|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
"Cud" w Sokółce - interpretacja biblijna. |
Autor |
Wiadomość |
IzajaszSobotnik [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-14, 12:46
|
|
|
Jestem. Jednak będzie to dla katolików obraźliwe więc się powstrzymam. :] |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 45 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2009-10-14, 12:48
|
|
|
Nike, a dowód, że Jahwe dokonuje cudów nie wystarczy?
Cóż, zawsze możesz przeczytać opis wesela w Kanie, kiedy to Chrystus przemienił wodę w wino. To powinno wystarczyć jako potwierdzenie, że możliwa jest pełna przemiana chleba w ciało. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
Ostatnio zmieniony przez Yarpen Zirgin 2009-10-14, 12:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 12:52
|
|
|
IzajaszSobotnik napisał/a: | Jestem. Jednak będzie to dla katolików obraźliwe więc się powstrzymam. :] |
Nie jesteś w stanie wykazać, bo Jahwe nie jesteś. |
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2009-10-14, 12:56
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | IzajaszSobotnik napisał/a: | Jestem. Jednak będzie to dla katolików obraźliwe więc się powstrzymam. :] |
Nie jesteś w stanie wykazać, bo Jahwe nie jesteś. |
Każdy biblijny chrześcijanin jest to w stanie wykazać, że ów cud, to dzieło szatan. Wiesz dobrze o co chodzi. Nie chcę obrażać katolików, więc się powstrzymam od udowodnienia. Tyle. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 13:00
|
|
|
IzajaszSobotnik napisał/a: | Każdy biblijny chrześcijanin jest to w stanie wykazać, że ów cud, to dzieło szatan. |
Nie. Każdy "biblijny chrześcijanin" jest w stanie sam sobie "udowodnic", że to dzieło szatana, ale nie jest w stanie wykazać, że to wydarzenie rzeczywiście jest dziełem szatana.
Cały bowiem dowód opiera się na "nie wierzę w Przeistoczenie, więc Bóg nie może czynić cudów, które karzą w to uwierzyć". |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2009-10-14, 13:11
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | IzajaszSobotnik napisał/a: | Każdy biblijny chrześcijanin jest to w stanie wykazać, że ów cud, to dzieło szatan. |
Nie. Każdy "biblijny chrześcijanin" jest w stanie sam sobie "udowodnic", że to dzieło szatana, ale nie jest w stanie wykazać, że to wydarzenie rzeczywiście jest dziełem szatana.
Cały bowiem dowód opiera się na "nie wierzę w Przeistoczenie, więc Bóg nie może czynić cudów, które karzą w to uwierzyć". |
Jest w stanie wykazać. :] Niestety tutaj trzebaby było naruszyć Twoje poglądy religijne co do mszy i jej zbędności - ofiara Jeszuy była jednorazowa i wystarczalna - rozszerzając wypowiedź do tzw. szczerego bólu. Uważam to jednak za zbyteczne. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 13:26
|
|
|
Hm... Widzę standardowy błąd przeciwników KK w Twoim myśleniu: Uważasz, że Msza Święta to jakaś nowa ofiara, dokładana do ofiary Chrystusa.
Zanotuj sobie gdzieś, zapamiętaj i przyswój informację:
Ofiara Mszy Świętej jest tą samą ofiarą, co ofiara Chrystusa na krzyżu. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2009-10-14, 13:30
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Hm... Widzę standardowy błąd przeciwników KK w Twoim myśleniu: Uważasz, że Msza Święta to jakaś nowa ofiara, dokładana do ofiary Chrystusa.
Ofiara Mszy Świętej jest tą samą ofiarą, co ofiara Chrystusa na krzyżu. |
Nie sądzisz, że nawet taki pogląd to bluźnierstwo? Dlaczego kolejny raz krzyzujecie Zbawiciela? W jakim celu? |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 13:38
|
|
|
IzajaszSobotnik napisał/a: | Nie sądzisz, że nawet taki pogląd to bluźnierstwo? Dlaczego kolejny raz krzyzujecie Zbawiciela? |
Zstanawiam się... Czego nie rozozumiesz w moim poprzednim postcie?
Hm... Widzę standardowy błąd przeciwników KK w Twoim myśleniu: Uważasz, że Msza Święta to jakaś nowa ofiara, dokładana do ofiary Chrystusa.
Ofiara Mszy Świętej jest tą samą ofiarą, co ofiara Chrystusa na krzyżu.
Nie ma "kolejnego" krzyżowania Chrystusa. |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2009-10-14, 13:43
|
|
|
Płaskowicki Rys napisał/a: | Zaopatrz swój post w tłumaczenie na mój niski poziom bo nie wiem o czym Ty piszesz
jeżeli nie piszesz tego ,ze wg ciebie szatan jest panem świata
Moim jest Jezus -więc nie jest panem całego świata -szatan
pozdrawiam |
Dziękuję za uwagę, zastosuję się do twoich uwag. Pozdrówka nike. |
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2009-10-14, 13:54
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | IzajaszSobotnik napisał/a: | Nie sądzisz, że nawet taki pogląd to bluźnierstwo? Dlaczego kolejny raz krzyzujecie Zbawiciela? |
Zstanawiam się... Czego nie rozozumiesz w moim poprzednim postcie?
Ofiara Mszy Świętej jest tą samą ofiarą, co ofiara Chrystusa na krzyżu.
Nie ma "kolejnego" krzyżowania Chrystusa. |
Jak dla mnie to chore. |
|
|
|
 |
nike
|
Wysłany: 2009-10-14, 13:58
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Nike, a dowód, że Jahwe dokonuje cudów nie wystarczy?
Cóż, zawsze możesz przeczytać opis wesela w Kanie, kiedy to Chrystus przemienił wodę w wino. To powinno wystarczyć jako potwierdzenie, że możliwa jest pełna przemiana chleba w ciało. |
Mam na uwadze dowody w obecnym czasie.Ja uważam,że wszystkie cuda jakie się działy za czasów apostołów i życia Jezusa na ziemi, miały jakiś cel. Celem było głoszenie Ewangelii przez różne sposoby.Od chwili śmierci ostatniego z uczni apostołów bezpośrednich, cuda przestały istnieć.Biblia jako doskonałość, została skompletowaną. Uważam również,że obecnie czekamy na największy cud wszech czasów i oczywiście prawdziwy, to Z martwych wzbudzenie ludzkości |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 14:03
|
|
|
IzajaszSobotnik napisał/a: | Jak dla mnie to chore. |
Nie interesuje mnie to, czy uważasz to za chore. Pytanie brzmi:
Czy zrozumiałeś i przyswioiłeś sobie informację, że Msza Święta nie jest ponownym krzyżowaniem Chrystusa? |
|
|
|
 |
nike
|
Wysłany: 2009-10-14, 14:06
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Czy zrozumiałeś i przyswioiłeś sobie informację, że Msza Święta nie jest ponownym krzyżowaniem Chrystusa? |
Jak nie jest, kiedy zamienia się w prawdziwe ciało i krew? |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 14:08
|
|
|
nike napisał/a: | Mam na uwadze dowody w obecnym czasie. |
No to jest problem, poniewa Biblia opisuje wydarzenia, które miały miejsce w I a nie w XXI wieku. :)
nike napisał/a: | Ja uważam,że wszystkie cuda jakie się działy za czasów apostołów i życia Jezusa na ziemi, miały jakiś cel. Celem było głoszenie Ewangelii przez różne sposoby. |
Cud w Sokółce, o ile oczywiście potwierdzi się nadprzyrodzony charakter wydarzenia, też ma na celu głoszenie fragmentu Ewangelii: potwierdza, że Eucharystia jest Ciałem i Krwią Chrystusa, których spożywanie nakazał w 6 rozdziale Ew. św. Jana.
nike napisał/a: | Od chwili śmierci ostatniego z uczni apostołów bezpośrednich, cuda przestały istnieć.Biblia jako doskonałość, została skompletowaną. |
Teza popularna wśród wyznań, gdzie nie ma cudów. Nie do utrzymania w świetle słów Chrystusa, że znaki będą towarzyszyć "tym, którzy uwierzą", a nie "apostołom do chwili skompletowania Biblii". |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|