|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Czy Bóg może wybaczyć szatanowi? |
Autor |
Wiadomość |
wyznawca_

|
Wysłany: 2010-07-22, 13:44
|
|
|
Rubinko,
Obecnie na ziemi gdyz zostal tu stracony z nieba. "Pieklo" to jest miejsce przygotowane dla nich i znajda sie tam w przyszlosci.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_ |
|
|
|
 |
Anowi

Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2010-07-22, 13:54
|
|
|
a wszechświat taki ogromny, na Ziemię musiał Go strącić? |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
 |
BLyy

Pomógł: 176 razy Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 2989 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 2010-07-22, 19:12
|
|
|
wyznawca_ napisał/a: | Blyy, upadlym duchom zamknietym w "piekle" czy jakkolowiek nazwiemy to miejsce. Szatan nie jest w piekle ani nie jest zamkniety. To mala roznica.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_ |
Ale właśnie w czasach Noego upadłe Anioły które w tym momencie stały się upadłe zostały zamknięte i o tym wspomina też Księga Henocha. Trudno dany cytat odnieść do ludzi, którzy byliby tam zamknięci tylko ci którzy żyli w czasach Noego. Zresztą określenie więzienie może być wieloznaczne, dla anioła to może być nawet ziemia, gdyż według tego do czego został stworzony powinien być w niebie. A równie dobrze może się to odnosić do Aniołów w piekle. Kwestia jest tylko jaki kto pogląd reprezentuje. |
|
|
|
 |
Rubinka
Bóg jest miłością

Wyznanie: poszukująca
|
Wysłany: 2010-07-22, 22:46
|
|
|
wyznawca_ napisał/a: | Rubinko,
Obecnie na ziemi gdyz zostal tu stracony z nieba. "Pieklo" to jest miejsce przygotowane dla nich i znajda sie tam w przyszlosci.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_ |
Też tak sądzę.
Pozdrawiam |
_________________ "Moją miłością jest Chrystus, życie moje." - św. Teresa z Lisieux
 |
|
|
|
 |
wyznawca_

|
Wysłany: 2010-07-23, 02:47
|
|
|
Anowi,
To naprawde nie moja wina ze w biblii jest napisane ze zostal stracony na ziemie.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_ |
|
|
|
 |
wyznawca_

|
Wysłany: 2010-07-23, 02:54
|
|
|
BLyy,
Dwie rzeczy:
1) upadle anioly to nie szatan. szatan nie jest zamkniety. widocznie jakies anioly zostaly zamkniete. W kazdym razie to nie jest szatan a o szatanie jest mowa w tym temacie
2) nawet jezeli Jezus glosil upadlym aniolom to nie znaczy ze one sie zmienily. Przede wszystkim pomysl o jednej rzeczy: one nie musza wierzyc bo wiedza. Znaja i Boga i Jezusa osobiscie wiec kwestia wiary odpada. W biblii jest nawet napisane ze demony wierza a nawet drza czyli sie boja Boga. Czy to jednak zmienia ich podejscie? Jak do tej pory widac ze nie.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_ |
|
|
|
 |
pouiy
|
Wysłany: 2010-07-23, 09:26
|
|
|
Ja chciałem zwrócić uwagę, że Pismo wskazuje, że szatan już właściwie został osądzony, wskazują na to słowa Jana 16:11. Sąd nad Szatanem na przykład przedstawiał prorok Ezechiel. Dlatego nie można oczekiwać, że Szatanowi grzechy zostaną przebaczone i zostanie wybawiony, wówczas proroctwa by się nie wypełniły.
Warto zwrócić uwagę, że w Izajasz 11:4 powiedziano, że Syn Człowieczy "duchem swoich warg zabije bezbożnika". Może to wskazywać, że w rzeczywistości śmierć (wieczna zagłada), nie będzie stanem niebytu, jak niektórzy uważają, ale raczej stanem ducha osoby (niesamowite wyrzuty sumienia, ból, cierpienie itp. związane z grzechem, którego dopuściła się dana osoba). |
|
|
|
 |
BLyy

|
Wysłany: 2010-07-23, 10:46
|
|
|
wyznawca_ napisał/a: | BLyy,
Dwie rzeczy:
1) upadle anioly to nie szatan. szatan nie jest zamkniety. widocznie jakies anioly zostaly zamkniete. W kazdym razie to nie jest szatan a o szatanie jest mowa w tym temacie
2) nawet jezeli Jezus glosil upadlym aniolom to nie znaczy ze one sie zmienily. Przede wszystkim pomysl o jednej rzeczy: one nie musza wierzyc bo wiedza. Znaja i Boga i Jezusa osobiscie wiec kwestia wiary odpada. W biblii jest nawet napisane ze demony wierza a nawet drza czyli sie boja Boga. Czy to jednak zmienia ich podejscie? Jak do tej pory widac ze nie.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_ |
Ale przyjacielu tu nie chodzi o wiarę tylko o żal za grzech który popełnili i tęsknota chcąc wrócić na łono Boga. Księga Henocha mówi, że te anioły zostały inaczej potraktowane niż te które nie chciały się pokłonić Adamowi. Zostały zamknięte w jakimś więzieniu gdzie mają czekać na sąd. W Księdze Henocha jest napisane, że żałowały swego czynu i chciały by Bóg okazał im łaskę pozwalając wrócić, lecz musiały zostać zamknięte bo taka była kara, tak jak jest z człowiekiem który umiera i musi czekać na swój czas.
A to czy cała reszta upadłych, tu nie chodzi o wiarę, lecz cały czas o żal za grzech który popełnili(ci którzy się nie chcieli pokłonić Adamowi, czy dzieci z kobietami ludzkimi) i tęsknota za łonem Boga. Sama wiara raczej nic do tego nie ma. W samej Biblii jest zaledwie paru aniołów wymienionych: Rafał, Michał, Gabriel, Szatan, Baal, chyba Abaddona i Asmodeusa też można zaliczyć(może jeszcze kogoś pominąłem?). Natomiast i całej reszcie aniołów z imienia biblia milczy, w ogóle mało ich w Biblii. Nie można więc wszystkim według mnie takiej samej plakietki przyczepić. Bo jeśli jakiś upadły jest w Biblii to zazwyczaj jest on złym i na pewno nie żałował w danej chwili swego czynu skoro ludziom źle czynił. Natomiast nie ma nic o całej reszcie o których biblia milczy, to już tylko domysły bo może część swoich czynów żałuje i nie robi nikomu krzywdy dlatego o nich biblia milczy skoro nie są aktywni, a druga grupa nie żałuje w danej chwili i czyni i o nich na pewno mówi Biblia o takich co nie żałują.
Ale w takim razie jak Szatan nie jest upadłym aniołem to kim by mówić o jego zbawieniu? Chyba, że utożsamiamy go ze złem a nie z postacią, a samego zła zbawić nie idzie. |
|
|
|
 |
wyznawca_

|
Wysłany: 2010-07-23, 14:41
|
|
|
BLyy,
Przeczytaj post pouiy. Do tego nie zapominaj ze Bog do szatana powiedzial ze Jezus zmiazdzy szatanowi glowe. Jeszcze raz podkreslam ze ja nie osadzam szatana. Bog go osadzi. Ja tylko wskazuje co w biblii jest napisane na ten temat i uwazam ze jakiekolwiek proby uniewinniania szatana przez ludzi jest conajmniej dziwna. Moim zdaniem ten temat wogole nie powinien byc poruszany bo nikt z nas nie wie jak Bog osadzi kogokolwiek.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_ |
|
|
|
 |
leszed
a/zrozumiały

Wyznanie: biblijne.com
Pomógł: 57 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 3656 Skąd: dostępny tylko na pw/www
|
Wysłany: 2010-07-23, 23:46
|
|
|
pouiy napisał/a: | Ja chciałem zwrócić uwagę, że Pismo wskazuje, że szatan już właściwie został osądzony, wskazują na to słowa Jana 16:11. Sąd nad Szatanem na przykład przedstawiał prorok Ezechiel. Dlatego nie można oczekiwać, że Szatanowi grzechy zostaną przebaczone i zostanie wybawiony, wówczas proroctwa by się nie wypełniły.
Warto zwrócić uwagę, że w Izajasz 11:4 powiedziano, że Syn Człowieczy "duchem swoich warg zabije bezbożnika". Może to wskazywać, że w rzeczywistości śmierć (wieczna zagłada), nie będzie stanem niebytu, jak niektórzy uważają, ale raczej stanem ducha osoby (niesamowite wyrzuty sumienia, ból, cierpienie itp. związane z grzechem, którego dopuściła się dana osoba). | A co z kwestią, że kiedyś śmierci już nie będzie? I płaczu, cierpienia, słowem zła. Zresztą skoro wiadomo że szatan się już nie nawróci to... |
|
|
|
 |
wyznawca_

|
Wysłany: 2010-07-24, 06:42
|
|
|
to co leszed? bo nie wiem jaki masz punkt.
wasz w Chrystusie,
wyznawca_ |
|
|
|
 |
leszed
a/zrozumiały

Wyznanie: biblijne.com
Pomógł: 57 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 3656 Skąd: dostępny tylko na pw/www
|
Wysłany: 2010-07-24, 10:35
|
|
|
to... ostatecznie się wypali w jeziorze ognistym apokaliptycznym. Przykre ale to lepsze niż... |
|
|
|
 |
Anowi

Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2010-07-24, 11:39
|
|
|
a człowieka jak poddają kremacji pod odpowiednim ciśnieniem to otrzymują diamenty do pierścionków
to jak spalą w jeziorze ognistym Szatana to Bóg odzyska te wszystkie kamienie szlachetne, którymi go ozdobił |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
 |
BLyy

|
Wysłany: 2010-07-24, 23:18
|
|
|
Ja na ten temat spróbuje popytać gdzie indziej, zapodając cytaty które mi daliście. Jeśli coś ciekawego powiedzą to wkleję tutaj. Póki co zamieszaliście mi w głowie i niewiem co myśleć szczerze powiedziawszy. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2010-07-24, 23:31
|
|
|
Nie ma chyba w Biblii tekstu który chociaż by sugerował,że Bóg przebaczy szatanowi.
Wręcz przeciwnie są teksty które mówią,że szatan zostanie raz na zawsze unicestwiony. |
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|