Żydzi byli pod Zakonem i to był ich obowiązek zanoszenie w różnych sytuacjach np: Miriam kiedy urodziła Jezusa to zaniosła do Kapłana ofiarę na jaką ją było stać na swoje oczyszczenie w związku z porodem , po urodzeniu syna kobieta była nieczysta 40 dni, a po urodzeniu córki 80 dni, takie były w tamtym czasie wymagania.Nieziem napisał/
Ale przejdźmy do świątyni, i krwawych ofiar tam składanych, tak charakterystycznych dla Izraelczyków. Myślę, że to kwinesencja kultu JHWH była. Za czasów Jezusa stała świątynia, byli kapłani, składane były ofiary. W opisach ewangelicznych nie znajduję wzmianki, aby Jezus uczestniczył w składaniu ofiar.
Jezus nie mógł uczestniczyć w składaniu ofiar, bo nie był kapłanem, Jezus w świątyni nie miał nic do powiedzenia, bo nie był też rabinem.
Jezus co najwyżej mógł zanieść zwierzątko na ofiarę w swojej intencji, nie ma o tym w N.Testamencie, gdyby wszystko było spisane w Biblii to ile ta księga musiała by ważyć?
Druga rzecz Jezus miał misję, głoszenia nowej Ewangelii i w tym celu przyszedł na ziemię żeby odnaleźć to co zgubiło się.
Łk 19:10 PAU "Syn Człowieczy przyszedł przecież szukać i zbawić to, co zginęło”."
Tutaj warto wspomnieć, że to Faryzeusze i Kapłani , Rabini, buntowali naród przeciwko Jezusowi, ponieważ nie mogli uwierzyć, że Jezus jest Mesjaszem, bo jak to urodził się w stajni, co to za Mesjasz, oni spodziewali się Mesjasza z bogatego domu zacnych rodziców jakiś wpływowych, po prostu uważali, że zmyśla Jezus bajki.Nieziem napisał/
Jeśli Jezus był żydem, jeśli ci, co Go zabili, byli żydami, to jak rozróżnić żyda od nie-żyda? Jeśli żydzi postępują tak, że Jezus ich krytykuje i poucza, jeśli żydzi jako naród wołają "ukrzyżuj" to jakie wartości ich ku temu motywują?
Kto uwierzył Jezusowi -----BIEDACY uwierzyli, to nie było po honorze mądrym i bogatym.
Kiedyś po dyskusji też o Mesjaszu napisałam takie moje rozmyślanie:-----
Mesjasz
Prorocy głosili,
Żydzi wierzyli,
wytrwale czekali na ten dzień
dzień nastał i minął,
i nic się nie stało,
stajenka?
to nie cud,
to hańba dla Żyda
malutki, biedniutki
i w żłobku złożony