Natomiast biblie gdańskie nie używają słowa Bóg i co ciekawe nie ma go też w u Stronga.
http://biblia.oblubienica.eu/interlinea ... version/TR
Kto ma rację

Moderatorzy: booris, kansyheniek, Bobo, Junior Admin, Moderatorzy
EMET:Marius Bienius pisze:Niektóre kodeksy zawierają jeszcze „jednorodzony syn”.
EMET:Marius Bienius pisze:ὁ μονογενὴς υἱὸς (jednorodzony Syn) – A, C3, K, X, Δ, Θ, Π, 063, 0234, f1, f13, 28, 565, 700, 892, 1009, 1010, 1071, 1079, 1195, 1216, 1230, 1241, 1242, 1253, 1344, 1365, 1546, 1646, 2148, Byz
ὁ μονογενὴς θεὸς (jednorodzony Bóg) – Papirus Bodmer XIV-XV, אc, 33, copbo
μονογενὴς θεὸς (jednorodzony Bóg) – Papirus Bodmer II, א*, B, C*, L
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Warianty_ ... gelia_Jana
W Księdze Hioba czytamy:RN pisze:Jednorodzony Bóg czy jednorodzony syn
Pozostaje pytanie, który z tych Bogów - Synów Boga Najwyższego - jest Ojcem JESUSA ?
Jeżeli BÓG NAJWYŻSZY to DUCH ŚWIĘTY, wtedy JAHWE - SYN BOGA NAJWYŻSZEGO, mógł być OJCEM JEZUSA.
Trójca Święta:
- Duch Święty - Bóg Najwyższy
- Bóg Jahwe - Syn Boga Najwyższego - Ducha Świętego
- Jesus - JEDNORODZONY Syn Boga Jahwe - Boga Ojca.
W Księdze Hioba, jak widzimy, występuje również Szatan. Szatan nie jest zaliczany do Synów Bożych, lecz w ostatnich rozdziałach tej księgi określany jest jako Bóg. Bóg Szatan / Jehowa, testuje Hioba, a w ostatnim rozdziale księgi ma złość na przyjaciół Hioba o to że zachwalali Go (Szatana / Jehowę) jako dobrego i miłosiernego Boga, i żąda od przyjaciół Hioba ofiary całopalnej ze zwierząt.
Oczywiście, idiotyczne kłamstwo że Żydzi zamordowali / ukrzyżowali Boga, i że przez trzy dni Świat istnał bez Boga ma dla ciebie i tobie podobnym o wiele większy sens.Albertus pisze:Pozostaje pytanie, który z tych Bogów - Synów Boga Najwyższego - jest Ojcem JESUSA ?
Jeżeli BÓG NAJWYŻSZY to DUCH ŚWIĘTY, wtedy JAHWE - SYN BOGA NAJWYŻSZEGO, mógł być OJCEM JEZUSA.
Trójca Święta:
- Duch Święty - Bóg Najwyższy
- Bóg Jahwe - Syn Boga Najwyższego - Ducha Świętego
- Jesus - JEDNORODZONY Syn Boga Jahwe - Boga Ojca.
W Księdze Hioba, jak widzimy, występuje również Szatan. Szatan nie jest zaliczany do Synów Bożych, lecz w ostatnich rozdziałach tej księgi określany jest jako Bóg. Bóg Szatan / Jehowa, testuje Hioba, a w ostatnim rozdziale księgi ma złość na przyjaciół Hioba o to że zachwalali Go (Szatana / Jehowę) jako dobrego i miłosiernego Boga, i żąda od przyjaciół Hioba ofiary całopalnej ze zwierząt.
Stary kręty gnostycyzm.
Nic nowego....
Och, masz rację Albertusie, nie przestał istnieć lecz razem z twoim Bogiem Ojcem, i twoim Duchem Świętym, wszyscy razem na całe trzy dni wylądowali w PIEKLE, w tym OKROPNYM / STRASZNYM miejscu gdzie Jakub / Izrael widział swojego Boga (Księga Rodzaju).Albertus pisze:A kto ci wcisnął taką głupotę że cielesna śmierć Jezusa oznacza to że przestał On w tym czasie istnieć?Żydzi zamordowali / ukrzyżowali Boga, i że przez trzy dni Świat istnał bez Boga
Może podasz nam jakieś idiotyczne wytłumaczenie na ten tekst, który wyraźnie mówi nam o tym że Jakub nie wyznawał Boga Abrahama, lecz szukał sobie nowego Boga który będzie zaspakajał jego przyziemne potrzeby.16 A gdy Jakub zbudził się ze snu, pomyślał: «Prawdziwie Pan jest na tym miejscu, a ja nie wiedziałem». 17 I zdjęty trwogą rzekł: «O, jakże miejsce to przejmuje grozą! Prawdziwie jest to dom Boga i brama nieba!» 18 Wstawszy więc rano, wziął ów kamień, który podłożył sobie pod głowę, postawił go jako stelę2 i rozlał na jego wierzchu oliwę. 19 I dał temu miejscu nazwę Betel3. - Natomiast pierwotna nazwa tego miejsca była Luz. -
20 Po czym złożył taki ślub: «Jeżeli Pan Bóg będzie ze mną, strzegąc mnie w drodze, w którą wyruszyłem, jeżeli da mi chleb do jedzenia i ubranie do okrycia się 21 i jeżeli wrócę szczęśliwie do domu ojca mojego,
Pan będzie moim Bogiem.
22 Ten zaś kamień, który postawiłem jako stelę, będzie domem Boga.
Z wszystkiego, co mi dasz, będę Ci składał w ofierze dziesięcinę».