|
Forum biblijne
Owocem ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność. (List do Galatów 5:21-22)
|
Początek jak to w rodzinie Mesjasza |
Autor |
Wiadomość |
leszed
a/zrozumiały

Wyznanie: biblijne.com
Pomógł: 57 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 3656 Skąd: dostępny tylko na pw/www
|
Wysłany: 2013-03-13, 15:32 Początek jak to w rodzinie Mesjasza
|
|
|
Procesy dostosowawcze
Łk1-3. Pytanie: czy Elżbieta i Zachariasz musieli bardziej się dostosować do mającego się pojawić Jana Chrzciciela, czy może odwrotnie, to Jan musiał jeszcze przed poczęciem i pojawieniem się na tym świecie dostatecznie się ukształtować duchowo; że aż rodzice się tak podstarzeli? Kto bardziej? Jak to w ogóle jest z zapowiadanymi prorokami? A może to cały świat musiał dorosnąć do tak wspaniałej rodzinki? (a każde z nich to tzw. 'cudowne dziecko')? Na pewno Jezus nie był przypadkowym dzieckiem. Proroctwa kiedyś musiały się wypełnić. Ludziom nie wyłączono woli.
Czy może to być jakoś wyjaśnione?
Wiem tyle, że obydwoje rodzice byli uznani za sprawiedliwych. Nawet Maria nie miała takiego tytułu, Józef choć pewnie nie stary, miał. I mimo to, do Marii miał zostać przekierowany Mesjasz. Ale to wszystko w rodzinie i w powiązaniach.
Anioł (Gabriel) pojawiał wówczas na świecie w odstępie około pół roku. A więc drugie pojawienie mogło zależeć od sytuacji z pierwszym. |
_________________ Szymon Piotr: Chrystus, Syn Boga Żywego
Jezus: Szymonie ty jesteś Kamień i na tej skale zbuduję Kościół Mój
Piotr (Kamień): Pan- przystąpcie do Niego, do Kamienia Żywego
i wy sami jako Kamienie Żywe
Kamieniem węgielnym… wzgardzili… niewierzący… budowniczowie
i skałą zgorszenia
 |
|
|
|
 |
Queza
The Morning Star

Pomogła: 155 razy Wiek: 39 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4702 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2013-03-13, 18:38
|
|
|
Ja gdy się urodziłam, lekarz dyżurujący stwierdził zgon, dopiero inny lekarz - pediatra uznał, że będę żyć. |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
 |
leszed
a/zrozumiały

Wyznanie: biblijne.com
Pomógł: 57 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 3656 Skąd: dostępny tylko na pw/www
|
Wysłany: 2013-03-14, 08:26
|
|
|
Wiadomo, chodzi tutaj o najbliższych przede wszystkim Jana Chrzciciela- Elżbietę, Zachariasza i ich syna, no i może trudniej- bo związek mają wszyscy duży z Jezusem i Jego powiedzmy najbliższymi tj. Marią i Józefem. W Biblii jest to w ogóle rodzina 'z Bogiem', por. genealogie do Jezusa w Mt i Łk, a więc wychodzimy tutaj trochę poza zwykłe postacie, które po prostu zakładają rodziny, mają dzieci i jakoś się to kręci. |
_________________ Szymon Piotr: Chrystus, Syn Boga Żywego
Jezus: Szymonie ty jesteś Kamień i na tej skale zbuduję Kościół Mój
Piotr (Kamień): Pan- przystąpcie do Niego, do Kamienia Żywego
i wy sami jako Kamienie Żywe
Kamieniem węgielnym… wzgardzili… niewierzący… budowniczowie
i skałą zgorszenia
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|