Jestem "pod ręką" i temat mnie ciekawi, to się wypowiem. Wielu to JA JESTEM tłumaczy, jako zakamuflowany, ale jasny przekaz, że Jezus to JESTEM - YHWH w ciele, wszak tak jedno z Imion Boga brzmi.Bobo pisze:Boa, najpierw wyjaśnij w jaki sposób ta wypowiedź miałaby utożsamiać Jezusa z Bogiem?BoaDusiciel pisze:Jeśli Jezus nie podawał się za Boga, to jak rozumieć tą jego wypowiedź:
... Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich ...
Jana 8:44 Czy Jehowa przedstawiony w ST to ojciec Jezusa?
Moderatorzy: booris, kansyheniek, Bobo, Junior Admin, Moderatorzy
Wuka... ręce opadają. Zakamuflowany to inaczej: nie jasnywuka pisze:zakamuflowany, ale jasny przekaz

A gdzie tak Jehowa się przestawił z imienia jako: JESTEM?wuka pisze:przekaz, że Jezus to JESTEM - YHWH w ciele, wszak tak jedno z Imion Boga brzmi.
(czuję, że język polski spłatał ci psikusa, ale poczekam, aż odpowiesz)

Oszołomstwu mówię NIE!
Masz rację, niezręcznie się wyraziłam, bo dopiero jedną kawę wypiłam; zaraz się poprawięBobo pisze: Wuka... ręce opadają. Zakamuflowany to inaczej: nie jasny

W Targum Jonatan czytamy:Bobo pisze:A gdzie tak Jehowa się przestawił z imienia jako: JESTEM?
1.„JHWJ powiedział Mojżeszowi: „Ten, który przemówił a świat się stał; Ten, który przemówił i wszystko się stało”. Następnie powiedział: „Tak powiesz Synom Izraela: „Jestem, który jestem i który się staje” posłał mnie do was!”
2."Jestem, który jestem – najczęściej spotykane w języku polskim tłumaczenie formuły ’ehjeh ’ăšer ’ehjeh zawartej w Księdze Wyjścia 3,14. Stanowi ona odpowiedź Boga na pytanie zadane przez Mojżesza o jego imię. Próby ustalenia sensu tej odpowiedzi wciąż stanowią przedmiot dyskusji biblistów, filozofów oraz teologów. Niektórzy z nich uważają, że Bóg jedynie potwierdził swoje istnienie, a inni sądzą, że Bóg zademonstrował swą aktywność."
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jestem,_kt%C3%B3ry_jestem
To dwa przykłady, pierwsze z brzegu.
-
Ty mi wytłumacz co ta wypowiedź znaczy, bo ja nie wiem.Bobo pisze:Boa, najpierw wyjaśnij w jaki sposób ta wypowiedź miałaby utożsamiać Jezusa z Bogiem?BoaDusiciel pisze:Jeśli Jezus nie podawał się za Boga, to jak rozumieć tą jego wypowiedź:
... Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich ...
Tym bardziej, że nie był to jednostkowy wybryk, bo podczas ostatniej kolacji

. 19 Już teraz, zanim się to stanie, mówię wam, abyście, gdy się stanie, uwierzyli, że JA JESTEM. 20 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto przyjmuje tego, którego Ja poślę, Mnie przyjmuje. A kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał»
A! Bo już myślałem, że rozumiesz tą wypowiedź jakoby utożsamiała Jezusa z Bogiem. Ale skoro nie rozumiesz tej wypowiedzi, znaczy zarazem, że nie odczytujesz jej jako utożsamienie z Bogiem.BoaDusiciel pisze:Ty mi wytłumacz co ta wypowiedź znaczy, bo ja nie wiem.
No to ok. Śledź wątek. Wątek jest o Jana 8:44 a ty pytasz o Jana 8:24. Toż to różnica o całe 20 wersetów

Pozdrawiam!
PS. Jednak śledź wątek. Wuka i tak nie będzie się trzymać tematu, więc może przy okazji i tobie jakaś wykładnia kapnie...

Oszołomstwu mówię NIE!
-
Ja to bym wolał, żeby Jezus mówił prostszym językiem, np tak
https://www.youtube.com/watch?v=_AvIHDN5Rfk
Ale możesz mi wytłumaczyć, czy nie możesz ?

https://www.youtube.com/watch?v=_AvIHDN5Rfk
Ale możesz mi wytłumaczyć, czy nie możesz ?

Zastanowię się. Muszę przemyśleć dlaczego interesuje ciebie moja wykładnia jako Świadka Jehowy.BoaDusiciel pisze:Ale możesz mi wytłumaczyć, czy nie możesz ?
Muszę też wziąć pod uwagę fakt, że Biblia dla Ciebie to bzdura więc, po co pytasz?
Uwzględniam również fakt, że robisz sobie JACJA z takich tematów, więc... czy warto?
Ponadto temat ten zapewne już był wałkowany tu na forum, więc... czemu ci się nie chce poszukać?
No i jeszcze kilka innych spraw muszę przemyśleć. Np. czy mi się chce? Tobie?
Jak widzisz, u mnie to nie kwestia mogę czy nie mogę... to naprawdę głębsza sprawa.

Oszołomstwu mówię NIE!
BoaDusiciel pisze: Ja to bym wolał, żeby Jezus mówił prostszym językiem, np tak
h

PS. Jednak śledź wątek. Wuka i tak nie będzie się trzymać tematu, więc może przy okazji i tobie jakaś wykładnia kapnie..
Fakt, mam tendencje do ględzenia, ale tu jest, jak najbardziej w temacie. Niewygodnie![]()
![]()
-
Wiemy, wiemy...wuka pisze:Fakt, mam tendencje do ględzenia, Niewygodnie

Jak w temacie? Roberus podniósł kwestię czy Bóg JHWH w ST to Ojciec Jezusa a tu robi się kwestia czy słowo 'jestem' uzyte przez Jezusa oznacza że to ten sam co Bóg w ST.ale tu jest, jak najbardziej w temacie.
Jeśli wuka tak stawiasz sprawę, znaczy, że... Bóg ST to nie Diabeł ale sam Jezus więc kwestia rozwiązana

Czy ma pani jeszcze jakieś pytania, pani wuka?

Oszołomstwu mówię NIE!
-
Nie bezsensownego, co mniej zrozumiałego.BoaDusiciel pisze:Chyba że chcesz przekazać informację, że tamto zdanie jest wynikiem bezsensownego tłumaczenia ?
Nawet w wersji katolickiej Biblii i tak rozumiałem to zdanie tak jak oddano w PNŚ. A już na pewno nie kojarzyłem słowa JESTEM z Bogiem ze ST.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Ale inni z tego właśnie zdania wywodzą wniosek, że Jezus jest Bogiem.
Posłuchaj se kilku pierwszych minut tego:
https://www.youtube.com/watch?v=YOGLvOwanJw
Posłuchaj se kilku pierwszych minut tego:
https://www.youtube.com/watch?v=YOGLvOwanJw
Niesłusznie. Ksiądz w filmiku też nie wyjaśnia dlaczego tak.BoaDusiciel pisze:Ale inni z tego właśnie zdania wywodzą wniosek, że Jezus jest Bogiem.
Jezus nie powiedział w tym wersecie: jestem Bogiem.
Mało tego, biorąc pod uwagę tekst i hebrajski i grecki, Jezus nie powtórzył frazy jaka występuje w Wyjścia 3:14.
Tak więc u słuchaczu nie było skojarzenia.
Z drugiej strony... Jezus jako Syn Boże byłby zarazem swoim Ojcem...?
Oszołomstwu mówię NIE!