|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY biblia.webd.pl
|
Zmartwychwstanie |
Autor |
Wiadomość |
radek
mężczyzna

Pomógł: 284 razy Wiek: 37 Dołączył: 03 Sty 2013 Posty: 3002 Skąd: Choszczno
|
Wysłany: 2016-02-02, 12:00 Zmartwychwstanie
|
|
|
O zmartwychwstaniu ludzkości w miarę wyraźnie dowiadujemy się z księgi Daniela, gdzie jest mowa o prochu w podobnym sensie co przy stworzeniu Adama.
Dan 12:1-2 bt5 "(1) W owym czasie wystąpi Michał, wielki książę, który jest opiekunem dzieci twojego narodu. Wtedy nastąpi okres ucisku, jakiego nie było, odkąd narody powstały, aż do chwili obecnej. W tym czasie naród twój dostąpi zbawienia: ci wszyscy, którzy zapisani są w księdze. (2) Wielu zaś, co śpi w prochu ziemi, zbudzi się: jedni do wiecznego życia, drudzy ku hańbie, ku wiecznej odrazie."
Narodzenie się z wody jest związane z obudzeniem przez zbawiciela tych, którzy posnęli przy potopie. Narodzenie się z Ducha jest związane z obudzeniem przez zbawiciela Ducha, mowa tu na pewno o narodzie Izraela. Dopiero taka osoba może wejść do Królestwa Bożego, ponieważ musi ze sobą przyprowadzić wszystkich.
Joh 3:5-10 bt5 "(5) Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego. (6) To, co się z ciała narodziło, jest ciałem, a to, co się z Ducha narodziło, jest duchem. (7) Nie dziw się, że powiedziałem ci: Trzeba wam się powtórnie narodzić. (8) Wiatr wieje tam, gdzie chce, i szum jego słyszysz, lecz nie wiesz, skąd przychodzi i dokąd podąża. Tak jest z każdym, który narodził się z Ducha. (9) Na to rzekł do Niego Nikodem: Jakżeż to się może stać? (10) Odpowiadając na to, rzekł mu Jezus: Ty jesteś nauczycielem Izraela, a tego nie wiesz?"
Kobieta nie jest dla mężczyzny częścią Królestwa, żaden mężczyzna nie zna Kobiety, którą szczerze kocha i nie powinna być traktowana jako część sprawiedliwości królestwa Bożego. W królestwie Bożym wszyscy jesteśmy sługami, a słowa mówiące, że wszystko inne będzie nam dodane, są raczej wyrazem pochwały nieskończoności tego, co oferuje doskonała Kobieta wybranemu przez siebie mężczyźnie.
Mt 6:33 pau "Szukajcie najpierw królestwa Bożego i jego sprawiedliwości, a wszystko inne będzie wam dodane."
Słudzy Boży wracając po śpiących w prochu, pochwycą ich przed momentem tzw. zawarcia związku małżeńskiego.
Mat 22:30 bt5 "(30) Przy zmartwychwstaniu bowiem nie będą się ani żenić, ani za mąż wychodzić, lecz będą jak aniołowie Boży w niebie."
Aniołowie Boży wstępujący do Boga, będą zstępowali na Syna Człowieczego i jemu usługiwali.
Joh 1:51 pau "(51) I powiedział mu: „Uroczyście zapewniam was: Ujrzycie otwarte niebo, a także aniołów Bożych, którzy będą wstępowali i zstępowali na Syna Człowieczego"." |
_________________ Lewa szala już nie wzbiera, Prawa decyduje teraz
Mat 3:2 eib "(2) (...) Królestwo Niebios jest blisko."
 |
|
|
|
 |
Lukian

Wyznanie: katolickie
|
Wysłany: 2016-02-02, 15:29
|
|
|
jaki jest sens tych wywodów? |
_________________ Gal 4:6 " A ponieważ jesteście synami, Bóg wysłał do naszych serc Ducha swego Syna, który woła: „Abba, Ojcze!"
http://zrodlaobjawienia.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
radek
mężczyzna

|
Wysłany: 2016-02-02, 15:53
|
|
|
Lukian napisał/a: | jaki jest sens tych wywodów? |
Synteza biblijnych informacji na temat zmartwychwstania. |
 |
|
|
|
 |
radek
mężczyzna

|
Wysłany: 2016-02-06, 23:45
|
|
|
Zec 4:6 pau "(6) Wtedy powiedział mi: „Słowo PANA do Zorobabela jest takie: Nie przez moc ani przez siłę, lecz przez ducha mego to się stanie - mówi PAN Zastępów."
Ojcowie, którzy się nimi stali przed przybyciem Pana i przygotowaniem Mu Królestwa, tak umiłują swych synów, że zgodzą się powierzyć swoje życie ich Duchowi. Synowie zgodzą się wykorzystać swego Ducha aby przywrócić życie swoim Ojcom, przed nadejściem Pana.
Mal 3:24 pau "(24) On zwróci serca ojców do synów, a serca synów ku ich ojcom, abym nie rzucił klątwy na ziemię, kiedy przyjdę."
Tym samym Śmierć stanie się niezauważalna, ponieważ będzie miała formę przyjemnego snu w Duchu, kończącego się pobudką w młodym ciele.
Mat 9:24 pau "(24) Nakazał im: „Wyjdźcie stąd, bo dziewczynka nie umarła, tylko zasnęła". Lecz oni wyśmiewali się z Niego." |
 |
|
|
|
 |
Lukian

|
Wysłany: 2016-02-14, 17:47
|
|
|
radek napisał/a: | Ojcowie, którzy się nimi stali przed przybyciem Pana i przygotowaniem Mu Królestwa, tak umiłują swych synów, że zgodzą się powierzyć swoje życie ich Duchowi. Synowie zgodzą się wykorzystać swego Ducha aby przywrócić życie swoim Ojcom, przed nadejściem Pana. |
hę? |
_________________ Gal 4:6 " A ponieważ jesteście synami, Bóg wysłał do naszych serc Ducha swego Syna, który woła: „Abba, Ojcze!"
|
|
|
 |
radek
mężczyzna

|
Wysłany: 2016-02-14, 21:18
|
|
|
Lukian napisał/a: | radek napisał/a: | Ojcowie, którzy się nimi stali przed przybyciem Pana i przygotowaniem Mu Królestwa, tak umiłują swych synów, że zgodzą się powierzyć swoje życie ich Duchowi. Synowie zgodzą się wykorzystać swego Ducha aby przywrócić życie swoim Ojcom, przed nadejściem Pana. |
hę? |
Miłośnicy Biblii wiedzą że całkowitą władzę nad wszystkimi Prawami ma Bóg. Człowiek został stworzony na Jego podobieństwo. Z tego co zauważyłem słowo człowiek wiąże się z posiadaniem potomstwa, dlatego Jezus wyodrębnił w swoich wypowiedziach "Syna Człowieczego". Na pytanie uczniów "Kto może być zbawiony?" Jezus odpowiada, że u człowieka to niemożliwe, ale u Boga wszystko jest możliwe. Dlatego Syn Człowieczy zwraca się do Boga z wstawiennictwem za ludzi.
Mat 19:24-26 bt5 "(24) Jeszcze raz wam powiadam: Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do królestwa niebieskiego. (25) Gdy uczniowie to usłyszeli, bardzo się przerazili i pytali: Któż więc może być zbawiony? (26) Jezus spojrzał na nich i rzekł: U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe."
Jezus nie mówił, by najpierw starać się o Kobietę i Jej pragnienia, lecz twierdzi, że najpierw należy starać się o sprawiedliwość Królestwa Bożego:
Mat 6:33 bt5 "(33) Starajcie się naprzód o królestwo Boga i o Jego sprawiedliwość, a to wszystko będzie wam dodane."
Jezus jako Syn niejednokrotnie wzbudzał martwych. |
 |
|
|
|
 |
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2016-02-14, 21:37
|
|
|
radek napisał/a: |
Jezus jako Syn niejednokrotnie wzbudzał martwych. |
Ale potem i tak poumierali, więc to wzbudzenie nie było takie doskonałe, no nie ?
Wniosek z tego taki, że cuda dokonywane przez Jezusa nie były 100% doskonałe.
Może i to wino z wody nie było dobre ... a zresztą, nie lubię wina, co mi tam |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
 |
radek
mężczyzna

|
Wysłany: 2016-02-17, 21:28
|
|
|
Ci, którzy "spowalniają" Ducha Bożego zostaną przeniesieni do czasu, gdy Ci, którzy są Światłością Życia przygotują dla nich miejsce, w niezachwianej "gorącej" wierze
Mt 13:30 pau "Pozwólcie im rosnąć razem aż do żniw. A w czasie żniw powiem żniwiarzom: Zbierzcie najpierw chwast, zwiążcie go w snopy i spalcie. Pszenicę natomiast zanieście do mego spichlerza»"."
Luk 17:36-37 pau "(36) Wówczas dwóch będzie na roli: jeden będzie zabrany, a drugi pozostawiony. Zapytali Go: „Dokąd, Panie?”. (37) A On odpowiedział: „Gdzie ciało, tam gromadzą się i orły"."
Rev 20:5-6 pau "(5) A pozostali zmarli nie ożyli, dopóki nie minęło tysiąc lat. , To jest pierwsze zmartwychwstanie. (6) Szczęśliwy i święty ten, kto weźmie udział w pierwszym zmartwychwstaniu. Nad takimi druga śmierć nie ma władzy. Będą oni kapłanami Boga i Chrystusa. Będą też z Nim królować przez tysiąc lat." |
 |
|
|
|
 |
radek
mężczyzna

|
Wysłany: 2016-02-24, 10:35
|
|
|
Ja lubię rozumieć "zmartwychwstanie" jako moment chwały Ducha wzbudzającego martwych.
Job 28:22 bt5 "(22) Zagłada i Śmierć oświadczają: Do naszych uszu doszedł odgłos jej sławy."
Rev 20:4-5 pau "(4) Zobaczyłem też trony. Tym, którzy na nich zasiadali, dano władzę sądzenia. Ujrzałem również dusze ściętych z powodu świadectwa Jezusa i słowa Bożego, którzy nie oddali pokłonu bestii ani jej obrazowi i nie przyjęli znaku na swoje czoło lub rękę. Ożyli oni i królowali z Chrystusem przez tysiąc lat. (5) A pozostali zmarli nie ożyli, dopóki nie minęło tysiąc lat. , To jest pierwsze zmartwychwstanie." |
 |
|
|
|
 |
radek
mężczyzna

|
Wysłany: 2016-03-08, 16:17
|
|
|
Duch Anioła zmartwychwstania wzbudzi Tych, którzy wydawali piękne owoce szczerego serca
Mt 12:37 pau "Bo właśnie na podstawie twoich słów będziesz usprawiedliwiony i na podstawie twoich słów będziesz potępiony"."
Anioł zmartwychwstania "ma" Miłość do tych, którym się przysłuchuje
Łk 8:18 pau "Uważajcie więc, jak słuchacie. Temu bowiem, który ma, będzie dodane; a temu, który nie ma, zostanie odebrane nawet to, co wydaje mu się, że ma"." |
 |
|
|
|
 |
Lukian

|
Wysłany: 2016-03-09, 10:41
|
|
|
radek napisał/a: | Duch Anioła |
czy mozna mówić o duchu ducha? |
|
|
|
 |
radek
mężczyzna

|
Wysłany: 2016-03-09, 10:54
|
|
|
Lukian napisał/a: | czy mozna mówić o duchu ducha? |
To kwestia semantyczna. Ja uważam, że tak jak człowiek został stworzony na podobieństwo Boga, tak też Bóg i jego Aniołowie są podobni do człowieka.
1Kor 6:3 pau "Nie wiecie, że będziemy sądzić aniołów? A cóż dopiero zwykłe sprawy codziennego życia!"
Dn 10:16 pau "Wtedy ktoś podobny do człowieka dotknął moich warg, a ja otworzyłem usta i przemówiłem. Powiedziałem do stojącego przede mną: Panie, z powodu tego, co zobaczyłem, ogarnęły mnie boleści i opadłem z sił." |
 |
|
|
|
 |
Lukian

|
Wysłany: 2016-03-09, 11:01
|
|
|
w czym się to podobieństwo przejawia? |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

Pomogła: 155 razy Wiek: 39 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4702 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2016-03-09, 11:13
|
|
|
Na mojej drodze był drogowskaz ŚMIERĆ, ale Pan Bóg zamienił go w ŻYCIE, to było moje zmartwychwstanie. Nic się nie stało za sprawą czarodziejskiej różdzki, czyli w jednej chwili, w oka mgnieniu ale był to PROCES, który trwa już 9-ty rok, z przełomem w 2012 roku. |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
 |
radek
mężczyzna

|
Wysłany: 2016-03-09, 11:38
|
|
|
Lukian napisał/a: | w czym się to podobieństwo przejawia? |
Wg mnie m.in. w fizyczności np. dotknięcie warg proroka Daniela. Oczywiście np. Buddyści czy Hinduiści mogliby powiedzieć, że to jeden z poziomów Maji, rozumianej przez nas jako otaczająca nas iluzja, ale Jezus ucząc drogi życia prosi abyśmy byli ostrożni
Mat 10:16 pau "(16) Oto Ja was posyłam jak owce między wilki. Bądźcie więc przezorni jak węże i nieskazitelni jak gołębie."
i abyśmy pochopnie nie osądzali
Mat 7:2 pau "(2) W jaki bowiem sposób sami osądzacie, tak i was osądzą. Jaką miarą mierzycie, taką i wam odmierzą." |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|