|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
"Cud" w Sokółce - interpretacja biblijna. |
Autor |
Wiadomość |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 45 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2009-10-14, 14:14
|
|
|
nike napisał/a: | Jak nie jest, kiedy zamienia się w prawdziwe ciało i krew? |
Nike, to jest to samo Ciało i ta sama Krew, a nie jakieś nowe. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2009-10-14, 14:25
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Nike, to jest to samo Ciało i ta sama Krew, a nie jakieś nowe. |
Nie może być ta sama krew i to samo ciało, bo tamto w grobie już się dawno rozłożyło.
A według nauk KrK to Jezus z ciałem i krwią poszedł do nieba, więc w jaki sposób, ono może znaleźć się w hostii? Uważasz,że przez kilka słów magicznych?
A jeżeli tak, to Jezus tę przemianę musi czuć, więc jest to dla niego nowe krzyżowanie, wbijanie korony cierniowej, biczowanie itd. |
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 14:34
|
|
|
nike napisał/a: | Nie może być ta sama krew i to samo ciało, bo tamto w grobie już się dawno rozłożyło. |
Może, może. Choćby z tej przyczyny, że Chrystus zmartwychwstał i jego ciało nie spoczywa w grobie. :)
nike napisał/a: | A według nauk KrK to Jezus z ciałem i krwią poszedł do nieba, więc w jaki sposób, ono może znaleźć się w hostii? |
W tak sam, w jaki Chrystus poszedł z ciałem i duszą do nieba: "Dla Boga nie ma nic niemożliwego".
nike napisał/a: | Uważasz,że przez kilka słów magicznych? |
Nie. Uważam, że dokładnie tak, jak o to prosimy w czasie Eucharystii: Mocą Ducha Świętego.
nike napisał/a: | A jeżeli tak, to Jezus tę przemianę musi czuć, więc jest to dla niego nowe krzyżowanie, wbijanie korony cierniowej, biczowanie itd. |
Według Ciebie jest to nowe krzyżowanie. Uprasza się jednak, abyś nie myliła tego co Ty uważasz, z tym co się dzieje rzeczywiście. |
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
and
|
Wysłany: 2009-10-14, 14:47
|
|
|
nike napisał/a:
Cytat: | Jak nie jest, kiedy zamienia się w prawdziwe ciało i krew? |
czy Jezus na ostatniej wieczerzy przemienił chleb w ciało, a wino w krew? |
|
|
|
 |
nike
|
Wysłany: 2009-10-14, 15:06
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Według Ciebie jest to nowe krzyżowanie. Uprasza się jednak, abyś nie myliła tego co Ty uważasz, z tym co się dzieje rzeczywiście. |
A rzeczywiście to co się dzieje? Bardzo proszę opowiedz mi. Dziękuję. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 15:08
|
|
|
Ma miejsce ta sama ofiara, która miała miejsce na krzyżu około 30 roku n.e. :) |
|
|
|
 |
nike
|
Wysłany: 2009-10-14, 15:16
|
|
|
and napisał/a: | czy Jezus na ostatniej wieczerzy przemienił chleb w ciało, a wino w krew? |
Nie, nie przemienił. Jezus nie wypowiedział żadnych słów magicznych. Powiedział : Lk 22:19 Bg "A wziąwszy chleb i podziękowawszy, łamał i dał im, mówiąc: To jest ciało moje, które się za was daje; to czyńcie na pamiątkę moję."
Należy jeszcze zauważyć,że wtedy żył, więc jak można było Jego ciało jeść?
Jezus ustanowił pewien symbol i my wszyscy powinniśmy, i nie tylko,obowiązkiem naszym, chrześcijan jest brać czynny udział w przyjmowaniu emblematów raz do roku i być uczestnikami pamiątki Wieczerzy Pańskiej. Raz do roku, bo wszystkie rocznice obchodzimy raz w roku. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 15:27
|
|
|
nike napisał/a: | Należy jeszcze zauważyć,że wtedy żył, więc jak można było Jego ciało jeść? |
Co jest dla Ciebie niemożliwe, niekoniecznie jest takim dla Chrystusa. Zauważ, że on np. wskrzeszał ludzi z martwych, chodził po wodzie, przemieniał wodę w wino, czego ty nie zrobisz. Zanegujesz również te wydarzenia, bo po ludzku sa one niemożliwe?
nike napisał/a: | Jezus ustanowił pewien symbol i my wszyscy powinniśmy, i nie tylko,obowiązkiem naszym, chrześcijan jest brać czynny udział w przyjmowaniu emblematów raz do roku i być uczestnikami pamiątki Wieczerzy Pańskiej. Raz do roku, bo wszystkie rocznice obchodzimy raz w roku. |
A możesz wskazać miejsce, gdzie Jezus powiedział, że to ma być dokonywane "raz do roku"? |
|
|
|
 |
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2009-10-14, 15:31
|
|
|
nike napisał/a: | and napisał/a: | czy Jezus na ostatniej wieczerzy przemienił chleb w ciało, a wino w krew? |
Nie, nie przemienił. Jezus nie wypowiedział żadnych słów magicznych. Powiedział : Lk 22:19 Bg "A wziąwszy chleb i podziękowawszy, łamał i dał im, mówiąc: To jest ciało moje, które się za was daje; to czyńcie na pamiątkę moję."
Należy jeszcze zauważyć,że wtedy żył, więc jak można było Jego ciało jeść?
Jezus ustanowił pewien symbol i my wszyscy powinniśmy, i nie tylko,obowiązkiem naszym, chrześcijan jest brać czynny udział w przyjmowaniu emblematów raz do roku i być uczestnikami pamiątki Wieczerzy Pańskiej. Raz do roku, bo wszystkie rocznice obchodzimy raz w roku. |
EMET:
Nawet zapodanie tekstu w sensie "to jest" [nie zaś: "oznacza, przedstawia, wyobraża, symbolizuje" itp.] nie sprawia, że wierzący - jak np. YZ - uważają, iż 'je się dosłownie literalnie ciało Jezusa i pije literalnie dosłownie Jezusa krew'.
Mówią i piszą o jakichś 'przypadłościach'.
Ja sam, gdy przed laty [będąc jeszcze rzymskokatolikiem] jadłem 'komunikant', to odczuwałem jedynie smak opłatka: nie żadnego ciała, nie żadnej krwi.
Stąd też niekiedy słyszy się wysłowienia typu: "mistyczne Ciało Chrystusa".
Ale: może lepiej nam objaśni te sprawy sam YZ.
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 15:34
|
|
|
EMET napisał/a: | Ja sam, gdy przed laty [będąc jeszcze rzymskokatolikiem] jadłem 'komunikant', to odczuwałem jedynie smak opłatka: nie żadnego ciała, nie żadnej krwi. |
Niom... A Gagarin, jak go zapytano o to czy widział Boga podczas swojego lotu w kosmosie, z triumfem stwierdził: "Nie widziałem tam Boga".
EMET napisał/a: | Stąd też niekiedy słyszy się wysłowienia typu: "mistyczne Ciało Chrystusa". |
EMET, z łaski swojej, może jednak zanim czaczniesz pisać cokolwiek na temat nauczania KK, to wcześniej sprawdzisz, jak ono brzmi i do czego jakieś określenie się odnosi?
Termin "mistyczne Ciało Chrystusa" to nie jest określenie Eucharystii, ale Koscioła. |
|
|
|
 |
IzajaszSobotnik [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-14, 15:38
|
|
|
Yarpen może tak rzeczowo w końcu odpowiesz ? :) |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 16:58
|
|
|
IzajaszSobotnik napisał/a: | Yarpen może tak rzeczowo w końcu odpowiesz ? |
Na co mam rzeczowo odpowiedzieć? |
|
|
|
 |
SUB
|
Wysłany: 2009-10-14, 20:22
|
|
|
EMET napisał/a: | Stąd też niekiedy słyszy się wysłowienia typu: "mistyczne Ciało Chrystusa".
Ale: może lepiej nam objaśni te sprawy sam YZ. |
Yarpen.. Może na to.
Bo mimo, że wyskoczyłeś z agresją na Emeta wysyłając go do książek i nauczania KRK, ten zaś zostawił tu objaśnienie właśnie Tobie w tej konkretnej sprawie.
Nie wiem czy to taka tendencja, zamiast doczytać do końca, to zjechać na przedbiegach.
Może to tylko moja błędna nadinterpretacja. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

|
Wysłany: 2009-10-14, 20:35
|
|
|
SUB napisał/a: | EMET napisał/a: | Stąd też niekiedy słyszy się wysłowienia typu: "mistyczne Ciało Chrystusa".
Yarpen.. Może na to.
Bo mimo, że wyskoczyłeś z agresją na Emeta wysyłając go do książek i nauczania KRK, ten zaś zostawił tu objaśnienie właśnie Tobie w tej konkretnej sprawie.
|
Sęk w tym, że ja już napisałem co miałem napisać, natomiast EMET wrzucił różne sprawy do jednego worka i udaje, że postawił jakiś problem do wyjaśnienia.
Nie ma tam żadnego problemu i niczego do wyjaśniania poza napisaniem tego, co już napisałem:
Termin "mistyczne Ciało Chrystusa" to nie jest określenie Eucharystii, ale Koscioła. |
|
|
|
 |
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2009-10-14, 20:49
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | SUB napisał/a: | EMET napisał/a: | Stąd też niekiedy słyszy się wysłowienia typu: "mistyczne Ciało Chrystusa".
Yarpen.. Może na to.
|
Sęk w tym, że ja już napisałem co miałem napisać, natomiast EMET wrzucił różne sprawy do jednego worka i udaje, że postawił jakiś problem do wyjaśnienia.
Nie ma tam żadnego problemu i niczego do wyjaśniania poza napisaniem tego, co już napisałem:
EMET:
A reszta kwestii, poza owym 'mistycznym Ciałem'...?
Kto tu niby coś udaje? Raczej nie ja, bo i ja nie jestem katolikiem i mnie jest 'wsio rawno'.
Oto, co pisałem --
Nawet zapodanie tekstu w sensie "to jest" [nie zaś: "oznacza, przedstawia, wyobraża, symbolizuje" itp.] nie sprawia, że wierzący - jak np. YZ - uważają, iż 'je się dosłownie literalnie ciało Jezusa i pije literalnie dosłownie Jezusa krew'.
Mówią i piszą o jakichś 'przypadłościach'.
Ja sam, gdy przed laty [będąc jeszcze rzymskokatolikiem] jadłem 'komunikant', to odczuwałem jedynie smak opłatka: nie żadnego ciała, nie żadnej krwi.
YZ skwitował 'Gagarinem': i tyle Jego "objaśnień".
Tym sposobem to każdy jakoś coś "objaśnia".
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|