Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
W jakim celu Jezus zmienił imię Szymonowi
Autor Wiadomość
Elliott

Wysłany: 2011-06-11, 10:37   W jakim celu Jezus zmienił imię Szymonowi

Witam

w jakim celu Jezus zmienił imię Szymonowi w Mt16,17-18 i co ta zmiana miała oznaczać

Cytat:
A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. (18) A ja ci powiadam, że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go.

[/quote]

Yarpen Zirgin 
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Wysłany: 2011-06-11, 10:46   

Imię Szymona Jezus zmienił przy powołaniu go na apostoła, a nie dopiero w Mt 16,17-18. Natomiast była to zapowiedź tego, czym św. Piotr stanie się dla Kościoła.

Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.

Elliott

Wysłany: 2011-06-11, 11:38   

w takim razie czym stał się Piotr dla kościoła i jak to się ma do nadania mu nowego imienia

Yarpen Zirgin 
Katolik

Wysłany: 2011-06-11, 11:40   

Szymon stał się opoką, na której Chrystus zbudował swój Kościół. Takie jest też znaczenie tego imienia. :-)

Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.

Bobo 

Wysłany: 2011-06-11, 12:21   

Choć sam Szymon Piotr miał inne zdanie co do tego, kto jest tą opoką:

4 Przychodząc do niego jako do żywego kamienia, przez ludzi wprawdzie odrzuconego, lecz wybranego, drogocennego u Boga, 5 wy sami też niczym żywe kamienie jesteście budowani jako duchowy dom, abyście stanowili święte kapłaństwo, żeby składać duchowe ofiary godne przyjęcia przez Boga za pośrednictwem Jezusa Chrystusa. 6 Bo jest w Piśmie: „Oto kładę na Syjonie kamień — wybrany, fundamentowy kamień narożny, drogocenny; i nikt, kto wierzy, na pewno nie dozna rozczarowania”.
7 Dla was zatem jest On drogocenny, ponieważ wierzycie, dla tych zaś, którzy nie wierzą, „właśnie ten kamień, odrzucony przez budowniczych, stał się głowicą węgła” 8 oraz „kamieniem potknięcia i masywem skalnym obrazy”.
(1 Piotra 2:4-8)

to niech wam wszystkim oraz całemu ludowi izraelskiemu będzie wiadome, że w imię Jezusa Chrystusa Nazarejczyka, którego wyście zawiesili na palu, lecz którego Bóg wskrzesił z martwych — właśnie dzięki niemu ów człowiek stoi przed wami zdrowy. 11 Ten jest ‚kamieniem, który przez was, budowniczych, został poczytany za nic, a który stał się głowicą węgła’. (Dzieje 4:10-11)

Henryk 

Wysłany: 2011-06-11, 16:55   

Yarpen Zirgin napisał/a:
Szymon stał się opoką, na której Chrystus zbudował swój Kościół. Takie jest też znaczenie tego imienia. :-)

"Chrystus zbudował swój Kościół"...
Niech bedzie...
Bóg swój Kościół tez zbudował?

Skoro Bóg i Chrytus do spółki z "Duchem" to dopiero "całość" - więc kto nosi na swych barkach Kościół?
Wrzucili wszystko na barki Swojego stworzenia w osobie Piotra?
Znaczenie imienia Piotra to zaledwie "odałamek skalny", mały kamień :-P

Anowi 

Pomogła: 121 razy
Wysłany: 2011-06-12, 10:15   

1Kor 1:12-17 bp "(12) Mam na myśli to, że każdy z was mówi: 'Ja jestem po stronie Pawła', 'Ja Apollosa', 'Ja należę do Piotra', a 'Ja do Chrystusa'. (13) Czy Chrystus może być rozdzielony? Czy Paweł został za was ukrzyżowany? Czy ochrzczono was w imię Pawła? (14) Dziękuję Bogu, że poza Kryspusem i Gajusem nikogo z was nie ochrzciłem. (15) Nikt nie może więc powiedzieć, że został ochrzczony w imię moje. (16) Wprawdzie ochrzciłem jeszcze i rodzinę Stefanasa, ale poza tym nie pamiętam, czy jeszcze kogoś ochrzciłem. (17) Chrystus bowiem nie posłał mię, abym chrzcił, lecz abym głosił dobrą nowinę, nie opierając się na uczonych wywodach, które mogą pozbawić mocy krzyż Chrystusa."

to jak jest - do kogo należycie?

Elliott

Wysłany: 2011-06-14, 09:11   

A zatem czy Piotr to opoka, skała, mały kamień czy odłamek skalny, bo trochę się pogubiłem w tym i czy kościół został zbudowany na nim czy nie na nim

i jakie jest znaczenie imienia Kefas ?

Bobo 

Wysłany: 2011-06-14, 14:09   

Elliott napisał/a:
A zatem czy Piotr to opoka, skała, mały kamień czy odłamek skalny, bo trochę się pogubiłem w tym i czy kościół został zbudowany na nim czy nie na nim

Proponuję najpierw sprawdzić te wszystkie wersety, które wprost mówią, na czym został zbudowany kościół/zbór. Pomińmy przez chwilę tą wypowiedź z Mateusza 16:18.

„tak jak jest napisane: „Oto kładę na Syjonie kamień potknięcia i masyw skalny obrazy, ale kto oprze na nim swą wiarę, nie dozna rozczarowania”.” (Rz 9:33)

„Bo nikt nie może założyć żadnego innego fundamentu oprócz tego, który jest założony, a którym jest Jezus Chrystus.” (1Ko 3:11)

„i wszyscy pili ten sam duchowy napój. Bo pili z duchowego masywu skalnego, który za nimi podążał, a ów masyw skalny oznaczał Chrystusa.” (1Ko 10:4)

„i zostaliście zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, przy czym fundamentowym kamieniem narożnym jest sam Chrystus Jezus.” (Ef 2:20)

„Dla was zatem jest On drogocenny, ponieważ wierzycie, dla tych zaś, którzy nie wierzą, „właśnie ten kamień, odrzucony przez budowniczych, stał się głowicą węgła"
oraz „kamieniem potknięcia i masywem skalnym obrazy”. Ci się potykają, gdyż są nieposłuszni słowu. Na to zresztą zostali naznaczeni.”
(1Pt 2:8)

Gdyby po przeczytaniu tych tekstów, ktoś cię zapytał, kto jest tą opoką? Pewnie odpowiesz: Chrystus. Żadnej sugestii o Piotrze czy kimkolwiek innym.

A teraz przeanalizuj kontekst Mat 16:18:

13 A gdy Jezus przyszedł w okolice Cezarei Filipowej, zaczął pytać swych uczniów: „Jak ludzie mówią, kim jest Syn Człowieczy?”

(Jezus chce wysondować, jakie opinie krążą O NIM)

14 Oni rzekli: „Niektórzy mówią, że Janem Chrzcicielem, inni: Eliaszem, jeszcze inni: Jeremiaszem lub jednym z proroków”.

(opinie na temat Jezusa są różne i niespójne)

15 Powiedział im: „A wy jak mówicie, kim jestem?”

(Jezus jednak docieka, co myślą w kwestii Chrystusa jego bliscy współpracownicy)

16 Odpowiadając, Szymon Piotr rzekł: „Tyś jest Chrystus, Syn Boga żywego”.

(Piotr podaje trafną odpowiedź, choć pewnie nie on sam jeden o tym wie. Pewnie jako jeden z najstarszych, wyraził się pierwszy lub w wyraził opinię ogółu apostołów)

17 Na to Jezus rzekł do niego: „Szczęśliwy jesteś, Szymonie, synu Jonasza, gdyż nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz mój Ojciec, który jest w niebiosach.

Jezus chwali Piotra. Podkreśla, że sam Ojciec 'ułatwia' zrozumienie tego, kim jest Jezus. Dlaczego to jest tak ważne?

18 I ja tobie mówię: Tyś jest Piotr, a na tym masywie skalnym zbuduję mój zbór i bramy Hadesu go nie przemogą.

Bo na tym masywie, Jezusie, ma być zbudowany zbór.

Dość dziwnym wydawałoby się, gdyby Jezus najpierw kieruje uwagę na siebie, pyta o to kim jest, a potem nagły zwrot uwagi na Piotra.

Mamy tu do czynienia ze zwrotem: Tyś jest Piotr, a na tym masywie skalnym zbuduję...

Czy taka konstrukcja pozwala na wniosek, że wzmianka o budowaniu ma się odbyć na Piotrze? To byłby błąd. Piotr w swoim liście przyznaje, że skałą jest Chrystus. Kto jak kto, ale chyba sam Piotr, dobrze zrozumiał, co Jezus ma na myśli, nie...?

Anowi 

Wysłany: 2011-06-14, 15:10   

Bobo napisał/a:
Dość dziwnym wydawałoby się, gdyby Jezus najpierw kieruje/ował uwagę na siebie, pyta o to kim jest, a potem nagły zwrot uwagi na Piotra.

Mamy tu do czynienia ze zwrotem: Tyś jest Piotr, a na tym masywie skalnym zbuduję...

Czy taka konstrukcja pozwala na wniosek, że wzmianka o budowaniu ma się odbyć na Piotrze? To byłby błąd. Piotr w swoim liście przyznaje, że skałą jest Chrystus. Kto jak kto, ale chyba sam Piotr, dobrze zrozumiał, co Jezus ma na myśli, nie...?

gdy Jezus mówi "a na tym" wskazuje na siebie (wyobraźmy sobie jak gestykuluje) - nie mówi "i na tobie"

Yarpen Zirgin 
Katolik

Wysłany: 2011-06-15, 17:17   

Anowi napisał/a:
dy Jezus mówi "a na tym" wskazuje na siebie (wyobraźmy sobie jak gestykuluje) - nie mówi "i na tobie"

1. Nie będziemy sobie "wyobrażać jak gestykuluje", bo nie mamy do tego podstaw.
2. Gdyby Jezus miał na myśli siebie, to powiedział by "na mnie", a nie "na tej skale".

Bobo 

Wysłany: 2011-06-15, 17:33   

Yarpen Zirgin napisał/a:
Gdyby Jezus miał na myśli siebie, to powiedział by "na mnie", a nie "na tej skale".

A dlaczego nie mógł tak powiedzieć? Czasem mamy na myśli siebie i wcale nie mówimy o sobie w pierwszej osobie ale trzeciej. Jezus też czasem mówił o sobie w trzeciej osobie:

Ale Jezus rzekł mu: „Lisy mają jamy i ptaki nieba mają miejsca na odpoczynek, lecz Syn Człowieczy nie ma gdzie złożyć głowy (Mat 8:20)

Też nie mówi: Ja nie mam gdzie głowy złożyć...
Albo:

Nadchodzi godzina, i teraz jest, gdy umarli usłyszą głos Syna Bożego (Jana 5:25)

Podobnie, nie używa formy: mój głos usłyszą...

W przypadku Mat 16:18 Jezus mógł powiedzieć o sobie w trzeciej osobie, gdyż mógł zastosować do siebie proroctwo z Izajasza:

dlatego tak rzekł Wszechwładny Pan, Jehowa: „Oto kładę kamień jako fundament na Syjonie, kamień wypróbowany, drogocenny narożnik niewzruszonego fundamentu. Nikt, kto wierzy, nie wpadnie w popłoch. (Iz 28:16).

Tym bardziej, że i inni pisarze NT podobnie powoływali się na ten sam proroczy tekst.

Anowi 

Wysłany: 2011-06-16, 00:18   

Yarpen Zirgin napisał/a:
Anowi napisał/a:
dy Jezus mówi "a na tym" wskazuje na siebie (wyobraźmy sobie jak gestykuluje) - nie mówi "i na tobie"

2. Gdyby Jezus miał na myśli siebie, to powiedział by "na mnie", a nie "na tej skale".

każdy filar na czymś się opiera

Henryk 

Wysłany: 2011-06-16, 06:20   

Anowi napisał/a:

A tych filarów było dwanaście...
Ap 21:14 bw "A mur miasta miał dwanaście kamieni węgielnych, na nich dwanaście imion dwunastu apostołów Baranka."

Yarpen Zirgin 
Katolik

Wysłany: 2011-06-16, 11:41   

Anowi napisał/a:
Yarpen Zirgin napisał/a:
Anowi napisał/a:

Jak jednoznacznie wskazują słowa Chrystusa, Kościół został zbudowany na Szymonie Piotrze.

Odpowiedz do tematu