|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Klucze Królestwa Niebieskiego |
Autor |
Wiadomość |
Jachu
cichy,pokorny
Pomógł: 445 razy Wiek: 92 Dołączył: 09 Lis 2008 Posty: 10693 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2012-04-28, 19:09 Klucze Królestwa Niebieskiego
|
|
|
Mat. 16:18-19
18. A Ja ci też powiadam, żeś ty jest Piotr; a na tej opoce zbuduję kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go:
19. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; a cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebiesiech; a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebiesiech.
(BG)
Jak można kluczami wiązać,lub rozwiazywać?
Ile tych kluczy otrzymał Piotr?
Czy i ew. do czego ich użył?
Podzielcie się wiedzą,jeżeli coś wiecie. |
_________________ (36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz. |
|
|
|
 |
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-28, 19:19 Re: Klucze Królestwa Niebieskiego
|
|
|
Jachu napisał/a: | Mat. 16:18-19
18. A Ja ci też powiadam, żeś ty jest Piotr; a na tej opoce zbuduję kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go:
19. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; a cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebiesiech; a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebiesiech.
(BG)
Jak można kluczami wiązać,lub rozwiazywać?
Ile tych kluczy otrzymał Piotr?
Czy i ew. do czego ich użył?
Podzielcie się wiedzą,jeżeli coś wiecie. |
Piotr użył tego klucza;Dz 10:34 bw "Piotr zaś otworzył usta i rzekł: Teraz pojmuję naprawdę, że Bóg nie ma względu na osobę," |
|
|
|
 |
RM
Wyznanie: Unitarianizm jest błędem
|
Wysłany: 2012-04-29, 07:27
|
|
|
Człowiek został obdarzony przez Boga ogromnym potencjałem. Wybór niewłaściwej drogi oraz ogromne skażenie, jakie spowodował grzech w myśleniu ludzi powoduje, że ludzie wykorzystują ten potencjał w sposób, który przynosi śmierć.
Izajasz pisał 42.21 i dalej: Upodobało się Panu dla jego sprawiedliwości, aby jego zakon był wielki i sławny. Lecz lud jest złupiony i obrabowany, wszyscy oni są spętani w dołach i zamknięci w więzieniach, stali się łupem, a nie ma kto by ratował, wydani na splądrowanie, a nikt nie mówi: Oddaj! Kto między wami tego słucha? Kto zwraca uwagę i słucha tego, myśląc o przyszłości?
Ludzie są pozamykani w więzieniach, a to, co biorą za wolność, jest całkowitą niewolą. Bóg daje klucze do otwierania tych więzień i wypuszczania ludzi na wolność. Jeśli ktokolwiek rozumie.
Jezus mówił też o kluczu do przywódców religijnych: Biada wam, zakonoznawcy, że pochwyciliście klucz poznania; sami nie weszliście, a tym, którzy chcieliby wejść, zabroniliście. Tak jak było w czasach Jezusa, tak jest i teraz. Nic się nie zmieniło.
Spotykam się dosyć często z magicznym myśleniem wśród chrześcijan, ze owe klucze to szczególny rodzaj mistycznej mocy, która to moc pozwala wpływać na innych ludzi w sposób magiczny. To jest religia i pokrętne tłumaczenia przywódców religijnych, którzy nigdy nie byli uczniami Mistrza, ale poczuwają się w obowiązku do wyjaśnienia owego słowa. |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2012-04-29, 07:42
|
|
|
Były to 'klucze królestwa'. Akurat Piotr otrzymał wyjątkowe zadanie 'otwierać' sposobność wejścia do królestwa. Moim zdaniem kluczy było trzy:
1. - 37 A gdy to usłyszeli, poczuli się ugodzeni w serce i rzekli do Piotra oraz pozostałych apostołów: „Mężowie, bracia, cóż mamy czynić?” 38 Piotr powiedział do nich: „Okażcie skruchę i niech każdy z was da się ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa ku przebaczeniu waszych grzechów, a otrzymacie wspaniałomyślny dar ducha świętego (klucz dany żydom)
2. - 14 Kiedy apostołowie w Jerozolimie usłyszeli, że Samaria przyjęła słowo Boże, wysłali do nich Piotra i Jana; 15 a ci, przybywszy, modlili się za nich, by otrzymali ducha świętego. (klucz dany samarytanom)
3. - Kiedy Piotr jeszcze mówił o tych sprawach, duch święty zstąpił na wszystkich słyszących to słowo. 45 A wierni, którzy przyszli z Piotrem — ci z obrzezanych — zadziwili się, ponieważ wspaniałomyślny dar ducha świętego został wylany także na ludzi z narodów. 46 Słyszeli bowiem, jak mówią językami i wywyższają Boga. Na to Piotr rzekł: 47 „Czy tym, którzy tak jak my otrzymali ducha świętego, może ktoś odmówić wody, żeby nie zostali ochrzczeni?” 48 Wówczas kazał ich ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa. Potem poprosili go, żeby pozostał kilka dni. (klucz dany poganom) |
|
|
|
 |
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-29, 08:48
|
|
|
Ap 1:18 bw "i żyjący. Byłem umarły, lecz oto żyję na wieki wieków i mam klucze śmierci i piekła."Ap 3:7 bw "A do anioła zboru w Filadelfii napisz: To mówi Święty, prawdziwy, Ten, który ma klucz Dawida, Ten, który otwiera, a nikt nie zamknie, i Ten, który zamyka, a nikt nie otworzy."
Mając klucze Królestwa Bożego można otwierać i zamykać różne możliwości, można wzbudzać umarłych, wypędzać demony, uzdrawiać itd.
Piotr korzystał z takich możliwości. Obecnie Piotra nie ma i kto inny otrzyma te klucze .Obecnie ktoś już ma klucz do zamknięcia powołania pomazańców.
Mt 25:10 bw "A gdy one odeszły kupować, nadszedł oblubieniec i te, które były gotowe, weszły z nim na wesele i zamknięto drzwi." |
|
|
|
 |
kesja

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 26 Maj 2006 Posty: 4127
|
Wysłany: 2012-04-29, 10:57
|
|
|
Tak ktos inny - właśnie oczekują na takiego co bedzie wskrzeszał i czynił inne cuda niewidy.
Czekają tylko na właściwy moment..
Wiekszość ludzi oczekuje na cuda dotyczące ciałą bo to jest widzialne i oczy sie nasyca
jednak wskrzesic z Umarłych duchowo - NIKT, ale TO NIKT NIE POTRAFI ...TYLKO DUCH
JESZUAH HAMASZIACH -OZYWIA Tylko ON JEST DAWCĄ ŻYCIA WIECZNEGO
CZYLO POZNANIA SIEBIE SAMEGO .. |
|
|
|
 |
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-29, 12:42
|
|
|
kesja napisał/a: | Tak ktos inny - właśnie oczekują na takiego co bedzie wskrzeszał i czynił inne cuda niewidy.
Czekają tylko na właściwy moment..
Wiekszość ludzi oczekuje na cuda dotyczące ciałą bo to jest widzialne i oczy sie nasyca
jednak wskrzesic z Umarłych duchowo - NIKT, ale TO NIKT NIE POTRAFI ...TYLKO DUCH
JESZUAH HAMASZIACH -OZYWIA Tylko ON JEST DAWCĄ ŻYCIA WIECZNEGO
CZYLO POZNANIA SIEBIE SAMEGO .. |
Jezus ma różne klucze na każdy czas i to on daje komu chce te klucze, tak jak dał Piotrowi.
Ap 9:1 bw "I zatrąbił piąty anioł; i widziałem gwiazdę, która spadła z nieba na ziemię; i dano jej klucz od studni otchłani."Teraz czekamy na ten dzień gdy gwiazda spadnie z nieba i otworzy studnię. Będzie to wylanie Ducha Świętego i dym zaćmi słońce.
Mt 24:29 bw "A zaraz po udręce owych dni słońce się zaćmi i księżyc nie zajaśnieje swoim blaskiem, i gwiazdy spadać będą z nieba, i moce niebieskie będą poruszone."Ap 9:2 bw "I otwarła studnię otchłani. I wzbił się ze studni dym jakby dym z wielkiego pieca, a słońce i powietrze zaćmiły się od dymu ze studni."
Łk 21:31 bw "Tak i wy, gdy ujrzycie, że to się dzieje, wiedzcie, iż blisko jest Królestwo Boże."
|
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
|
Wysłany: 2012-04-29, 14:10
|
|
|
Pytanie zadałem,ponieważ w temacie przeniesionym o Jozuem,jeden z userów strasznie sie "ciskał",zawłaszczając Piotra jako "skałę' na ktorej jak twierdzil,zbudowany został jego kosciół, czyli KRK.
Wobec tego chcialbym zobaczyć dowody na takie twierdzenie,ale dowody rzeczowe z Biblii,nie z prawa kanonicznego.
Może ktoś z Katolików da dowody na w/w tezę. |
_________________ (36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz. |
|
|
|
 |
Lucyfer [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-29, 14:24
|
|
|
Jachu napisał/a: | Pytanie zadałem,ponieważ w temacie przeniesionym o Jozuem,jeden z userów strasznie sie "ciskał",zawłaszczając Piotra jako "skałę' na ktorej jak twierdzil,zbudowany został jego kosciół, czyli KRK.
Wobec tego chcialbym zobaczyć dowody na takie twierdzenie,ale dowody rzeczowe z Biblii,nie z prawa kanonicznego.
Może ktoś z Katolików da dowody na w/w tezę. | Takich dowodów nie ma KrK bo Apokalipsa dana pod koniec wieku wymienia siedem zborów które Jezus posiadał nie wymieniono tam Rzymu bo w Rzymie był inny kościół powszechny Rzymski gdzie poganie udawali chrześcijan.
Ap 1:11 bw "To, co widzisz, zapisz w księdze i wyślij do siedmiu zborów: do Efezu i do Smyrny, i do Pergamonu, i do Tiatyry, i do Sardes, i do Filadelfii, i do Laodycei."Ap 1:16 bw "W prawej dłoni swej trzymał siedem gwiazd, a z ust jego wychodził obosieczny ostry miecz, a oblicze jego jaśniało jak słońce w pełnym swoim blasku."
Ap 1:20 bw "Co do tajemnicy siedmiu gwiazd, które widziałeś w prawej dłoni mojej, i siedmiu złotych świeczników: siedem gwiazd, to aniołowie siedmiu zborów, a siedem świeczników, to siedem zborów."
Jezus trzymał 7 gwiazd, siedem zborów bo reszta zborów była odstępcza które już wtedy trzymał szatan w swojej dłoni.
A więc zbór w Rzymie już wtedy należał do szatana a nie do Jezusa. |
|
|
|
 |
amiko

Wyznanie: Słowianin
|
Wysłany: 2012-04-29, 14:56
|
|
|
W To jest Moje Słowo... Chrystus tak tłumaczy fragment z kluczami,który ma inną treść niż ten z NT:
89,9.Klucze do Królestwa niebiańskiego dam jednak tym, którzy pójdą za tobą w Moim Duchu i będą posłuszni Mojemu Prawu.
Klucze do Królestwa niebiańskiego są jednak we Mnie i w tych, którzy spełniają Moją wolę. Ja będę działał przez tego, kto idzie w Moje ślady, przestrzegając praw miłości i życia. Przez niego otworzę niebiosa wielu ludziom ku zbawieniu i życiu ich dusz.
Te słowa dotyczyły nie tylko Piotra lecz wszystkich obecnych tam uczniów, i dotyczą również wszystkich ludzi, którzy w kolejnych epokach stali się i staną Moimi prawdziwymi naśladowcami i którzy w braterstwie ze Mną żyli i żyć będą. Kto bowiem urzeczywistnia i spełnia prawa Boże, ten żyje świadomie we Mnie i Ja żyję przez Niego. On stanie się prawdziwym drogowskazem do Wewnętrznego Życia, który prowadzi owce do Mnie, do jedynego pasterza, do Chrystusa.
Albowiem jedynie Ja Jestem Drogą, Prawdą i Życiem. I Ja Jestem kluczem do wrót niebios, kluczem do wrót życia.
Podobnie inną treść ma poniższy fragment o odpuszczaniu grzechów:
87.7.Nauczajcie ich świętego prawa miłości,które wam przekazałem.Tym,którzy się swoich grzechów wyrzekną,tym zostaną one odpuszczone,a tym,którzy będą trwać w swych grzechach,tym zostaną zatrzymane.
W NT Mat.16:18-19 i ten o odpuszczaniu grzechów zostały świadomie sfałszowane,aby rzekomym dusz pasterzom KK jako następcom Piotra przypisać sobie tą szczególną wyjątkowość.W KK to się nazywa sukcesją apostolską,której Chrystus zaprzecza jako jedyny Pasterz dusz. |
_________________ Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka. |
|
|
|
 |
kesja

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 26 Maj 2006 Posty: 4127
|
Wysłany: 2012-04-29, 19:38
|
|
|
Jachu napisał/a: | Pytanie zadałem,ponieważ w temacie przeniesionym o Jozuem,jeden z userów strasznie sie "ciskał",zawłaszczając Piotra jako "skałę' na ktorej jak twierdzil,zbudowany został jego kosciół, czyli KRK.
Może ktoś z Katolików da dowody na w/w tezę. |
Katolik sie +ciska+ tak jak kazdy inny ,ktory jest poddany swoim +panom+
Katolik wie ze Piotr jest Skala bo inaczej wiedziec nie moze ,tak jak nie moze wiedziec innowierzacy w to i owo . |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
|
Wysłany: 2012-04-30, 12:13
|
|
|
Może zatem ktoś ma wiedzę o tych kluczach,które Chrystus obiecał dać Piotrowi ,ile tych kluczy było i do czego Piotr ich użył?
(w Biblii pisze) |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2012-04-30, 15:18
|
|
|
Jachu napisał/a: | (w Biblii pisze) |
Niech zgadnę... Jachu
Skoro Papież ma władzę nie tylko na Ziemi, ale i w Niebie i pod ziemią- czyli Piekle, to musi być klucz od bramy Raju i bramy Piekieł.
No bo... jakże inaczej?
A wersety?
Mat 16:18 bt " Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą."
Jest brama - jest!
A brama do Raju?
Cheruby zmęczyli się, i bramę zamknięto na klucz.
Gen 3:24 bt " Wygnawszy zaś człowieka, Bóg postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia."
Może któryś Katolik coś napisze... od czegóż te klucze?
Może jestem w błędzie? |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
|
Wysłany: 2012-04-30, 19:07
|
|
|
Klucze ma w herbie,ale czy może nimi się posługiwać?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_papieski
Ba !!! Nawet tiara jest,a byli tacy,co zaprzeczali jej istnieniu. |
|
|
|
 |
Jachu
cichy,pokorny
|
Wysłany: 2012-04-30, 19:37
|
|
|
A Piotr z upoważnienia Jezusa coś dwukrotnie otworzył i o tym pisze w Biblii.
Tylko do niego Pan powiedział o kluczach i tylko jemu obiecał dać " te klucze",
dlatego dla kluczy Piotr został zawłaszczony. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|