|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Jak podzielić Dekalog na Dekalog? |
Autor |
Wiadomość |
Anowi

Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2010-10-25, 22:15
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Cóż, Żydzi rozwiązali problem podziału w ten sposób:
[color=darkblue]I. Ja będę ci הי, twoim Bogiem, [Ja], który wywiodłem cię z ziemi Micrajim, z domu niewoli.
|
to nie jest przykazanie - tu Bóg się przedstawia |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 43 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15750
|
Wysłany: 2010-10-26, 04:22
|
|
|
Anowi napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | Cóż, Żydzi rozwiązali problem podziału w ten sposób:
[color=darkblue]I. Ja będę ci הי, twoim Bogiem, [Ja], który wywiodłem cię z ziemi Micrajim, z domu niewoli.
|
To Ty tak uważasz. Według Żydów to jest pierwsze z Dziesięciu Słów Dekalogu. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
Daniel_dn [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-07-12, 20:50
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Anowi napisał/a: | Yarpen Zirgin napisał/a: | Cóż, Żydzi rozwiązali problem podziału w ten sposób:
|
To Ty tak uważasz. Według Żydów to jest pierwsze z Dziesięciu Słów Dekalogu. |
To się zgadza, ale nie jest ono częścią Dekalogu, bo jest z nim w sprzeczności.To Boga trzeba wybrać, a nie Bóg wybiera.
Dekalog nie powinno się dzielić na przykazania i przestrzegać wybiórczo. Cała treść Dekalogu stanowi nierozerwalne logiczne prawo. Ujęcie czy dodanie coś do niego zmienia je czy wręcz nawet je uśmierca. Niczego więc nie można pominąć w przestrzeganiu Dekalogu. To trudne, ale nie dla tych, którzy miłują wybranego przez siebie Boga i traktują jego wartości za swoje. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|