Tylko przyjaciele Jezusa zostaną zbawieni?
Moderatorzy: kansyheniek, Bobo, booris, Junior Admin, Moderatorzy
- DonCicio
Tylko przyjaciele Jezusa zostaną zbawieni?
"(...) Beze mnie nie możecie zrobić niczego" (Jana 15:5)
Chociaż Jezus oddał swoje życie za wszystkich ludzi, to tylko bliscy przyjaciele Jezusa mogą odnieść pełną korzyść ze złożonej przez niego ofiary okupu.
Skąd taki wniosek?
Powiedział On, że ‛odda życie za swoich przyjaciół’ (Jana 15:13). Wierni słudzy Jehowy, którzy żyli przed przyjściem Jezusa na ziemię, po zmartwychwstaniu będą musieli go poznać i pokochać. Nawet takie prawe osoby będą musiały nawiązać z nim przyjaźń, żeby otrzymać życie wieczne.
Skąd o tym wiemy? ... powiedział to sam Jezus:
"Żeby mogli żyć wiecznie, muszą poznać Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa" (Jana 17:3)
A teraz skonfrontuj to z wersetami: Dzieje 24:15 / Hebrajczyków 11:8-12 /Hebrajczyków 24-26, 39,40)
Chociaż Jezus oddał swoje życie za wszystkich ludzi, to tylko bliscy przyjaciele Jezusa mogą odnieść pełną korzyść ze złożonej przez niego ofiary okupu.
Skąd taki wniosek?
Powiedział On, że ‛odda życie za swoich przyjaciół’ (Jana 15:13). Wierni słudzy Jehowy, którzy żyli przed przyjściem Jezusa na ziemię, po zmartwychwstaniu będą musieli go poznać i pokochać. Nawet takie prawe osoby będą musiały nawiązać z nim przyjaźń, żeby otrzymać życie wieczne.
"Żeby mogli żyć wiecznie, muszą poznać Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa" (Jana 17:3)
A teraz skonfrontuj to z wersetami: Dzieje 24:15 / Hebrajczyków 11:8-12 /Hebrajczyków 24-26, 39,40)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5
- Krystian
Re: Tylko przyjaciele Jezusa zostaną zbawieni?
puknij się w głowęDonCicio pisze: ↑01 sie 2022, 6:45"(...) Beze mnie nie możecie zrobić niczego" (Jana 15:5)
Skąd taki wniosek?
Kłamstwo CK:
"Co najważniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie to pokolenie pamiętające wydarzenia z roku 1914, nastanie nowy świat, w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo" ( Przebudźcie się 8 stycznia 1991 nr 1 )
"Co najważniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie to pokolenie pamiętające wydarzenia z roku 1914, nastanie nowy świat, w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo" ( Przebudźcie się 8 stycznia 1991 nr 1 )
- Krystian
Gdzie takie brednie są napisane, że tylko przyjaciele Pana Jezusa mogą odnieść korzyść?
Jest wiele ludzi na ziemi, co nie mogli poznać Pana Jezusa.
Dla tych ludzi jest Tysiącletnie Królestwo przewidziane pod panowaniem Pana Jezusa.
Jest wiele ludzi na ziemi, co nie mogli poznać Pana Jezusa.
Dla tych ludzi jest Tysiącletnie Królestwo przewidziane pod panowaniem Pana Jezusa.
Kłamstwo CK:
- DonCicio
"Jezus mu rzekł: 'Ja jestem drogą, prawdą i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej, jak tylko przeze mnie'" (Jan 14:6)
Nikt, kogo Jezus nie uzna za swego przyjaciela, nie może mieć dostępu do Jego Ojca. Może nim zostać tylko ten, kto robi to, co Jezus nakazuje: "Wy jesteście moimi przyjaciółmi, jeśli robicie to, co wam nakazuję" (Jan 15:14)
Wielu, bardzo wielu będzie podszywało się pod Jego naśladowców (Mat 7:21-23).
"(...) Nazwałem was przyjaciółmi, bo przekazałem wam wszystko, co usłyszałem od swojego Ojca ... Nie wy mnie wybraliście, ale ja was wybrałem i wyznaczyłem, żebyście szli i wydawali owoce i żeby te owoce były trwałe (...)" (Jan 15:15,16)
Jezus "wybrał" swoich przyjaciół, żeby między innymi wydawali "owoc" warg, którym jest głoszenie 'Dobrej Nowiny' o Królestwie oraz o Jehowie Bogu: "Przez Jezusa zawsze składajmy Bogu ofiarę wysławiania, czyli owoc naszych warg, publicznie mówiąc o Jego imieniu" (Heb 13:15)
Tylko "przyjaciele" Jezusa słuchają Jego nakazu, żeby głosić po całym świecie ... nikt inny:
"Idźcie więc i pozyskujcie uczniów wśród ludzi ze wszystkich narodów (...) A ja będę z wami przez wszystkie dni aż do zakończenia systemu rzeczy" (Mat 28:19,20)
Dziś miliony ... "wiele ludzi na ziemi, co nie mogli poznać Pana Jezusa", właśnie Go poznają!
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5
- Bobo
Krystian, jak zwykle brednie wypisuje.
Nawet po zmartwychwstaniu nieprawych, czy oni nie będą musieli się stać przyjaciółmi Jezusa?
Przecież sam fakt zmartwychwstania nie oznacza gwarancji zbawienie czy życia bez końca.
Krystian błądzi udając znawcę ŚJ ale kompletnie nie zna ich nauk. Choć udaje... :)
Nawet po zmartwychwstaniu nieprawych, czy oni nie będą musieli się stać przyjaciółmi Jezusa?
Przecież sam fakt zmartwychwstania nie oznacza gwarancji zbawienie czy życia bez końca.
Krystian błądzi udając znawcę ŚJ ale kompletnie nie zna ich nauk. Choć udaje... :)
Oszołomstwu mówię NIE!
- Krystian
Krystian zna wasze zmieniające się nauki, zwane przez was nowymi światłami.Bobo pisze: ↑03 sie 2022, 9:35Krystian, jak zwykle brednie wypisuje.
Choć nie ukrywam, że się trochę gubię, poniewaz za bardzo są zmienne.
Myśle, że starsze osoby w waszych zborach, też już się gubią.
Kłamstwo CK:
- Krystian
Don Cico
"(...) Nazwałem was przyjaciółmi, bo przekazałem wam wszystko, co usłyszałem od swojego Ojca ... Nie wy mnie wybraliście, ale ja was wybrałem i wyznaczyłem, żebyście szli i wydawali owoce i żeby te owoce były trwałe (...)" (Jan 15:15,16)
Ten werset na pewno jest kierowany do nas?
Bo CK twierdzi, że większość cytatów NT, była kierowana do członków małej trzódki.
Ten werset na pewno jest kierowany do nas?
Bo CK twierdzi, że większość cytatów NT, była kierowana do członków małej trzódki.
Kłamstwo CK:
- Bobo
Kierowany do nas, czyli do kogo? Pisz we własnym imieniu, bo nie reprezentujesz jakiejś większej grupy.
Bo do Ciebie na pewno nie.
Nie jesteś ani uczniem Jezusa, gdyż się nie ochrzciłeś.
Uczysz i zachęcasz swoich uczniów do zachowań, które min. polegają na strzelaniu do bliźniego.
No sorry... ale trzeba być głupim, myśląc że to uchodzi...
Jaki to przyjaciel Jezusa, który go w niczym nie słucha ani naśladuje
Bo do Ciebie na pewno nie.
Nie jesteś ani uczniem Jezusa, gdyż się nie ochrzciłeś.
Uczysz i zachęcasz swoich uczniów do zachowań, które min. polegają na strzelaniu do bliźniego.
No sorry... ale trzeba być głupim, myśląc że to uchodzi...
Jaki to przyjaciel Jezusa, który go w niczym nie słucha ani naśladuje

Oszołomstwu mówię NIE!
-
Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ kwestia zbawienia jest złożona i różni ludzie mogą mieć różne poglądy na ten temat. W niektórych tradycjach chrześcijańskich sądzi się, że tylko ci, którzy uwierzyli w Jezusa i przyjęli go jako swojego osobistego Zbawiciela, mogą osiągnąć zbawienie. Inne tradycje chrześcijańskie uważają, że zbawienie jest dostępne dla wszystkich ludzi, bez względu na to, czy są przyjaciółmi Jezusa, czy nie. Jeszcze inne tradycje uważają, że zbawienie jest dostępne dla wszystkich, którzy żyją według pewnych moralnych zasad, niezależnie od tego, czy wierzą w Jezusa czy nie. W każdym razie, nie jest możliwe, aby jednoznacznie stwierdzić, kto zostanie zbawiony, ponieważ decyzja o zbawieniu należy do Boga i jest zawsze jego prerogatywą.
https://nowemedium.pl/hobby/pozbadz-sie-stresu-koloruj/
Wiara moja silna jest.
https://nowemedium.pl/hobby/pozbadz-sie-stresu-koloruj/
Wiara moja silna jest.
- zjBartek
- Kontakt:
Co to znaczy bycie przyjacielem Jezusa?
Oznacza to naśladowanie go w swojej postawie. Jaki był Jezus? Wybaczał, wzruszał się, pomagał, nie chciał dla siebie wiele, nauczał, był miłosierny, żył dla ludzi. Jeśli mamy te cechy w sobie, to zbliżamy się do nieba. Ich brak zapętla nas w grzechu.
Bądźmy przyjaciółmi Jezusa, naśladujmy go, a wtedy przybliżymy się do zbawienia.
Oznacza to naśladowanie go w swojej postawie. Jaki był Jezus? Wybaczał, wzruszał się, pomagał, nie chciał dla siebie wiele, nauczał, był miłosierny, żył dla ludzi. Jeśli mamy te cechy w sobie, to zbliżamy się do nieba. Ich brak zapętla nas w grzechu.
Bądźmy przyjaciółmi Jezusa, naśladujmy go, a wtedy przybliżymy się do zbawienia.
Szukam drogi do Królestwa niebieskiego.
www.rzeczywistoscduchowa.com/blog
www.rzeczywistoscduchowa.com/blog