|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Prawo |
Autor |
Wiadomość |
RM
Wyznanie: Unitarianizm jest błędem
|
Wysłany: 2013-06-26, 20:27
|
|
|
Bobo napisał/a: | ‚czyń to, a osiągniesz życie |
Bobo, "czyń to" w ustach w ustach Jezusa oznacza:
1. przestrzegaj prawa, czy
2. buduj osobistą więź z Bogiem.
Nie potrafię w tych słowach Jezusa dostrzec zachęty do przestrzegania prawa. Dostrzegam zachętę do budowania osobistej więzi z Bogiem i bliźnimi.
Cytat: | Macie zatem być doskonali, tak jak wasz Ojciec niebiański jest doskonały. (Mat 5:48) |
Już o tym pisałem tutaj 4 post od góry
Zwróć też uwagę na wypowiedź AEilota.
Cytat: | Chyba jednak nie mieści ci się w głowie, że zarazem przestrzegając prawa można też być i miłosiernym, łagodnym itp. i wcale jedno drugiemu obce nie jest. |
Sugerujesz, ze oko za oko i miłosierdzie postępują w zgodnym tandemie? Rzeczywiście ja nie potrafie sobie tego wyobrazić.
Cytat: | Tak więc chyba lepiej zweryfikować swój stosunek do pojęcia: prawo. |
Biblię pisali ludzie, których myślenie zostało ukształtowane w rzeczywistości prawa. Stosowali terminologię którą znali. Paweł pisał o prawie wolności, które uwalnia człowieka od prawa śmierci. Ja odnoszę się głownie do prawa mojżeszowego, które jest drogą śmierci. Istnieje jednak rzeczywistość objawiona przez Jezusa, która przez wielu nowotestamentowych autorów jest nazywana prawem. Ta rzeczywistość nie jest jednak prawem w sensie prawa mojżeszowego. Oparta jest na fundamencie całkowicie odmiennym od tego, na którym zbudowane jest prawo mojżeszowe.
Leszed już ci napisałem, że zacytowany przez ciebie fragment jest obnażeniem religijnej obłudy. Co ma z niego wynikać, że Mojżesz i Bóg to osoby tożsame? |
|
|
|
 |
leszed
a/zrozumiały

Wyznanie: biblijne.com
Pomógł: 57 razy Wiek: 55 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 3656 Skąd: dostępny tylko na pw/www
|
Wysłany: 2013-06-26, 22:46 "nic nie rozumiesz"
|
|
|
Była szansa na bardziej rzeczową dyskusję... Cytat: | RM napisał/a:
Cytat: |
Czy prawo Mojżeszowe jest Prawem Boga?
Nie. Jezus nigdy nie użył sformułowania Prawo Boże. Mówił zawsze o prawie: wasz lub mojżeszowe. | Naprawdę? |
RM napisał/a: Cytat: |
Jaki jest stosunek do prawa Pawła?
Leszed bądź uczciwy względem samego siebie. |
będę w stosunku do Ciebie. Pójdziemy dalej jeśli pochylisz się nad Biblią. Spróbuj do niej wrócić, tam znajdziesz np. taki NT-owy problem (który weź i Biblijnie wyjaśnij):
Mat. 15:3-4
3. On zaś, odpowiadając, rzekł im: A dlaczego to wy przestępujecie przykazanie Boże dla nauki waszej?
4. Wszak Bóg powiedział: Czcij ojca i matkę, oraz: Kto złorzeczy ojcu lub matce, niech poniesie śmierć.
(BW)
Mar. 7:9-10
9. I mówił im: Chytrze uchylacie przykazanie Boże, aby naukę swoją zachować
10. Albowiem Mojżesz rzekł: Czcij ojca swego i matkę swoją; oraz: Kto złorzeczy ojcu lub matce, niech śmierć poniesie.
(BW) |
może jak będziesz gotowy.
RM napisał/a: | w temacie nie chodzi o jeden werset | wiem, wiem. Możemy gadać tylko o niczym, ogólnikowo lub sypiąc sobie pochwały i in.
Naprawdę chcesz tak?
Uciekasz od tego tematu, więc nie dziw się.
RM napisał/a: | Całokształt określiłem z grubsza w pierwszym poście tego tematu. | I jak zagrasz tak mamy tańczyć?
przecie to Twoja, ble-religia.
Cytat: | nie pójdziemy dalej i głębiej jeśli pominie się ten drugi werset. Nasza dyskusja zacznie się od "ja uważam", czy "Ty uważasz", zamiast "Bóg powiedział". To prowadzi do uogólnienia i wysuwania tez, ale brakuje temu głębi wprost ze Słowa Bożego, Biblii. Podobnie można podejść do każdego innego wersetu, i co by wokół tego, nawet ładnie nie powiedzieć, nie będzie to o tym wersecie (i Biblii). |
RM napisał/a: |
Leszed już ci napisałem, że zacytowany przez ciebie fragment jest obnażeniem religijnej obłudy. Co ma z niego wynikać, że Mojżesz i Bóg to osoby tożsame? | A może tak uważasz? Nie wiem, bo nie chcesz o tym rozmawiać zwyczajnie. Nie wiem dlaczego.
Ok. Już kończę n.c. |
_________________ Szymon Piotr: Chrystus, Syn Boga Żywego
Jezus: Szymonie ty jesteś Kamień i na tej skale zbuduję Kościół Mój
Piotr (Kamień): Pan- przystąpcie do Niego, do Kamienia Żywego
i wy sami jako Kamienie Żywe
Kamieniem węgielnym… wzgardzili… niewierzący… budowniczowie
i skałą zgorszenia
 |
|
|
|
 |
leszed
a/zrozumiały

Wyznanie: biblijne.com
Pomógł: 57 razy Wiek: 55 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 3656 Skąd: dostępny tylko na pw/www
|
Wysłany: 2013-06-27, 12:17 "katechizm" RM por. heidelberski ;-)
|
|
|
RM napisał/a: | Co to jest prawo? | Związane jest to z prawidłowością a z drugiej strony jasnym określeniem. Jakie prawa rządzą w naturze, czego możemy się spodziewać i co stanowi o organizacji ludzkiej? RM napisał/a: |
Jest to sposób uporządkowania rzeczywistości i relacji międzyludzkich. |
Dokładnie.
RM napisał/a: | Polega na tropieniu winy i karaniu. |
Nie. -To dotyczy tylko prawa karnego, i nie jest konstruującym prawidłem w prawie. Prawo może określać co wolno a czego nie wolno, i owszem, ta druga część rzuca się w oczy ze względu na wielość przestępstw. Bóg powiedział, że z każdego drzewa wolno Ci jeść, lecz są wyjątki wśród drzew (a raczej pojawiły się w związku z pierwszymi przestępstwami -mój dodatek). To wolno a tamtego nie wolno. Wcześniej powiedział, że mają jeść z drzew po prostu. Bóg więc uporządkował rzeczywistość, następnie to uporządkowanie przeorganizował itd. I takie są też późniejsze dzieje prawa i kolejnych praw. Człowiek uczestnicząc w tym świecie bierze w tym udział.
RM napisał/a: | Skąd się wzięło prawo?
Prawo to rozróżnienie pomiędzy dobrem i złem. | Nie, - to rozróżnienie jest własnością umysłu m.in. człowieka. Z tym zostaliśmy stworzeni. Jest to cecha Boga, aniołów i stworzeń na podobieństwo Boże. Bez tego zwyczajnie nie można podejmować decyzji i mieć jakiejkolwiek władzy. W różnym stopniu ludzie mogą poznawać dobro i zło. Nie wszyscy dzisiaj rozumieją to rozróżnienie, natomiast obecnie nikt nie jest całkowicie wolny od działania zła (mimo, że zło nie jest odwieczne). I to jest wynaturzeniem. Nawet umysł ludzki został skażony. RM napisał/a: | Bóg nie chciał aby człoweik poznał dobro i uporządkował swoją egzystencję wg tego kryterium. | Nie. -Bóg jest dobry, i chciał zawsze by człowiek poznawał Go zgodnie ze swoją naturą i miał z Bogiem relacje. Kiedy poznaje się kogoś, poznaje się również Jego cechy. Szczególnie dobro jest tą cechą, która powinna prowadzić do więzi. Więź jest stałym poznawaniem. RM napisał/a: | to człowiek pod inspirację Diabła stworzył prawo. | Nie. - Prawo zostało przecież stworzone wraz z uporządkowaniem, jest przeciwieństwem chaosu. Chaos powstał za sprawą diabła i ostatecznie jest jego celem. To przez chaos powstało drzewo poznania dobra i zła w takim kształcie jak w raju, chociaż Bóg sprawił, że wyrosło tak, by nie mogło automatycznie skrzywdzić. No i ziemia stała się narażona na chaos, poza określoną częścią raju. Chodzi więc o "zatrute" drzewo.
RM napisał/a: | Czy Bóg chciał aby życie człowieka zostało uporządkowane wg prawa?
W kolejnych przymierzach zawartych z Abrahamem i potwierdzanych jego potomkom Bóg nie wspomina o prawie i budowaniu relacji z Nim opartej na prawie religijnym. Mówi o przymierzu opartym na relacji. | Tak. Chodzi więc o prawo relacji. Chciał by człowiek Go poznawał. Dał mu prawo do szukania Go i znajdowania.
RM napisał/a: | Myślenie narodu wybranego zostało ukształtowane w Egipcie - kraju zorganizowanym na fundamencie prawa. Dlatego Izraelici nie wyobrażali sobie funkcjonowania bez prawa, króla, organizacji politycznej. | Tak. Prawo polityczne nie było wolne od błędu. Naród bez państwa a z państwem- to już zupełnie co innego. RM napisał/a: | Bóg ustąpił. Dał Izraelowi prawo, króla, organizację polityczną - czyli państwo. Należy napisać, że autoryzował prawo stworzone przez Mojżesza, pomagając Mojżeszowi nadać temu prawu najlepszy możliwy kształt. Warto pamiętać, ze kiedy spotykał się z Mojżeszem stał do niego plecami, zatem nie dawał wówczas człowieikowi poznania swojego prawdziwego oblicza. | Tak. Oprócz tego miał z Mojżeszem niezłe relacje, tym Bóg nie pogardził.
W tym miejscu należy przyznać, iż prawo ST i związek jego z Mojżeszem miał charakter doraźny, ze względu na okoliczności i problemy. To prawda, iż Mojżesz nie mógł zastąpić Boga, a nawet jego pośrednictwo nie mogło być nigdy zastępstwem bezpośredniej relacji. To dobrze rozumie Jezus i pokazuje w ukazaniu prawa mojżeszowego na tle prawa bożego, swojego. Ciągle mimo to Chrystus szanuje prawo mojżeszowe, jednak stosuje i naucza własnej interpretacji przewyższającej bardzo Mojżesza. To jest jeden z powodów by pojawił się mesjasz żydowski. żadna relacja ludzka dotychczas nie była tak dobra jak Syna Człowieczego i Ojca w niebie. Zostało to zbudowane nie pomiędzy 6 pne a 30 ne, lecz od początku, choć ten przedział lat jest szczególny. RM napisał/a: | Czy prawo Mojżeszowe jest Prawem Boga? | Tak, jednak jako etap przed prawem chrystusowym. Wystarczy wczytać się w ewangelie i słowa Jezusa (na te tematy). NT także nazywa ST cieniem lub przewodnikiem do Chrystusa. Cień jest efektem istnienia określonego przedmiotu i sytuacji, a póki nie widać celu, pomaga w jakiś sposób przewodnik. RM napisał/a: | Jaki jest stosunek do prawa Pawła? | Jako człowiek pozwolił sobie na majstrowanie przy dziele innego człowieka- Mojżesza, jednak dzięki perspektywie Prawa Jezusa Chrystusa (przy okazji jako dawny faryzeusz z określonymi doświadczeniami pozwalającymi później lepiej to wszystko ocenić).
Czy teraz RM zobaczysz to pełniej co mam na myśli? (W pierwszym poście do którego teraz odniosłem bardziej) zwróciłeś się do mnie, choć nie wiedziałem o tej dyskusji, i że do mnie piszesz. RM napisał/a: | Leszed bądź uczciwy względem samego siebie. | Jestem.
Pozdrawiam
ps. Ciągle traktuję to jako wstęp do dyskusji o Prawie (częściowo z powodu charakteru pierwszego posta tematu). Dziękuję za dyskusję RM. |
_________________ Szymon Piotr: Chrystus, Syn Boga Żywego
Jezus: Szymonie ty jesteś Kamień i na tej skale zbuduję Kościół Mój
Piotr (Kamień): Pan- przystąpcie do Niego, do Kamienia Żywego
i wy sami jako Kamienie Żywe
Kamieniem węgielnym… wzgardzili… niewierzący… budowniczowie
i skałą zgorszenia
 |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2013-06-27, 13:08
|
|
|
RM napisał/a: | Nie potrafię w tych słowach Jezusa dostrzec zachęty do przestrzegania prawa. Dostrzegam zachętę do budowania osobistej więzi z Bogiem i bliźnimi. |
Jak tą więź utrzymasz, gdy nie będziesz przestrzegał Jego praw? Przyjaźniłbyś się z kimś, kto zabiega o twoją przyjaźń, ale... robi coś wbrew tobie, łamiąc twoje reguły?
Ja bym nawet nazwał to bezczelnością
RM napisał/a: | Sugerujesz, ze oko za oko i miłosierdzie postępują w zgodnym tandemie? Rzeczywiście ja nie potrafie sobie tego wyobrazić. |
Lepiej nie zgaduj, co Bobo ma na myśli a raczej czytaj to co piszę. Na ogół piszę jednoznacznie.
Przykazania są różne a to 'oko za oko' Bóg zmienił, więc... nie wydziwiaj.
Np. NT masz takie przykazanie: idźcie i nauczajcie... (Mat 28:19,20)
Albo: kto się mieni bratem a jest pijakiem, nawet z takim nie jadajcie. (1 Kor 5:11)
Są to przykazania dane chrześcijanom. Przykazania to nie tylko reguły pomagające ci się zbliżyć do Boga, ale też służą np. twojej ochronie i pożytkowi.
RM napisał/a: | Istnieje jednak rzeczywistość objawiona przez Jezusa, która przez wielu nowotestamentowych autorów jest nazywana prawem. Ta rzeczywistość nie jest jednak prawem w sensie prawa mojżeszowego. Oparta jest na fundamencie całkowicie odmiennym od tego, na którym zbudowane jest prawo mojżeszowe. |
I tu się trudno z Tobą zgodzić. Fundament tych obu praw (Mojżeszowego i Chrystusowego) jest wciąż ten sam, gdyż Bóg się nie zmienia. Mogą się zmienić tylko poszczególne prawa ale nie zasady na nich oparte. Jeśli potrafisz rozgraniczyć konkretne prawo od fundamentalnej zasady to zrozumiesz... |
|
|
|
 |
RM
|
Wysłany: 2013-06-27, 14:25
|
|
|
Bobo oczekuję więcej konsekwencji w myśleniu. Raz piszesz, ze Bóg zmienił zasadę a chwilę później, że Bóg się nie zmienia.
Bobo "oko za oko" nie jest przykazaniem, jest zasadą Prawa Mojżeszowego. Na tym koncepcie jest to prawo zbudowane. To, że Jezus zmienił zasadę, jest jeszcze jednym, mocnym argumentem przemawiającym przeciwko Prawu Mojżeszowemu.
Fundamenty prawa Mojżeszowego i Chrystusowego są różne. W kazaniu na górze Jezus zmienił i przeinterpretował kręgosłup Prawa Mojżeszowego. Swoje wypowiedzi zaczyna od sformułowania: ..słyszeliście iż powiedziano ojcom waszym..., ... a ja wam powiadam... Zatem nie mam pojęcia dlaczego uważasz, że oba prawa mają ten sam fundament. Paweł nazywał Prawo Mojżeszowe drogą śmierci, a przecież Żydom towarzyszyło przekonanie, że jest to droga życia.
Bobo napisał/a: | Jak tą więź utrzymasz, gdy nie będziesz przestrzegał Jego praw? |
To jest bardzo dobre pytanie. Uważam, ze powinienem na nie odpowiedzieć starannie, dlatego postaram się to zrobić w weekend.
Leszed,
rzeczowa dyskusja wg moich standardów, to taki stan rzeczy, kiedy rozmówca potrafi ogarnąć temat z szerokiej perspektywy. Jeśli jeszcze potrafi spojrzeć na temat z wielu różnych punktów widzenia (dyscyplin), to wzbudza mój szacunek. Bardzo cenne jest również, jeśli rozmówca rozumie temat jako mający swój początek, rozwinięcie i kontynuację bądź zakończenie. Świetna jest również zdolność do rzetelnej analizy i syntezy, pozwalające się zagłębić w treść.
A Ty mi piszesz przecie to Twoja, ble-religia. I tu mnie zastanawia wstęp o szansie na rzeczowa dyskusję. |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2013-06-27, 15:00
|
|
|
RM napisał/a: | Bobo oczekuję więcej konsekwencji w myśleniu. Raz piszesz, ze Bóg zmienił zasadę a chwilę później, że Bóg się nie zmienia. |
Pomyliłeś się, nie napisałem, że Bóg zmienił zasadę tylko, że zmienił prawo. Dokładnie napisałem to:
Przykazania są różne a to 'oko za oko' Bóg zmienił |
RM napisał/a: | Zatem nie mam pojęcia dlaczego uważasz, że oba prawa mają ten sam fundament. |
Gdyż podstawowy fundament się nie zmienił.
Wciąż należy szanować życie, bo jest święte. Ta zasada się nie zmieniła ani w ST ani w NT. Przykazanie: oko za oko, raczej służyło ochronie życia. Każdy Izraelita morno musiał się podrapać po głowie zanim uderzył bliźniego, gdyż wiedział w myśl tego przykazania, że może oberwać dokładnie tak samo. I to chroniło życie innych. Brutalnie, ale chroniło. NT również podtrzymuje zasadę świętości życia, choćby w zaleceniu Jezusa:
'Ja jednak wam mówię, że każdy, kto trwa w srogim gniewie na swego brata, będzie odpowiadał przed sądem; a kto by skierował do swego brata niegodne wymówienia słowo pogardy, będzie odpowiadał przed Sądem Najwyższym; kto zaś powie: ‚Podły głupcze!’, będzie podlegał ognistej Gehennie.' (Mat 5:22)
Skutek jest taki sam, tylko osiągnięty inną metodą. Nie zrobisz bratu krzywdy, gdyż życie jest święte i nie możesz samowolnie się nim rządzić. Nawet uważaj na swój gniew, gdyż to on prowadzi do zabójstwa.
Zasada ta sama: życie jest święte.
Albo, pomyśl, choć śmierć Jezusa kojarzy się z przejawem miłości, i słusznie, to ma ona też wiele wspólnego z zasadą Bożej równowagi która znalazła odbicie w prawie 'oko za oko'. Dlaczego?
Zobacz, jak Biblia stosuję tą zasadę w przypadku Jezusa. Okup - dlaczego śmierć Jezusa tak określono? Bo okup tu inaczej: coś za coś. Paweł wyjaśnia wielokrotnie: Adam umarł - Jezus umarł, Adam stracił - Jezus odzyskał, Adam człowiek - Jezus człowiek. Dlaczego więc śmierć Jezusa była konieczna? Bo życie za życie wciąż było obowiązującą zasadą.
Bóg się nie zmienia i jego zasady też. To one były podstawą Prawa Mojżeszowego, i choć one przeminęły, prawo Chrystusowe, choć inne, wciąż opiera się na tych samych zasadach.
Umiejętność dostrzegania zasad i odróżniania ich od praw jest... bardzo ciekawą rzeczą w Biblii. ale wtedy wiele klocków zaczyna się układać... |
|
|
|
 |
ata333
|
Wysłany: 2013-06-27, 16:51
|
|
|
Bobo napisał/a: |
Bóg się nie zmienia i jego zasady też. To one były podstawą Prawa Mojżeszowego, i choć one przeminęły, prawo Chrystusowe, choć inne, wciąż opiera się na tych samych zasadach.
Umiejętność dostrzegania zasad i odróżniania ich od praw jest... bardzo ciekawą rzeczą w Biblii. ale wtedy wiele klocków zaczyna się układać... |
juz to gdzis pisalam,,Bog sie nie zmienia..ale dopasowuje swe nauki..i prawodastwo..do tych,,ktorzy sa tegoz prawa odbiorcami..
do ich mentalnosci.i mozliwosci poznawczych..dojrzalosci etc..
jak dobry pedagog..
a Bog pedagogiem jest z pewnoscia doskonalym..wiec wie kiedy.i co..i jak..
wie kiedy np..doczesna kara smierci ..jest potzrebna..i wskazana a kiedy zbedna i moze byc zastapiona innymi metodami jak np..odosobnieniem,,i resocjalizacja..
Prawo Boze ma za zadanie czynic czlowieka dojrzalszym..bardziej odpowiedzialnym..;) |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2013-06-27, 17:28
|
|
|
ata333 napisał/a: | Bog sie nie zmienia..ale dopasowuje swe nauki..i prawodastwo..do tych,,ktorzy sa tegoz prawa odbiorcami... do ich mentalnosci.i mozliwosci poznawczych..dojrzalosci etc.. |
A czym różnili się w mentalności ludzie żyjący w czasach Mojżesza od tych w czasach Jezusa? Czym się różniła ich dojrzałość o tych drugich? |
|
|
|
 |
ata333
|
Wysłany: 2013-06-27, 19:09
|
|
|
Bobo napisał/a: | A czym różnili się w mentalności ludzie żyjący w czasach Mojżesza od tych w czasach Jezusa? Czym się różniła ich dojrzałość o tych drugich? |
czy mam rozumiec Bobo..,,ze Twoim zdaniem niczym..?
ze pare tysiecy lat nie robi zadnej roznicy..? |
_________________ "Respekt wynikajacy ze zrozumienia stoi dla mnie zawsze ponad respektem bioracym sie z ignorancji."(D. Adams - "Łosoś zwątpienia") |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2013-06-27, 19:20
|
|
|
ata333 napisał/a: | czy mam rozumiec Bobo..,,ze Twoim zdaniem niczym..?
|
Nie, to ja zadałem Tobie to pytanie, skoro stwierdziłaś tą różnicę w mentalności. Właśnie o to pytam Ciebie, w czym ta różnica w mentalności, że Bóg dostosował prawo to ludzi z różnych epok.
Nie zrzucaj na Bobo, aby wyjaśniał twoje założenia.
Cytat: | ze pare tysiecy lat nie robi zadnej roznicy..? |
Ale dokładnie w czym? Mojżesz dostał prawo jakieś 1500 lat przed Jezusem. Jeśli ich mentalność się zmieniła przez ten okres, to co powiedzieć o mentalności naszej, gdy upłynęło 2000 lat od Chrystusa? Też się zmieniliśmy?
Możesz konkretnie napisać coś o tych zmianach w mentalności ludzkiej? Nie pisz: czy to znaczy, że uważasz to a tamto...? (i tu wciskasz jakąś swoją wizję, którą rzekomo Bobo uważa, co jest nieprawdą). A po co masz potem zwalczać swoje wizje myśląc, że to Bobo? Lepiej zapytaj niż zgaduj, co uważa Bobo... bo to takie pokrętne trochę się robi...
Oj, chyba w tej twojej społeczności chyba nie uczą prostego wyrażania myśli... Tylko insynuacje... |
|
|
|
 |
RM
|
Wysłany: 2013-06-27, 19:21
|
|
|
Bobo,
istnieją dwa zasadnicze rodzaje prawa, kazuistyczne (rzymskie) i oparte na zasadzie np. mojżeszowe.
Prawo Mojżeszowe jest typowym przykładem prawa opartego na zasadach, natomiast zasada oko za oko, była jedną z fundamentalnych zasad tego prawa. Prawo odwetu kształtowało myśl przewodnią tego prawa. Jeśli to Bóg jest twórcą tej zasady, to Jezus zmienił tą zasadę o 180 st. Czyli oczywiste jest, że jeśli to Bóg jest twórcą tego prawa (mojżeszowego), to Jezus poprawił Boga, zmieniając zasadę. A to już jest kłopotliwa sytuacja.
Prawo Mojżeszowe dopuszczało rozwód, zaś Jezus odwołując się do początku oraz koncepcji Boga, nie dopuścił możliwości rozwodu, poza pewnymi wyjątkami. Czy zatem w Prawie Mojżeszowym Bóg dopuszcza rozwody?
Prawo Chrystusowe jest również oparte na zasadach. Główne zasady tego prawa to miłosierdzie, wybaczanie, okazywanie łaski oraz postawa sługi. Czy naprawdę są to te same zasady co w Prawie Mojżeszowym? Zdecydowanie nie.
Piszesz o poszanowaniu życia w obu tych prawach. Co zatem robił Jozue i jego następcy? Zabijał bez litości. Prawo Mojżeszowe i Prawo Chrystusowe to dwie, zupełnie odmienne rzeczywistości. |
|
|
|
 |
Listek

Pomógł: 551 razy Dołączył: 31 Mar 2013 Posty: 7852 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2013-06-27, 19:33
|
|
|
Ps 40,8) Wtedy powiedziałem: Oto przychodzę; w zwoju księgi o mnie napisano: (9) Jest moją radością, mój Boże, czynić Twoją wolę, a Prawo Twoje mieszka w moim wnętrzu.
To są słowa Jezusa. |
_________________ Twa sprawiedliwość to wieczna sprawiedliwość, a Tora Twoja jest prawdą Ps.119,142
"I będzie ci jako znak na ręce twojej i jako przypomnienie między oczyma twoimi, aby prawo Boga było zawsze w ustach twoich." Wj 13:9 |
|
|
|
 |
Bobo

|
Wysłany: 2013-06-27, 19:41
|
|
|
RM napisał/a: | Prawo odwetu kształtowało myśl przewodnią tego prawa. Jeśli to Bóg jest twórcą tej zasady, to Jezus zmienił tą zasadę o 180 st. Czyli oczywiste jest, że jeśli to Bóg jest twórcą tego prawa (mojżeszowego), to Jezus poprawił Boga, zmieniając zasadę. |
Chyba nie zapoznałeś się dokładnie z Prawem Mojżeszowym. Mogłoby się wydawać, że słowa 'oko za oko' uzasadniają wyrównywanie rachunków. Ale w gruncie rzeczy przykazanie to miało ukrócić bezsensowne akty pomsty. Jeśli Izraelita napadł na rodaka i wybił mu oko, Prawo Mojżeszowe nakazywało odpowiednio ukarać winowajcę. Ale wymierzenie kary sprawcy czy też komuś z jego rodziny nie leżało w gestii poszkodowanego. Sprawę należało przedstawić urzędującym sędziom, wyznaczonym do rozpatrywania takich problemów. Przed samowolnym wzięciem odwetu osobę skrzywdzoną powstrzymywała świadomość, że mogłaby zostać ukarana w ten sam sposób, w jaki by się zemściła. Ale na tym nie koniec.
Zanim Bóg ustanowił wspomniane prawo odpłaty, poprzez Mojżesza ostrzegł swój lud:
„Nie wolno ci w swym sercu nienawidzić swego brata. Nie wolno ci wywierać pomsty ani żywić urazy” (Kapłańska 19:17, 18)
Dlatego słowa „oko za oko, ząb za ząb” należy rozważać w kontekście całego Prawa. Jezus wyjaśnił, że zawiera się ono w dwóch przykazaniach, i zacytował właśnie Prawo Mojżeszowe (a ku! ku!):
„Masz miłować Jehowę, twojego Boga, całym swym sercem i całą swą duszą, i całym swym umysłem” (Powt Pr 6:5)
„masz miłować swego bliźniego jak samego siebie” (Kapł 19:18)
Na koniec zaznaczył na jakich podstawach oparte było całe Prawo Mojżeszowe, bo stwierdza:
Na tych dwóch przykazaniach całe Prawo zawisło, a także Prorocy
Czy wciąż można twierdzić, że te zasady miłości Boga i bliźniego są inne niż w prawie Chrystusowym?
Problem chyba polega nie tyle w Prawie, co raczej w jakimś... niedostatecznym zrozumieniu prawa Mojżeszowego zgoła nie pojmując ducha tegoż prawa. Jak się czyta z prawa tylko 'oko za oko' to... nic dziwnego, ze to zbyt mało, aby je ocenić. Jezus to zrobił za Ciebie. Wyraźnie zaznaczył, ze jest oparte na miłości i są to najważniejsze zasady jak i starego tak i nowego testamentu. |
|
|
|
 |
Listek

|
Wysłany: 2013-06-27, 19:42
|
|
|
Jezus powiedział:
Mt 5,(18) Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. (19) Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. (20) Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. |
_________________ Twa sprawiedliwość to wieczna sprawiedliwość, a Tora Twoja jest prawdą Ps.119,142
"I będzie ci jako znak na ręce twojej i jako przypomnienie między oczyma twoimi, aby prawo Boga było zawsze w ustach twoich." Wj 13:9 |
|
|
|
 |
Listek

|
Wysłany: 2013-06-27, 19:49
|
|
|
Rz 7:12 bgn "Tak, że Prawo jest święte, i przykazanie jest święte oraz sprawiedliwe i dobre." |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|