EMET:tropiciel pisze:Wiadomość dla EMETA:
Szalom ! Witaj ! mam Do Ciebie kilka pytań jeśli można. Zwróciłem uwagę na pewien istotny szczegół korzystając ze strony internetowej JW.ORG dotyczący wersetu Jana 3:13. Otóż, nie wiem czy ktoś zauważył, ale wypowiedzi Jezusa w cytowanym rozdziale zaczynają się i kończą cudzysłowem w tłumaczeniu Biblii Nowego Świata 2018. W przypadku wymienionego wersetu cudzysłów zaczyna się w wersecie 3 : 10, lecz gdzie się kończy ? Kolejna wypowiedź zaczyna się cudzysłowem w wersecie 16 i kończy cudzysłowem w wersecie 21. Lecz kto mówi wszystkie słowa od 10 do 14 ? Czy wszystkie wypowiada Jezus czy część z nich to komentarz Jana ? Pytam, bo ma to istotne znaczenie.
Mam też do Ciebie szereg innych pytań. Jeśli chcesz, nie musimy pisać do siebie na tym forum, gdyż zdaję sobie sprawę z tego, kto tu pisze i nie chcę by to było wykorzystywane w niewłaściwym celu. Szanuję wszystkich, którzy chcą służyć jedynemu prawdziwemu Bogu jakim jest JEHOWAH. Ale są na tym forum ludzie, wrogo nastawieni do prawdy i do Imienia Bożego.
Pozdrawiam serdecznie
Otworzę na krótko PW, gdzie dalej - poprzez PW - jakoś będziemy mogli się ew. dogadać jeszcze. Możemy postarać się tak obydwaj, żeby bezzwłocznie usunąć te treści z chwilą skopiowania i umieszczenia w swoich prywatnych zasobach. Jeśli chodzi o mnie, to zapewniam Cię, iż jestem w stanie uszanować jakąkolwiek kogokolwiek prywatność, co się mnie już zdarzało. Tak też bywały sytuacje, kiedy komuś jeno jeden raz coś przesłałem i w niczym więcej nie nadużyłem i nie kontaktowałem się, tudzież adresu /nawet telefonu/ czy tp. żadnego nie użyczałem czy tp.
O ile jesteś w pobliżu kompa, to wypowiedz się, a ja otworzę na chwilę PW. Chodzi o to, że mam kilka spraw do załatwienia w przeciągu najbliższych 30 minut. PW też raczej niezbyt chcę na dłużej mieć z dostępem do niego.
Odwzajemniam pozdrowienia dla Ciebie, 'tropicielu'.

Jak to i czytamy w Psalmie 10:15: "Złam ramię niegodziwego i złego. Obyś tropił niegodziwość, aż jej już nie znajdziesz." ['PNŚ/PW', ed. 1997r.]. Ciekawie też w 'Interlinii Vocatio' [Tom PISMA]. Biorąc pod uwagę rdzeń -- < d r sz > -- mamy leksykalnie: "szukać; badać; rozpytywać; prosić; pytać; radzić się; zwracać się; troszczyć się ; / być poszukiwanym /pożądanym; dać się szukać; pozwalać się szukać; pozwalać się pytać." ['Podręczny Briksa', Vocatio; str. 89, ed. 1999r.].
Stephanos, ps. EMET