Kto będzie zbawiony?

Kościół Katolicki, Prawosławny, Koptyjski, Mariawici, itp.

Moderatorzy: kansyheniek, Bobo, booris, Junior Admin, Moderatorzy

Henryk

Post autor: Henryk »

ShadowLady86 pisze:Nie polaryzacja, ale przeciwna polaryzacja, jak pisze nowa użytkowniczka. ;-)
A co- Lady- zmienia? :xhehe:
Czy istnieje dodatnia polaryzacja Dobra? :aaa:
Polaryzacją Dobra jest zawsze Zło.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2016, 16:51 przez Henryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ShadowLady86

Post autor: ShadowLady86 »

No, że mają ten sam kierunek wektora ale przeciwny zwrot!
1.Ludzie są głupi: niemal we wszystko uwierzą, bo chcą, żeby to była prawda, lub dlatego, że się obawiają, iż może to być prawda.
2.Najlepsze intencje mogą spowodować największe szkody.
3.Uczucia rządzą rozumem.
4.W przebaczeniu tkwi magia, która uzdrawia. W przebaczeniu, które dajesz, a zwłaszcza w tym, które uzyskujesz.
5.Zważaj na to, co ludzie czynią, a nie tylko na ich słowa, bo czyny zdradzą kłamstwo.
6.Możesz się podporządkować wyłącznie władzy rozumu. [...]

[center]Administrator tego forum przy pracy![/center]

Jachu

Post autor: Jachu »

Coby nie mówić, Zbawienie wszystkim dane jest,ale nie wszyscy skorzystają z Jego dzieła.

Łuk. 2:25-35
25. A był wtedy w Jerozolimie człowiek, imieniem Symeon; człowiek ten był sprawiedliwy i bogobojny i oczekiwał pociechy Izraela, a Duch Święty był nad nim.
26. Temu Duch Święty objawił, iż nie ujrzy śmierci, zanim by nie oglądał Chrystusa Pana.
27. Przyszedł więc z natchnienia Ducha do świątyni, a gdy rodzice wnosili dziecię Jezus, by wypełnić przepisy zakonu co do niego,

28. On wziął je na ręce swoje i wielbił Boga, mówiąc:
29. Teraz puszczasz sługę swego, Panie, według słowa swego w pokoju,
30. Gdyż oczy moje
widziały zbawienie twoje,
31. Które przygotowałeś przed obliczem wszystkich ludów:
32. Światłość, która oświeci pogan, i chwałę ludu twego izraelskiego
.
33. A ojciec jego i matka dziwili się temu, co mówiono o nim.
34. I błogosławił im Symeon, i rzekł do Marii, matki jego: Oto ten przeznaczony jest, aby przezeń upadło i powstało wielu w Izraelu, i aby był znakiem, któremu się sprzeciwiać będą,

35. I aby były ujawnione myśli wielu serc; także twoją własną duszę przeniknie miecz.
(BW)
(36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz.

Awatar użytkownika
RN

Post autor: RN »

Jachu pisze:Coby nie mówić, Zbawienie wszystkim dane jest,ale nie wszyscy skorzystają z Jego dzieła.
EWANGELIA JANA 12. 40. BIZTB

''Zaślepił oczy ich i zatwardził serce ich, aby nie widzieli oczami swymi i nie rozumieli sercem swym, i żeby się nie nawrócili, i żebym ich nie uzdrowił.
WYŁĄCZ TELEWIZOR - WŁĄCZ MYŚLENIE

Nieziem

Re: Kto będzie zbawiony?

Post autor: Nieziem »

(Przeniesione z innego wątku)
Nieziem pisze:
14 wrz 2022, 13:30
Bobo pisze:
14 wrz 2022, 12:49
Nieziem, a to topienie się człowieka to na czym polega?
To topienie polega na tym, że się żyje życiem tego świata. Nie robiąc nic, ostatecznie się utopisz. Wyciągnięta dłoń Pana Jezusa jest po to abyś uniknął utopienia. To jest Twoja część dzieła zbawienia. Łapiesz, wciąga Cię, wprowadza na zielone pastwiska. Bo On nikogo na siłę nie zabiera, nikogo nie zmusza do kochania. Ale też tych co się nie zdecydują, nie przytapia.
Jaka Twoja wola taka Twoja dola. Chcesz czy nie chcesz? Uważam, że warto chcieć. Warto zaufać Panu.
Bobo pisze:
14 wrz 2022, 13:34
Wierzysz w przyjście Jezusa? Nie wszyscy zdążą się do tego czasu 'utopić'. Sporo swoich wrogów Jezus zastanie żywych. Co zrobi wtedy z nimi Jezus?
Wrogowie Pana Jezusa-kim są (tak konkretnie), że oczekujesz aby się potopili? Przecież Bóg chce aby WSZYSCY się opamiętali i nawrócili! Jak się ktoś topi, to się smucę, a nie cieszę, że "wróg" Boga skonał. Nie jestem niczyim sędzią, bo i niczyim Panem nie jestem.
Jak rozpoznać wrogów Pana, i czym sobie zasłużyli na takie miano? Ja uważam, że to sam gospodarz będzie wiedział, kto jest kim, i mam duże wątpliwości, czy my ludzie jesteśmy w stanie odróżnić w tym przypadku kąkol od dobrego ziarna. Oczywiście, po owocach się poznaje, ale jest też czas dany na nawrócenie, i ten kto jest dziś wrogo usposobiony, może "zdążyć " zmienić zdanie, i się nawrócić.

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

Nieziem pisze:
17 wrz 2022, 10:08
Jak rozpoznać wrogów Pana, i czym sobie zasłużyli na takie miano?

"Następnie powie do tych po swojej lewej stronie: 'Przeklęci, odejdźcie ode mnie w ogień wieczny (...) on im odpowie: 'Wiedzcie, że czego nie zrobiliście dla jednego z tych najmniejszych, tego nie zrobiliście dla mnie'. I ci zostaną bezpowrotnie zgładzeni, a prawi będą żyć wiecznie" (Mat 25:41-46)

Wiesz kim ci "najmniejsi"? Tym "najmniejszym" wrogowie Pana wyrządzają krzywdę i nimi gardzą. Znajdź odpowiedź kim są prawi z 46 wersetu, a dowiesz się kto jest wrogiem Jezusa a kto Jego przyjacielem! (Jan 15:14,15)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Nieziem

Post autor: Nieziem »

DonCicio pisze:
20 wrz 2022, 22:48
Nieziem pisze:
17 wrz 2022, 10:08
Jak rozpoznać wrogów Pana, i czym sobie zasłużyli na takie miano?

"Następnie powie do tych po swojej lewej stronie: 'Przeklęci, odejdźcie ode mnie w ogień wieczny (...) on im odpowie: 'Wiedzcie, że czego nie zrobiliście dla jednego z tych najmniejszych, tego nie zrobiliście dla mnie'. I ci zostaną bezpowrotnie zgładzeni, a prawi będą żyć wiecznie" (Mat 25:41-46)

Wiesz kim ci "najmniejsi"? Tym "najmniejszym" wrogowie Pana wyrządzają krzywdę i nimi gardzą. Znajdź odpowiedź kim są prawi z 46 wersetu, a dowiesz się kto jest wrogiem Jezusa a kto Jego przyjacielem! (Jan 15:14,15)
"Najmniejsi" to np. kobiety i dzieci dzikich plemion, którzy byli bestialsko mordowani np. przez Mojżesza. Ale raczej odrzucisz moją odpowiedź, bo inaczej by wyszło, że Mojżesz był wrogiem Pana, przynajmniej według Twojej definicji, a tak przecież nie uważasz.
Pan Jezus mówi, kto jest Jego przyjacielem. Czyżbyś uważał, że można być albo przyjacielem albo wrogiem? A nie można być kimś jeszcze, niezainteresowanym, obcym? Czy Ty tak dzielisz ludzi, że jeśli ktoś nie jest przyjacielem to uznajesz go za wroga? Ja mam przekonanie, że Pan Jezus nikogo za wroga nie uważał. Nie przyszedł walczyć tu z kimkolwiek, ale zbawić każdego. Tak jak wszyscy zbłądzili tak każdemu pragnie wskazać właściwą drogę, także tym, których ludzie postrzegają jako wrogów Chrystusa.
Kto będzie zbawiony z tych wszystkich? Ci, którzy posłuchają Pana Jezusa, i w konsekwencji będą miłować najmniejszych. Czyli jak tamci będą głodni, to ich nakarmią, jak będą nadzy, to ich odzieją, ale (uwaga) też, jak będą kraść, to ich zamkną do więzienia. Ten ostatni przypadek podaję, bo nie jest tak, że najmniejsi to jacyś mityczni niewiadomokto, ale ludzie, którzy mogą zaliczać upadki, po których mogą powstać. Czyli to każdy z nas.

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

Nieziem pisze:
21 wrz 2022, 0:08
Czyżbyś uważał, że można być albo przyjacielem albo wrogiem? A nie można być kimś jeszcze, niezainteresowanym, obcym? Czy Ty tak dzielisz ludzi, że jeśli ktoś nie jest przyjacielem to uznajesz go za wroga?

Skoro Jezus postawi jednych po prawicy innych po lewicy, to jak można być neutralnym? Nie ma trzeciej opcji!
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Marko

Post autor: Marko »

Henryk pisze:
30 maja 2016, 19:00
https://youtu.be/WXzfebgBsL8
:aaa:
Ten kto wytrwa do końca 🙏😇

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

Marko pisze:
13 cze 2023, 17:02
Henryk pisze:
30 maja 2016, 19:00
https://youtu.be/WXzfebgBsL8
:aaa:
Ten kto wytrwa do końca 🙏😇
Zbawienie to również wybawienie ludzi przez Boga.
Words don't come easy to me.

LucyF

Post autor: LucyF »

Could you at any point see, Henio, that a sociopath can make very intelligent explanations as a component of his sickness?
So it isn't actually the case that assuming somebody is insane, all that they say is insane.
In this way, you can turn out badly. Consider this widely. Most extreme wide

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kościoły ortodoksyjne”