Dokładnie tak.ShadowLady86 pisze:Mnie zawsze fascynuje negatywne postrzeganie w Chrześcijaństwie osoby Judasza. Bo skoro Jezus musiał umrzeć, to po prostu Judasz, podobnie jak Jezus wypełnił swoje przeznaczenie.
Co to znaczy..
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Moderatorzy
-
Co to jest? - Nie świeci i nie mieści się w d.upie? ..... Ruski przyrząd do świecenia w d.upie
Слава Україні !

Слава Україні !
-
Jan. 10:17-18
17. Dlatego Ojciec miłuje mnie, iż Ja kładę życie swoje, aby je znowu wziąć.
18. Nikt mi go nie odbiera, ale Ja kładę je z własnej woli. Mam moc dać je i mam moc znowu je odzyskać; taki rozkaz wziąłem od Ojca mego.
(BW)
17. Dlatego Ojciec miłuje mnie, iż Ja kładę życie swoje, aby je znowu wziąć.
18. Nikt mi go nie odbiera, ale Ja kładę je z własnej woli. Mam moc dać je i mam moc znowu je odzyskać; taki rozkaz wziąłem od Ojca mego.
(BW)
(36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz.
-
Zaraz nam napiszesz, że nawet trudniejszą niż rola Jezusa? Tak uważasz?ShadowLady86 pisze:Fakt, że Judasz miał w tym swoją rolę do odegrania jak najbardziej do mnie przemawia, bo jest to logiczne. Stwierdzam wręcz, że miał najtrudniejszą rolę do odegrania z całej Dwunastki.
Taki uczciwy Judasz musiał odegrać tak niewdzięczną rolę- biedaczyna…
Jan 12:6 bpd "Powiedział to zaś nie dlatego, że zależało mu na ubogich, ale dlatego, że był złodziejem, a ponieważ miał sakiewkę, podkradał to, co wkładano."
Zwyczajnie chciał jeszcze powiększyć swój nieuczciwy majątek.
Niektórzy uważają za logiczne uznać Judasza świętym.

-
Wnioskuję z tego, że katolicy powinni cieszyć się ze śmierci swojej i bliskich, bo mają szansę na powrót do Domu.marta wikluk pisze: Czy to dobrze, że umieramy? To najlepsze wyjście dla człowieka, bo śmierć to powrót do Domu.
Nie zaobserwowałem jednak, żeby się cieszyli, ale wynika to prawdopodobnie z tego, że katolicy nie wierzą w dogmaty swojej wiary, albo ich nie znają.
Ja się nie cieszę z perspektywy śmierci, no ale - jako niewybierający się do Domu - mam prawo

Co to jest? - Nie świeci i nie mieści się w d.upie? ..... Ruski przyrząd do świecenia w d.upie
Слава Україні !

Слава Україні !
-
Kolega Henryk - gdyby był na miejscu Judasza - to by nie wydał Jezusa.Henryk pisze:Zaraz nam napiszesz, że nawet trudniejszą niż rola Jezusa? Tak uważasz?ShadowLady86 pisze:Fakt, że Judasz miał w tym swoją rolę do odegrania jak najbardziej do mnie przemawia, bo jest to logiczne. Stwierdzam wręcz, że miał najtrudniejszą rolę do odegrania z całej Dwunastki.
Taki uczciwy Judasz musiał odegrać tak niewdzięczną rolę- biedaczyna…
Jan 12:6 bpd "Powiedział to zaś nie dlatego, że zależało mu na ubogich, ale dlatego, że był złodziejem, a ponieważ miał sakiewkę, podkradał to, co wkładano."
Zwyczajnie chciał jeszcze powiększyć swój nieuczciwy majątek.
Niektórzy uważają za logiczne uznać Judasza świętym.
Cała historia świata byłaby inna

Слава Україні !

Слава Україні !
-
Po pierwszych zachwycie "ewangelią judasza", którego kreowano na bohatera okazało sie, że źle przetłumaczono część tekstu. Judasz wyraźnie jest nazwany diabłem.BoaDusiciel pisze:Mnie zawsze fascynuje negatywne postrzeganie w Chrześcijaństwie osoby Judasza. Bo skoro Jezus musiał umrzeć, to po prostu Judasz, podobnie jak Jezus wypełnił swoje przeznaczenie.
Zagwozdką jest to, po co byl słynny pocałunek Judasza, przecież Jezus był postacią znaną w Jerozolimie, raptem kilkanaście godzin wcześniej był tłumnie witany. Być może ci, którzy mieli aresztować Jezusa wcześniej go nie widzieli, ot tak, po prostu.
"Powrót do Domu" to nie kwestia wiary, ale faktów. Z badań nad śmiercią kliniczna, czy NDE setki ludzi ma doświadczenia przechodzenia do Nieba i stamtąd powrotu i nie ma to związku z żadną religią. Najmocniej wierzą ci, którzy oczywiście to przeżyli. Pozostałym zostaje wiara, a wiara jest cholernie trudna, bo trzeba uwierzyć na słowo.Wnioskuję z tego, że katolicy powinni cieszyć się ze śmierci swojej i bliskich, bo mają szansę na powrót do Domu. Nie zaobserwowałem jednak, żeby się cieszyli, ale wynika to prawdopodobnie z tego, że katolicy nie wierzą w dogmaty swojej wiary, albo ich nie znają. Ja się nie cieszę z perspektywy śmierci, no ale - jako niewybierający się do Domu - mam prawo
Polecam świetny film na faktach;
[video]https://www.youtube.com/watch?v=KzH7H0eFowo[/video]
[/center]
Wiara nie zwalnia z myślenia.
- Manna z nieba
O ile wiem nikt stamtąd nie wróciłmarta wikluk pisze:setki ludzi ma doświadczenia przechodzenia do Nieba i stamtąd powrotu i nie ma to związku z żadną religią. Najmocniej wierzą ci, którzy oczywiście to przeżyli.

Nie ma ani jednego człowieka, który zmartwychwstał.
Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające.
-
Jesteś w błędzie, Jezus zmartwychwstał.Manna z nieba pisze:O ile wiem nikt stamtąd nie wróciłmarta wikluk pisze:setki ludzi ma doświadczenia przechodzenia do Nieba i stamtąd powrotu i nie ma to związku z żadną religią. Najmocniej wierzą ci, którzy oczywiście to przeżyli.![]()
-
-
Ale po zmartwychwstaniu wstąpił do niebarol23 pisze:Jesteś w błędzie, Jezus zmartwychwstał.Manna z nieba pisze:O ile wiem nikt stamtąd nie wróciłmarta wikluk pisze:setki ludzi ma doświadczenia przechodzenia do Nieba i stamtąd powrotu i nie ma to związku z żadną religią. Najmocniej wierzą ci, którzy oczywiście to przeżyli.![]()
Łazarz wprawdzie na krótko,ale Zmartwychwstał/z martwych wzbudzonym był.
(36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz.
- karol210
Błędne myślenie:Łazarz jedynie został wskrzeszony i powrócił do życia takiego, jakim poprzednio żył.Jachu pisze:Ale po zmartwychwstaniu wstąpił do niebarol23 pisze:Jesteś w błędzie, Jezus zmartwychwstał.Manna z nieba pisze:O ile wiem nikt stamtąd nie wróciłmarta wikluk pisze:setki ludzi ma doświadczenia przechodzenia do Nieba i stamtąd powrotu i nie ma to związku z żadną religią. Najmocniej wierzą ci, którzy oczywiście to przeżyli.![]()
Łazarz wprawdzie na krótko,ale Zmartwychwstał/z martwych wzbudzonym był.
Bo:
Jak długo będą żyli zmartwychwstali sprawiedliwi? Biblia mówi: „Gdyż już nie mogą umrzeć, są bowiem równi aniołom, a jako uczestnicy zmartwychwstania są synami Bożymi.” Łk 20,36 (BW)
Ciało bedzie miało cechy Zmartwychwstałego Jezusa
Wiemy, że zmartwychwstały Jezus okazywał nowe właściwości ciała. Znajomi nie od razu Go rozpoznawali. Przechodził przez drzwi, był w dwóch miejscach naraz, unosił się w górę. Ważne było, aby apostołowie uznali, że to Jezus i nie sądzili, że mają przed sobą ducha. Dlatego Pan Jezus jadł w ich obecności.
Wzbudzony z matwych Łazarzto nie ZMARTWYCHWSTANIE
-
"Powiedział co wiedział", czyli niewiele i bez ładu i składu.
Łazarz potem zmarł ponownie.
Jn 3:13
13. I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego.
(BT)
Łazarz potem zmarł ponownie.
Jn 3:13
13. I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego.
(BT)
- Manna z nieba
Ja mówię o współcześnie żyjących.rol23 pisze:Jesteś w błędzie, Jezus zmartwychwstał.
Widziałeś kogoś kto by stamtąd wrócił po śmierci?
Marta Wikluk mówi tutaj na forum, że tacy istnieją.
Ja mówię, że tacy nie istnieją.
A tego czy ktokolwiek w przeszłości zmartwychwstał nie wiemy.
Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające.