Benedykt XVI: Bóg nie żyje, jesteśmy sami |
Autor |
Wiadomość |
Bariel
Wolnomyśliciel

Wyznanie: Kalwiński Unitarianin
|
Wysłany: 2013-01-02, 19:46
|
|
|
Anowi napisał/a: | Papież przyznał, że tym światem rządzi szatan |
Negujesz w tym momencie wszechwładzę Boga. To czysty dualizm |
_________________ Pan wszystko uczynił dla swoich celów, nawet bezbożnego na dzień sądu. (Przyp. 16:4)
Nasz Bóg jest w niebie; czyni wszystko, co zechce. (Ps 115;3) |
|
|
|
 |
Qalandar
Ten który wie ...

|
Wysłany: 2013-01-02, 19:47
|
|
|
Swoją drogą ciekawa byłaby sytuacja gdyby jakiś Papież nawrócił się np. na Islam i ogłosił ex-katedra że Muhammad jest pieczęcią proroków. |
|
|
|
 |
Bariel
Wolnomyśliciel

|
Wysłany: 2013-01-02, 19:52
|
|
|
Papież oficjalnie nie może głosić poglądów sprzecznych z naukami Kościoła. Gdyby tak zrobił, to automatycznie zaciągnąłby na siebie ekskomunikę za herezję, więc tak czy siak jego działanie nie doszłoby do skutku. |
_________________ Pan wszystko uczynił dla swoich celów, nawet bezbożnego na dzień sądu. (Przyp. 16:4)
|
|
|
 |
Anowi

Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2013-01-02, 19:58
|
|
|
Bariel napisał/a: | Papież oficjalnie nie może głosić poglądów sprzecznych z naukami Kościoła. Gdyby tak zrobił, to automatycznie zaciągnąłby na siebie ekskomunikę za herezję, więc tak czy siak jego działanie nie doszłoby do skutku. |
a jeśli mówił pod wpływem Ducha Świętego?
(Jn 11:51) Tego jednak nie powiedział sam od siebie, ale jako najwyższy kapłan w owym roku wypowiedział proroctwo...... |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
 |
Bariel
Wolnomyśliciel

|
Wysłany: 2013-01-02, 20:07
|
|
|
Nauki Kościoła mówi, że wszystkie wypowiedzi ex cathedra są pod wpływem Ducha Św., stąd jeżeli papież wygłosiłby mowę ex cathedra sprzeczną z doktryną Kościoła, to automatycznie byłaby ona nieważna, a więc niemożliwe, aby była ona pod natchnieniem. |
|
|
|
 |
Anowi

|
Wysłany: 2013-01-02, 20:13
|
|
|
Bariel napisał/a: | Nauki Kościoła mówi, że wszystkie wypowiedzi ex cathedra są pod wpływem Ducha Św., stąd jeżeli papież wygłosiłby mowę ex cathedra sprzeczną z doktryną Kościoła, to automatycznie byłaby ona nieważna, a więc niemożliwe, aby była ona pod natchnieniem. |
a od kiedy proroctwa muszą być zgodne ze zdaniem człowieka? |
|
|
|
 |
Bariel
Wolnomyśliciel

|
Wysłany: 2013-01-02, 20:15
|
|
|
To już inna kwestia, ale według nauki Kościoła papież nie może głosić poglądów z nią sprzecznych, stąd nawet gdyby do czegoś takiego doszło, to nie skutkowałoby to żadnym "samorozwiązaniem" katolicyzmu. |
|
|
|
 |
bartek212701

Pomógł: 162 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 9277 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2013-01-02, 20:20
|
|
|
Bariel napisał/a: | Negujesz w tym momencie wszechwładzę Boga. To czysty dualizm
| Panem tego świata jest szatan,dzis odbywa się sąd nad władcą tego swiata.......nie wiesz o tym ? |
_________________ Izaj. 33:6-Mądrość i umiejętność będą utwierdzeniem czasów twoich, siłą i obfitem zbawieniem twem, a bojaźń Pańska skarbem twoim.
 |
|
|
|
 |
Anowi

|
Wysłany: 2013-01-02, 20:22
|
|
|
Cytat: | Dryfujemy samotnie na kawałku skały pośród bezkresu wszechświata, z którego czyste prawdopodobieństwo i bezwzględna selekcja naturalna ulepiły naszą ułomną formę. Jeśli Bóg kiedykolwiek istniał, to nie żyje albo nas opuścił; |
krzyk rozpaczy wyrwał się z jego gardła
i gardła mojej mamy w noc sylwestrową gdy próbowałam jej opowiedzieć dlaczego kocham Tego, w którego Ona już nie wierzy |
Ostatnio zmieniony przez Anowi 2013-01-02, 21:11, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
|
|
|
 |
Bariel
Wolnomyśliciel

|
Wysłany: 2013-01-02, 20:45
|
|
|
Anowi napisał/a: | krzyk rozpaczy wyrwał się z jego gardła |
No ja nie wytrzymam... Przecież serwis, gdzie podano te rewelacje jest stricte humorystyczny, zaraz obok jest np. wywiad z Korwinem, który wyrzekł się poglądów prawicowych. Gdyby gdzieś napisano, że w Rzymie objawił się Latający Potwór Spaghetti, to też byś uwierzyła?
bartek212701 napisał/a: | Bariel napisał/a: | Negujesz w tym momencie wszechwładzę Boga. To czysty dualizm
| Panem tego świata jest szatan,dzis odbywa się sąd nad władcą tego swiata.......nie wiesz o tym ? |
Ja jestem (a przynajmniej staram się być) monoteistą, a nie dualistą. |
|
|
|
 |
Anowi

|
Wysłany: 2013-01-02, 20:53
|
|
|
Bariel napisał/a: | No ja nie wytrzymam... Przecież serwis, gdzie podano te rewelacje jest stricte humorystyczny |
posłuchaj uważnie - również prorokował |
Ostatnio zmieniony przez Anowi 2013-01-02, 21:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bartek212701

|
Wysłany: 2013-01-02, 21:02
|
|
|
Bariel napisał/a: | Ja jestem (a przynajmniej staram się być) monoteistą, a nie dualistą.
| znajomośc Biblii kłoci sie z wiara w jedynego Boga ? To,że szatan jest panem obecnego świata i w nim działa tworzy ze mnie politeistę ? |
_________________ Izaj. 33:6-Mądrość i umiejętność będą utwierdzeniem czasów twoich, siłą i obfitem zbawieniem twem, a bojaźń Pańska skarbem twoim.
 |
|
|
|
 |
bartek212701

|
Wysłany: 2013-01-02, 21:04
|
|
|
Bariel napisał/a: | No ja nie wytrzymam... Przecież serwis, gdzie podano te rewelacje jest stricte humorystyczny, zaraz obok jest np. wywiad z Korwinem, który wyrzekł się poglądów prawicowych. Gdyby gdzieś napisano, że w Rzymie objawił się Latający Potwór Spaghetti, to też byś uwierzyła?
| zauwazyłem jak wszedłem na facebooka tam hehe dobre i to,ale ludzie na fabeooku[Katolicy] ostro pojechali po tym czlowieku |
 |
|
|
|
 |
Anowi

|
Wysłany: 2013-01-02, 21:21
|
|
|
bartek212701 napisał/a: | zauważyłem jak wszedłem na Facebooka tam hehe dobre i to,ale ludzie na Facebooku[Katolicy] ostro pojechali po tym człowieku |
zamiast się zastanowić |
|
|
|
 |
|