|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Król królów i Pan panów |
Autor |
Wiadomość |
therapon [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-26, 17:21 Król królów i Pan panów
|
|
|
Z biblii dowiadujemy się, iż Jezus nazwany jest Królem królów i Panem panów:
obj 17:14 bw (14) Będą oni walczyć z Barankiem, lecz Baranek zwycięży ich, bo jest Panem panów i Królem królów, a z nim ci, którzy są powołani i wybrani, oraz wierni.
obj 19:16 bw (16) A na szacie i na biodrze swym ma wypisane imię: Król królów i Pan panów.
A więc to o Jezusie musi być mowa w następujących tekstach, gdyż Ojciec nigdzie w biblii nie jest nazwany Królem królów i Panem panów:
1tym 6:15-16 bw (15) które we właściwym czasie objawi błogosławiony i jedyny władca, Król królów, Pan panów, (16) jedyny, który ma nieśmiertelność, który mieszka w światłości niedostępnej, którego nikt z ludzi nie widział i widzieć nie może; jemu niech będzie cześć i moc wieczna. Amen.
1tym 1:17 bw (17) A królowi wieków, nieśmiertelnemu, niewidzialnemu, jedynemu Bogu, niechaj będzie cześć i chwała na wieki wieków. Amen.
obj 15:3 bw (3) I śpiewali pieśń Mojżesza, sługi Bożego, i pieśń Baranka, mówiąc: Wielkie i dziwne są dzieła twoje, Panie, Boże Wszechmogący; sprawiedliwe są drogi twoje, Królu narodów;
Jak widzimy Jezus jest jedynym, który posiada nieśmiertelność! Czyżby jednak Bóg Ojciec nie posiadał nieśmiertelności? Bynajmniej! Jak jednak pogodzić to z tym, iż Syn jedynie nazwany jest królem królów i Panem panów oraz jedynym mającym nieśmiertelność z tym, iż przecież Ojciec też jest nieśmiertelny? Widzimy więc, iż z faktu, iż Syn jest jedynym posiadającym nieśmiertelność nie wynika, iż tylko on jest nieśmiertelny, tak samo jak z faktu, iż Ojciec nazwany jest jedynym prawdziwym Bogiem (J 17:3) nie wynika, iż Syn nie jest prawdziwym Bogiem (1J 5:20). Warto o tym pamiętać! |
Ostatnio zmieniony przez Anowi 2010-12-26, 18:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krecik
Pomógł: 41 razy Wiek: 56 Dołączył: 28 Lis 2009 Posty: 1190 Skąd: Pszczółki
|
Wysłany: 2010-12-27, 17:57
|
|
|
Nie wiem dlaczego zamieściłeś akurat te wersy. Ale dla mnie świetnie tłumaczą Jedność Ojca i Syna .
Myślę że wszyscy którzy nie potrafią tego pojąć jak równocześnie Ojciec może być Synem, a jednak są oddzielnymi osobami, powinni z modlitwą medytować te miejsca Słowa Bożego.
Bóg jest niepojęty naszym malutkim móżdżkiem. Nawet osoba wykształcona tego nie pojmie. Dlatego potrzebny jest dodatkowy zmysł... |
_________________ Błogosławieni, którzy są zaproszeni na weselną ucztę Baranka. OBJ.19:9
 |
|
|
|
 |
Anowi

Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2010-12-27, 19:06
|
|
|
Syn może zostać ojcem pod warunkiem posiadania potomstwa |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2010-12-28, 23:14
|
|
|
Jezus otrzymał nieśmiertelność od Boga gdyż Bóg go wskrzesił z martwych ,ale nie jest on jedynym który obecnie ją posiada.Także grono zwane Oblubienicą Baranka ma nieśmiertelność. |
|
|
|
 |
Elius
Wyznanie: Moim Panem jest Isus.
Pomógł: 65 razy Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 2037 Skąd: Miasto święte.Druga brama od południa.
|
Wysłany: 2010-12-29, 09:29
|
|
|
tessa napisał/a: | Jezus otrzymał nieśmiertelność od Boga gdyż Bóg go wskrzesił z martwych ,ale nie jest on jedynym który obecnie ją posiada.Także grono zwane Oblubienicą Baranka ma nieśmiertelność. |
tzn.Russell
(lista niepełna)
* Albert D. Schroeder (1974-2006)
* Carey W. Barber (1905-2007)
* Charles J. Fekel (1974-1977)
* Daniel Sydlik (1974-2006)
* Frederick William Franz (1971-1992) – czwarty prezes Towarzystwa Strażnica
* George D. Gangas (1971-1994)
* Grant Suiter (1971-1983)
* John E. Barr (1913-2010)
* John C. Booth (1974-1996)
* John O. Groh (1971-1975)
* Karl F. Klein (1974-2001)
* Lyman Alexander Swingle (1971-2001)
* Martin Pötzinger (1977-1988)
* Milton George Henschel (1971-2003) – piąty prezes Towarzystwa Strażnica
* Nathan Knorr (1971-1977) – trzeci prezes Towarzystwa Strażnica
* Thomas J. Sullivan (1971-1974)
* William K. Jackson (1971-1981)
* William Lloyd Barry (1974-1999)
* Theodore Jaracz (1974-2010)
http://pl.wikipedia.org/w...cz.C5.82onkowie
edited by wit
Elihu, jeśli już zapodajesz tego rodzaju informacje na forum, to ewentualnie następnym razem bądź łaskaw przytoczyć źródło cytatu. |
Ostatnio zmieniony przez wit 2010-12-29, 09:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
therapon [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-29, 11:19
|
|
|
tessa napisał/a: | Jezus otrzymał nieśmiertelność od Boga gdyż Bóg go wskrzesił z martwych ,ale nie jest on jedynym który obecnie ją posiada. |
Analogicznie, jak więc następnym razem będziesz cytować J 17:3 to równiez pamiętaj, iż nie tylko Ojciec jest prawdziwym Bogiem, ale także Syn.
tessa napisał/a: | Także grono zwane Oblubienicą Baranka ma nieśmiertelność. |
A czy oni są świętymi?
2tes 1:10 bw (10) gdy przyjdzie w owym dniu, aby być uwielbionym wśród świętych swoich i podziwianym przez wszystkich, którzy uwierzyli, bo świadectwu naszemu uwierzyliście.
judy 1:14 bw (14) O nich też prorokował Henoch, siódmy potomek po Adamie, mówiąc: Oto przyszedł Pan z tysiącami swoich świętych,
Bo ja się ostatnio zastanawiam iż to chyba o nich może tutaj chodzić:
święty Paweł z Tarsu
święty Piotr Apostoł
święty Łukasz Ewangelista
święty Jan Ewangelista
święty Franciszek z Asyżu
święty Stanisław Kostka
itd.
http://pl.wikipedia.org/w...2a_katolickiego
Czy to nie jest zastanawiające, iż tylko KK ma swoich świętych? Może Yarpen się wypowie w tej kwestii. |
|
|
|
 |
Erhard

Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 372 Skąd: Ziemia....i niech tak pozostanie.
|
Wysłany: 2010-12-29, 13:53
|
|
|
therapon, Cytat: | Czy to nie jest zastanawiające, iż tylko KK ma swoich świętych? Może Yarpen się wypowie w tej kwestii. |
Zastanawiająca jest chyba pycha ludzi,którzy robią z tych ludzi świętych już tu na ziemi[nawet za życia]W KrK jest dziwne przeświadczenie,ze święty to ktoś kto nie grzeszy.
Mój znajomy też ma się za świętego,a grzeszy,czy rozumiesz dlaczego?
jest taki werset,"dla jego błogosławionych świętych". |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 43 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15750
|
Wysłany: 2010-12-29, 23:39
|
|
|
Erhard napisał/a: | W KrK jest dziwne przeświadczenie,ze święty to ktoś kto nie grzeszy. |
W KK nie ma takiego przeświadczenia. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
Erhard

Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 372 Skąd: Ziemia....i niech tak pozostanie.
|
Wysłany: 2010-12-29, 23:45
|
|
|
Yarpen Zirgin, Ja się z takim spotkałem i to na każdym kroku więc tak napisałem,bez urazy.Mówię z doświadczenia,z tego co widziałem. |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 43 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15750
|
Wysłany: 2010-12-29, 23:48
|
|
|
Moje doświadczenia są inne. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
wit
Wyznawca Istniejącego

Pomógł: 50 razy Dołączył: 19 Maj 2006 Posty: 3796 Skąd: grudziądz
|
Wysłany: 2010-12-31, 09:49
|
|
|
therapon napisał/a: | Czy to nie jest zastanawiające, iż tylko KK ma swoich świętych? | Abstrahując od biblijnego znaczenia świętości pragnę zauważyć, że nie tylko KK ma swoich świętych, ale również wszelkiej maści prawosławni, starokatolicy, czy nawet mormoni. Ci ostatni określenie świętych mają nawet w nazwie swojej społeczności religijnej. Zresztą chyba każdy kościół czy wspólnota chrześcijańska posiada swoich świętych. |
_________________ RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|