Benedykt XVI: Bóg nie żyje, jesteśmy sami |
Autor |
Wiadomość |
Supouse
Wyznanie: Anglikanin, Mormon, Luteranin, Husyta
|
Wysłany: 2013-01-05, 20:24
|
|
|
Asyż 27 października 1986 to tylko początek Iwono. Poczytaj i sama ocen. |
|
|
|
 |
Bariel
Wolnomyśliciel

Wyznanie: Kalwiński Unitarianin
|
Wysłany: 2013-01-05, 20:31
|
|
|
Iwona19 napisał/a: | Supouse napisał/a: | Napisałbym lepszy artykuł :)
oj zmienia się zmienia. Kult Maryjny pogłębia się, nowi święci, wspolne modlitwy z poganami etc etc... Etc |
jakie wspólne modlitwy z poganami? |
 |
_________________ Pan wszystko uczynił dla swoich celów, nawet bezbożnego na dzień sądu. (Przyp. 16:4)
Nasz Bóg jest w niebie; czyni wszystko, co zechce. (Ps 115;3) |
|
|
|
 |
Iwona19
Wyznanie: Katoliczka
Pomogła: 10 razy Wiek: 27 Dołączyła: 26 Lis 2012 Posty: 787 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-05, 20:35
|
|
|
Supouse napisał/a: | Asyż 27 października 1986 to tylko początek Iwono. Poczytaj i sama ocen. |
A to wydarzenie to ja znam. Takie międzyreligijne spotkania oraz ekumenizm to ja popieram |
|
|
|
 |
Supouse
|
Wysłany: 2013-01-05, 20:49
|
|
|
Iwono cel tego spotkania?
Ekumenizm to dialog nie wspólną modlitwa czy pogańskie obrządki w chrześcijańskiej świątyni. Z całym szacunkiem do buddystow których lubię ale nie podoba mi się to. A tym bardziej jeśli chodzi o obrządki plemienne w chrześcijańskiej świątyni. Dla mnie to takie lekkie show Papieża niezbyt mądre. |
|
|
|
 |
Iwona19
|
Wysłany: 2013-01-05, 21:00
|
|
|
Na spotkaniach ekumenicznych też jest modlitwa |
_________________ Słów mi właściwych często brakuje na opisanie mej miłości do Ciebie |
|
|
|
 |
Dżej
Niosący światło.

Wyznanie: brak
Pomógł: 97 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Lip 2012 Posty: 2148 Skąd: Warszawa a potem tu i tam.
|
Wysłany: 2013-01-05, 22:36
|
|
|
Modlą się o to by się dogadać chyba, tak myślę.
|
_________________ Biblia...czemu słowem a nie wykładem bożym? Wszak zawiera więcej niż jedno słowo i nie jest tak klarowna. |
|
|
|
 |
Supouse
|
Wysłany: 2013-01-06, 08:38
|
|
|
Zależy kto sobie co ustali. Jak na spotkaniu ekumenicznym papież coś ustala to nie znaczy że jest to dobre i ekumeniczne to first.
Second świątynia to nie targowisko i show nastawione na poklask wiernych
Moreover modlitwy "pogan" w chrześcijańskiej świątyni nie są z punktu chrześcijańskiego mądre |
|
|
|
 |
Anowi

Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2013-01-06, 10:05
|
|
|
Czy Bóg nie jest Ojcem ciemiężonych narodów?
(Am 9:7) Czyż nie jesteście dla Mnie jak Kuszyci wy, synowie Izraela? - wyrocznia Pana. Czyż Izraela nie wyprowadziłem z ziemi egipskiej jak Filistynów z Kaftor, a z Kir - Aramejczyków? |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
 |
Supouse
|
Wysłany: 2013-01-06, 11:42
|
|
|
What is going on? :) |
|
|
|
 |
Iwona19
|
Wysłany: 2013-01-06, 14:27
|
|
|
Dżej napisał/a: | Modlą się o to by się dogadać chyba, tak myślę.
|
o jedność, o dialog dobry również ale także o inne rzeczy też |
|
|
|
 |
Supouse
|
Wysłany: 2013-01-06, 14:51
|
|
|
Do kogo się oni modlą? |
|
|
|
 |
Iwona19
|
Wysłany: 2013-01-06, 17:06
|
|
|
Do Boga |
_________________ Słów mi właściwych często brakuje na opisanie mej miłości do Ciebie |
|
|
|
 |
Bariel
Wolnomyśliciel

Wyznanie: Kalwiński Unitarianin
|
Wysłany: 2013-01-06, 18:37
|
|
|
A do jakiego Boga modlą się buddyści, skoro teoretycznie w żadnego nie wierzą? |
_________________ Pan wszystko uczynił dla swoich celów, nawet bezbożnego na dzień sądu. (Przyp. 16:4)
Nasz Bóg jest w niebie; czyni wszystko, co zechce. (Ps 115;3) |
|
|
|
 |
Supouse
|
Wysłany: 2013-01-06, 18:50
|
|
|
Ja myślę że może oni wszyscy tam się do Baala modlą :D bari baala i niektórzy do Yeti albo kurczaki i jaja składają na ołtarzu, niektórzy kładą posażki buddy inni tańczą.
To nic bo to chrześcijańskie jest bardziej niż Wojtyła modlący się do Maryjki gdzies tam z Indianami których naucza że taka sama matka i u Indian byla nad jeziorem Huron i żeby stali się katolikami bo mało wiernch
takie kabarety :D ! |
|
|
|
 |
Dezerter

Wyznanie: chrześcijanin
Pomógł: 224 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 3642 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2013-01-06, 19:21
|
|
|
Supouse napisał/a: | Iwono cel tego spotkania?
Ekumenizm to dialog nie wspólną modlitwa czy pogańskie obrządki w chrześcijańskiej świątyni. Z całym szacunkiem do buddystow których lubię ale nie podoba mi się to. A tym bardziej jeśli chodzi o obrządki plemienne w chrześcijańskiej świątyni. Dla mnie to takie lekkie show Papieża niezbyt mądre. |
Jako katolik jestem dumny z tego spotkania w Asyżu
Pytasz o cel spotkania
Modlitwa o pokój - brzmi odpowiedź - dodam, że były to czasy zimnej wojny i wyścigu zbrojeń, czyli ciągłego zagrożenia wojną nuklearną między Komunizmem a Zachodem, trwały konflikty zbrojne w Libanie, Afganistanie, Iracko-Irańska wojna i wiele mniejszych w Afryce. W związku z powyższym ONZ ogłosił rok 1986 Rokiem Pokoju.Warto dodać, że przed tym spotkaniem i przed Janem Pawłem II - obcość, wrogość, nieufność, czy wręcz wrogość między religiami była czymś normalnym i odwiecznym - nie tak jak teraz! Dialogu nie było i to często właśnie religia była jednym z powodów wojen. Owoce Asyżu to zmieniły znacznie!
Na spotkaniu Teze w Rzymie była w tym roku nie tylko młodzież katolicka i protestancka, ale również i prawosławna.
Ale wróćmy do samego spotkania
Wprowadzasz czytających w błąd pisząc:
Cytat: | pogańskie obrządki w chrześcijańskiej świątyni |
Przebieg spotkania był następujący:
Cytat: | 27 października na zaproszenie Jana Pawła II przybyło do Asyżu 47 delegacji reprezentujących
główne wyznania chrześcijańskie i trzynaście innych religii. Wśród gości byli
zarówno Dalajlama, sekretarz generalny Światowej Rady Kościołów, jak i pewien 95-letni
kapłan afrykański, który po raz pierwszy przy tej okazji opuścił święty las swego plemienia w
pobliżu Togoville. Spotkanie rozpoczęło powitanie jego uczestników przez Papieża w Bazylice
Matki Boskiej Anielskiej w Asyżu. Po przemówieniu Papieża, wprowadzającym w charakter
spotkania modlitewnego, przedstawiciele poszczególnych religii rozeszli się w milczeniu
do różnych miejsc w mieście, aby przez półtorej godziny modlić się tam w intencji pokoju
zgodnie z własną tradycją. Chrześcijanie wszystkich wyznań modlili się razem. Punktem
kulminacyjnym było wieczorne spotkanie przed Bazyliką św. Franciszka, gdzie przedstawiciele
poszczególnych religii wypowiadali kolejno właściwe sobie modlitwy w milczącej asyście
pozostałych zgromadzonych. Na koniec przemówił Jan Paweł II, przedstawiając swoje
odczucia „jako brat i przyjaciel, lecz również jako wyznawca Chrystusa”. Potem dopiero spożyto
wspólnie pierwszy tego dnia posiłek. |
http://upjp2.edu.pl/downl...kowski_asyz.pdf
Jeśli miałbym po owocach oceniać to spotkanie, to wiem, że to było dobre |
_________________ Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie
http://zchrystusem.pl/ |
|
|
|
 |
|