|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
DEIZM |
Autor |
Wiadomość |
chryzolit
|
Wysłany: 2020-06-28, 08:12
|
|
|
[quote] Cytat: | chryzolit napisał/a:
Ten zapis nie dotyczy czasów Apostolskich,tylko czasów konca wieku ewangelicznego
RN-Odpisał.
No to jednak jest ogromna różnica, można powiedzieć przepaść. |
Tak to jest ogromna różnica w czasie.
Od czasów Jezusa i Apostołów do czasu konca wieku-świata w których podane proroctwa Pana Jezusa o końca świata maja się spełnić.Jeżeli tego nie zauważasz,to lepiej nie dotykaj tematu,aby sie nie ośmieszać.
Pozdrawiam. |
_________________ Zapraszam - www.refleksjebiblijne.wordpress.com |
|
|
|
 |
RN

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5125 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2020-06-28, 08:56
|
|
|
chryzolit napisał/a: |
Bo Jezus nie przyszedł po ty aby dać ludziom jedność,. |
Przyszedł i nie przyszedł.
Raz przyszedł dać rozdwojenie, innym razem modli się, aby wszyscy byli jedno. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2020-06-28, 09:03
|
|
|
chryzolit napisał/a: |
konca wieku-świata |
Końca wieku świata
Gdzie Ty masz to napisane |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2020-06-28, 09:24
|
|
|
chryzolit napisał/a: | RN-Npisał.
Cytat: | Cytat: | Uwolnienie człowieka od błędu jest dawaniem, a nie odbieraniem..... ...Błędy zawsze szkodzą - wcześniej czy póżniej okazują się szkodliwe dla każdego, kto ich broni
Arthur Schopenhauer
|
| Dyskusyjny zapis,bo ktoś sam musi sie od błędu uwolnić,ktoś może najwyżej pomóc nakierować intelektualnie,a nie czynić tego mieczem,czy ogniem.
Ale dobrze abyś sam przemyślał to sobie ,bo błędy szkodzą.
Pozdrawiam. |
Podałem Ci ten cytat dla Twojej reanimacji duchowej
W ten weekend wydarzyła się katastrofa budowlana, w której Twoja doktryna zrobiła łubu-du, że nie ma już nawet czego podpierać.
Jest kupa gruzów, a Ty pod nimi.
Nie wiadomo w którym miejscu się znajdujesz, ale jeszcze dajesz oznaki życia.
W związku z tym rozpocząłem akcję ratowniczą .
Już wiadomo, że po odkopaniu, będzie trzeba zacząć z Tobą wszystko od nowa.
Na początku nie będziesz mógł przyjmować pokarmu stałego, tylko mleczny, bo stałeś się duchowym oseskiem
Identyczna sytuacja jest z Twoim poglądowym bratem bliżniakiem Henrykiem |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-06-28, 09:27
|
|
|
RN napisał/a: | EWANGELIA MATEUSZA 24. 3. BIBLIA WARSZAWSKA
A gdy siedział na Górze Oliwnej, przystąpili do niego uczniowie na osobności, mówiąc: Powiedz nam, kiedy się to stanie i jaki będzie znak twego przyjścia i końca świata?
Opis końca świata zaczyna się od 29 wersetu |
Nawet nie wysiliłeś się, sprawdzić w innych przekładach, a one brzmią tak:
Mt 24:3 tpnt "A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do Niego uczniowie na osobności, mówiąc: Powiedz nam, kiedy staną się te wydarzenia, i jaki jest znak Twojego przyjścia oraz końca tego wieku?"
Mt 24:3 wsp " [...]i koniec naszej ery?"
Mt 24:3 bgn " [...] i zakończenia epoki?"
Mt 24:3 gnt-tis "καθημένου δὲ αὐτοῦ ἐπὶ τοῦ ὄρους τῶν ἐλαιῶν προσῆλθον αὐτῷ οἱ μαθηταὶ κατ᾽ ἰδίαν λέγοντες· εἰπὲ ἡμῖν, πότε ταῦτα ἔσται, καὶ τί τὸ σημεῖον τῆς σῆς παρουσίας καὶ συντελείας τοῦ αἰῶνος;"
Nie mówię już o grece, w której jest „aion”- αιωνος – wiek, era, epoka, ale nigdy świat.
Podobnie „syntelia”- συντελειας- nie oznacza punktu w czasie- końca, lecz pewien odcinek czasu, okres.
A dlaczego tak niektórzy tłumacze oddali, że sugerowali czytelnikowi zniszczenie globu ziemskiego, wraz z księżycem i gwiazdami?
Nie wiem. Pewnie to była ich „radosna twórczość”.
Albo byli… deistami i sugerowali się niezrozumiałym dla siebie wersetem 29.
Mt 24:29 br "A wkrótce po ucisku dni owych słońce się zaćmi, księżyc straci swój blask, gwiazdy poczną spadać z nieba, a moce niebieskie będą zachwiane."
Dosadniej pisze o tym apostoł w Dz. 2:20, cytując słowa proroka Joela 2:28, lub w innym układzie Joel 3:4:
Jl 3:4 bw "Słońce przemieni się w ciemność, a księżyc w krew, zanim przyjdzie ów wielki, straszny dzień Pana."
Z tym, że Słońce dla mnie i mnie podobnych symbolizuje światło Ewangelii i samego Chrystusa.
Ona została dziś „zaciemniona”, nie przyświeca innym drogi, po której stąpają w życiu, nie jest dla nich „światłem”- drogowskazem.
Podobnie księżyc, jako symboliczne „światło” Zakonu Mojżesza, zamieniony został na krew.
Wszyscy widzą tam jedynie mordowanie „niewinnych „ Amalekitów, krew i barbarzyństwo.
Widać to na tym forum aż za bardzo!
A gwiazdy? - One też pospadają, a są to „gwiazdy” religii, polityki, biznesu...
A "moce niebieskie"? To systemy religijne, władze kościelne.
Dziś, na naszych oczach, w naszym kraju widać już to "trzęsienie"... |
|
|
|
 |
efroni
Pomógł: 278 razy Wiek: 65 Dołączył: 11 Kwi 2013 Posty: 2288
|
Wysłany: 2020-06-28, 09:39
|
|
|
RN napisał/a: | efroni napisał/a: |
Ma być , ale nie w tej przypowieści . W tej przypowieści mowa jest o pewnym człowieku szlachetnie urodzonym
|
Rozumiem, że to wyklucza Jezusa |
zabijcie ich na moich oczach.- to wyklucza Jezusa . |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
 |
chryzolit
|
Wysłany: 2020-06-28, 09:54
|
|
|
RN-dotykasz tekstu biblijnego-w tym przypadku proroczej wypowiedzi Jezusa i nie wiesz wstepu,najbardziej podstawowych rzeczy w tym problemie i nie wiedzieć to normalne,tylko nie normalne jest ze nie wiedząc [nawet brak czytania ze zrozumieniem] stajesz do dyskusji z wypowiedzią Jezusa i starasz się ja zdyskredytować,wyśmiac,obalić.
Mając takie ambicje,sam pokazujesz,że sie ośmieszasz,pokazujesz brak podstawowych zdolności zrozumienia tekstu.
Jeżeli uważasz,że ja twardo się wypowiadam o Twoich teologicznych umiejętnościach,to sam analizuj wpisy,sprawdzaj z biblijnym tekstem.
Ja stwierdzam fakty,dlatego mam nadzieję że nie będziesz sie obrażał.
Pan Jezus.
A gdy siedział na Górze Oliwnej, przystąpili do niego uczniowie na osobności, mówiąc: Powiedz nam, kiedy się to stanie i jaki będzie znak twego przyjścia i końca świata?
A kiedy Ci pomagam,to Ty zdziwiony,bo uważasz,że Pan Jezus prorokował o czasach apostolskich i Jego zapowiedzi się nie stały.Dobrze podaje Henryk, świat to w tym przypadku wiek,epoka czasu,dyspensacja itd.
O.K-nie wierzysz to badaj temat,sprawdz tłumaczenia,za nim cokolwiek powiesz.
Pozdrawiam
C.D.N. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-06-28, 10:04
|
|
|
efroni napisał/a: | zabijcie ich na moich oczach.- to wyklucza Jezusa . |
Według mnie, mowa oczywiście jest o Chrystusie i pewnej grupie "uczonych w Piśmie" wieku ewangelicznego.
Oni grzeszą przeciw duchowi świętemu, a za takimi polecił Jezus nawet nie modlić się.
Wiedzieli co robią. |
|
|
|
 |
chryzolit
|
Wysłany: 2020-06-28, 10:23
|
|
|
RN-Napisał.
Cytat: | Przyszedł i nie przyszedł.
Raz przyszedł dać rozdwojenie, innym razem modli się, aby wszyscy byli jedno. |
I jak zwykle masz problem,bo nie czytasz po to aby zrozumieć,tylko po to aby zobaczyć sprzeczności [których nie ma]i nimi uderzać.
Dlatego się mylisz i nie wiesz co piszesz.
Cytat
To słowa Jezusa.
Cytat: | Objawiłem imię Twoje ludziom, których Mi dałeś ze świata. Twoimi byli i Ty Mi ich dałeś, a oni zachowali słowo Twoje. 7 Teraz poznali, że wszystko, cokolwiek Mi dałeś, pochodzi od Ciebie. 8 Słowa bowiem, które Mi powierzyłeś, im przekazałem, a oni je przyjęli i prawdziwie poznali, że od Ciebie wyszedłem, oraz uwierzyli, żeś Ty Mnie posłał. 9 Ja za nimi proszę, nie proszę za światem3, ale za tymi, których Mi dałeś, ponieważ są Twoimi. 10 Wszystko bowiem moje jest Twoje, a Twoje jest moje, i w nich zostałem otoczony chwałą. 11 Już nie jestem na świecie, ale oni są jeszcze na świecie, a Ja idę do Ciebie. Ojcze Święty, zachowaj ich w Twoim imieniu, które Mi dałeś4, aby tak jak My stanowili jedno. 12 Dopóki z nimi byłem, zachowywałem ich w Twoim imieniu, które Mi dałeś, i ustrzegłem ich, a nikt z nich nie zginął z wyjątkiem syna zatracenia, aby się spełniło Pismo5. 13 Ale teraz idę do Ciebie i tak mówię, będąc jeszcze na świecie, aby moją radość mieli w sobie w całej pełni. 14 Ja im przekazałem Twoje słowo, a świat ich znienawidził za to, że nie są ze świata, jak i Ja nie jestem ze świata. 15 Nie proszę, abyś ich zabrał ze świata, ale byś ich ustrzegł od złego. 16 Oni nie są ze świata, jak i Ja nie jestem ze świata. 17 Uświęć ich6 w prawdzie. Słowo Twoje jest prawdą. 18 Jak Ty Mnie posłałeś na świat, tak i Ja ich na świat posłałem. 19 A za nich Ja poświęcam w ofierze samego siebie, aby i oni byli uświęceni w prawdzie7. |
O jedność prosił Jezus ale za kim?
Czy za światem?
Nie -za swoimi uczniami,tymi którzy uwierzyli,czytaj proszę podkreślenie.
Nauka Jezusa dzieliła,przyniosła rozdwojenie,jedni go przyjmowali,inni go odrzucali.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
chryzolit
|
Wysłany: 2020-06-28, 10:45
|
|
|
RN-Napisał.
Cytat: | Podałem Ci ten cytat dla Twojej reanimacji duchowej
W ten weekend wydarzyła się katastrofa budowlana, w której Twoja doktryna zrobiła łubu-du, że nie ma już nawet czego podpierać.
Jest kupa gruzów, a Ty pod nimi.
Nie wiadomo w którym miejscu się znajdujesz, ale jeszcze dajesz oznaki życia.
W związku z tym rozpocząłem akcję ratowniczą .
Już wiadomo, że po odkopaniu, będzie trzeba zacząć z Tobą wszystko od nowa.
Na początku nie będziesz mógł przyjmować pokarmu stałego, tylko mleczny, bo stałeś się duchowym oseskiem
Identyczna sytuacja jest z Twoim poglądowym bratem bliżniakiem Henrykiem |
Tak podałeś cytat zupełnie nie trafny.
Napisałeś post,tylko nie wiem czy do mnie?-ale o sobie,chyba tak bo treść odpowiada twojej postawie.
Swoimi postami pokazujesz,że zrozumienie tekstu biblijnego jest poza Twoim zasięgiem,poprzez twój osobisty wybór,a to co piszesz na jej temat wydaje jak najbardziej negatywne o Tobie świadectwo,brak chęci czytania ze zrozumieniem,brak chęci rozróżniania używanych rodzajów literackich w wypowiedzi biblijnej.
Świadomie skazujesz się ,być poza domem Ojca=Boga,jego rodziny,tym samym nie odczuwasz atmosfery tego domu,jego miłości,ani mądrości i nie rozumiesz dróg Ojca,i nie zdobędziesz wiedzy,która wypływa z tekstu biblijnego.
Ale On czeka na Ciebie,kiedy zrzucisz ta maskę,materializmu,widzenia tylko konca swoich butów,czy zwykłego ludzkiego buntu,przeciw Bogu,który w Tobie mieszka.I nie staraj się ratować,już uratowanych,tylko siebie,bo to Ty pomocy potrzebujesz.
Ale czy się doczeka?-,to Twój wybór.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
efroni
Pomógł: 278 razy Wiek: 65 Dołączył: 11 Kwi 2013 Posty: 2288
|
Wysłany: 2020-06-28, 11:39
|
|
|
Henryk napisał/a: | efroni napisał/a: | zabijcie ich na moich oczach.- to wyklucza Jezusa . |
Według mnie, mowa oczywiście jest o Chrystusie i pewnej grupie "uczonych w Piśmie" wieku ewangelicznego.
Oni grzeszą przeciw duchowi świętemu, a za takimi polecił Jezus nawet nie modlić się.
Wiedzieli co robią. |
Wcale się nie dziwię takiej [Waszej] wykładni ; skoro Bóg każe zabijać , bo tego domaga się Sprawiedliwość ,
to nic dziwnego że i Chrystus każe zabijać na swoich oczach nieprzyjaciół swoich, którzy nie chcieli, by królował nad nimi [tego też domaga się Sprawiedliwość] |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2020-06-28, 11:59
|
|
|
Henryk napisał/a: |
Nawet nie wysiliłeś się, sprawdzić w innych przekładach, a one brzmią tak:
Mt 24:3 tpnt "A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do Niego uczniowie na osobności, mówiąc: Powiedz nam, kiedy staną się te wydarzenia, i jaki jest znak Twojego przyjścia oraz końca tego wieku?"
. |
No, ale zobacz Twój poglądowy brat bliżniak chryzolit tez podał ''końca świata' ( wczoraj godz. 11. 29)
i nie przeszkadzało to Jemu
No, ale dobra, skoro ma być '' końca tego wieku'', to rozumiem, że wydarzyło to się maksymalnie do 99 roku naszej ery |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-06-28, 12:04
|
|
|
RN napisał/a: | No, ale dobra, skoro ma być '' końca tego wieku'', to rozumiem, że wydarzyło to się maksymalnie do 99 roku naszej ery |
Mam nadzieję, że dajesz nam czas do 31 grudnia pierwszego wieku. |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2020-06-28, 12:17
|
|
|
Henryk napisał/a: | RN napisał/a: | No, ale dobra, skoro ma być '' końca tego wieku'', to rozumiem, że wydarzyło to się maksymalnie do 99 roku naszej ery |
Mam nadzieję, że dajesz nam czas do 31 grudnia pierwszego wieku. |
Tak, do 24.00 |
|
|
|
 |
RN

|
Wysłany: 2020-06-28, 12:25
|
|
|
Henryk napisał/a: |
Z tym, że Słońce dla mnie i mnie podobnych symbolizuje światło Ewangelii i samego Chrystusa.
. |
Oj to niedobrze, przyjdzie mu się zawstydzić
KSIĘGA IZAJASZA 24. 23. BIBLIA WARSZAWSKA
I zarumieni się księżyc, a słońce się zawstydzi, gdyż Pan Zastępów będzie królem na górze Syjon i w Jeruzalemie, i przed ich starszymi będzie chwała. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|