Arius napisał/a: | Prawdę mówi Biblia, |
Oczywiście. Na ten przykład podając w Apokalipsie, że dusze zabitych stoją przed tronem Boga i wołają do niego (Ap 6:9). Ciekawe jak, skoro wg. ciebie dusza umiera w momencie śmierci ciała? |
Na czym stoją dusze zabitych przed tronem,przecież ciała nie ma,to jak,mówimy dalej o metaforach,czy tylko wtedy gdy pasuje do bajki? |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-08-04, 19:33
|
|
|
A na czym stał Mojżesz, który jakoś pojawił się przed Chrystusem w czasie Przemienienia, a ciała przecież nie miał? |
|
|
|
 |
Pius
|
Wysłany: 2009-08-04, 19:35
|
|
|
nike napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | nike napisał/a: | Ja ciebie zapytałam, ponieważ wyżej udowadniałeś, że dusze wołają do Boga, więc mi teraz odpowiedz. |
Acha, a te dusze z Objawienia, to są już prawdziwe dusze, które fizycznie wołają, mają język, usta itd? |
to czy coś jest metaforom czy nie można wywnioskować z kontekstu . Porównaj oba cytaty
Ap 6:9 BT "A gdy otworzył pieczęć piątą, ujrzałem pod ołtarzem dusze zabitych dla Słowa Bożego i dla świadectwa, jakie mieli."
i
Ap 14:13 BT "I usłyszałem głos, który z nieba mówił: Napisz: Błogosławieni, którzy w Panu umierają - już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny." |
|
|
|
 |
Pius
|
Wysłany: 2009-08-04, 19:37
|
|
|
Jachu napisał/a: | Na czym stoją dusze zabitych przed tronem |
skąd wytrzasnąłeś , to stanie i tron?????
Ap 6:9 BT "A gdy otworzył pieczęć piątą, ujrzałem pod ołtarzem dusze zabitych dla Słowa Bożego i dla świadectwa, jakie mieli." |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-08-04, 19:40
|
|
|
Stąd, że ja się rąbnąłem pisząc z pamięci o tym fragmencie Apokalipsy. |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
|
Wysłany: 2009-08-04, 19:41
|
|
|
Pius napisał/a: | Jachu napisał/a: | To chyba Izajasz się mylił: |
trzeba uwzględnić fakt ,że księga Izajasza nie jest jednorodna ale składa się z co na mniej z trzech różnych części , tę której fragment zacytowałeś powstała po niewoli babilońskiej. |
Ale też gdzie indziej pisze ,np.
Mar. 12:24-26
24. Na to Jezus odpowiadając rzekł im: Zaż nie dlatego błądzicie, iżeście nie powiadomi Pisma ani mocy Bożej?
25. Albowiem gdy zmartwychwstaną, ani się żenią, ani za mąż wydawają; ale są jako Aniołowie w niebiesiech.
[b]26. A o umarłych, iż będą wzbudzeni, nie czytaliścież w księgach Mojżeszowych, jako Bóg do niego ze krza mówił, i rzekł: Jam jest Bóg Abrahama, Bóg Izaaka, i Bóg Jakóba?
Mar. 12:27
27. Bóg nie jestci Bogiem umarłych, ale Bogiem żywych: przetoż wy bardzo błądzicie.
(BG) |
|
|
|
 |
Pius
|
Wysłany: 2009-08-04, 19:53
|
|
|
i wszystko nadal się zgadza to dopiero Jezus przyniósł pełne objawienie, które wcześniej nie było znane:
Ps 49:12 BT "Groby są ich domami na wieki, ich mieszkaniem na wszystkie pokolenia, choć imionami swymi nazywali ziemie." |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
|
Wysłany: 2009-08-04, 20:12
|
|
|
Już znacznie wcześniej prorocy mówili,w księgach zapisano np.
Job. 14:10-15
10. Lecz gdy człowiek skona, leży bezwładny; a gdy człowiek wyzionie ducha, gdzie jest potem?
11. Jak ubywa wód z morza, jak strumień opada i wysycha,
12. Tak człowiek, gdy się położy, nie wstanie; dopóki niebo nie przeminie, nie ocuci się i nie obudzi się ze swojego snu.
13. Obyś mnie ukrył w krainie umarłych, schował mnie, aż uśmierzy się twój gniew, wyznaczył mi kres, a potem wspomniał na mnie!
14. Gdy człowiek umiera, czy znowu ożyje? Przez wszystkie dni mojej służby będę oczekiwał, aż nadejdzie zmiana.
15. Wtedy będziesz wołał, a ja ci odpowiem, będziesz tęsknił za tworem swoich rąk.
(BW) |
|
|
|
 |
Pius
|
Wysłany: 2009-08-04, 20:25
|
|
|
a dalszy ciag jest taki:
20) Miażdżysz na zawsze i on odchodzi, pozbawiasz kształtu, odsyłasz.(21) Czy we czci jego synowie? - On nie wie. Czy też wzgardzeni? Już o tym nie myśli.(22) Zadręcza go własne ciało, odczuwa ból swojej duszy.”
jak widać Hiob nie zna jeszcze prawdy o zmartwychwstaniu |
|
|
|
 |
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2009-08-04, 20:28
|
|
|
Pius napisał/a: | i wszystko nadal się zgadza to dopiero Jezus przyniósł pełne objawienie, które wcześniej nie było znane:
Ps 49:12 BT "Groby są ich domami na wieki, ich mieszkaniem na wszystkie pokolenia, choć imionami swymi nazywali ziemie." |
EMET:
NŚ tak oddaje ten werset: "Mają wewnętrzne życzenie, by ich domy trwały po czas niezmierzony, ich przybytki – przez pokolenie za pokoleniem. Swoje posiadłości ziemskie ponazywali od swych imion." [w NŚ w. 11].
I. Cylkow, ed. 1883, oddał: "W myśli ich, domy ich wieczne, mieszkania ich od pokolenia do pokolenia, nazywają od swego imienia, ziemie swoje." [w. 12].
W przypisie Cylkow podaje: "12. קרבם ich wnętrze, myśl - tak już Raszi. Inni: zam. קברם ich groby.".
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
|
Wysłany: 2009-08-04, 20:31
|
|
|
No to jeszcze:
Dz.Ap. 7:1-5
1. A arcykapłan rzekł: Czy tak się mają te rzeczy?
2. On zaś odrzekł: Mężowie bracia i ojcowie, słuchajcie! Bóg chwały ukazał się ojcu naszemu Abrahamowi, gdy był w Mezopotamii, zanim zamieszkał w Haranie,
3. I rzekł do niego: Opuść ziemię swoją i rodzinę swoją, i idź do ziemi, którą ci wskażę.
4. Wtedy wyszedł z ziemi chaldejskiej i zamieszkał w Haranie. A stamtąd, gdy umarł jego ojciec, przesiedlił go do tej ziemi, w której wy teraz mieszkacie;
5. I nie dał mu w niej w posiadanie ani piędzi ziemi, lecz obiecał, że da ją jemu w posiadanie i jego potomstwu, chociaż jeszcze nie miał dziecięcia.
(BW)
Czy Abraham już ziemię obiecaną otrzymał ? Wszak Bóg nie kłamie
1 Moj. 13:15-17
15. Wszystkę bowiem ziemię, którą ty widzisz, dam tobie, i nasieniu twemu aż na wieki.
16. A rozmnożę nasienie twoje jako proch ziemi; bo jeźli kto będzie mógł zliczyć proch ziemi, tedy i nasienie twoje zliczone będzie.
17. Wstańże, schodź tę ziemię wzdłuż i wszerz, bo ją tobie dam.
(BG) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|