|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Który z tych grzechów Judasza uważasz za straszniejszy? |
Autor |
Wiadomość |
Patryk [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-09, 08:28 Który z tych grzechów Judasza uważasz za straszniejszy?
|
|
|
Zdradę Jezusa Chrystusa czy samobójstwo? Jakiś czas temu to pytanie zaciekawiło mnie i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
Moim zdaniem zdecydowanie zdrada. Dlaczego? Otóż dlatego, że to właśnie ta zdrada doprowadziła go do samobójstwa. Judasz sobie uświadomił, że straszną rzecz zrobił i to go pchnęło do tego czynu. Jednakże ratunku dla niego nie było, gdyż Jezus już wcześniej zapowiedział, że lepiej byłoby dla takiego człowieka, gdyby w ogóle się nie narodził. |
|
|
|
 |
Anna01
Administrator

Wyznanie: Deizm
Pomogła: 291 razy Dołączyła: 20 Maj 2006 Posty: 4609 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-09-09, 09:10
|
|
|
Ciekawe posty o Judaszu znajdziesz TUTAJ |
_________________ Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.
Rzym. 13:10 |
|
|
|
 |
Patryk [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-09, 09:11
|
|
|
Anna01 napisał/a: | Ciekawe posty o Judaszu znajdziesz TUTAJ |
Zbawienie Judasza jest dla mnie czystym absurdem, aczkolwiek każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie i należy to uszanować. |
|
|
|
 |
Anowi

Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2012-09-09, 12:28
|
|
|
Jezus mówiąc "biada takiemu" - może miał na myśli to jak będzie taki potraktowany przez innych - i dlatego samobójstwo jest tylko ucieczką lub uwolnieniem prześladowców od popełnienia złych czynów? |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
 |
Patryk [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-09, 12:36
|
|
|
Należy również pamiętać, że Biblia mówi, że żaden morderca nie wejdzie do nieba, jeśli nie zdąży się przed śmiercią nawrócić.
Ja już na temat Judasza się wypowiedziałem i nie ma sensu, aby się powtarzać.
Co do samego samobójstwa - to jest zwykłe tchórzostwo. Każdy człowiek, który je popełnia - po prostu boi się przeciwności losu i wybiera drogę ''na skróty'', nie zdając sobie sprawy, że życie dał tylko Bóg, w związku z czym tylko On może je odebrać. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2012-09-09, 13:02
|
|
|
Patryk napisał/a: | Należy również pamiętać, że Biblia mówi, że żaden morderca nie wejdzie do nieba, jeśli nie zdąży się przed śmiercią nawrócić. |
Pogrubienie moje.
Patryku, mamy tu takie zasady, że powinieneś wskazać cytat, który tak mówi.
Jeśli takowego nie ma, znaczy to, że nie Biblia tak mówi. |
|
|
|
 |
Patryk [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-09, 13:22
|
|
|
Henryk napisał/a: | Jeśli takowego nie ma, znaczy to, że nie Biblia tak mówi. |
Mówi, mówi...
Ależ proszę bardzo:
Od sprawy, która się opiera na oszustwie, stroń. Do zabicia niewinnego i sprawiedliwego nie przyczyniaj się, bo nie uniewinnię winowajcy.
2 Mojż. 23,7
Przeklęty, kto daje się przekupić, aby zabić człowieka i przelać krew niewinną. A cały lud powie: Amen.
5 Mojż. 27,25
Udziałem zaś bojaźliwych i niewierzących, i skalanych, i zabójców, i wszeteczników, i czarowników, i bałwochwalców, i wszystkich kłamców będzie jezioro płonące ogniem i siarką. To jest śmierć druga.
Obj. 21,8
Na zewnątrz są psy i czarownicy, i wszetecznicy, zabójcy, i bałwochwalcy, i wszyscy, którzy miłują kłamstwo i czynią je.
Obj. 22,15
Natomiast tu jest dowód na to, że dopóki się żyje - można zostać zbawionym człowiekiem.
[Koh 9:4] "(4) Kto należy do grona żyjących, ten jeszcze ma nadzieję; gdyż żywy pies jest lepszy niż martwy lew.'' |
Ostatnio zmieniony przez Anna01 2012-09-09, 15:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2012-09-09, 13:56
|
|
|
Patryk napisał/a: | Natomiast tu jest dowód na to, że dopóki się żyje - można zostać zbawionym człowiekiem.
[Koh 9:4] "(4) Kto należy do grona żyjących, ten jeszcze ma nadzieję; gdyż żywy pies jest lepszy niż martwy lew.'' |
Oj Patryku, Patryku...
Kaznodzieja wcale nie porusza w tym miejscu tematu „zbawienia”!
Cytat: | Udziałem zaś bojaźliwych i niewierzących, i skalanych, i zabójców, i wszeteczników, i czarowników, i bałwochwalców, i wszystkich kłamców będzie jezioro płonące ogniem i siarką. To jest śmierć druga.
Obj. 21,8 |
Zwróciłeś uwagę, o jakim okresie czasu to mowa?
- To już czas po ogólnym zmartwychwstaniu ludzkości...
Czas panowania Chrystusa z Kościołem!
Czas, gdy rządzi „laską żelazną”!
Tak łatwo "kitu" nie wciśniesz na tym Forum... |
|
|
|
 |
Patryk [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-09, 14:03
|
|
|
Henryk napisał/a: | Tak łatwo "kitu" nie wciśniesz na tym Forum... |
Ja Ci podałem fragmenty - interpretuj je sobie w dowolny sposób.
Swoje zdanie mam wyrobione na podstawie Biblii. I proszę Cię - nie wmawiaj mi czegoś, co sobie wymyśliłeś - coś takiego dobrze o Tobie nie świadczy.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2012-09-09, 14:15
|
|
|
Patryk napisał/a: | Ja Ci podałem fragmenty - interpretuj je sobie w dowolny sposób. |
Wybacz, ale nie skorzystam z Twych porad.
Dowolnie nie można interpretować Bożego Słowa.
Cytat: | I proszę Cię - nie wmawiaj mi czegoś, co sobie wymyśliłeś - coś takiego dobrze o Tobie nie świadczy. |
Niech na razie tak pozostanie... |
|
|
|
 |
Patryk [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-09, 14:33
|
|
|
Henryk napisał/a: | Dowolnie nie można interpretować Bożego Słowa. |
Słuchaj, chciałeś fragmenty, więc Ci je dałem. Zrób sobie z nimi, co Ci się żywnie podoba - masz do tego prawo.
To wszystko, co miałem do powiedzenia w tej kwestii. |
|
|
|
 |
wiesia
Wyznanie: brak denominacji/kiedyś katoliczka
|
Wysłany: 2012-09-09, 14:51
|
|
|
Patryk napisał/a: |
To wszystko, co miałem do powiedzenia w tej kwestii. |
To niewiele masz do powiedzenia.Po co zakładasz temat i natychmiast ,jednym zdaniem, zamykasz wszystkim buzie? Sam z sobą chcesz pogadać. Patryk napisał/a: |
Słuchaj, chciałeś fragmenty, więc Ci je dałem. Zrób sobie z nimi, co Ci się żywnie podoba - masz do tego prawo. |
Fragmenty,które byłeś uprzejmy przytoczyć mają się nijak i do Judasza, i do samobójstwa i do zbawienia.
A już chciałam zabrać głos w dyskusji. Po twojej szarży odechciało mi się. Chyba musisz trochę nad sobą popracować. Więcej skromności, pokory a mniej buty - zalecam. |
|
|
|
 |
Patryk [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-09, 14:56
|
|
|
wiesia napisał/a: | Po twojej szarży odechciało mi się. |
Napisałem to, co uznałem za stosowne. Nie zamykam nikomu buzi, więc nie wkładaj mi słów w usta. Podałem fragmenty, który potwierdzają fakt, że morderca do nieba nie wejdzie, o ile zdąży się nawrócić.
Kto chce - może przecież sobie odpowiadać w tym wątku.
Szarży? Cóż za słowo - bardzo mnie zraniło.
A tak poważnie to ja mam w zasadzie gdzieś zdanie innych ludzi na swój temat, chyba że za bardzo uderzają w moją osobę - wtedy dana osoba ma kłopoty...
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
wiesia
Wyznanie: brak denominacji/kiedyś katoliczka
|
Wysłany: 2012-09-09, 14:59
|
|
|
Patryk napisał/a: | A tak poważnie to ja mam w zasadzie gdzieś zdanie innych ludzi na swój temat, chyba że za bardzo uderzają w moją osobę - wtedy dana osoba ma kłopoty... |
Słuchaj dzieciaku, to brzmi jak groźba. Może ty chcesz mieć kłopoty? |
|
|
|
 |
Patryk [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-09-09, 15:04
|
|
|
wiesia napisał/a: | Słuchaj dzieciaku, to brzmi jak groźba. Może ty chcesz mieć kłopoty? |
To nie jest żadna groźba. Chodzi mi o to, że jeśli ktoś coś o mnie pisze i przesadza, to zgłaszam takiego użytkownika do moderatora/administratora.
I nie obrażaj mnie - nic Ci przecież nie zrobiłem, a Ty naskakujesz na mnie... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|