PRZYJAŻŃ POLSKO - ROSYJSKA

Tematy NIEZWIĄZANE z Biblią, wiarą i religią, a nie pasujące do poniższych działów.

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andej

Re: PRZYJAŻŃ POLSKO - ROSYJSKA

Post autor: Andej »

Uważam, że nie ma sensu przyjaźń jednostronna. Jeśli od setek lat Rosjanom wmawia się, że Polacy są źle, że są gorsi, że trzeba ich przerobić na Rosjan, to nie ma sensu włazić im w 4litery. Uważam, że nasze obawy przed władzami rosyjskimi są słuszne i uzasadnione. Tak było za carów, tak był za genseków i tak jest teraz.
Polityka Rosji nie zmieniła się od kilkuset lat. Stosunek Rosji do państw ościennych nie zmienił się od kilkuset lat.
Przyjaźń ma sens, gdy DWIE strony oczekują przyjaźni. Silniejszy powinien pierwszy wyciągnąć rękę.
Dziwię się temu, że wśród Polaków jest tak wiele sympatii do Rosjan. Nie do Rosji, ale do Rosjan. Pomimo tego, że oni nami gardzą. A na dodatek wciąż opluwają. Sobakow, Ławrow, Sołowjow i Zacharowa permanentnie szczują na Polskę. Zastraszają, grożą. Czy z kimś takim można się przyjaźnić?
Kolejną kwestią jest to, że Rosjanie, zarówno ludzie jak i władza rozumieją tylko język siły. To jedyny argument, który do nich trafia. Dlatego na przyjaźń przyjdzie czas, gdy uda się nam dorównać im militarnie. Albo udowodnić, że jesteśmy od nich silniejsi gospodarczo i militarnie. Wtedy przyjaźń będzie możliwa.

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Andej pisze:Albo udowodnić, że jesteśmy od nich silniejsi gospodarczo i militarnie. Wtedy przyjaźń będzie możliwa.
Jestem zdumiony. Jakie to proste, Andej! Że też Jezus na to nie wpadł?!?! Zamiast nam tłuc do głowy, żeby być pokornym i uniżonym, żeby miłować nieprzyjaciół i nie oddawać złem za zło, to faktycznie! Lepiej w zęby takiemu i pokazać kto tu rządzi! Potem podać mu rękę i poklepać po ramieniu, dać buziaka w mordę i serdecznie rzucić: Zaprzyjaźnimy się? Przyjaźń murowana! Jakem Bobo! :aaa:
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Andej

Z bandytą trzeba rozmawiać językiem dlań zrozumiałym.
A Jezus nie uczył bezmyślnego poddawania się złu. Nie uczył bierności wobec zła. Jezus nie uczył aprobaty zła.

Awatar użytkownika
Bobo

Andej pisze: ↑
wczoraj, 8:52
Z bandytą trzeba rozmawiać językiem dlań zrozumiałym.
Czyli jego metodami?
A Jezus nie uczył bezmyślnego poddawania się złu. Nie uczył bierności wobec zła. Jezus nie uczył aprobaty zła.
Bezmyślnego nie, Jednak co to za myśl by zło zwyciężać złem?
Znasz werset, aby zło zwyciężać dobrem? A co do Jezusa to masz taką postawę:
Właśnie do tego zostaliście powołani, bo sam Chrystus cierpiał za was, pozostawiając wam wzór, żebyście dokładnie podążali jego śladami. 22 On nie popełnił grzechu ani nie powiedział nic zwodniczego. 23 Gdy był znieważany, nie odwzajemniał się zniewagami. Gdy cierpiał, nie groził, ale powierzał siebie Temu, który sądzi w sposób prawy. (1 Piotra 2:21-23).

Tak uczył Jezus. Ty proponujesz inną metodę. Nie jesteś oryginalny. Odkąd ludzie się zbuntowali (Adam z Ewą Edenie), właśnie takie rozwiązania stosują o jakich mówisz. Praktyka typu: siła na siłę, ciągnie się od tysiącleci i... masz taki świat, że ktoś zagraża nam atomem. Bo też tak myśli jak Ty, Andej.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Andej

Złu trzeba przeciwstawić siłę. Nie złem za zło, ale okazać siłę. Popiełuszko dobrem zwyciężał zło. Jakim kosztem? Czy okazało się to metodą skuteczną?
Złu trzeba się tak przeciwstawiać, aby je zatrzymać.
Nie wiem, czy nie złośliwie to robisz przekręcając moją myśl. Z bandytą nie metodami bandyckimi, ale siłą. Czy trzymanie bandytów w więzieniach jest metodą bandycką? A jest przecież użyciem siły, przemocy wobec bandyty.

Teraz ja trochę nagnę. Czy gdy bandzior najdzie Twój dom i będzie gwałcił żonę, to staniesz po cichutku w kąciku i będziesz modlił się w jego intencji? Czy jak ten bandzior będzie dźgał nożem Twoje dzieci, to będziesz śpiewał Psalmy do Jehowy o biernie się patrzył? Czy będziesz w takich sytuacjach akceptował zło zachowując całkowitą bierność wobec napastnika? Nie przeciwstawisz się złu? Może i tak uczynisz, jeśli nie cenisz życia i zdrowia swoich najbliższych.

Ja uważam, że zło trzeba powstrzymywać. Że ze złem trzeba walczyć. Walczyć skutecznie.

I nie porównuj Jezusa, który świadomie składał Ofiarę za nasze zbawienie. On miał konkretny Cel. Miał misję, która wymagała przyjęcie przemocy.

Z Rosją podobnie. Uważasz, że Ukraińcy powinni się poddać przemocy. Dać się powyrzynać, pozsyłać do łagrów, poddać gwałtom i rabunkom, wyprzeć swojego narodu? I widzisz w tym jakieś dobro. To bardzo specyficzne podejście.
A później poczekasz, aż przyjąć po Ciebie. I dostaniesz wybór, albo będziesz ich pajacykiem na sznurku, albo pojedziesz do łagru, żona i córki będą gwałcone, synowie zniewoleni. Poddani wychowaniu na bezwzględnych janczarów.

Tak wygląda bierność.

Ja proponuję, aby złu przeciwstawić siłę. Bo bandyta rozumie tylko siłę. Już napisałem o tym wcześniej, ale udajesz, że nie czytałeś. Napisałem, że tą siłą, jest siła gospodarcza i militarne. Siła odstraszania. Pokazanie, że napaść zostanie skutecznie odparta.

Nieziem

Post autor: Nieziem »

Andej pisze: ↑
24 wrz 2026, 20:52
Dziwię się temu, że wśród Polaków jest tak wiele sympatii do Rosjan. Nie do Rosji, ale do Rosjan. Pomimo tego, że oni nami gardzą. A na dodatek wciąż opluwają. Sobakow, Ławrow, Sołowjow i Zacharowa permanentnie szczują na Polskę. Zastraszają, grożą. Czy z kimś takim można się przyjaźnić?
Kolejną kwestią jest to, że Rosjanie, zarówno ludzie jak i władza rozumieją tylko język siły. To jedyny argument, który do nich trafia.
Trudno o bardziej pogardliwe podejście do innej nacji.
Trudno o bardziej podłą postawę względem innych ludzi.
Gdybyś chociaż ograniczył swoją nienawiść do rządzących, ale nie, Ty prezentujesz poparcie ludobójstwa..
Dziwisz się, że ludzie jak ja mają sympatię do Rosjan. I podkreślasz, że nie chodzi o państwo tylko ludzi.
Postawa iście biblijna, szkoda tylko, że nie odzwierciedla nauczania Jezusa (jak słusznie wskazał już Bobo) ale bazuje na dokonaniach Mojżesza, dla którego "Rosją" był Kaanan, i nie miał względu czy spotyka kobiety, starców i dzieci, każdego mordował, aby jak sam piszesz, siłą zwyciężać zło.
Oczywiście ta siła według Ciebie złem nie jest, ale to szczegół. A dwuletnie dziecko nie dostanie od Ciebie sympatii, bo ma rosyjskich rodziców. Skrajnie obrzydliwa postawa.

Awatar użytkownika
Bobo

Andej, to, że ładnie coś ubierasz w słowa, nie oznacza, że to ładne jest.
Twoje podejście jest typowe dla świata, przed którym Jezus i cała Biblia ostrzega. Twoje metody są piętnowane na wskroś w Biblii. Metody, jakie proponujesz już się nie sprawdziły.
Nie ma to nic z rzeczywistością, że będąc silniejszym cokolwiek naprawisz, jak już, to wymusisz, aby przeciwnik stał się jeszcze silniejszy.
Zapominasz, że żyjesz w świecie, którego władcą jest Szatan Diabeł. Możesz się łudzić, że stosując jego metody, będziesz miał rację.
Ale co mi do tego... twoi bracia mnie wsadzili kiedyś za odmowę służby wojskowej do więzienia, choć ani nikomu nie zagrażałem, ani nikomu nic złego nie zrobiłem. Tak oto wygląda twoja metoda 'siły'. Mam nadzieję, że nie wiesz co piszesz.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Andej

Nieziem pisze: ↑
wczoraj, 11:52
Gdybyś chociaż ograniczył swoją nienawiść do rządzących, ale nie, Ty prezentujesz poparcie ludobójstwa.
Bzdura na tyle totalna, że nie ma sensu niczego tłumaczyć. No i chochoł, albowiem żadnego przejawu nienawiści nie było w moim poście. A potępiam nie tylko ludobójstwo, ale taż jakiekolwiek zabójstwo, oraz agresję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne forum dyskusyjne”