Ogólna dyskusja o ŚJ

Badacze Pisma Świętego, Świadkowie Jehowy, Świecki Ruch Epifania i inne grupy wyznaniowe zapoczątkowane przez naukę Ch.T.Russella

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Sławomir59

Re: Ogólna dyskusja o ŚJ

Post autor: Sławomir59 »

Nieziem pisze:..nie istotne, które wyznanie czy denominację weźmiemy pod lupę, bo każda błądzi.
Dlaczego tak uważasz ?

Nieziem

Post autor: Nieziem »

Sławomir59 pisze: ↑
04 wrz 2026, 6:35
Nieziem pisze:..nie istotne, które wyznanie czy denominację weźmiemy pod lupę, bo każda błądzi.
Dlaczego tak uważasz ?
Ze względu na wieloletnie obserwacje życia oraz uważniejszą lekturę Biblii.
Myślę o tym, co każdy z was mówi: «Ja jestem Pawła, a ja Apollosa; ja jestem Kefasa, a ja Chrystusa». Czyż Chrystus jest podzielony? Czyż Paweł został za was ukrzyżowany? Czyż w imię Pawła zostaliście ochrzczeni? 1Kor.1,13

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Przecież to nie od doskonałości ludzi zależy to, czy daną religią posługuje się Bóg. Jezus założył zbór, który składa się z niedoskonałych ludzi. Założył zbór a nie różne zbory. Który? Sorry, ale jednostka to nie zbór...
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Andej

Post autor: Andej »

Bobo pisze: ↑
04 wrz 2026, 19:56
Przecież to nie od doskonałości ludzi zależy to, czy daną religią posługuje się Bóg. Jezus założył zbór, który składa się z niedoskonałych ludzi. Założył zbór a nie różne zbory. Który? Sorry, ale jednostka to nie zbór...
Tak, Jezus założył jeden Kościół, w którym na drodze sukcesji jest przekazywana łaska i władza. To sukcesja decyduje o ciągłości Kościoła i jego prawdziwości.

Awatar użytkownika
Bobo

Nie ma czegoś takiego jak sukcesja. Gdzieś w innym temacie, ale nie udowodniłeś że miała miejsce.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Andej

Bobo pisze: ↑
04 wrz 2026, 21:45
Nie ma czegoś takiego jak sukcesja. Gdzieś w innym temacie, ale nie udowodniłeś że miała miejsce.
Sprawdź w internecie.
W Kościele katolickim występuje sukcesja apostolska. Stanowi ona jeden z filarów jego doktryny, tożsamości i ustroju. Oznacza ona nieprzerwaną ciągłość przekazywania władzy, misji oraz urzędu od samego Jezusa Chrystusa i Jego dwunastu apostołów aż do współczesnych biskupów.
Sukcesja ta realizuje się na dwa główne sposoby:
-- Sukcesja sakramentalna (historyczna / successio manuum): Przekazywana przez widzialny gest włożenia rąk i modlitwę konsekracyjną podczas święceń biskupich. Tworzy to historyczny, nieprzerwany łańcuch – każdy współczesny biskup katolicki został wyświęcony przez innego biskupa, którego linia sięga historycznie samych Apostołów.
-- Sukcesja doktrynalna (successio doctrinae): Wierność nauce Chrystusa i Apostołów, czyli wierne strzeżenie i przekazywanie tego samego depozytu wiary.

Awatar użytkownika
Bobo

Gdy pytam o dowody to nie mam na myśli internetu. Tam znajdę wszystkie dowody na wszystko, nawet na to, że ziemia jest płaska i istnienie boga Szpagetti. Daj dowody historyczne.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
booris

Post autor: booris »

04 wrz 2026, 6:32
booris pisze: Oczywiscie, ze nie ma mojego komentarza, bo nie bylo czego komentowac.
Ja komentuję tematy które mnie interesują. Myślałem, że temat pokoju na świecie zainteresuje też innych.
Ja natomiast komentuje interesujace posty w tematach ktore mnie interesuja.

Sławomir59

Bobo pisze: Nie ma czegoś takiego jak sukcesja. Gdzieś w innym temacie, ale nie udowodniłeś że miała miejsce.
Dokładnie tak ! Jeśli apostoł:
1.uzdrawiał,
2.wskrzeszał,
3.dokonywał znaków,
4.otrzymywał bezpośrednie objawienie,
5.był ustanowionym świadkiem Chrystusa,
6.glosił o Królestwie Bożym.
A jego rzekomy następca nie posiada żadnej z tych cech, to powstaje uzasadnione pytanie:
w jakim konkretnie sensie jest jego następcą ? Bo święci oręż wojenny ? Ani Jezus, ani apostołowie tego nie robili. Roszczenie do sukcesji, do szczególnej ciągłości z apostołami, przy jednoczesnym braku tego, co stanowiło bardzo charakterystyczny element ich działalności jest nieuzasadnione.

Sławomir59

Nieziem pisze: Ze względu na wieloletnie obserwacje życia oraz uważniejszą lekturę Biblii.
Myślę o tym, co każdy z was mówi: «Ja jestem Pawła, a ja Apollosa; ja jestem Kefasa, a ja Chrystusa». Czyż Chrystus jest podzielony? Czyż Paweł został za was ukrzyżowany? Czyż w imię Pawła zostaliście ochrzczeni? 1Kor.1,13
Teksty te nie mówią ,że nie ma religii prawdziwej bo każda błądzi. One wskazują na religię prawdziwą i jej fundament. Najważniejsza myśl tego fragmentu to fakt, że Chrystus nie jest dodatkiem do naszej przynależności, ale jest jej fundamentem. Paweł nie twierdzi, że nauczyciele są niepotrzebni. Przeciwnie , później napisze:
„Ja siałem, Apollos podlewał, lecz Bóg dał wzrost.” (1 Kor 3,6)
A następnie:
„Czy to Paweł, czy Apollos, czy Kefas… wszystko jest wasze, wy zaś Chrystusa, a Chrystus Boga.” (1 Kor 3,22–23).
..W czym upatrujesz wyższość społeczności chrześcijańskiej nad innymi?
To nie chodzi o argument, że są lepsi od innych ludzi. To raczej argument, że spełniają biblijne kryteria identyfikujące prawdziwych chrześcijan. Nie waham się powiedzieć, że są nimi Świadkowie Jehowy.

Awatar użytkownika
Andej

05 wrz 2026, 7:36
To nie chodzi o argument, że są lepsi od innych ludzi. To raczej argument, że spełniają biblijne kryteria identyfikujące prawdziwych chrześcijan. Nie waham się powiedzieć, że są nimi Świadkowie Jehowy.
Kim są chrześcijanie? Spytałem o to SI. A oto odpowiadź.

Kluczowe wyróżniki chrześcijanina
1. Wiara w Chrystusa: Uznanie Jezusa za Boga i Człowieka, Jego śmierci na krzyżu za odkupienie grzechów oraz Jego Zmartwychwstania.
2. Wiara w Trójcę Świętą: Wyznawanie jednego Boga w trzech Osobach (Ociec, Syn i Duch Święty) – fundament większości wyznań chrześcijańskich.
3. Chrzest: Przyjęcie pierwszego sakramentu, który włącza we wspólnotę wiernych.
4. Kierowanie się przykazaniem miłości: Praktykowanie miłości Boga oraz bliźniego, zawartej m.in. w Ewangelii i Kazaniu na Górze.
5. Biblia jako autorytet: Opieranie swojej wiary na Piśmie Świętym (Starym i Nowym Testamencie).

Ale ŚJ nie spełniają tych kryteriów, zatem nie można ich uznawać za chrześcijan.

Sławomir59

Andej pisze:A oto odpowiadź.
Kluczowe wyróżniki chrześcijanina
1. Wiara w Chrystusa: Uznanie Jezusa za Boga i Człowieka, Jego śmierci na krzyżu za odkupienie grzechów oraz Jego Zmartwychwstania.
2. Wiara w Trójcę Świętą: Wyznawanie jednego Boga w trzech Osobach (Ociec, Syn i Duch Święty) – fundament większości wyznań chrześcijańskich.
3. Chrzest: Przyjęcie pierwszego sakramentu, który włącza we wspólnotę wiernych.
4. Kierowanie się przykazaniem miłości: Praktykowanie miłości Boga oraz bliźniego, zawartej m.in. w Ewangelii i Kazaniu na Górze.
5. Biblia jako autorytet: Opieranie swojej wiary na Piśmie Świętym (Starym i Nowym Testamencie).

Ale ŚJ nie spełniają tych kryteriów, zatem nie można ich uznawać za chrześcijan.
AI podała Tobie katolicką definicję chrześcijanina opartą o koncepcję Trójcy, bo o to zapytałeś. I prawdą jest, że Świadkowie Jehowy nie spełniają takich katolickich warunków. Ale za to spełniają warunki biblijne.

Awatar użytkownika
Andej

Nie uznając Bóstwa Chrystusa nie mają podstaw, aby zwać się chrześcijanami.
Obawiam się, że musisz z tym żyć. Choćbyś mi nie wierzył.

Henryk

Post autor: Henryk »

Andej pisze: ↑
05 wrz 2026, 9:46
Nie uznając Bóstwa Chrystusa nie mają podstaw, aby zwać się chrześcijanami.
Obawiam się, że musisz z tym żyć. Choćbyś mi nie wierzył.
Obawiam się, Andeju, że utożsamiasz bycie chrześcijaninem z przyjęciem określonej, później sformułowanej doktryny dogmatycznej.
Historyczne rozstrzygnięcia soborowe są ważne dla katolicyzmu i wielu innych Kościołów, ale samo słowo „chrześcijanin” pierwotnie oznaczało ucznia i naśladowcę Chrystusa. :!:
Nie wykazałeś więc, dlaczego człowiek uznający Jezusa za Mesjasza, Pana i nauczyciela, a inaczej rozumiejący jego relację do Ojca, miałby przestać być chrześcijaninem.
A może chodzi Tobie wyłącznie o bycie katolikiem? - Tu miałbyś rację.

Sławomir59

Andej pisze: ..Nie uznając Bóstwa Chrystusa nie mają podstaw, aby zwać się chrześcijanami.
Jaki masz dowód na takie twierdzenie ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyznania i ruchy postrussellowskie”