|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Jozue |
Autor |
Wiadomość |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2012-04-01, 06:32
|
|
|
nike napisał/a: | Poczytaj ten temat: |
Yuanic przyszedł tu, aby pochwalić się wynikami konkursu, a wy od razu chcecie aby zdobywał wiedzę... |
|
|
|
 |
Yuanic
Wyznanie: Rzymsko-katolickie
|
Wysłany: 2012-04-01, 08:31
|
|
|
Nie, nie chciałem się pochwalić wynikami konkursu (tak apropo to jeszcze tego nie zrobiłem) ;) Tylko coś napisać m.in. to, że chcę wziąć imię Jozue przy bierzmowaniu :D |
|
|
|
 |
Kenzo

Wyznanie: Rzymski Katolik
Wiek: 41 Dołączył: 16 Mar 2012 Posty: 351 Skąd: United Kingdom
|
Wysłany: 2012-04-06, 19:32
|
|
|
krystian napisał/a: | fajnie , że teraz chcesz dowiedzieć się więcej
Ewangelia Jana 3:13 cytuję a nikt nie wstąpił do nieba, tylko Ten, który zstąpił z nieba, Syn Człowieczy
widzisz teraz sam , że Jozue był przed Jezusem więc on nie może być teraz w niebie i nad Tobą czuwać |
Krystian, mordo Ty moja...a Eliasz (zyjacy w I polowie IXw. przed Chrystusem), to nie znalazl sie w niebie???
"Podczas gdy oni szli i rozmawiali, oto zjawił się wóz ognisty wraz z rumakami ognistymi i rozdzielił obydwóch: a Eliasz wśród wichru wstąpił do niebios." (2Ki 2:11 BTP)
a Henoch?
"Żył więc Henoch w przyjaźni z Bogiem, a następnie znikł, bo zabrał go Bóg." (Gen 5:24 BTP)
A lotr do raju, to nie trafil w dniu smierci Chrystusa?
"Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju»." (Luk 23:43 BTP)
...fajnie, ze ja teraz tez chce dowiedziec sie wiecej! |
_________________ Łaska wam i pokój od Boga, Ojca naszego, i od Pana Jezusa Chrystusa. 1 Kor 1:3 (BP) |
|
|
|
 |
Kenzo

|
Wysłany: 2012-04-06, 19:40
|
|
|
nike napisał/a: | Jozue lezy w grobie i czeka na wzbudzenie z grobu, podobnie jak wszyscy inni którzy pomarli w starożytności.
Kazn. 9:5
5. Boć ci, co żyją, wiedzą, że umrzeć mają; ale umarli o niczym nie wiedzą, i nie mają więcej żadnej zapłaty, gdyż w zapamiętanie przyszła pamiątka ich.
(BG)
z tego tekstu wynika,że Jozue nic nie wie co się dzieje zamienił się w proch. |
Niestety, jest duzo inaczej, niz "egzegeta" po podstawowce Ch. T. Russell to sobie wymyslil.
http://www.brooklyn.org.pl/kohelet95.htm |
_________________ Łaska wam i pokój od Boga, Ojca naszego, i od Pana Jezusa Chrystusa. 1 Kor 1:3 (BP) |
|
|
|
 |
Kenzo

|
Wysłany: 2012-04-06, 19:51
|
|
|
Yuanic napisał/a: | Ale pierwsze słyszę o tym zmartwychwstaniu. Mógłby ktoś z was to głębiej wytłumaczyć lub podać źródło bym się o tym dowiedział więcej? |
Yuanic, wybrales piekne imie do bierzmowania!
Co do zmartwychwstania i innych zagadnien, to musisz dobrze przestudiowac:
1. Biblie
2. Katechizm
3. Ksiazeczke "W obronie wiary" W. Bednarskiego (jest dostepna online na wielu www)
...zanim domorosli "egzegeci" zrobia Ci na tym forum przyslowiowa "wode z mozgu".
Ps. Pomodle sie o obfitosc darow Ducha Swietego dla Ciebie w dniu bierzmowania.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

Pomogła: 155 razy Wiek: 39 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4702 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2012-04-06, 20:13
|
|
|
Kenzo napisał/a: | A lotr do raju, to nie trafil w dniu smierci Chrystusa?
"Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju»." (Luk 23:43 BTP) |
To kim był Jezus, który zmartwychwstał, skoro jego dusza po śmierci znalazła sie w raju ? |
|
|
|
 |
Kenzo

|
Wysłany: 2012-04-06, 20:59
|
|
|
Qeza30 napisał/a: | Kenzo napisał/a: | A lotr do raju, to nie trafil w dniu smierci Chrystusa?
"Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju»." (Luk 23:43 BTP) |
To kim był Jezus, który zmartwychwstał, skoro jego dusza po śmierci znalazła sie w raju ? |
Swietnie nam to wyjasnia apostol Pawel w swoim liscie do Filipian, kim jest Jezus:
5 To dążenie niech was ożywia; ono też było w Chrystusie Jezusie.
6 On, istniejąc w postaci Bożej,
nie skorzystał ze sposobności,
aby na równi być z Bogiem,
7 lecz ogołocił samego siebie,
przyjąwszy postać sługi,
stawszy się podobnym do ludzi.
A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka,
8 uniżył samego siebie,
stawszy się posłusznym aż do śmierci -
i to śmierci krzyżowej.
9 Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył
i darował Mu imię
ponad wszelkie imię,
10 aby na imię Jezusa
zgięło się każde kolano
istot niebieskich i ziemskich i podziemnych.
11 I aby wszelki język wyznał,
że Jezus Chrystus jest PANEM -
ku chwale Boga Ojca.
(Flp 2:5-11 BTP) |
|
|
|
 |
Krystian

Wyznanie: Chrystianin
Pomógł: 106 razy Wiek: 48 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 4237
|
Wysłany: 2012-04-06, 21:22
|
|
|
Kenzo napisał/a: | krystian napisał/a: | fajnie , że teraz chcesz dowiedzieć się więcej
Ewangelia Jana 3:13 cytuję a nikt nie wstąpił do nieba, tylko Ten, który zstąpił z nieba, Syn Człowieczy
widzisz teraz sam , że Jozue był przed Jezusem więc on nie może być teraz w niebie i nad Tobą czuwać |
Krystian, mordo Ty moja...a Eliasz (zyjacy w I polowie IXw. przed Chrystusem), to nie znalazl sie w niebie???
"Podczas gdy oni szli i rozmawiali, oto zjawił się wóz ognisty wraz z rumakami ognistymi i rozdzielił obydwóch: a Eliasz wśród wichru wstąpił do niebios." (2Ki 2:11 BTP)
a Henoch?
"Żył więc Henoch w przyjaźni z Bogiem, a następnie znikł, bo zabrał go Bóg." (Gen 5:24 BTP)
A lotr do raju, to nie trafil w dniu smierci Chrystusa?
"Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju»." (Luk 23:43 BTP)
...fajnie, ze ja teraz tez chce dowiedziec sie wiecej! |
Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;
Rzym. 5:12
To jest Kenzo generalna zasada . Natomiast Eliasz i Henoch to być może wyjątki od tej reguły. Jeżeli chodzi o Jozuego sprawa jest prosta, gdyż Biblia nie mówi nam, że Bóg zabrał go do nieba, więc obecnie nie żyje. |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2012-04-06, 21:47
|
|
|
Kenzo napisał/a: | Niestety, jest duzo inaczej, niz "egzegeta" po podstawowce Ch. T. Russell to sobie wymyslil. |
Po podstawówce powiadasz, a jakie wykształcenie mieli apostołowie ?
1 Kor. 3:19-20
19. Albowiem mądrość tego świata głupstwem jest u Boga; bo napisano: Który chwyta mądrych w chytrości ich;
20. I zasię: Pan zna myśli mądrych, iż są marnością.
(BG)
Kenzo napisał/a: | 3. Ksiazeczke "W obronie wiary" W. Bednarskiego (jest dostepna online na wielu www) |
A któż to jest Bednarski, któż to jest Lewandowski i inni podobni, czy ich książki są natchnione? |
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
|
|
|
 |
Kenzo

|
Wysłany: 2012-04-07, 08:40
|
|
|
krystian napisał/a: | Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;
Rzym. 5:12
To jest Kenzo generalna zasada . Natomiast Eliasz i Henoch to być może wyjątki od tej reguły. Jeżeli chodzi o Jozuego sprawa jest prosta, gdyż Biblia nie mówi nam, że Bóg zabrał go do nieba, więc obecnie nie żyje. |
Ze cialo Jozuego nie zyje, to nie ulega watpliwosci, natomiast dusza jak najbardziej zyje, podobnie, jak Eliasza i Mojzesza, z ktorymi Chrystus rozmawial na gorze Tabor. (Mt 17:1-8).
Ponadto, czy moglbys sie pofatygowac i sprobowac wyjasnic ten pozorny paradoks:
"I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego." (J 3:13 BTP)
VS
Proba ujecia tego, jako zasady i wyjatki, to niestety za malo... |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
Pomógł: 445 razy Wiek: 90 Dołączył: 09 Lis 2008 Posty: 10727 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2012-04-07, 19:19
|
|
|
Słuchaj, ja naprawdę nie walczę i nie piszą "na Katolików",to nie moja rzecz sądzić kogoś z jego wiary,czasami jedynie trudno jest znieśc jak ktoś się sam gmatwa w swojej wizji i innych posądza o głupotę i brak wiary i znajomości.
Co wnosisz Ty konstruktywnego dla poznania wiary i wiedzy,ale biblijnej
na forum? Krytykować nie każdy potrafi i chce. Ja nie chcę,a mógłbym,ale się tym nie pasjonuję,-nawet brzydzę.Więc nie zmusisz mnie do oddawania "pięknym za nadobne"
Bywaj |
_________________ (36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz. |
|
|
|
 |
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2012-04-07, 22:01
|
|
|
Jachu napisał/a: |
No niestety,nie jestem językoznawcą,ale jutro już będę wiedział,wtedy podam z "naszej wiedzy" |
EMET:
Budny, ed. 1572, oddaje Hioba [Budny: Księgi Jiowowe] 32:21: "Nie będę ... patrzyć na osobę człowieczą ani człowiekowi //tytułów wyliczać będę. Bo nieumiem tytułować gdyż w rychle weźmie mie //uczyniciel moy.".
Przypisy obok tekstu translacji: Tytułować, albo tytuły wyliczać /jest ztytułami mówić albo miłościwość
// albo stworzyciel.
Zapodane z Reprintu, strona 599 i 600 [u dołu: 287 i 287v]. Tam, gdzie podałem trzy kropki - ... - nie potrafiłem odczytać sensu wyrażenia.
Sprawa translacji tego wersetu jest poruszona w opracowaniu pt. "MOWY ELIHU (Hi 32 - 37) ORAZ ICH REINTERPRETACJA w BIBLII GRECKIEJ", Oficyna Wydawnicza Vocatio", Warszawa, ed. 2009r., Barbara Strzałkowska, z cyklu: Rozprawy i Studia Biblijne, pozycja 35.
Oto tłumaczenie odautorskie z LXX i z TH --
z LXX --- 32,21 Nie będę zatem okazywał szacunku(42) [żadnemu] człowiekowi, Wręcz przeciwnie(43) nie będę miał względu na [żadnego] człowieka śmiertelnego.
z TH --- 32,21 [Z pewnością] nie podniosę mojej twarzy [na żadnego] człowieka(44) i [żadnemu] człowiekowi nie będę schlebiał.
{przypisy, u dołu:} (42) Także: "nie będę zatem zawstydzony"; (43) Taki przekład także C.E. Cox, Iob, w: NETS, ad loc.; (44) Także: "nie będę się oglądał na nikogo" lub "nie będę trzymał niczyjej strony". -- wszystko na stronie 100, dz. cyt.
W 'Krytyce tekstualnej' [od strony 111], autorka nie rozpatruje Hi 32:21 na bazie ani TH, ani LXX.
Jednakowoż poświęca obszerną uwagę Hi 32:21-22 w 'Analizie porównawczej' na stronach 173 - 181. Rzecz jasna, iż nie zapodam; skanów nie mam. Najistotniejsze rozważania dotyczące 'tytułowania' itp. - podam przy okazji...
Jednak na str. 174 czytamy m.in.: "[...] oznaczający "schlebianie", "oddawanie czci", "tytułowanie kogoś dla pochlebstwa" [4 akapit].
Uwaga: Podkreślenia i inne - jak w pozycji.
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
Pomógł: 445 razy Wiek: 90 Dołączył: 09 Lis 2008 Posty: 10727 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2012-04-08, 14:11
|
|
|
Bardzo,bardzo dziękuję Emetowi za odniesienie się rzeczowe do tematycznego wersetu z Ijoba 32:21
Sam nie podejmuję się wyjaśnień semantyki pomiędzy hebrajskim,a polskim.
Mogę jedynie powiedzieć,że księga Ijoba,jest piękną księgo obrazującą dzieje człowieka pod postacią
Ijoba. W tej księdze postać Elichu obrazuje Jezusa,również Jego mowy.
Gdy Jezus narodził się w Betlejem,a potem po chrzcie w Jordanie rozpoczął swoją misje powoływania apostołów,pociągania uczniów,to nie zwracał się do możnych ówczesnego świata,lecz zaczął od prostych rybaków i ludu Izraelskiego w tym i celników i innych "bez tytułów",-nie do:
Mat. 23:13-14
13. Lecz biada wam, nauczeni w Piśmie i Faryzeuszowie obłudni! iż zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi; albowiem tam sami nie wchodzicie, ani tym, którzy by wnijść chcieli, wchodzić nie dopuszczacie.
14. Biada wam, nauczeni w Piśmie i Faryzeuszowie obłudni! iż pożeracie domy wdów, a to pod pokrywką długich modlitw, dlatego cięższy sąd odniesiecie.
(BG)
Mat. 23:16
16. Biada wam, wodzowie ślepi! którzy powiadacie: kto by przysiągł na kościół, nic nie jest: ale kto by przysiągł na złoto kościelne, winien jest.
(BG)
Mat. 23:25
25. Biada wam, nauczeni w Piśmie i Faryzeuszowie obłudni! iż oczyszczacie kubek z wierzchu i misę, a wewnątrz pełne są drapiestwa i zbytku.
(BG)
I wiele,wiele innych cytatów,które dowodzą,że nie do takich Pan się z nauką zwracał.
To utytułowni przyczynili się w głownej mierze do ukrzyżowania Jezusa. |
_________________ (36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz. |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

Pomogła: 155 razy Wiek: 39 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4702 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2012-04-08, 17:52
|
|
|
Napisane jest również tak:
"Do czasów Jana był zakon i prorocy, od tego czasu jest zwiastowane Królestwo Boże i każdy się do niego gwałtem wdziera. Lecz łatwiej jest niebu i ziemi przeminąć, niż przepaść jednej kresce z zakonu."
Jezus ganił w ten sposób faryzeuszy.
Źródło: Ewangelia Św. Łukasza 16.16-17. |
Ostatnio zmieniony przez Anna01 2012-04-15, 08:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|