Ogólna dyskusja o ŚJ
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
- Bobo
Re: Ogólna dyskusja o ŚJ
Naszła mnie taka myśl, gdyby było piekło, to w którym dniu Bóg je stworzył? 
Oszołomstwu mówię NIE!
- Queza
O jej, aż się źle poczułam, no pewnie, że dobrze Ci życzę, ja widziałam namiastkę piekła na swoich rękach, dlatego wiem, że istnieje, Tobie życzyłam podobnego poznania.
Też.Sławomir59 pisze: ↑wczoraj, 19:56A piekło to mamy na ziemi dzięki bezbożności, egoizmowi, podżegaczom wojennym i ludzkiej chciwości pieniądza.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...
- Queza
W Księdze Rodzaju nie ma opisu dotyczącego Jezusa i Jego istnienia, czy mam wierzyć, że Jego nie ma?
- Bobo
No tak, tylko, że Jezus został stworzony PRZED sześcioma dniami. Czy piekło również Bóg by stworzył przed ludźmi? Czyżby założył, że gdy pojawią się ludzie, to niektórzy zapewne tam trafią, więc żeby nie było problemu, zapobiegawczo powołał je do istnienia. Z tego wynika, że przez jakiś czas piekło było puste. A jak było puste, to i ogień piekielny nie byłby potrzebny. Po co grzać, skoro nie ma nikogo do upieczenia? Stąd prosty wniosek, że przez jakiś czas piekło było zimne, jak kaloryfer latem. Ciekawe, kto odpalił pierwszy raz ogień. Jest wiele kwestii, które mnie nurtują... 
Oszołomstwu mówię NIE!
- Queza
Bobo buddyści wierzą w 8 gorących i 8 zimnych piekieł, to jak byś z jakimś pogadał to by Ci się wszystko ułożyło, może... 
- Andej
Naszła mnie taka myśl, gdyby było niebo, to w którym dniu Bóg je stworzył?
Realność nieba i piekła jest dokładnie taka sama. Jednak, zarówno niebo, jak i piekło, to bardziej stan niż miejsce. W każdym razie na pewno nie miejsce w sensie materialnym. To rzeczywistość niematerialna.
- Bobo
No mamy w Rodzaju 1:1. Zanim zaczął się sześciodniowy cykl stwórczy, czytamy: Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. Ale nic o piekle. Niebo ok.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Nieziem
Nie wiem czy wcześniej stworzył pieklo ale, jak powiada Pismo, miał zbliżone założenie do tego, o którym napisałeś powyżej.
Inaczej, nie przygotowałby (przed założeniem świata) Pomazańca na misję zbawczą.
-
Sławomir59
A dokładnie jaką namiastkę ? Jestem za bardzo ciekawski..Queza pisze: ..ja widziałam namiastkę piekła na swoich rękach, dlatego wiem, że istnieje..
Co to był za krzyż ? Przepraszam za natrętne pytania natury osobistej.To ja w takim razie ewoluowałam wraz z chrześcijaństwem bo przeze mnie przeszedł wielki krzyż, było to trudne doświadczenie duchowe..