Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Towarzystwo Strażnica (nie)dochodowe?
Autor Wiadomość
Hieronim 
Świadek Jezusowy

Wysłany: 2011-05-31, 00:30   

Owszem, wzbogacili się na kimś. Wielu [usunięto] świadków poprzypisywało na Towarzystwo ogromne majątki a szara reszta wspomaga je ciągle datkami zbieranymi w salach Królestwa. Tematu o "cudownej pszenicy" chyba nie muszę tutaj rozwijać... lub o głosowaniu poprzez wykupywanie głosów...

Sam Russel przepisał na Towarzystwo swój majątek chcąc uniknąć egzekucji długów sądowych. :roll:

Hieronim, proszę nie używać takich określeń.
Hardi
Ostatnio zmieniony przez Hardi 2011-05-31, 13:56, w całości zmieniany 1 raz  

Bobo 

Wysłany: 2011-05-31, 08:54   

proszę o udowodnienie tego:

Hieronim napisał/a:
wzbogacili się na kimś

1. Kto się wzbogacił i dlaczego używasz słowa 'wzbogacił' skoro Tow. Strażnica jest niedochodowe.

2.
Hieronim napisał/a:
Wielu naiwnych świadków poprzypisywało na Towarzystwo ogromne majątki

1. Dlaczego nazywasz ich oszczerczo 'naiwnymi'? Dlaczego i jak przypisujesz im miano 'naiwnych'?

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2011-05-31, 14:09   

Bobo napisał/a:
Kto się wzbogacił i dlaczego używasz słowa 'wzbogacił' skoro Tow. Strażnica jest niedochodowe.

"Wiele osób jest z pewnością ciekawych co do faktycznego stanu posiadania i finansowania organizacji Świadków Jehowy. Przeciętni ŚJ zwykle usiłują nas przekonać, że Strażnica nie jest organizacją nastawioną na zysk i robienie pieniędzy na religii. Dlatego z pewnością interesująco dla wielu zabrzmi informacja, że Towarzystwo Strażnica zarabia setki milionów dolarów każdego roku! Skąd to wiadomo? Na stronie internetowej wortalu www.newsday.com pomiędzy innymi firmami znajdujemy także informację na temat Towarzystwa Strażnicy. I cóż się okazuje?
Wg informacji tam dostępnej na dzień 17 września 2001 Towarzystwo Strażnica posiada dochód z ostatniego roku w wysokości 951 milionów dolarów! Zatrudnia 3415 pracowników i jest korporacją wydawniczą produkującym ogromną ilość publikacji religijnych dostarczanych do ponad 6 milionów Świadków Jehowy. Tylko jedna z takich publikacji ukazuje się w 23 milionach kopii dwa razy w miesiącu co jest 7.5 procentowym wzrostem w stos do poprzedniego roku. Ta informacja wywołała burzliwą reakcję na angielskich listach dyskusyjnych Świadków Jehowy.
Trudno faktycznie uwierzyć, aby tak wielkie majętności pozyskano jedynie drogą dobrowolnych datków. Na stronie serwisu www.watchtower.observer.org ujawniono cały szereg organizacji biznesowych którymi posługuje się organizacja Strażnicy aby generować dodatkowe dochody. Więc w sumie ilość dochodów tej "niedochodowej korporacji" może być o wiele większa. W Polsce co niektórzy ŚJ także wykazują się własną "przedsiębiorczością". Np. na kongresach niektórzy Świadkowie handlują na całego literaturą religijną."

źródło: http://watchtower.org.pl/kasa.php

Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei

Hieronim 
Świadek Jezusowy

Wysłany: 2011-05-31, 17:32   

Wyjaśnię dlaczego uważam jak powyżej. Z prostego powodu - bo ŚJ myślą, że wspomagają organizację niedochodową, która w rzeczy samej ma milionowe obroty. Pieniądze nie są wydawane na bierzące wydatki, ale są inwestowane na rynku więc Towarzystwo działa jak zwykła firma. Towarzystwo Strażnica emituje akcje na giełdzie, co już sprawia, że jest organizacją stricte dochodową. Towarzystwo chce przy tym oszukać opinię publiczną? W Wielkiej Brytani oddział Watchtower Society jest zarajestrowany jako organizacja niedochodowa (charity) informacja o tym widnieje nawet w "Przebudźcie się". Nie trudno więc domyśleć się jak działa organizacja Strażnicy. Pieniądze z biur porejestrowanych jako organizacje niedochodowe w różnych krajach trafiają do centrum pensylwańskiego, gdzie się nimi obraca. Prosty i efektywny mechanizm.

poprawiłem znak interpunkcyjny
Hardi
Ostatnio zmieniony przez Hardi 2011-05-31, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wysłany: 2011-05-31, 19:41   

Rząd norweski planuje znowelizować ustawę, która miałaby za zadanie rozwiązać takie problemy w Norwegii. Niestety, ale nie tylko TS działa tutaj w podobny sposób. Nie brakuje organizacji, które deklarują się jako organizacja non-profit, ale tak naprawdę działają jak zwykłe firmy, mają pracowników, którzy pracują na pełny etat, ale nazywają ich wolontariuszami, wypłaty nie nazywają wypłatą ale kieszonkowym, itd. itd. itd. Problem polega tym, że w chwili odejścia np. z domu betel z powodu odmiennego zdania na coś tam itd., taki człowiek traci dach nad głową, źródło dochodów (nie był pracownikiem więc nie przysługuję mu tzw. kuroniówka), itd. itd. itd. Co gorsze, nie liczy mu się to do emerytury, więc na starość, ktoś taki może mocno się zdziwić. Rząd chce to ukrócić z tego powodów jak i dlatego, że nie rzadko służy to temu, aby nie płacić namolnego podatku mimo, że ma się gigantyczne przychody i dochody i obraca się wielkimi pieniędzmi (nie którzy otrzymali nowe światło na to aby zostać non-profit dziwnym zbiegiem okoliczności w tedy, gdy ustaw się zmieniła i złagodziła podatki dla takich instytucji), nie mieć problemów z firmami windykacyjnymi, gdy np. nie spłaca się kredytu (wolontariusz jeździ samochodem nie swoim, mieszka w nie swoim mieszkaniu i teoretycznie nic nie ma, mimo, że np. może żyć na bardzo wysokim poziomie, mieszkać w super apartamencie i jeździć wypasionymi samochodami). W razie rozwodu też jest problem, bo jak można podzielić majątek skoro teoretyczni nic się nie ma i np. dochodzi do takich sytuacji, że jeden współmałżonek żyje jak żył wcześniej na przyzwoitym poziomie nie tracąc niczego, a drugi ląduje na ulicy i nie ma prawa do niczego.

Oczywiście chcą zrobić tak, aby nie ucierpiały typowe organizacje non-profit jak Czerwony krzyż, Greenpeace itd.

Berian 
Student Biblii

Wyznanie: Wierzę w Jezusa
Wysłany: 2011-06-01, 20:48   

Do usunięcia
Mat. 5:44
44. A Ja wam powiadam: Miłujcie nieprzyjaciół waszych i módlcie się za tych, którzy was prześladują,
(BW)
Gość miłujesz nieprzyjaciół?
Ostatnio zmieniony przez Berian 2011-06-01, 21:02, w całości zmieniany 1 raz  

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wysłany: 2011-06-01, 20:54   

Berian napisał/a:
W Polsce ŚJ mają zarejestrowaną spółkę? Jeśli tak to proszę podać nazwę.
Zresztą jeśli zagranicą jest zarejestrowana też podajcie.

o spółkach tam http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=5451

Bobo 

Wysłany: 2011-06-07, 09:58   

Hardi napisał/a:
Problem polega tym, że w chwili odejścia np. z domu betel z powodu odmiennego zdania na coś tam itd., taki człowiek traci dach nad głową,

Chyba, że idąc do Betel ktoś sprzedał swój dom czy mieszkanie. Wcale jednak tego robić nie musiał. Przychodząc do Betel dobrze wie, ze w każdej chwili może opuścić miejsce. Jaka kwestia? To tak, jakbyś pojechał na delegację i w ramach pracy otrzymał służbowe mieszkanie. uważasz, że ktoś automatycznie nabywa i prawo do tego mieszkania??? Wymyślasz bzdury.

Hardi napisał/a:
źródło dochodów (nie był pracownikiem więc nie przysługuję mu tzw. kuroniówka)

Kolejna bzdura. czy wiesz, co to jest składka na tzw. fundusz pracy? Nie jest obowiązkowa ale może być opłacana jak się zgłosi.

Hardi napisał/a:
Co gorsze, nie liczy mu się to do emerytury, więc na starość, ktoś taki może mocno się zdziwić.

A jaki jest system w emerytalny w Norwegii? Obowiązkowa składka?
Bo w Polsce, jak wiesz, ZUS płacisz obowiązkowo. Więc liczy się do emerytury. Każdy Betelczyk o tym wie. Tylko nie wie Hardi, zawzięcie dyskutując o kwestiach w których porusza się jak we mgle...

Hardi napisał/a:
(wolontariusz jeździ samochodem nie swoim, mieszka w nie swoim mieszkaniu i teoretycznie nic nie ma, mimo, że np. może żyć na bardzo wysokim poziomie, mieszkać w super apartamencie i jeździć wypasionymi samochodami).

He, he... myślisz, że to taki 'miód'? Do niczego nie mieć prawa choć korzystać? I jak zaznaczasz, w każdej chwili można wylecieć?
Zastanów się co pleciesz... albo to korzyść albo jej brak, bo już nie wiadomo, którą część twojego postu czytać :mrgreen:

A może chodzi Tobie o te rzekomo 'wypasione' samochody i zazdrościsz pisząc takie brednie? :-D

pawelm 
Czytam

Wyznanie: Świadek J.
Wysłany: 2011-06-07, 15:17   

No właśnie nie rozumiem argumentacji Hardiego. Jak miałem kontrakt z firmie to miałem też wypasiony samochód, a jak mnie zwolnili ( wg mnie niesłusznie) to tego samochodu nie mam. Proste jak konstrukcja cepa. W przypadku zakonników czy członków Betel jest dokładnie tak samo. Tyle i aż tyle.

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wysłany: 2011-06-07, 15:18   

1. Są jednak ludzie, którzy mieszkają w Betel wiele lat i nie posiadają swojego mieszkania, są całkowicie uzależnienie od organizacji - pokazuję to jako pewne ryzyko.

2. Tak, tylko, że organizacja nie płaci tego za "wolontariuszy" (pracowników), a pracownicy dostają takie kieszonkowe, że nie są w stanie opłacić tej składki.

3. Oczywiście, że ZUS jest obowiązkowy, ale jeśli ktoś posiada umowę o prace czy swoją działalność gospodarczą itd., natomiast człowiek bezrobotny będący jedynie wolontariuszem nie posiada takiego obowiązku i nie liczy mu się to do emerytury.

4. Przeczytaj jeszcze raz, ale bez negatywnego zastawienia z góry to może zrozumiesz, że nie chodzi tutaj o zwykłego "szeregowego" pracownika Betel.

Nie muszę zazdrościć bo po pierwsze, nie ma takiego zwyczaju, zamiast zazdrości wolę się skupić na tym jak osiągnąć to coś, po drugie mam wypasioną brykę (Chrysler Grand Voyager w wersji luxusowej) 8-)

Bobo 

Wysłany: 2011-06-07, 15:49   

Hardi napisał/a:
1. Są jednak ludzie, którzy mieszkają w Betel wiele lat i nie posiadają swojego mieszkania, są całkowicie uzależnienie od organizacji - pokazuję to jako pewne ryzyko.

I ile miałeś takich przypadków, że bijesz na alarm? :-D
Cytat:

2. Tak, tylko, że organizacja nie płaci tego za "wolontariuszy" (pracowników), a pracownicy dostają takie kieszonkowe, że nie są w stanie opłacić tej składki.

Kolejne brednie niezorientowanego... 2,45% podstawy to... kwota nie do zapłacenia??? Od 1000 złotych to wynosi 25 złotych. Hardi o czym Ty mówisz?

Cytat:
3. Oczywiście, że ZUS jest obowiązkowy, ale jeśli ktoś posiada umowę o prace czy swoją działalność gospodarczą itd., natomiast człowiek bezrobotny będący jedynie wolontariuszem nie posiada takiego obowiązku i nie liczy mu się to do emerytury.

Po raz kolejny nie masz pojęcia, co piszesz. Każdy Betelczyk ma opłacany ZUS. Jest traktowany wg. ustawy jak... duchowny i ma Towarzystwo Strażnica ma obowiązek opłacać ZUS. Więc do emerytury się to liczy.

Cytat:
4. Przeczytaj jeszcze raz, ale bez negatywnego zastawienia z góry to może zrozumiesz, że nie chodzi tutaj o zwykłego "szeregowego" pracownika Betel.

He, he... jeśli chcesz powiedzieć, że coś wiesz o Betelczykach, to po tych kilku gafach, jakie nam zaserwowałeś, lepiej zamilcz... :->

Cytat:
Nie muszę zazdrościć bo po pierwsze, nie ma takiego zwyczaju, zamiast zazdrości wolę się skupić na tym jak osiągnąć to coś, po drugie mam wypasioną brykę (Chrysler Grand Voyager w wersji luxusowej) 8-)

Jesli nie zazdrość (co bardziej bym zrozumiał) to znaczy, że pozostaje czysta złośliwość... :-P

Jasior 

Wyznanie: Wierzący, Chrześcijanin
Wysłany: 2011-06-07, 16:38   

Hardi napisał/a:
Nie muszę zazdrościć bo po pierwsze, nie ma takiego zwyczaju, zamiast zazdrości wolę się skupić na tym jak osiągnąć to coś, po drugie mam wypasioną brykę (Chrysler Grand Voyager w wersji luxusowej)

I bardzo słusznie.

Jak cię nie chwalą to chwal się sam.

Jakoś ci nie zazdroszczę :)

Odpowiedz do tematu