|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Kim jest władca otchłani? |
Autor |
Wiadomość |
Hardi
Administrator Classic A2J
Wyznanie: chrześcijanin
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Paź 2009 Posty: 5892 Skąd: Norwegia
|
Wysłany: 2011-03-16, 15:41
|
|
|
Bobo napisał/a: | Czyżby opis szarańczy z Objawienia źle ci się kojarzył?
|
Apokalipsa 9:
Apokalipsa 9.11 "Mają nad sobą króla - anioła czeluści/otchłani/przepaści; imię jego po hebrajsku: Abaddon, a w greckim języku ma imię Apollyon." |
_________________ "Badacie Pisma, ponieważ myślicie, że dzięki nim będziecie mieć życie wieczne, a właśnie one świadczą o mnie. A jednak nie chcecie przyjść do mnie, żeby mieć życie." Jana 5.39-40
Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei |
|
|
|
 |
Hardi
|
Wysłany: 2011-03-16, 16:04
|
|
|
MilaMi napisał/a: | O, to milutko ... czyli jeszcze troszkę może pożyję |
cieszysz sie, ze szarancza z ktora utorzasami sie wielu SJ ma nad soba anioła czeluści/otchłani/przepaści ktorego imię jego po hebrajsku: Abaddon, a w greckim języku ma imię Apollyon |
_________________ "Badacie Pisma, ponieważ myślicie, że dzięki nim będziecie mieć życie wieczne, a właśnie one świadczą o mnie. A jednak nie chcecie przyjść do mnie, żeby mieć życie." Jana 5.39-40
|
|
|
 |
Dymensja
Dymensja
|
Wysłany: 2011-03-16, 17:43
|
|
|
Hardi napisał/a: | MilaMi napisał/a: | O, to milutko ... czyli jeszcze troszkę może pożyję |
cieszysz sie, ze szarancza z ktora utorzasami sie wielu SJ ma nad soba anioła czeluści/otchłani/przepaści ktorego imię jego po hebrajsku: Abaddon, a w greckim języku ma imię Apollyon |
Trzeba się cieszyć z tego co się ma. Nie koniecznie to musi być złe. |
|
|
|
 |
machabeusz
|
|
|
|
 |
Dymensja
Dymensja
|
Wysłany: 2011-03-16, 18:10
|
|
|
machabeusz napisał/a: | He , he , Bobo zamilkł bo pewnie się zastanawia czy aby na pewno chce mieć nad sobą anioła otchłani
Hardi z tą książką "Kryzys sumienia" to doskonały pomysł |
Bobo miał zapewne na myśli SJ jako szarańczę, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu, że chyba ich pełno wszędzie. |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2011-03-16, 18:57
|
|
|
machabeusz napisał/a: | He , he , Bobo zamilkł bo pewnie się zastanawia czy aby na pewno chce mieć nad sobą anioła otchłani |
Pewnie, że zamilkłem, ale powód był zgoła inny. Po prostu, w realu brałem udział w służbie kaznodziejskiej. I to owocnej
A co do anioła otchłani... co złego w nim widzisz? Czy ktoś tak nazwany musi być moim wrogiem? Czy jest pochodzenia szatańskiego?
Leksykon Wnikliwe; hasło ABADDON
Cytat: | Kim jest Abaddon, anioł otchłani?
Jednakże w Objawieniu 9:11 „Abaddon” to imię „anioła otchłani”. Odpowiadające mu greckie imię Apollion znaczy „niszczyciel”. W XIX w. uznawano ów werset za proroctwo odnoszące się do określonej osoby, np. do cesarza Wespazjana, Mahometa, a nawet Napoleona, przy czym aniołowi temu na ogół przypisywano szatańskie pochodzenie. Warto jednak zauważyć, że w Objawieniu 20:1-3 anioł posiadający „klucz od otchłani” zstępuje z nieba jako przedstawiciel Boga. Bynajmniej nie popiera Szatana — wiąże go i wtrąca do otchłani. W komentarzu do Objawienia 9:11 The Interpreter’s Bible zaznacza: „Abaddon nie jest aniołem szatańskim, lecz Bożym, i dokonuje dzieła zagłady na polecenie Boże”.
Jak już wspomniano, w Pismach Hebrajskich słowo ’awaddòn jest zestawiane z Szeolem i śmiercią. W Objawieniu 1:18 Chrystus Jezus oznajmia: „Żyję na wieki wieków i mam klucze śmierci i Hadesu”. O jego władzy nad otchłanią świadczy werset z Łukasza 8:31. A w Hebrajczyków 2:14 wskazano na jego moc niszczycielską; Jezus użyje jej m.in. wobec Szatana, gdyż jak powiedziano, miał udział we krwi i ciele po to, aby „przez swą śmierć unicestwić tego, który ma środki do powodowania śmierci, to jest Diabła”. Objawienie 19:11-16 jednoznacznie przedstawia Jezusa jako Niszczyciela i Wykonawcę Wyroków działającego z upoważnienia Bożego (zob. APOLLION).
|
A wg. Hardiego to... kto jest tym aniołem otchłani? A kim szarańcza, którą wypuścił? Masz jakąś alternatywę? |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2011-03-16, 19:05
|
|
|
Dymensja napisał/a: | szarańczę, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu |
Oczywiście. Szarańcza w Biblii ma również pozytywne znaczenie. Jehowa w ks. Jeremiasza 51:14 przyrównuje swój lud do... szarańczy. |
|
|
|
 |
kesja

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 26 Maj 2006 Posty: 4127
|
Wysłany: 2011-03-16, 20:41
|
|
|
Bobo
jakos nie widze w tym wersie słowa -szarańcza- ?
.
Biblia Hebraica Stuttgartensia:
שְׂאוּ-נֵס בָּאָרֶץ תִּקְעוּ שׁוֹפָר בַּגּוֹיִם קַדְּשׁוּ עָלֶיהָ גּוֹיִם הַשְׁמִיעוּ עָלֶיהָ מַמְלְכוֹת אֲרָרַט מִנִּי וְאַשְׁכְּנָז פִּקְדוּ עָלֶיהָ טִפְסָר הַעֲלוּ-סוּס כְּיֶלֶק סָמָר׃
nie jestem aż tak obznajmiona ,ale nie widze ...
.
znamy ten wers gdzie jest mowa ze szarańcza wszystko ZNISZCZYŁA ....no chyba ze tez
nie ma tam szarancza - nie sprawdzałam jeszcze... |
|
|
|
 |
Hardi
|
Wysłany: 2011-03-16, 20:43
|
|
|
Bobo napisał/a: | A wg. Hardiego to... kto jest tym aniołem otchłani? |
Lepiej sprawdźmy, co ma do powiedzenia na temat otchłani biblia, tzn. jakie anioły itd. są z otchłani, nawet posłużę się twoim ulubionym przekładem czyli NŚ
"Mają nad sobą króla, anioła otchłani. Jego imię Po hebrajsku: Abaddon, po grecku zaś ma na imię Apollion." Apokalipsa 9.11
"A gdy zakończą swoje świadczenie, bestia wychodząca z otchłani stoczy z nimi wojnę i zwycięży ich, i ich zabije." Apokalipsa 11.7
"Bestia, którą ujrzałeś, była, lecz jej nie ma, a jednak właśnie ma wyjść z otchłani i ma odejść na zagładę." Apokalipsa 17.8
"Jezus go zapytał: "Jak ci na imię?" On Rzekł: "Legion", gdyż weszło w niego wiele demonów. I upraszały go, by im nie rozkazywał odejść do otchłani." Łukasza 8.30-31
A teraz kilka słów na temat Abaddona i Apollyona z książki "Tajemnice Dokona" wydanej przez Towarzystwo Strażnica, strona 188 (skan):
machabeusz napisał/a: | Hardi z tą książką "Kryzys sumienia" to doskonały pomysł |
Wszyscy których znam, a zastosowali tą metodę, powiedzieli, że zadziałało "jak czosnek na wampira"
Nie tak dawno rozmawiałem z pewnym bratem, który opowiadał, że kiedyś przychodzili do niego systematycznie co 2-3 miesiące, w końcu już miał dość, bo nie dało się z nimi normalnie rozmawiać bo "mówili jak zaprogramowani", ale nie chciał być jakiś niegrzeczny i powiedzieć wprost. Położył tą książkę na stole i zaprosił do środka gdy ponownie zapukali ŚJ, posadził ich przy tym stole i nagle przypomniało się im, że nie mają czas teraz rozmawiać, wyszli po 30 sekundach, nawet nie zostawili literatury... i od ponad 3 lat żadne ŚJ nie przyszedł do niego |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2011-03-16, 21:04
|
|
|
Myślałem, że Hardi bardziej się wysili. Na pewno dostrzegasz różnicę pomiędzy byciem 'królem otchłani' a kimś, kto w niej jest lub z niej wychodzi.
Może najpierw, co znaczy, że ktoś jest czegoś królem. Jak rozumiesz rolę króla otchłani? Czy ktoś, kto jest takim królem ma jakąś władzę nad otchłanią? |
|
|
|
 |
Hardi
|
Wysłany: 2011-03-16, 21:12
|
|
|
A gdzie tam jest napisane coś o królu otchłani? Jest tam o królu szarańczy, który jest aniołem otchłani. Nawet TS przyznało , że ten anioł otchłani Abaddona / Apollyona to szatan |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2011-03-16, 21:33
|
|
|
Cytat: | Mają nad sobą króla, anioła otchłani
| Obj . |
|
|
|
 |
Hardi
|
Wysłany: 2011-03-16, 21:37
|
|
|
Ale gdzie tam jest napisane, że anioł otchłani jest królem otchłani? Mają nad sobą króla, anioła otchłani. Inny przekład rozgranicza to wyraźniej: "Mają nad sobą króla - anioła Czeluści". No i co powiesz na publikację TS, która nazywa go szatanem? |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2011-03-16, 22:08
|
|
|
'Anioł otchłani' jest zarazem królem. Co to za anioł, który ma władzę nad otchłanią? |
|
|
|
 |
Hardi
|
Wysłany: 2011-03-16, 22:39
|
|
|
a gdzie jest napisane, że ma władzę? anioł otchłani to anioł ciemności, czyli szatan, nawet TS to przyznało anioł oznacza posłaniec, więc to jest posłaniec otchłani, a nie Boży |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|