|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Waluta Starego Testamentu |
Autor |
Wiadomość |
Anowi
Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2010-06-17, 21:17 Waluta Starego Testamentu
|
|
|
Sdz 17:10 BT „Zostań u mnie - rzekł do niego Mika - i bądź mi ojcem i kapłanem, za to dam ci każdego roku dziesięć srebrników, gotowe szaty i wyżywienie. (Lewita poszedł z nim).”
Rozpoczęłam nowy temat, ale jest on kontynuacją tematu o Judaszu, który tak lekką ręką odrzucił od siebie otrzymaną zapłatę za wydanie Jezusa Faryzeuszom. Ktoś, już nie pamiętam kto, a przebijać się przez naście stron, nie mam czasu, bo postów do odczytania mam po kilku dniach nieobecności ponad 500 - napisał, że wzgardził tą zapłatą bo nie znaczyła ona dużo. Niewolnicy byli bezcenni. I w tym wersecie znalazłam potwierdzenie, że za trzyletni zarobek to można byłoby kupić Pole Krwi. Dziś trzyletni zarobek min. socjalne wyniósłby: 1200 x 12 x 3 = 43.200,- |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2010-06-17, 21:19
|
|
|
Jedno pytanie, Anowi:
Uwzględniłaś ponad 1000 letni okres czasu pomiędzy wydarzeniami opisanymi w Księdze Sędziów, a zdradą Judasza? |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2010-06-17, 21:26
|
|
|
wtedy nie było giełdy, która wszystkim sterowała |
|
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
|
Wysłany: 2010-06-17, 21:30
|
|
|
Brak giełdy nie sprawiał, że nie istniała inflacja, Anowi, bo to efekt niezależny od istnienia tego "cuda". Także i dzisiaj to nie giełda steruje inflacją i utratą wartości przez pieniądz, ale sam rynek.
Inaczej mówiąc: To, że za sędziów 10 srebrników było roczną zapłatą, to nie oznacza, że tak samo było za czasów Apostołów. |
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2010-06-17, 21:40
|
|
|
to w dobrym miejscu jest ten temat, kto ma wiedzę niech pisze, ja będę się uczyć - ile warte było życie niewolnika = cena pola pod cmentarz |
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2010-06-29, 21:05
|
|
|
ile warte było uzdrowienie Naamana?
2Krl 5:23 BT „Odpowiedział Naaman: Racz przyjąć dwa talenty. Nalegał na niego, zawiązał dwa talenty srebra w dwóch workach, do tego dwa ubrania zamienne, i wręczył dwom swoim sługom, którzy to nieśli przed nim.” |
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2010-06-29, 21:10
|
|
|
2Krl 6:25 Br „W Samarii zapanował wtedy wielki głód. Oblężenie bowiem było tak srogie, że za głowę osła dawano osiemdziesiąt sykli srebra, a za ćwierć kaba dzikiej cebuli - pięć sykli srebra.” |
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2010-07-06, 08:23
|
|
|
Sykl (gr. síklos, hebr. sekel - waga) - starożytna jednostka miary - masy. Równa była 2 beki. 50 sykli odpowiadało 1 minie. Według dzisiejszych miar równa była ok. 11,4 gram. Również starożytna moneta żydowska o wadze około 6 gramów, równa 4 denarom/drachmom. Inaczej srebrnik.
skąd wzięło się powiedzenie, że coś "nie jest warte złamanego grosza "?
złamany grosz to jeden pieniążek |
|
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
|
Wysłany: 2010-07-06, 08:50
|
|
|
Anowi napisał/a: | skąd wzięło się powiedzenie, że coś "nie jest warte złamanego grosza "? |
Z praktyki przełamywania monety groszowej na dwie części w celu wydania "reszty" z grosza. |
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2010-07-06, 09:31
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Brak giełdy nie sprawiał, że nie istniała inflacja, Anowi, bo to efekt niezależny od istnienia tego "cuda". Także i dzisiaj to nie giełda steruje inflacją i utratą wartości przez pieniądz, ale sam rynek. |
ten efekt pojęłam kilka dni temu gdy ogłoszono u nas nową stawkę za m3 wody - 11,66 zł za wodę zimną i 23,66 zł za podgrzanie. Tak się dzieje gdy wszyscy oszczędzają, a firma musi wyjść na swoje. Jak będziemy się odchudzać piekarz podniesie cenę chleba - musi wyjść na swoje. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|