Nowe Przymierze, o co chodzi?
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
krzysiekniepieklo
Nowe Przymierze, o co chodzi?
A o co chodziło w Starym Przymierzu, które Żydzi zerwali mordując niewinnego Jezusa?
W obu tych Przymierzach chodzi o zgodne współżycie wszystkich uczestników Przymierza we wspólnocie. Bóg dał wytyczne, których przestrzeganie miało takie zgodne współżycie umożliwiać.
Wj 17
8 Amalekici przybyli, aby walczyć z Izraelitami w Refidim. 9 Mojżesz powiedział wtedy do Jozuego: «Wybierz sobie mężów i wyruszysz z nimi na walkę z Amalekitami. Ja jutro stanę na szczycie góry z laską Boga w ręku». 10 Jozue spełnił polecenie Mojżesza i wyruszył do walki z Amalekitami. Mojżesz, Aaron i Chur wyszli na szczyt góry. 11 Jak długo Mojżesz trzymał ręce podniesione do góry, Izrael miał przewagę. Gdy zaś ręce opuszczał, miał przewagę Amalekita.
Tutaj jest piękny obraz tego, jak Bóg pomaga tym, którzy żyją według Jego wskazań i wzywają Jego pomocy.
No ale Żydom królowanie Boga wydało się obciachowe:
Sm 10
17 Tymczasem Samuel zwołał lud do Mispa. 18 Odezwał się wtedy do Izraelitów: «To mówi Pan, Bóg Izraela: Wyprowadziłem Izraelitów z Egiptu i wyzwoliłem was z ręki Egiptu i z ręki wszystkich królestw, które was ciemiężyły. 19 Lecz wy teraz odrzuciliście Boga waszego, który uwolnił was od wszystkich nieszczęść i ucisków i rzekliście Mu: "Ustanów króla nad nami".
Jezus poprzez swoje objawienie i zawarcie z uczniami Nowego Przymierza, przywraca królowanie Boga tym, którzy do Nowego Przymierza przystępują. Jezus wyraźnie powiedział, że jest królem.
Jeśli ktoś przystępuje do Nowego Przymierza, to królom tego świata nie może służyć, bo w królestwie Bożym król jest jeden – Jezus. Prześladowanie ludzi bez powodu na polecenie królów tego świata jest pogwałceniem sprawiedliwości i sprzeniewierzeniem się zasadom wspólnotowego życia opisanego w nauce Jezusa. Powiem więcej – wybieranie królów, którzy później nagminnie gwałcą sprawiedliwość, to wystąpienie przeciwko królowaniu Jezusa. Ile razy już wybieraliśmy i za każdym razem jest coraz gorzej? Wystarczy raz wybrać Jezusa i iść za jego wskazaniami, a świat znowu stanie na nogi i da się wtedy normalnie żyć.
No a w Nowym Przymierzu chodzi o to żeby się nauczyć Żyć w braterskiej wspólnocie, gdzie dobro wspólnoty jest najważniejsze, nawet kosztem własnego życia. Musimy ten egzamin zdać żeby znaleźć mieszkanie w domu Ojca.
W obu tych Przymierzach chodzi o zgodne współżycie wszystkich uczestników Przymierza we wspólnocie. Bóg dał wytyczne, których przestrzeganie miało takie zgodne współżycie umożliwiać.
Wj 17
8 Amalekici przybyli, aby walczyć z Izraelitami w Refidim. 9 Mojżesz powiedział wtedy do Jozuego: «Wybierz sobie mężów i wyruszysz z nimi na walkę z Amalekitami. Ja jutro stanę na szczycie góry z laską Boga w ręku». 10 Jozue spełnił polecenie Mojżesza i wyruszył do walki z Amalekitami. Mojżesz, Aaron i Chur wyszli na szczyt góry. 11 Jak długo Mojżesz trzymał ręce podniesione do góry, Izrael miał przewagę. Gdy zaś ręce opuszczał, miał przewagę Amalekita.
Tutaj jest piękny obraz tego, jak Bóg pomaga tym, którzy żyją według Jego wskazań i wzywają Jego pomocy.
No ale Żydom królowanie Boga wydało się obciachowe:
Sm 10
17 Tymczasem Samuel zwołał lud do Mispa. 18 Odezwał się wtedy do Izraelitów: «To mówi Pan, Bóg Izraela: Wyprowadziłem Izraelitów z Egiptu i wyzwoliłem was z ręki Egiptu i z ręki wszystkich królestw, które was ciemiężyły. 19 Lecz wy teraz odrzuciliście Boga waszego, który uwolnił was od wszystkich nieszczęść i ucisków i rzekliście Mu: "Ustanów króla nad nami".
Jezus poprzez swoje objawienie i zawarcie z uczniami Nowego Przymierza, przywraca królowanie Boga tym, którzy do Nowego Przymierza przystępują. Jezus wyraźnie powiedział, że jest królem.
Jeśli ktoś przystępuje do Nowego Przymierza, to królom tego świata nie może służyć, bo w królestwie Bożym król jest jeden – Jezus. Prześladowanie ludzi bez powodu na polecenie królów tego świata jest pogwałceniem sprawiedliwości i sprzeniewierzeniem się zasadom wspólnotowego życia opisanego w nauce Jezusa. Powiem więcej – wybieranie królów, którzy później nagminnie gwałcą sprawiedliwość, to wystąpienie przeciwko królowaniu Jezusa. Ile razy już wybieraliśmy i za każdym razem jest coraz gorzej? Wystarczy raz wybrać Jezusa i iść za jego wskazaniami, a świat znowu stanie na nogi i da się wtedy normalnie żyć.
No a w Nowym Przymierzu chodzi o to żeby się nauczyć Żyć w braterskiej wspólnocie, gdzie dobro wspólnoty jest najważniejsze, nawet kosztem własnego życia. Musimy ten egzamin zdać żeby znaleźć mieszkanie w domu Ojca.
-
krzysiekniepieklo
Re: Nowe Przymierze, o co chodzi?
Chciałeś Bobo żebym Tobie wyjaśnił, o co chodzi w Nowym Przymierzu. Masz jakieś zastrzeżenia do tego tłumaczenia?
- Bobo
Dzięki! Pytań mam co niemiara. Gdy Bóg zawierał przymierze z Izraelem, to co oznaczała obietnica:
"Jeśli więc będziecie mi we wszystkim posłuszni i będziecie przestrzegać mojego przymierza, to staniecie się moją szczególną własnością wśród wszystkich ludów, bo do mnie należy cała ziemia. 6 Staniecie się dla mnie królestwem kapłanów i świętym narodem’. Przekaż te słowa Izraelitom”. (Wyjścia 19:6).
Po co Bogu święty naród?
Co to znaczy, że będą 'królestwem kapłanów'?
No i trochę trudniejsze, dlaczego tą obietnicę potem przytoczył Piotr kierując ją do chrześcijan: "Natomiast wy jesteście „wybranym ludem, królewskim kapłaństwem, świętym narodem, ludem stanowiącym szczególną własność — żebyście rozgłosili wspaniałe przymioty” Tego, który was powołał z ciemności do swojego zachwycającego światła." (1 Piotra 2:9)
"Jeśli więc będziecie mi we wszystkim posłuszni i będziecie przestrzegać mojego przymierza, to staniecie się moją szczególną własnością wśród wszystkich ludów, bo do mnie należy cała ziemia. 6 Staniecie się dla mnie królestwem kapłanów i świętym narodem’. Przekaż te słowa Izraelitom”. (Wyjścia 19:6).
Po co Bogu święty naród?
Co to znaczy, że będą 'królestwem kapłanów'?
No i trochę trudniejsze, dlaczego tą obietnicę potem przytoczył Piotr kierując ją do chrześcijan: "Natomiast wy jesteście „wybranym ludem, królewskim kapłaństwem, świętym narodem, ludem stanowiącym szczególną własność — żebyście rozgłosili wspaniałe przymioty” Tego, który was powołał z ciemności do swojego zachwycającego światła." (1 Piotra 2:9)
Oszołomstwu mówię NIE!
-
krzysiekniepieklo
Właśnie po to Bobo żeby mogli do Nowego Jeruzalem wejść.Bobo pisze: ↑07 wrz 2026, 20:29Dzięki! Pytań mam co niemiara. Gdy Bóg zawierał przymierze z Izraelem, to co oznaczała obietnica:
Po co Bogu święty naród?
Funkcja kapłańska Bobo jest niezbędna żeby ten Naród mógł się uświęcać.
Pewnie już wiesz, że listów nie uznaję ale żeby Ciebie nie zostawić z niczym to zacytuję:Bobo pisze: ↑07 wrz 2026, 20:29No i trochę trudniejsze, dlaczego tą obietnicę potem przytoczył Piotr kierując ją do chrześcijan: "Natomiast wy jesteście „wybranym ludem, królewskim kapłaństwem, świętym narodem, ludem stanowiącym szczególną własność — żebyście rozgłosili wspaniałe przymioty” Tego, który was powołał z ciemności do swojego zachwycającego światła." (1 Piotra 2:9)
Ap 1
5 i od Jezusa Chrystusa, Świadka Wiernego,
Pierworodnego umarłych
i Władcy królów ziemi3.
Temu, który nas miłuje
i który przez swą krew uwolnił nas od naszych grzechów,
6 i uczynił nas królestwem - kapłanami dla Boga i Ojca swojego,
Jemu chwała i moc na wieki wieków! Amen.
Jezus zawierając Nowe Przymierze z uczniami, wszystkich swoich uczniów uczynił kapłanami aby mogli sprawować liturgię Nowego Przymierza, poprzez którą udziela nam ze Swojego Życia.
-
krzysiekniepieklo
- Andej
Sądzę, że na to pytanie można znaleźć odpowiedź w przypowieściach o zakwasie, oraz ziarnku gorczycy. A następnie odnieść to do chrześcijaństwa.Po co Bogu święty naród?
- Bobo
Umilkłem, gdyż forum tonie jedyna rzecz, którą się zajmuję. W realu też prowadzę ciekawe rozmowy. O wiele owocniejszekrzysztofniepiekło pisze:Umilkłeś, czyżby już wszystko stało się dla Ciebie jasne?
Mam. Nic nie wyjaśniasz, dlaczego Bóg z Adamem w Edenie nie zawarł takiego przymierza. Potrzeba zawarcie specjalnego przymierza pojawiła się dopiero po buncie pierwszych ludzi. Jehowa postanowił, że niewinnych potomków pierwszej pary ludzkiej (przynajmniej tych wiernych) trzeba będzie wybawić z niewoli grzechu i śmierci. Postanowił ich wykupić. Dość tajemniczą zapowiedź dał w Rodzaju 3:15.Masz jakieś zastrzeżenia do tego tłumaczenia?
Potem wrócił do tego zawierając przymierze z Abrahamem. Jego potomstwo miało wyłonić Mesjasza i królów.
Potomstwo Abrahama rozrosło się do wielkiego narodu Izraelskiego. Z nimi Bóg zawarł przymierze. Wskazywało ono na to, że jeśli będą wierni, to z nich wyłoni się Mesjasz a także będą stanowić królów i kapłanów. (Werset podałem wyżej w post). Izraelici nie okazali się wierni. Owszem pojawił się w tym narodzie Mesjasz ale został przyjęty tylko przez garstkę wiernych Izraelitów. A przecież oni mieli być królami i kapłanami, zgodnie z warunkami przymierza. Jezus dał im szansę, dlatego pozyskiwał swoich uczniów głównie z tego narodu. Z tą garstką złożył nowe przymierze. Dorzucił swoim uczniom nowe informacje. Na mocy tego przymierza będą z nim królować w niebie. Jednak zapowiedział, że wciąż będzie ich za mało, więc zapowiedział, że trzeba wyjść z dobrą nowiną do ludzi z poza Izraela. Piotr w swoim liście chrześcijanom przypomniał, że obietnice dotyczące królów i kapłanów teraz ich dotyczą. Ówczesne zbory składały się z chrześcijan pochodzenia pogańskiego.
Księga Objawienia dodała kolejne szczegóły. Tych wybranych do królowania będzie 144000 i będą panować przez 1000 z nieba nad ziemią.
Ot w skrócie cała idea Nowego Przymierza. Nie jest ono dla każdego zbawionego. Nowe przymierze dotyczy przyszłych królów i kapłanów na 1000 lat.
To chyba zrozumiałe, że tak jak nie każdy będzie królem i kapłanem, podobnie ze zbawieniem. Nie wszyscy zbawieni będą w niebie aby stamtąd panować nad resztą ludzi żyjącymi na ziemi. Objawienie, które zacytowałeś, pięknie ukazuje panowanie tych z nieba nad tymi na ziemi.
gdyby Adam z Ewą nie zgrzeszyli, żyliby do dzisiaj na ziemi i nie byłoby mowy o żadnym Mesjaszu, który by miał odkupić ludzkość, nie byłoby mowy o przyjściu Królestwa z Jezusem na czele, nie byłoby też mowy o jakiejś umowie/przymierzu, które miałoby naprawić ludzkość i doprowadzić ją do doskonałości.
Hough!
Oszołomstwu mówię NIE!
-
krzysiekniepieklo
A jak minie te 1000 lat, to przestaną być potrzebni. To pewnie zostaną strąceni z nieba, jako zupełnie nieprzydatni?Bobo pisze: ↑11 wrz 2026, 14:36Umilkłem, gdyż forum tonie jedyna rzecz, którą się zajmuję. W realu też prowadzę ciekawe rozmowy. O wiele owocniejszekrzysztofniepiekło pisze:Umilkłeś, czyżby już wszystko stało się dla Ciebie jasne?
Mam. Nic nie wyjaśniasz, dlaczego Bóg z Adamem w Edenie nie zawarł takiego przymierza. Potrzeba zawarcie specjalnego przymierza pojawiła się dopiero po buncie pierwszych ludzi. Jehowa postanowił, że niewinnych potomków pierwszej pary ludzkiej (przynajmniej tych wiernych) trzeba będzie wybawić z niewoli grzechu i śmierci. Postanowił ich wykupić. Dość tajemniczą zapowiedź dał w Rodzaju 3:15.Masz jakieś zastrzeżenia do tego tłumaczenia?
Potem wrócił do tego zawierając przymierze z Abrahamem. Jego potomstwo miało wyłonić Mesjasza i królów.
Potomstwo Abrahama rozrosło się do wielkiego narodu Izraelskiego. Z nimi Bóg zawarł przymierze. Wskazywało ono na to, że jeśli będą wierni, to z nich wyłoni się Mesjasz a także będą stanowić królów i kapłanów. (Werset podałem wyżej w post). Izraelici nie okazali się wierni. Owszem pojawił się w tym narodzie Mesjasz ale został przyjęty tylko przez garstkę wiernych Izraelitów. A przecież oni mieli być królami i kapłanami, zgodnie z warunkami przymierza. Jezus dał im szansę, dlatego pozyskiwał swoich uczniów głównie z tego narodu. Z tą garstką złożył nowe przymierze. Dorzucił swoim uczniom nowe informacje. Na mocy tego przymierza będą z nim królować w niebie. Jednak zapowiedział, że wciąż będzie ich za mało, więc zapowiedział, że trzeba wyjść z dobrą nowiną do ludzi z poza Izraela. Piotr w swoim liście chrześcijanom przypomniał, że obietnice dotyczące królów i kapłanów teraz ich dotyczą. Ówczesne zbory składały się z chrześcijan pochodzenia pogańskiego.
Księga Objawienia dodała kolejne szczegóły. Tych wybranych do królowania będzie 144000 i będą panować przez 1000 z nieba nad ziemią.
Ot w skrócie cała idea Nowego Przymierza. Nie jest ono dla każdego zbawionego. Nowe przymierze dotyczy przyszłych królów i kapłanów na 1000 lat.
- Bobo
Kiedy Jezus z grupą 144000 osiągnie cel, wtedy spełni się tekst:A jak minie te 1000 lat, to przestaną być potrzebni. To pewnie zostaną strąceni z nieba, jako zupełnie nieprzydatni?
"Na koniec, po usunięciu wszelkiego rządu, władzy i mocy, przekaże on Królestwo swojemu Bogu i Ojcu. 25 Bo musi królować, aż Bóg położy wszystkich wrogów pod jego nogi. 26 Jako ostatni wróg zostanie unicestwiona śmierć. 27 Bóg przecież „wszystko położył pod jego nogi”. Ale gdy powiedziano, że wszystko zostało mu podporządkowane, jest oczywiste, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko podporządkował. 28 A kiedy już wszystko będzie mu podporządkowane, wtedy też sam Syn podporządkuje się Temu, który mu wszystko podporządkował, tak żeby Bóg był wszystkim dla każdego. (1 Kor 15:24-28).
Oszołomstwu mówię NIE!
-
krzysiekniepieklo
Najpierw Bobo, to musisz wypełnić to, co w Przymierzu zostało zapisane:
J 14
23 W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: «Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go, i przyjdziemy do niego, i będziemy u niego przebywać. 24 Kto Mnie nie miłuje, ten nie zachowuje słów moich. A nauka, którą słyszycie, nie jest moja, ale Tego, który Mnie posłał, Ojca.
Dobrą Nowiną Bobo jest nauka Jezusa zapisana w trzech Ewangeliach głoszonych przez Apostołów, których wybrał Jezus. Nauki Pawła nie są nauką Jezusa. To są faryzejskie nauki, przed którymi Jezus przestrzegał swoich uczniów. Żeby się znaleźć Bobo w tym tysiącletnim królestwie, to najpierw trzeba wypełnić warunki Nowego Przymierza. Więc może dyskutujmy o Nowym Przymierzu, a nie o tym, co będzie potem?
J 14
23 W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: «Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go, i przyjdziemy do niego, i będziemy u niego przebywać. 24 Kto Mnie nie miłuje, ten nie zachowuje słów moich. A nauka, którą słyszycie, nie jest moja, ale Tego, który Mnie posłał, Ojca.
Dobrą Nowiną Bobo jest nauka Jezusa zapisana w trzech Ewangeliach głoszonych przez Apostołów, których wybrał Jezus. Nauki Pawła nie są nauką Jezusa. To są faryzejskie nauki, przed którymi Jezus przestrzegał swoich uczniów. Żeby się znaleźć Bobo w tym tysiącletnim królestwie, to najpierw trzeba wypełnić warunki Nowego Przymierza. Więc może dyskutujmy o Nowym Przymierzu, a nie o tym, co będzie potem?
- Bobo
Powtarzasz się. Piszesz wciąż jedno i to samo. Jak maniak. Zapewniam cię, że uznaję ewangelie które wymieniłeś. Natomiast o tym, co będzie potem poruszyłeś Ty, nie ja.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
krzysiekniepieklo
Bobo pisze: ↑11 wrz 2026, 14:36
Jest jeden problem Bobo z twoją interpretacją (albo nie Twoją, tylko Twojego guru)
W Apokalipsie jest wyraźnie, że te 144000, to są potomkowie Izraela. Więc nie mogą pochodzić z pogaństwa.
Ap 7
4 3 I usłyszałem liczbę opieczętowanych:
sto czterdzieści cztery tysiące opieczętowanych
ze wszystkich pokoleń synów Izraela4:
5 z pokolenia Judy dwanaście tysięcy opieczętowanych,
z pokolenia Rubena dwanaście tysięcy,
z pokolenia Gada dwanaście tysięcy,
6 z pokolenia Asera dwanaście tysięcy,
z pokolenia Neftalego dwanaście tysięcy,
z pokolenia Manassesa dwanaście tysięcy,
7 z pokolenia Symeona dwanaście tysięcy,
z pokolenia Lewiego dwanaście tysięcy,
z pokolenia Issachara dwanaście tysięcy,
8 z pokolenia Zabulona dwanaście tysięcy,
z pokolenia Józefa dwanaście tysięcy,
z pokolenia Beniamina dwanaście tysięcy opieczętowanych.
- Bobo
Pomiń ten problem a i tak wychodzi, że królowie i kapłani, czyli objęci nowym przymierzem, panują NAD ziemią.
Wniosek: Nie wszyscy zbawieni są objęci nowym przymierzem.
Wniosek: Nie wszyscy zbawieni są objęci nowym przymierzem.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
krzysiekniepieklo
A dużo już takich problemów pominąłeś żeby swoją wiarę domknąć?
Bardzo możliwe Bobo, że te 144000 to będą zbawieni na podstawie Starego Przymierza.