Dlaczego Bóg dopuszcza cierpienia?

Biblijne aspekty ducha, duszy i ciała człowieka. Możemy zamieszczać u teksty mówiące o wszystkim, co dotyczy człowieka w jego podstawowym prawie do życia w zdrowiu zarówno fizycznym jak i duchowym

Moderatorzy: kansyheniek, Bobo, booris, Junior Admin, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

Wielu pyta, dlaczego na świecie jest tyle nienawiści i cierpień.
Biblia udziela satysfakcjonującej i pocieszającej odpowiedzi: "Dlaczego Bóg dopuszcza cierpienia?" < zobacz film

Na stronie możesz znaleźć też inne filmy, np. "Co nas upewnia, że Biblia pochodzi od Boga?", lub "Czy Bóg wysłuchuje wszystkich modlitw?".
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Awatar użytkownika
Krystian

Re: Dlaczego Bóg dopuszcza cierpienia?

Post autor: Krystian »

Dlaczego Bóg dopuszcza cierpienia, to się akurat zgadzam z Twoim CK.
Ja się natomiast nie zgadzam w wielu innych kwestiach.
Dlaczego z Boga zrobiliście kłamcę?
patrz moja stopka
Kłamstwo CK:
"Co najważniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie to pokolenie pamiętające wydarzenia z roku 1914, nastanie nowy świat, w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo" ( Przebudźcie się 8 stycznia 1991 nr 1 )

Awatar użytkownika
zjBartek
Kontakt:

Post autor: zjBartek »

Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że to co jest cierpieniem dla jednego, nie będzie tym dla innej osoby. Więc przynajmniej część cierpień zależy od kontekstu. Dziś część rzeczy, które kiedyś by mnie zasmuciły, teraz jest mi obojętna lub cieszy mnie.
Są oczywiście takie cierpienia, które są obiektywne, np. choroby. Je należy rozumieć jako szansę na odkupienie, bo niezależnie od tego co nam dolega, ważna jest nasza postawa. Czy będziemy wrogo nastawieni czy wręcz przeciwnie, z pokorą przyjmiemy chorobę, nawet śmiertelną. Taka choroba może się wtedy przeistoczyć w szansę.
Są też wojny i kataklizmy, ale znów dla części ludzi będzie to szansa do czynienia dobra.
Wobec tego cierpienie należy raczej rozumieć jako szansę do wzrostu, nauki, przezwyciężenia słabości.
To od nas tak na prawdę zależy czy cierpimy czy nie. A dokładnie od tego jaką postawę przyjmiemy wobec cierpienia.
Dlaczego więc Bóg dopuszcza cierpienie? Bo inaczej nie mielibyśmy szansy do wzrostu.
Szukam drogi do Królestwa niebieskiego.
www.rzeczywistoscduchowa.com/blog

Nieziem

Post autor: Nieziem »

zjBartek pisze:
16 wrz 2023, 18:18
To od nas tak na prawdę zależy czy cierpimy czy nie. A dokładnie od tego jaką postawę przyjmiemy wobec cierpienia.
Dlaczego więc Bóg dopuszcza cierpienie? Bo inaczej nie mielibyśmy szansy do wzrostu.
O Panu Jezusie mamy napisane:
A chociaż był Synem, nauczył się posłuszeństwa przez to, co wycierpiał.
No właśnie, zgodził się wypełnić misję, z którą Go posłał Ojciec, i w obliczu okoliczności w postaci cierpień, wytrwał, a się nie poddał.

Ale nie jest tak, że cierpienie jest pomysłem Boga, że w taki sposób zamierzył On doświadczać człowieka.
Cierpienia dotyczy tego świata. Wynika z oddzielenia od Boga. A nawet: od Boga w sobie.

BoaDusiciel

Post autor: BoaDusiciel »

Nieziem pisze:
01 paź 2023, 13:17

Cierpienia dotyczy tego świata. Wynika z oddzielenia od Boga. A nawet: od Boga w sobie.
Czy to znaczy, że cierpienie Jezusa na krzyżu wynika z oddzielenia Jezusa od Boga?
Kiedy się oddzielił i w jak to się odbyło?
Co to jest? - Nie świeci i nie mieści się w d.upie? ..... Ruski przyrząd do świecenia w d.upie :mrgreen:
Слава Україні !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Duchowe rozterki”