Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Cud" w Sokółce - interpretacja biblijna.
Autor Wiadomość
Płaskowicki Rys
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-22, 11:39   

jaros 71
Cząstkowe jest poznanie nasze
jeszcze pełnia nie nastała
więc z żalem przyznaję ,że się mylę czasem -może nawet za często -mam razy którymi mnie Pan za pomyłki smaga -chłoszcze
czasem otrzymuję nawet truciznę w postaci złej nauki -ale nie zatruwa mnie to bo Pan wyprowadza mnie
przechodzę z poznania w poznanie z chwały w chwałę wierząc ze jak się Pełnia objawi będę do Niego podobny
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Płaskowicki Rys 2009-10-22, 11:41, w całości zmieniany 1 raz  

tomyo 
tomyo

Wysłany: 2009-10-22, 11:41   

Amen. Ryszardzie.

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-10-22, 13:30   

jaros71 napisał/a:
Czy chcesz przez to powiedzieć że Lud Boży w swoich naukach nigdy się nie myli i zawsze to czego naucza jest zgodne z Biblią?

Odpowiedz zamieszczę niżej, nie będę powtarzał tego samego.

1 Kor 4,6 napisał/a:
Arius napisał/a:
tomyo napisał/a:
To jak Ariusie udowodnisz na podstawie Biblii że Ja dajmy kłamię żę mówię językami, lub uzdrawiam w imieniu Jezusa Chrystusa? Zaznaczmy że jestem pewny że takie dary posiadam, będąc ochszczony w Duchu Świętym.

Poprzez sprawdzenie, czy nauki przez ciebie głoszone są zgodne z BIBLIĄ, gdyż osoba posiadająca DUCHA ŚWIĘTEGO, nie uczy niczego sprzecznego z BIBLIĄ, w przeciwieństwie do osób, które otrzymały innego ducha.

Niestety, samo otrzymanie Ducha Świętego i charyzmatów nie gwarantuje nieomylności w interpretacji Biblii. Zobacz, jak to wyglądało w czasach apostolskich. Uczniowie najpierw otrzymywali Ducha, a potem byli nauczani przez apostołów i starszych. Jeżeli samo otrzymanie Ducha gwarantowałoby nieomylność, to późniejsze nauczanie byłoby zupełnie niepotrzebne. Paweł pisze, że koryntianom nie brakowało żadnego daru łaski (1 Kor 1, 7) i że są wszyscy ochrzczeni w Duchu (1 Kor 12, 13), a mimo to musiał skorygować wiele ich poglądów i nakłaniać do właściwego postępowania. Nawet postępowanie Piotra - który otrzymał Ducha w Dniu Pięćdziesiątnicy - oraz Barnaby, nie zawsze było właściwe: (Ga 11, 14)

Jak widzisz nawet ludzie pełni Ducha Świętego mogą czasem zbłądzić i mieć niewłaściwe poglądy.

Powiem tak, nigdzie nie twierdzę i nie twierdziłem, że prawdziwi chrześcijanie byli i są obecnie nieomylni. Jednak przykład jaki podałeś jest nie adekwatny do tego, o czym rozmawiamy. Różnica między nami, a uczniami z Iw jest ta, że oni byli Żydami, znali PRAWDĘ o BOGU JHWH i Jezusie, czy ktoś uczył Izraelitów, że BÓG JHWH jest jeden, że ma on swoje imię, a Jezus jest jego synem a nie BOGIEM w trójcy? Nie, ich niedociągnięcia polegały przede wszystkim na tym, co było dla nich nowe, my dzisiaj po zapanowaniu ODSTĘPSTWA od prawdziwych nauk, musimy odrzucić to co FAŁSZYWE, jeśli nauki głoszone przez osobę podającą się za 'nowonarodzoną' są sprzeczne z tym co głosili apostołowie, to możemy tak jak Paweł upomnieć taką osobę, a jeśli nie usłucha to zostawić ja samej sobie, nie mając z nią społeczności. Nie wiem czy pamiętasz, ale uczniowie nawet za życia Jezusa często myśleli, że Królestwo BOŻE zapanuje jeszcze za ich życia, to się ciągnęło bardzo długo, nawet po śmierci apostołów, gdy już doszło do odstępstwa, dalej oczekiwano KB.
Korzystając z tego, co spisano dla naszego pouczenia pod natchnieniem BOGA JHWH, możemy powrócić do czystych nauk, możemy poznać PRAWDĘ, która nas WYSWOBODZI.
Ducha świętego nie otrzymywali wszyscy na ulicy jak leciało, tylko PRAWDZIWI uczniowie JEZUSA, którzy przyłączyli się do jego OWCZARNI, czego dowodem jest właśnie dzień zesłania ducha świętego, zapisany w Dziejach.

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2009-10-22, 13:54   

Po ostatnich doniesieniach prasowych wniskuje, ze to jest zwykly przekret ludzki, a jesli tak nie jest, to stoi za tym nikt inny jak szatan.

Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei

1 Kor 4,6
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-22, 14:14   

Arius napisał/a:

Różnica między nami, a uczniami z Iw jest ta, że oni byli Żydami, znali PRAWDĘ o BOGU JHWH i Jezusie, czy ktoś uczył Izraelitów, że BÓG JHWH jest jeden, że ma on swoje imię, a Jezus jest jego synem a nie BOGIEM w trójcy?

Na świecie są miliony ludzi, którzy twierdzą, że "BÓG JHWH jest jeden, że ma on swoje imię, a Jezus jest jego synem a nie BOGIEM w trójcy", a równocześnie mówią językami i korzystają z innych darów Ducha opisanych w 1 Kor 12, 4-11. W takim razie Duch, którego otrzymali, jest od Boga JHWH?

Arius napisał/a:

Ducha świętego nie otrzymywali wszyscy na ulicy jak leciało, tylko PRAWDZIWI uczniowie JEZUSA, którzy przyłączyli się do jego OWCZARNI, czego dowodem jest właśnie dzień zesłania ducha świętego, zapisany w Dziejach.

"«Niech więc cały dom Izraela wie z niewzruszoną pewnością, że tego Jezusa, którego wyście ukrzyżowali, uczynił Bóg i Panem, i Mesjaszem». Gdy to usłyszeli, przejęli się do głębi serca: «Cóż mamy czynić, bracia?» - zapytali Piotra i pozostałych Apostołów. «Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego. Bo dla was jest obietnica i dla dzieci waszych, i dla wszystkich, którzy są daleko, a których powoła Pan Bóg nasz».
W wielu też innych słowach dawał świadectwo i napominał: «Ratujcie się spośród tego przewrotnego pokolenia!». Ci więc, którzy przyjęli jego naukę, zostali ochrzczeni. I przyłączyło się owego dnia około trzech tysięcy dusz." (Dz 2, 36-41)

Skoro Ducha Świętego otrzymywali w Dniu Pięćdziesiątnicy tylko ci, którzy przystąpili do owczarni, w takim razie wszyscy, którzy uwierzyli, że Jezus jest Panem i Chrystusem, odwrócili się od swoich grzechów i dali się zanurzyć w wodzie w imię Jezusa należą do owczarni. No to jest ich całkiem sporo. :-)

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-10-22, 15:10   

1 Kor 4,6 napisał/a:
Arius napisał/a:

Różnica między nami, a uczniami z Iw jest ta, że oni byli Żydami, znali PRAWDĘ o BOGU JHWH i Jezusie, czy ktoś uczył Izraelitów, że BÓG JHWH jest jeden, że ma on swoje imię, a Jezus jest jego synem a nie BOGIEM w trójcy?

Na świecie są miliony ludzi, którzy twierdzą, że "BÓG JHWH jest jeden, że ma on swoje imię, a Jezus jest jego synem a nie BOGIEM w trójcy", a równocześnie mówią językami i korzystają z innych darów Ducha opisanych w 1 Kor 12, 4-11. W takim razie Duch, którego otrzymali, jest od Boga JHWH?

A czy ci ludzie znajdują się w owczarni Jezusa? Bardzo w to wątpię.
Trójcę podałem jako przykład, nie jako jedyny warunek.

1 Kor 4,6 napisał/a:
Arius napisał/a:

(Dz 2, 36-41)
Skoro Ducha Świętego otrzymywali w Dniu Pięćdziesiątnicy tylko ci, którzy przystąpili do owczarni, w takim razie wszyscy, którzy uwierzyli, że Jezus jest Panem i Chrystusem, odwrócili się od swoich grzechów i dali się zanurzyć w wodzie w imię Jezusa należą do owczarni. No to jest ich całkiem sporo. :-)

Znowu upraszczasz sobie wszystko, by UWIERZYĆ, trzeba się najpierw przekonać, by się przekonać, trzeba coś poznać, inaczej to taka 'wiara' nazywa się naiwnością.

Efektem zesłania ducha świętego, było głoszenie różnymi nieznanymi sobie językami, co przyczyniło się do pozyskania nowych OWIEC:

Cytat:
41 Ci więc, którzy przyjęli jego naukę, zostali ochrzczeni. I przyłączyło się owego dnia około trzech tysięcy dusz.
42 Trwali oni w nauce Apostołów i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwie.
(Act 2:41-42 BTP)

Znowu nauka, poznawanie, wiedza, za każdym razem wracamy do tego, co kiedyś spisano, dla naszego pouczenia.
Uczniowie przyjęli naukę Jezusa i trwali w niej, a w jakiej nauce trwają 'nowonarodzeni'? Czy jest to nauka, która głosił Jezus? Czy poznali dobrego pasterza po głosie i weszli do jego owczarni?

Pietr 
Pietrek

Wysłany: 2009-10-22, 17:22   

Ja wierzę w to, że Duch Święty w naszych czasach działa również w nadzwyczajny sposób objawiając się poprzez znaki.
Moja wiara opiera się na Słowie Bożym, na Jego obietnicach, ale również na doświadczeniu.
Do tej wiary nie doszło bez rozeznawania i krytycznej analizy z mojej strony.
Przeciwnie, od samego początku byłem bardzo nieufny i będąc świadkiem uzdrowień tworzyłem sobie różne teorie chcąc podważyć autentyczność zjawisk, które obserwowałem.
Wtedy jeszcze nie czytałem Biblii.
Gubiłem się w tym wszystkim, kiedy poznawałem opinie zwolenników i przeciwników charyzmatów.
Słyszałem przekonujące argumenty u jednych, i u drugich.
W pewnym momencie doszedłem do punktu, w którym powiedziałem sobie: "nie wiem!".
Nie mogąc na własną rękę odkryć prawdy potrzebowałem autorytetu.
Autorytet sam mnie znalazł. To Ten, który powiedział: "Szukajcie a znajdziecie".
Dał mi się poznać przez Biblię i na modlitwie.
Słowo Boże jest dla mnie najwyższym autorytetem i jest podstawą w rozeznawaniu.
To właśnie Słowo wskazuje mi konieczność rozeznawania i tego mnie uczy.

Wiem, że sama znajomość Biblii do tego nie wystarcza.
Faryzeusze też znali Pisma a uznali, że Jezus mocą Belzebuba wyrzuca złe duchy.
Szatan też zna Święte Pisma skoro posługiwał się nimi kiedy kusił Jezusa na pustyni.
Łk. 4,9 Zaprowadził Go też do Jerozolimy, postawił na narożniku świątyni i rzekł do Niego: «Jeśli jesteś Synem Bożym, rzuć się stąd w dół!
10 Jest bowiem napisane: Aniołom swoim rozkaże o Tobie, żeby Cię strzegli, 11 i na rękach nosić Cię będą, byś przypadkiem nie uraził swej nogi o kamień». 12 Lecz Jezus mu odparł: «Powiedziano: Nie będziesz wystawiał na próbę Pana, Boga swego».

Wiem, że nie może to być bez modlitwy.
Ef. 6,17 Weźcie też hełm zbawienia i miecz Ducha, to jest słowo Boże - 18 wśród wszelakiej modlitwy i błagania. Przy każdej sposobności módlcie się w Duchu!

Rozeznawanie bez pomocy Ducha Świętego, może być tylko ludzkim, wyłącznie racjonalnym, lub emocjonalnym rozeznawaniem.
Rzeczywisość, którą rozeznajemy jest rzeczywistością duchową, więc tutaj moim zdaniem nie należy ograniczać się wyłącznie do narzędzi naturalnych, które oczywiście są również w tym celu niezbędne.

Jak Piotr Apostoł rozeznał, że Jezus jest Mesjaszem?
Mt. 16,17 Na to Jezus mu rzekł: «Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.

Jak Jan Chrzciciel miał rozpoznać Jezusa?
W ew. Łukasza w 7. rozdziale na pytanie Jana: "Czy Ty jesteś Tym, który ma przyjść, czy też innego mamy oczekiwać?"
Jezus odpowiedział: "Idźcie i donieście Janowi to, coście widzieli i słyszeli: niewidomi wzrok odzyskują, chromi chodzą, trędowaci doznają oczyszczenia i głusi słyszą; umarli zmartwychwstają, ubogim głosi się Ewangelię. 23 A błogosławiony jest ten, kto we Mnie nie zwątpi."
Widać, że Jezus oczekiwał aby właśnie po tym Jan Go rozpoznał.

Jak rozpoznali go ci, którzy dobrze znali Pisma?
Mt. 12,24 Lecz faryzeusze, słysząc to, mówili: «On tylko przez Belzebuba, władcę złych duchów, wyrzuca złe duchy»

Można teraz zadać pytanie: W jaki sposób rozeznawali uczeni w Pimie skoro znali Pisma a nie rozpoznali Mesjasza o którym Pisma mówiły? :?:
Myślę, że to jest do rozważenia dla każdego z nas.
Bo i z ich postawy możemy wyciągnąć dla siebie naukę.

To, że rozeznawanie w życiu chrześcijan jest niezbędne, chyba nikt z nas nie wątpi.
Uważam że, to codzienna czynność każdego, kto chce podążać śladami Jezusa.
Bo to nasze myślenie i osobiste postępowanie przede wszystkim należy badać.
Ef. 5,15 Baczcie więc pilnie, jak postępujecie, nie jako niemądrzy, ale jako mądrzy. 16 Wyzyskujcie chwilę sposobną, bo dni są złe. 17 Nie bądźcie przeto nierozsądni, lecz usiłujcie zrozumieć, co jest wolą Pana.

Co do rozeznawania działalności innych, Słowo Boże mówi, aby szczególnie zwracać uwagę na nauki, które do nas docierają.
Dlatego kiedy słyszę lub widzę ludzi czyniących znaki staram się zwracać uwagę na to co głoszą i na czym koncentrują swoją działalność.
Bo po owocach mamy poznawać.
Jeśli nie mam zastrzeżeń i ludzie przychodzą do Jezusa, to co ja mam w takiej sytuacji do gadania.
Nawet jeśli Ci ludzie będą głosić ewangelię i czynić znaki w imię Jezusa a życie ich wzbudza wątpliwości, czy są uczniami, to nie ja ich będę sądził, lecz Pan.
Mt. 7,22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" 23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"

Wśród charyzmatyków są również prorocy.
I co mam zrobić z takim proroctwem kiedy je usłyszę?
Przypomina mi się werset z 1 listu do Tesaloniczan:
1 Tes. 5,19 Ducha nie gaście, 20 proroctwa nie lekceważcie! 21 Wszystko badajcie, a co szlachetne - zachowujcie!

W rozeznawaniu kieruję się nie tylko tym, aby rozpoznać, czy coś pochodzi od złego ducha. :!:

Rozeznaję po to, aby wiedzieć, czy to jest od złego, czy od Bożego ducha.
Rozeznaję nie po to aby nie dać się zwieść, lecz po to aby rozpoznać działanie Boga a odrzucić to co złe.
Bo jeśli nie rozpoznam właściwie, to mogę Ducha Świętego nazwać Belzebubem, tak jak to uczynili niektórzy żydzi.
A niechciałbym tak się pomylić jak oni.

1 Kor 4,6
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-23, 08:35   

Arius napisał/a:

A czy ci ludzie znajdują się w owczarni Jezusa? Bardzo w to wątpię.

A na jakiej podstawie wątpisz? Na takiej, że oni trochę inaczej interpretują Biblię niż Ty? Odnoszę wrażenie, że dla Ciebie wszyscy, którzy inaczej interpretują Biblię niż Ty, są zwiedzeni. Skąd masz pewność, że Twoje interpretacje są właściwe, a innych już nie?

Arius napisał/a:

Trójcę podałem jako przykład, nie jako jedyny warunek.

Coś dużo tych warunków. Ewangelia głoszona przez Jezusa i Jego apostołów była dużo prostsza:

"Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie. Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia." (Rz 10, 9-10)

"Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne." (J 3, 16)

"Obronię cię przed ludem i przed poganami, do których cię posyłam, abyś otworzył im oczy i odwrócił od ciemności do światła, od władzy szatana do Boga. Aby przez wiarę we Mnie otrzymali odpuszczenie grzechów i dziedzictwo ze świętymi." (Dz 26, 17-18)

Arius napisał/a:

Znowu upraszczasz sobie wszystko, by UWIERZYĆ, trzeba się najpierw przekonać, by się przekonać, trzeba coś poznać, inaczej to taka 'wiara' nazywa się naiwnością.

Efektem zesłania ducha świętego, było głoszenie różnymi nieznanymi sobie językami, co przyczyniło się do pozyskania nowych OWIEC:

Cytat:
41 Ci więc, którzy przyjęli jego naukę, zostali ochrzczeni. I przyłączyło się owego dnia około trzech tysięcy dusz.
42 Trwali oni w nauce Apostołów i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwie.
(Act 2:41-42 BTP)

Znowu nauka, poznawanie, wiedza, za każdym razem wracamy do tego, co kiedyś spisano, dla naszego pouczenia.

Nie neguję konieczności poznania. Zbawienie jest skutkiem wiary w zmartwychwstałego Pana Jezusa Chrystusa, a nie w wiary w cokolwiek. Zwróć jednak uwagę na to, że w Dziejach Apostolskich od usłyszenia Ewangelii do chrztu w wodzie mijało na ogół tylko kilka godzin. Żydzi ochrzczeni w Dniu Pięćdziesiątnicy usłyszeli bardzo krótkie nauczanie na temat tego, że Jezus umarł i zmartwychwstał dla ich zbawienia oraz że jest Panem i Mesjaszem (Dz 2, 14-36). Taka wiedza wystarczyła, żeby ich ochrzcić. Dalsze, bardziej szczegółowe elementy nauki apostolskiej poznawali dopiero wtedy, gdy już byli częścią owczarni Jezusa.
Nie inaczej było z poganami:

"A wyprowadziwszy ich na zewnątrz rzekł: «Panowie, co mam czynić, aby się zbawić?» «Uwierz w Pana Jezusa - odpowiedzieli mu - a zbawisz siebie i swój dom». Opowiedzieli więc naukę Pana jemu i wszystkim jego domownikom. Tej samej godziny w nocy wziął ich z sobą, obmył rany i natychmiast przyjął chrzest wraz z całym swym domem." (Dz 16, 30-33)

Nie sądzisz chyba, że w ciągu godziny Paweł i Sylas zaznajomili domowników strażnika z jakimiś szczegółowymi kwestiami?

Biblijna kolejność jest taka: uwierz w Pana Jezusa, daj się zanurzyć w wodzie w Jego imię, a potem wzrastaj w poznaniu, a nie na odwrót.

Dlatego uważam, że każdy kto się upamiętał, uwierzył w zmartwychwstałego Pana Jezusa Chrystusa i dał się zanurzyć w wodzie w Jego imię, jest częścią Bożej owczarni, a nie tylko ten, kto interpretuje Biblię dokładnie tak samo, jak Arius. ;-)

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-10-23, 11:40   

1 Kor 4,6 napisał/a:
Dlatego uważam, że każdy kto się upamiętał, uwierzył w zmartwychwstałego Pana Jezusa Chrystusa i dał się zanurzyć w wodzie w Jego imię, jest częścią Bożej owczarni, a nie tylko ten, kto interpretuje Biblię dokładnie tak samo, jak Arius. ;-)

Przeczysz słowom Jezusa, ale otrzymałeś wolna wolę i możesz sobie wierzyć w co chcesz.
Cytat:
21 Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie.
22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?"
23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"
(Mat 7:21-23 BTP)

1 Kor 4,6
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-23, 12:06   

Arius napisał/a:
1 Kor 4,6 napisał/a:

Przeczysz słowom Jezusa, ale otrzymałeś wolna wolę i możesz sobie wierzyć w co chcesz.
Cytat:
21 Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie.
22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?"
23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"
(Mat 7:21-23 BTP)

Gdzie w zacytowanym przez Ciebie fragmencie jest napisane, że trzeba interpretować Biblię tak jak Arius? :-)
A tak bardziej na poważnie: domyślam się, że chodzi Ci o to, iż prawdziwi chrześcijanie starają się wprowadzać nauczanie Chrystusa w życie. Też się z tym zgadzam. Zgodnie z Ef 2, 8-10 przemienione życie jest skutkiem posiadania zbawczej wiary:

"Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili."

Zresztą we wspomnianym przeze mnie upamiętaniu i uznaniu Jezusa za Pana też zawiera się przemiana życia. Wydaje mi się, że różnimy się tylko tym, że ja uważam dobre uczynki za skutek zbawienia (m. in. na podstawie Ef 2, 8-10), a Ty za jego przyczynę (jeżeli się mylę, to mnie popraw). Obydwoje jednak uważamy, że uczynki zgodne z Bożą wolą objawioną w Biblii są przejawem autentycznego chrześcijaństwa.

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-10-23, 12:26   

1 Kor 4,6 napisał/a:
Dlatego uważam, że każdy kto się upamiętał, uwierzył w zmartwychwstałego Pana Jezusa Chrystusa i dał się zanurzyć w wodzie w Jego imię, jest częścią Bożej owczarni ;-)

Cytat:
(Mat 7:21-23 BTP)

Nie każdy kto sądzi, że się opamiętał, uwierzył i dał zanurzyć w wodzie, jest częścią owczarni. O tym właśnie mówią słowa Jezusa. Wielu myśli że jest w owczarni, a Jezus im powie, że ich nawet nie znał. Jezus kieruje swoją OWCZARNIĄ, prowadzi swoje OWCE, a ty sugerujesz, że jednych uczy o trójcy, innym mówi, że wręcz przeciwnie, BÓG jest jednoosobowy, a może jeszcze innym, mówi, że Jezus i BÓG JHWH to ta sama osoba. W owczarni Jezusa są jego UCZNIOWIE, którzy zachowują JEGO NAUKI.

1 Kor 4,6
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-23, 12:38   

Arius napisał/a:
1 Kor 4,6 napisał/a:
Dlatego uważam, że każdy kto się upamiętał, uwierzył w zmartwychwstałego Pana Jezusa Chrystusa i dał się zanurzyć w wodzie w Jego imię, jest częścią Bożej owczarni ;-)

Cytat:
(Mat 7:21-23 BTP)

Nie każdy kto sądzi, że się opamiętał, uwierzył i dał zanurzyć w wodzie, jest częścią owczarni. O tym właśnie mówią słowa Jezusa. Wielu myśli że jest w owczarni, a Jezus im powie, że ich nawet nie znał. Jezus kieruje swoją OWCZARNIĄ, prowadzi swoje OWCE, a ty sugerujesz, że jednych uczy o trójcy, innym mówi, że wręcz przeciwnie, BÓG jest jednoosobowy, a może jeszcze innym, mówi, że Jezus i BÓG JHWH to ta sama osoba. W owczarni Jezusa są jego UCZNIOWIE, którzy zachowują JEGO NAUKI.

Myślę, że dokonujesz nadinterpretacji tego fragmentu. Tam jest mowa o właściwych uczynkach, a nie o właściwej teologii.
Nie sugeruję, że Jezus jednych uczy o Trójcy a innych o modalizmie. Nie wiem, gdzie to wyczytałeś w moich postach. Prawda jest jedna i tylko jednej prawdy naucza nas Bóg, posługując się swoim spisanym Słowem. Problem polega na tym, że nikomu z nas nie objawia się Jezus i nie mówi, jak należy rozumieć Pisma. Możemy więc mieć (i zresztą często mamy) problemy z właściwym interpretowaniem Biblii. To, że Ty rozumiesz ją w jakiś określony sposób, to nie znaczy, że każdy, kto rozumie ją inaczej - błądzi. Może to on jest bliższy prawdy w którymś momencie? Uważasz swoje interpretacje za nieomylne i natchnione?

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-10-23, 12:58   

Cytat:
Nie sugeruję, że Jezus jednych uczy o Trójcy a innych o modalizmie. Nie wiem, gdzie to wyczytałeś w moich postach. Prawda jest jedna i tylko jednej prawdy naucza nas Bóg, posługując się swoim spisanym Słowem. Problem polega na tym, że nikomu z nas nie objawia się Jezus i nie mówi, jak należy rozumieć Pisma. Możemy więc mieć (i zresztą często mamy) problemy z właściwym interpretowaniem Biblii. To, że Ty rozumiesz ją w jakiś określony sposób, to nie znaczy, że każdy, kto rozumie ją inaczej - błądzi. Może to on jest bliższy prawdy w którymś momencie? Uważasz swoje interpretacje za nieomylne i natchnione?

To ty twierdzisz, że wszyscy (monoteiści, medaliści, trynitaryści) należą do jednej owczarni, którą kieruje Jezus. Jeśli tak miało by być, to by znaczyło, że Jezus każdą grupą kieruje inaczej, każdego uczy czegoś innego. Wtedy rzeczywiście wszyscy należeli by do jednej owczarni.
Z Biblii jednak wiemy, że Jezus wszystkich uczył tych samych nauk, więc możemy mieć pewność, że dalej będzie czynił tak samo, w dodatku, Jezus zaznaczył kiedyś, że czyni to, co widział jak OJCIEC jego czyni, czyżby BÓG JHWH również uczył różne grupy ludzi, różnych, często ze sobą sprzecznych nauk? Jezus przekazywał SŁOWO BOGA.

Powiedz mi więc, która nauka jest SŁOWEM BOGA, monoteistyczna, modalistyczna czy trynitarystyczna?

tomyo 
tomyo

Wysłany: 2009-10-23, 13:08   

Czy Jezus wspominał datę swojego przyjścia np 1975, jeśli nie to twoja owczarnia jest BEEEE!

1 Kor 4,6
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-23, 19:39   

Arius napisał/a:

To ty twierdzisz, że wszyscy (monoteiści, medaliści, trynitaryści) należą do jednej owczarni, którą kieruje Jezus. Jeśli tak miało by być, to by znaczyło, że Jezus każdą grupą kieruje inaczej, każdego uczy czegoś innego. Wtedy rzeczywiście wszyscy należeli by do jednej owczarni.
Z Biblii jednak wiemy, że Jezus wszystkich uczył tych samych nauk, więc możemy mieć pewność, że dalej będzie czynił tak samo, w dodatku, Jezus zaznaczył kiedyś, że czyni to, co widział jak OJCIEC jego czyni, czyżby BÓG JHWH również uczył różne grupy ludzi, różnych, często ze sobą sprzecznych nauk? Jezus przekazywał SŁOWO BOGA.

W jaki sposób Jezus uczy Ciebie i inne osoby, które Twoim zdaniem należą do Jego owczarni?

Arius napisał/a:

Powiedz mi więc, która nauka jest SŁOWEM BOGA, monoteistyczna, modalistyczna czy trynitarystyczna?

Słowem Boga jest nauka zawarta w Pismach Świętych. W Biblii natomiast żaden z tych trzech terminów nie występuje. Generalnie nie lubię posługiwania się takimi pojęciami, bo dla każdego znaczą coś trochę innego. Jeżeli jednak mamy posługiwać się tego typu terminami, to moje poglądy można by określić jako monoteistyczne.

Odpowiedz do tematu