Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Cud" w Sokółce - interpretacja biblijna.
Autor Wiadomość
Mag 

Wysłany: 2009-10-29, 12:02   

Jak możemy przeczytać ostanie artykuły na http://www.wspolczesna.pl...y=CUD_W_SOKOLCE to wyraźnie widać, że wszystko było tylko mistyfikacją mającą przyciągnąć pielgrzymów zostawiających kasę.

- Kościół odmawia przekazania próbki do badań - dlaczego, skoro jest to fragment serca Chrystusa?
- Wbrew wcześniejszym zapowiedziom materiały nie zostały przekazany do Watykanu - dlaczego? Widać wątpliwości nawet wśród samych biskupów są olbrzymie.
- Badania tkanki były nielegalne i nawet nic nie potwierdziły - brak jakiejkolwiek dokumentacji.
- Co Bóg miał by na celu przekazać ludziom przez taki cud? Tu nawet duchowni zachowują milczenie.

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-10-29, 13:14   

Mag napisał/a:
- Kościół odmawia przekazania próbki do badań - dlaczego, skoro jest to fragment serca Chrystusa?

Może właśnie dlatego :-) , wiesz ile warte by było serce Jezusa, ile relikwii z tego można zrobić?

izraelita 
www.unitarianie.pl

Wysłany: 2009-10-29, 13:16   

Arius napisał/a:
Mag napisał/a:

Może właśnie dlatego :-) , wiesz ile warte by było serce Jezusa, ile relikwii z tego można zrobić?

NA ebayu bym wystawił ...

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2009-10-29, 13:22   

Ekspertyzy w sprawie "cudu" w Sokółce są nierzetelne. Przełożeni już ukarali profesor, która je przeprowadziła. Najlepsi specjaliści nie mają wątpliwości, że "cud" da się wyjaśnić naukowo. Zjawisko mogło zostać wywołane przez pospolitą bakterię.

Szokujące ustalenia naukowców w sprawie rzekomego cudu w Sokółce! Jak potwierdzają nam najlepsi w Polsce specjaliści z dziedziny biologii i medycyny, zabarwienie hostii na czerwono to efekt działania bakterii zwanych pałeczką krwawą, a nie żadna przemiana w ciało Chrystusa. Uczeni nie mają też wątpliwości: wykonane w sprawie "cudu" ekspertyzy nie są żadnym dowodem na to, że na hostii pojawił się fragment ludzkiego serca! Zostały przeprowadzone nierzetelnie i nielegalnie.

Historia hostii, która upadła podczas nabożeństwa, a potem zamknięta w specjalnym naczyniu miała się przemienić we fragment ludzkiego serca poruszyła cały kraj. Dwoje naukowców z Białostockiego Uniwersytetu Medycznego, którzy badali hostię, orzekło, że jest to mięsień z ludzkiego serca. Dziś wiemy, że wyniki badań absolutnie nie uprawniały do takiego stwierdzenia.

Już 8 października jako pierwsi pisaliśmy o tym, że prof. Maria Sobaniec-Łotowska, patomorfolog z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, ekspertyzę hostii przeprowadziła z pominięciem procedur naukowych. Badaczka tłumaczyła wówczas, że nie mogła wypełnić wymaganych dokumentów, bo... nie zna numeru PESEL ani adresu Pana Boga! Uchybienia proceduralne to niejedyne zaniedbanie pani profesor. Okazuje się, że uczona wykonała badanie, które - zdaniem naukowców - nie wyjaśnia, czy badana tkanka jest ludzka, czy też pochodzi od innego ssaka, np. świni. - Aby wykluczyć wątpliwości, należało przeprowadzić badanie genetyczno-molekularne - wyjaśnia prof. Lech Chyczewski (65 l.), szef Zakładu Patomorfologii i rzecznik prasowy Białostockiego Uniwersytetu Medycznego. Gdyby ekspertyza była przeprowadzona zgodnie ze sztuką, być może uczona dostrzegłaby, że czerwona plamka mogła być sprawką mikroskopijnej bakterii! Serratia marcescens - to łacińska nazwa pałeczki krwawej, zwanej też cudowną. Bakteria ta wytwarza czerwony pigment i posiada zdolność wzrostu na pieczywie, a hostia to przecież rodzaj pieczywa. Zamoczona w wodzie i zamknięta w tabernakulum hostia była idealną pożywką dla tej pospolitej bakterii.

Tysiące wiernych niestety uwierzyło zapewnieniom dwójki naukowców i gorliwie modliło się, aby Watykan uznał zdarzenie za cud. Teraz czują się oszukani i kipią oburzeniem.

- To skandal! - mówi poruszona najnowszymi ustaleniami Regina Sańko (58 l.) z Sokółki.

Pani profesor zobaczyła to, co chciała zobaczyć

Prof. Lech Chyczewski (65 l.), szef Zakładu Patomorfologii i rzecznik prasowy Białostockiego Uniwersytetu Medycznego:
- Badania przeprowadzone przez panią profesor nie mogły dowieść, że na hostii pojawiło się ludzkie serce. Pani profesor zobaczyła na hostii to, co chciała zobaczyć. To osoba bardzo emocjonalnie traktująca religię. Została już ukarana ustnym upomnieniem za nierzetelne i nielegalne badanie.

To nie cud, to jest czysta biologia
Rozmowa z dr Pawłem Grzesiowskim (45 l.) z Zakładu Profilaktyki Zakażeń i Zakażeń Szpitalnych Narodowego Instytutu Leków

"Super Express": - Panie doktorze, czy istnieje jakieś naukowe wyjaśnienie tego, co wydarzyło się w Sokółce?

Paweł Grzesiowski: - Istnieje taka bakteria - Serratia marcescens, zwana również, co też wiele mówi, "pałeczką cudowną". Cudowną chyba dlatego, że ma ona zdolność wytwarzania czerwonego pigmentu - prodigozyny. A ponieważ rośnie ona na podłożu węglowodanowym, czyli np. na pieczywie, stąd przypisywane jej te wszystkie niesamowite właściwości. Bo hostia to przecież rodzaj pieczywa.

- Chyba jednak do namnażania tej pałeczki potrzebne są jakieś szczególne warunki?

- Ona wcale nie jest wymagająca. Potrzebuje wilgoci i temperatury nie wyższej niż 30 st. C.

- Hostia w kościele w Sokółce została, po uprzednim upuszczeniu jej na ziemię, umieszczona w naczyniu liturgicznym z płynem, zgodnie z przepisami kościelnymi. I to wystarczyło, żeby zaczęły działać bakterie? A skąd one się tam w ogóle wzięły? Bo chyba nie z powietrza.

- W pewnym sensie może i z powietrza, może z rąk osoby, która jej dotykała. Bo bakterie, podobnie jak wirusy, mamy wszędzie. Akurat ta pałeczka cudowna nie jest wcale rzadkim zarazkiem. Najczęściej powoduje zakażenia dróg moczowych, zwłaszcza u mężczyzn. Zwalcza się ją antybiotykami, ale nie jest łatwa w zwalczaniu, bo wytwarza wokół siebie taki kożuch śluzowy i ten śluz utrudnia wchłanianie leków.

- Zapewne przypadki upuszczania hostii i umieszczania jej potem w płynie wcale nie są rzadkie. To znaczy, że za każdym razem możemy mieć do czynienia z "cudem"?

- Z pewnością nie, bo jednak nie za każdym razem dojdzie do kontaktu bakterii z podłożem, jakim jest hostia. Poza tym nie każdy szczep pałeczki krwawej wytwarza barwnik.

Nie potrafię ocenić, czy ekspertyza była rzetelna

Ks. Andrzej Dębski (33 l.), rzecznik białostockiej kurii:

- Kościół zdał się w tej sprawie na wiedzę uznanych specjalistów, badaczy z 30-letnim doświadczeniem i olbrzymim dorobkiem naukowym. Może należało zrobić inaczej. Z tego, co jest mi wiadome, pani profesor jako pracownik naukowy miała prawo sporządzić taką ekspertyzę i ją sporządziła. A czy zrobiła to rzetelnie, tego nie potrafię ocenić. Kościół od początku ostrożnie traktuje sprawę zjawiska z Sokółki, a naszą rolą nie jest stawianie Jezusa przed sądem. Religia to rzecz wiary i pewnej tajemnicy. Biskup na razie napisał list, który za pośrednictwem Nuncjatury Apostolskiej w Warszawie został przekazany do papieża. Teraz czekamy na decyzję Ojca Świętego, co dalej będzie w tej sprawie uczynione.

Autor: Bożena Stasiak , Tomasz Matuszkiewicz
Źródło: Super Express

Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei

eksplorator
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-26, 13:02   

Pietr napisał/a:
Ja wierzę w to, że Duch Święty w naszych czasach działa również w nadzwyczajny sposób objawiając się poprzez znaki.

Ja gorąco w te wszystkie cuda wierzę i dla mnie są one tylko dowodem, że jestem po właściwej stronie. Martwił bym się, kiedy by ich nie było. Wtedy nie mógł bym prawidłowo rozpoznać czasu, kiedy miał przyjść ów niegodziwiec, szatan;

2 Tes 2;8 BT (8) wówczas ukaże się Niegodziwiec, którego Pan Jezus zgładzi tchnieniem swoich ust i wniwecz obróci [samym] objawieniem swego przyjścia.

Powiedzcie mi, co miało towarzyszyć wielkiemu odstępstwu? Czyż nie „cuda zwodnicze”?!

2 Tes 2;9 BT (9) Pojawieniu się jego towarzyszyć będzie działanie szatana, z całą mocą, wśród znaków i fałszywych cudów,

Czyż nie miało przyjść wielu fałszywych mesjaszy i proroków a ich znakiem rozpoznawczym miały być właśnie cuda?!

Mat 24;4,24 BT (4) Na to Jezus im odpowiedział: Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł. (5) Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą. (24) Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych.

Ci fałszywi prorocy wkrótce zostaną bezlitośnie odtrąceni, ale zobaczcie jak się mają tłumaczyć;

Mat 7;22 BT (22) Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?

Cudotwórcy mają przecież mówić; „Panie....my to wszystko robiliśmy w Twoim imieniu”! A więc mają się na Niego powoływać! A co na to powie im Jezus?!;

Mat 7;23 BT (23) Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!

Jaki czeka los Fałszywego Proroka, który nieustannie od 2000 lat oznajmiał o coraz to nowych cudach, rzekomo dokonywanych w imieniu Jezusa?;

Obj 19;20 BT (20) I pochwycono Bestię, a z nią Fałszywego Proroka, co czynił wobec niej znaki, którymi zwiódł tych, co wzięli znamię Bestii i oddawali pokłon jej obrazowi. Oboje żywcem wrzuceni zostali do ognistego jeziora, gorejącego siarką.

A teraz proszę mi tylko przypomnieć, bo może jestem niedoinformowany, który, spośród WSZYSTKICH kościołów chrześcijaństwa, najbardziej słynie z cudów? KTÓRY?!

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2009-11-26, 14:13   

jak jest jakis "cud" w KK to najczesciej jest to typu komus cos tam sie niby pokazalo itd. nic biblijnego... Jezus i jego uczniowie robili inne cuda... ja w cuda wierze, sam przezylem uzdrowienie, ale w cuda a nie w "cuda"

Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei

Yarpen Zirgin 
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Wysłany: 2009-11-26, 14:19   

Cytat:
jak jest jakis "cud" w KK to najczesciej jest to typu komus cos tam sie niby pokazalo itd. nic biblijnego...

Poczytaj sobie, Hardi, opisy cudów, które dokonał Ojciec Pio. I nie bierz masówki serwowanej przez media na temat plam na ścianie za obraz całokształtu cudów w Kościele katolickim.

Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.

Elius

Wyznanie: Moim Panem jest Isus.
Wysłany: 2010-01-15, 08:12   

A jak w kościele frekwencja wzrosła.

bartek212701 

Wysłany: 2010-01-16, 16:39   

Cud w Sokółce to dzieło Demonów by zatrzymać ludzi w kościele!
Nic więcej!

Yarpen Zirgin 
Katolik

Wysłany: 2010-01-16, 17:33   

Cytat:
Nic więcej!

Masz jakieś dowody, które potwierdzą tę opinię, czy tylko pleciesz, bo nie możesz pogodzić się z myślą, że Przeistoczenie to jednak prawidłowe nauczanie?

Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.

bartek212701 

Wysłany: 2010-01-17, 15:53   

Yarpen Zirgin napisał/a:
Cytat:
Nic więcej!

Masz jakieś dowody, które potwierdzą tę opinię, czy tylko pleciesz, bo nie możesz pogodzić się z myślą, że Przeistoczenie to jednak prawidłowe nauczanie?

Słuchaj BÓG dął nam PISMO i to jest najwiekszym dowodem na jego istnienie i prawdziwość,nie musi udowadniac tego jakimiś cudami:)
Pamiętaj "panem tego świata jest szatan"i to on manipuluje ludźmi,własnie w taki sposób

IzajaszSobotnik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-17, 16:43   

Sugestia: Nie trać czasu na spory z katolikami. KRK = PZPN. Beton. Zajmij się własnym samorozwojem w Chrystusie Jezusie.

Yarpen Zirgin 
Katolik

Wysłany: 2010-01-17, 18:36   

bartek212701 napisał/a:
Słuchaj BÓG dął nam PISMO i to jest najwiekszym dowodem na jego istnienie i prawdziwość,nie musi udowadniac tego jakimiś cudami:)

PISMO istniało także za czasów Chrystusa i Apostołów, ale jednak zarówno Jezus jak i apostołowie czynili cuda. Ba! Sam Chrystus obiecał, że cuda będą towarzyszyć tym, którzy uwierzą, więc nie traktował Pisma Świętego jako dowodu na prawdziwość istnienia Boga i swojego nauczania. :-D

bartek212701 napisał/a:
Pamiętaj "panem tego świata jest szatan"i to on manipuluje ludźmi,własnie w taki sposób

Pamiętam... Tyle, że nie dałem mu się okłamać, że każdy cud od niego pochodzi.

Yarpen Zirgin 
Katolik

Wysłany: 2010-01-17, 18:37   

IzajaszSobotnik napisał/a:
Sugestia: Nie trać czasu na spory z katolikami. KRK = PZPN. Beton.

No tak... Najłatwiej podsumować wierzącego katolika słowem "beton" i w ogóle się nie zastanawiać, dlaczego z takim uporem wierzy i nie daje się przekonać na odstępstwo od wiary. :-/

kansyheniek 

Wysłany: 2010-01-17, 18:44   

IzajaszSobotnik napisał/a:
Sugestia: Nie trać czasu na spory z katolikami. KRK = PZPN. Beton.

Nawet moderatorowi nie pozwolę na tego rodzaju wypowiedzi w "moim" dziale. :crazy:
Sam jestem katolikiem choć zupełnie innego rodzaju co Yarpen.

Możesz na mnie powiedzieć katolik,ale dlaczego beton do jasnej.To obraza... :crazy:

Odpowiedz do tematu