Ten Stwórca ma Imię. Nie jest anonimowym, bezimiennym bożkiem.Andej pisze: Jedynym Stwórcą jest Bóg..
Ogólna dyskusja o ŚJ
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
Sławomir59
Re: Ogólna dyskusja o ŚJ
- Andej
Tak, ma imię JHWH. Niestety, nie znamy wymowy. Możemy się posługiwać prawdopodobnym Jahwe. Ale lepiej, z pełnym szacunkiem wskazywać na OSOBĘ określeniami jednoznacznie wskazującymi na JHWH.
-
Sławomir59
Dlaczego "lepiej" było usunąć Tetragram z Biblii ? Dla kogo to było lepiej ? Gdyby dzieci i wnuki wymazały imię Andeja ze wszystkich dokumentów to znaczyłoby, że mają do Andeja pełny szacunek ?Andej pisze:Ale lepiej, z pełnym szacunkiem wskazywać na OSOBĘ określeniami jednoznacznie wskazującymi na JHWH.
- Andej
Nu, i nie poniał.
Zostawić tetragram, zostawić JHWH, tam gdzie było JHWH w oryginale. Nie zmieniać na Jehowa. Nie przekręcać wymowy. Nie wymyślać wymowy, skoro wiadomo, że jej nie znamy. Przyjąć do wiadomości, że nie wiemy, jak kapłani wymawiali tetragram.
Zostawić tetragram, zostawić JHWH, tam gdzie było JHWH w oryginale. Nie zmieniać na Jehowa. Nie przekręcać wymowy. Nie wymyślać wymowy, skoro wiadomo, że jej nie znamy. Przyjąć do wiadomości, że nie wiemy, jak kapłani wymawiali tetragram.
-
Sławomir59
Zostawić bez wymawiania, rozgłaszania, uświęcania czy przywrócić wymowę ? Ale KrK w niektórych swoich przekładach nie zostawił, lecz zastąpił Tetragram formą Jahwe. Niestety w większości swoich przekładów zmienił Tetragram na Pan.Andej pisze: Zostawić tetragram, zostawić JHWH, tam gdzie było JHWH w oryginale..
Warto wtedy zapytać tych, którzy wiedzą. Stoją z literaturą biblijną w miejscach publicznych i głoszą po domach.Przyjąć do wiadomości, że nie wiemy..
- Andej
I znów się przekomarzasz. I na dodatek przeginasz.
Niestety ŚJ we wszystkich swoich przekładach zmienili Tetragram na Jehowa.
Jeśli oni wiedzą, to znaczy że są wyjątkowo zadufani w sobie. Wbrew faktom.
A co głoszenia po domach, to powinieneś sam wiedzieć, że nie tyle głoszą, co proponują głoszenie. I na tym kończą się rozmowy. Czasem jeszcze wrzucają do skrzynek ulotki.
Jak już wspominałem, że widuję (raz na parę miesięcy) stojących koło przychodni lub apteki. Nigdy nie widziałem, aby rozmawiali z kimś spoza własnego grona. Kiedyś stały 4 osoby. Z ciekawości podszedłem, aby zorientować się w tematyce rozmowy. Okazało się, że byli to zmiennicy. Sądzę, że poza mną, w mojej okolicy nikt nie rozmawia ze ŚJ. W każdym razie nie widziałem, aby tak było.
Tak, skoro nie znamy wymowy, to nie wymawiajmy. Skoro Żydzi od czasó niewoli babilońskiej nie wymawiali (poza kapłanami), to i my nie wymawiajmy. W szczególności nie wymawiajmy fałszywego brzmienia. Skoro nie da się przywrócić wymowy. Chyba, że gdzieś w wykopaliska znajdzie ktoś płytkę z nagraną wymową.
Ależ rozgłaszajceie, jako i my rozgłaszamy. Głoście imię Boże. To znaczy TREŚĆ zawartą w tym imieniu, ale nie wymowę imienia. Głoście Boga, a nie wymowę Jehowa. Głoście miłość do Boga i ludzi. Głoście jedną owczarnię.
Skopiuję cytowane zdania nieco je trawestując.Sławomir59 pisze: ↑23 wrz 2026, 6:01Niestety w większości swoich przekładów zmienił Tetragram na Pan.
Niestety ŚJ we wszystkich swoich przekładach zmienili Tetragram na Jehowa.
I tu dotknąłeś ważnej sprawy. Uważasz, że zawsze wiesz najlepiej. To zgubna postawa. Uważasz, że tylko Wy wiecie, jak to powinno się wymawiać. Pomimo tego, że ci mądrzejsi spośród Was przyznają otwarcie, że nie znają wymowy. Że w pewnym okresie przyjęli taką bo była dość powszechna. Bez analizy, czy jest to poparte jakimiś dowodami.
Jeśli oni wiedzą, to znaczy że są wyjątkowo zadufani w sobie. Wbrew faktom.
No i co z tego że stoją, skoro stoją biernie pilnując tylko tego, aby wpisać dyżur do dzienniczka. Aby pobratymcy ich widzieli, że odbębniają swoją służbę? Stoją pasywnie, bo wmówiono im, że muszą stać.Sławomir59 pisze: ↑23 wrz 2026, 6:01Stoją z literaturą biblijną w miejscach publicznych i głoszą po domach.
A co głoszenia po domach, to powinieneś sam wiedzieć, że nie tyle głoszą, co proponują głoszenie. I na tym kończą się rozmowy. Czasem jeszcze wrzucają do skrzynek ulotki.
Jak już wspominałem, że widuję (raz na parę miesięcy) stojących koło przychodni lub apteki. Nigdy nie widziałem, aby rozmawiali z kimś spoza własnego grona. Kiedyś stały 4 osoby. Z ciekawości podszedłem, aby zorientować się w tematyce rozmowy. Okazało się, że byli to zmiennicy. Sądzę, że poza mną, w mojej okolicy nikt nie rozmawia ze ŚJ. W każdym razie nie widziałem, aby tak było.
-
Sławomir59
Argument, że jeśli nie znamy dokładnej wymowy, to nie wymawiajmy wcale w przypadku imion historycznych jest skrajnie przesadny. Imiona historyczne często wymawiamy używając form przybliżonych lub spolszczonych:Andej pisze:..skoro nie znamy wymowy, to nie wymawiajmy. Skoro Żydzi od czasów niewoli babilońskiej nie wymawiali (poza kapłanami), to i my nie wymawiajmy.
Jezus (a nie aramejskie Jeszua),
Jeremiasz,
Izajasz,
Ezechiel,
Mojżesz.
Nikt nie twierdzi, że należy przestać używać tych imion dlatego, że nie wymawiamy ich dokładnie tak, jak starożytni Hebrajczycy. Co na to Biblia ? W Biblii Imię Boga nie jest przedstawiane jako coś, co ma zostać zapomniane lub ukryte. Przykładowo:
Wj 3:15: „To jest moje Imię na wieki”.
Ps 83:18 (w wielu przekładach zachowujących Imię): „aby poznano, że Ty, którego Imię jest JHWH...”.
Iz 42:8: „Ja jestem JHWH. To jest moje Imię”.
Takie teksty podkreślają istnienie i znaczenie Imienia Bożego. A co z praktyką żydowską?
Historycznie istnieją świadectwa, że z czasem część Żydów zaczęła unikać wymawiania Tetragramu, zastępując go słowem Adonaj („Pan”). Historycy i bibliści dyskutują, kiedy dokładnie stało się to powszechne i jak szeroko było stosowane. Jednak sama praktyka późniejszego judaizmu nie jest jeszcze dowodem biblijnym. Jest argumentem opartym na tradycji religijnej.
Czy prowadzi to do „anonimowego Boga”? Jeżeli w przekładzie wszędzie zastępuje się Imię własne Boga tytułami „Pan” i „Bóg”, to czytelnik może nie wiedzieć, że w oryginale występuje konkretne Imię własne Boga. Z punktu widzenia językowego imię identyfikuje osobę bardziej precyzyjnie niż tytuł.
Zdanie „Nie znamy dokładnej wymowy, więc nie wymawiajmy” nie jest logicznie koniecznym wnioskiem. Z faktu niepewności wymowy nie wynika automatycznie całkowite zaniechanie używania imienia.
Natomiast argument: „Żydzi z szacunku przestali wymawiać tetragram, więc warto kontynuować tę praktykę” jest argumentem opartym na tradycji religijnej. Można go uznać za spójny w obrębie tej tradycji, ale sam w sobie nie stanowi nakazu biblijnego.
Biblia wielokrotnie wspomina o Imieniu Boga, natomiast nie zawiera polecenia: „przestań wymawiać moje Imię i usuń mój Tetragram z Pisma Świętego.”.
Ale nie z wulgaryzmami, tatuażem, podbitym okiem po libacji, butelką piwa i papierosem, tylko z publikacjami biblijnymi udostępnianymi bezpłatnie. Tym się różnią.No i co z tego że stoją, skoro stoją biernie ...
- Andej
Czy to, że kolejny raz wymyśliłeś chochoła nie jest dowodem na to, że się tylko przekomarzasz?Sławomir59 pisze: ↑24 wrz 2026, 7:17Argument, że jeśli nie znamy dokładnej wymowy, to nie wymawiajmy wcale w przypadku imion historycznych jest skrajnie przesadny.
Kolejnym dowodem jest to, że silisz się na złośliwości. Postaram się nie zrozumiem intencji. I odpowiedzieć dowcipnie.
Zadziwia mnie Twoja szczerość. Smutna to ocena ŚJ. Ale obserwujesz to od wewnątrz, więc dobrze wiesz. Poruszyłeś temat, z którym się rzeczywiście zetknąłem na imprezach integracyjnych. ŚJ nie chciał po pijaku rozmawiać na temat wiary. Wyraźnie stwierdził, że po pijaku nie rozmawia na tematy religijne. To potwierdza Twoje spostrzeżenie.Sławomir59 pisze: ↑24 wrz 2026, 7:17Ale nie z wulgaryzmami, tatuażem, podbitym okiem po libacji, butelką piwa i papierosem, tylko z publikacjami biblijnymi udostępnianymi bezpłatnie. Tym się różnią.
Uważam, że to bardzo rozsądne, że ŚJ będący w takim stanie zostają w domach i nie eksponują się przy stojakach z publikacjami biblijnymi. A tatuaże zakrywają ubranie, zgodnie z przepisami zborowymi. Widzisz Sławku, jaka w tym hipokryzja?
Mam nadzieję, że takie zjawiska tylko w Twoim zborze. A inni ŚJ nie potwierdzają takich zachowań w swoich zborach. A jeśli się pojawiają, to intensywnie i skutecznie z nimi walczą.
-
Sławomir59
Andej pisze: ..po pijaku nie rozmawia na tematy religijne. To potwierdza Twoje spostrzeżenie.
Jak będziesz kiedyś chciał poważnie porozmawiać, to zapraszam. Biblijne forum dyskusyjne to nie cyrk.