biblijne dowody, że szabat to sobota

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hardi
Kontakt:

biblijne dowody, że szabat to sobota

Post autor: Hardi »

W związku z tym, że ostatnio został przeprowadzony na mnie (i nie tylko) zmasowany atak sobotników (czy kogoś w tym rodzaju) to mam wielką prośbę czy mógłby ktoś w końcu przedstawić biblijnie, że szabat to sobota i że w niedzielę się rozpoczęło stworzenie świata, a w piątek zakończyło i że to sobota jest właśnie tym siódmym dniem tygodnia w którym Bóg odpoczął :?:
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 18:44 przez Hardi, łącznie zmieniany 1 raz.
"Badacie Pisma, ponieważ myślicie, że dzięki nim będziecie mieć życie wieczne, a właśnie one świadczą o mnie. A jednak nie chcecie przyjść do mnie, żeby mieć życie." Jana 5.39-40

Awatar użytkownika
Anowi

Post autor: Anowi »

nie ma takich dowodów
nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje.

Awatar użytkownika
Hardi
Kontakt:

też taki mi się wydaje, ale ostatnio oberwało mi się mocno po głowie, że np. w sobotę koszę trawnik, dowiedziałem się, że za to można pójść na wieczne potępienie, że to robią dzieci szatana, już nie wspomnę o mocniejszych słowach itd.
"Badacie Pisma, ponieważ myślicie, że dzięki nim będziecie mieć życie wieczne, a właśnie one świadczą o mnie. A jednak nie chcecie przyjść do mnie, żeby mieć życie." Jana 5.39-40

adzient

Post autor: adzient »

Witaj Hardi
Hardi pisze:W związku z tym, że ostatnio został przeprowadzony na mnie (i nie tylko) zmasowany atak sobotników (czy kogoś w tym rodzaju) to mam wielką prośbę
Hardi Ciebie atakują ,czy raczej Ty atakujesz ?
:mrgreen:
A tak na poważnie:
O pierwszym dniu stworzenia napisano :

" I nastał wieczór, i nastał poranek - dzień pierwszy." 1,5

O ostatnim natomiast :

" I ukończył Bóg w siódmym dniu dzieło swoje, które uczynił, i odpoczął dnia siódmego od wszelkiego dzieła, które uczynił. (3) I pobłogosławił Bóg dzień siódmy, i poświęcił go, bo w nim odpoczął od wszelkiego dzieła swego, którego Bóg dokonał w stworzeniu. "2,2-3

Wynika z tego ,że jeden z nich nazwano pierwszym ,a inny - ostatni - dniem siódmym.
Hardi pisze:czy mógłby ktoś w końcu przedstawić biblijnie, że szabat to sobota
Żydzi zachowywali torę w której była wzmianka o stworzeniu świata i oddzieleniu dnia siódmego.Najlepiej będzie jeśli o wskazanie konkretnego dnia świętego poprosisz właśnie ich .Tora to jedno ,a PRZEKAZY USTNE TO DRUGIE.
Skoro dla Żydów , do których skierowane były słowa o stworzeniu , siódmym dniem jest sobota ,jasne jest ,że dniem odpoczynku dla Pana był właśnie ten dzień.

Nie miał problemu z ustaleniem tego dnia Jezus :

"I przyszedł do Nazaretu, gdzie się wychował, i wszedł według zwyczaju swego w dzień sabatu do synagogi, i powstał, aby czytać."Mat 4,16

On potwierdzał czynem właściwy wybór Żydów.
Dodam ,że uczestniczenie w sobotę na nabożeństwie BYŁO JEGO ZWYCZAJEM.

Podobne zdanie mieli Apostołowie (DzAp 17,2) i ich niewiasty:

" A był to dzień Przygotowania i nastawał sabat. (55) A szły też za nim niewiasty, które razem z Jezusem przybyły z Galilei i widziały grób oraz jak składano ciało jego; (56) powróciwszy zaś przygotowały wonności i maści. Przez sabat zaś odpoczywały według przykazania."Łk 23,54-56

Zwróć uwagę :
-piątek nazwany był dniem przygotowania
-niewiasty nie ważyły się udać do ukochanego Jezusa w sobotę .Świadczy to o powadze tego przykazania.

"A pierwszego dnia tygodnia, wczesnym rankiem, przyszły do grobu, niosąc wonności, które przygotowały."Łk 24,1

Niedziela nazwana jest pierwszym dniem tygodnia.

Skoro Jezus święcił sobotę dał przez to wyraz prawidłowej ocenie Żydów co do dnia świętego.
Jezus nigdy nie napiętnował Żydów odnośnie święcenia złego dnia.Piętnował ich z powodu niewłaściwego świętowania WŁAŚCIWEGO DNIA.

Hardi pisze:dowiedziałem się, że za to można pójść na wieczne potępienie
Zależy jak to rozumiesz.
Zbawienie jest z wiary.Ale poprzez celowe łamanie przykazań celowo odrzucasz dar życia.(łamanie przykazań jest łamaniem warunków Nowego Przymierza - Hebr 8,10)

Pzdr
"Siedmiu Adwentystów któregoś tam dnia "

Awatar użytkownika
Anowi

Dz 18:4 Bw „A w każdy sabat rozprawiał w synagodze i starał się przekonać zarówno Żydów, jak i Greków.”
Dz 19:9 Bw „A gdy niektórzy nie dali się przekonać i trwali w uporze, mówiąc źle wobec ludu o drodze Pańskiej, zerwał z nimi, odłączył uczniów i począł codziennie nauczać w szkole Tyranosa.”
Dz 20:31 Bw „Przeto czuwajcie, pamiętając, że przez trzy lata we dnie i w nocy nie przestawałem ze łzami napominać każdego z was.”

pierwszy werset sugerowałby, że Paweł chodził do synagogi raz w tygodniu, drugi mówi wyraźnie o codziennym nauczaniu, trzeci werset, że robił to nie tylko za dnia ale i w nocy.

Dz 20:9 Bp „Na oknie siedział młodzieniec Eutychus; zmorzony snem w czasie przemówienia Pawła spadł z trzeciego piętra i podniesiono go nieżywego.”

wniosek:

każdy dzień ma swój szabat czyli porę odpoczynku - jest to pora od zach do wsch. Słońca

W Biblii nie ma wyrazu sobota. Tak ma się kalendarz księżycowy do słonecznego, że szabat wypada w sobotę raz na 7 lat.

makabi

Post autor: makabi »

Awatar użytkownika
Anowi

Ponadto sabatami nazywano święta związane ze służba w świątyni i świętami wskazującymi na nadchodzącego mesjasza, one nie koniecznie wypadały 7 dnia tygodnia.
a jednak:

w 30 dniowych miesiącach szabatami są następujące dni:

7, 14, 21, 28 ..........Nisan i Cheszwan
5, 12, 19, 26 ..........Ziw i Kislew
3, 10, 17, 24 ..........Siwan i Tebet
1, 8, 15, 22, 29 ..... Tammuz i Szebat
6, 13, 20, 27.......... Ab i Adar
4, 11, 18, 25 ..........Elul i We Adar
2, 9, 16, 23, 30 ......Tiszri

Kpł 23:32 Br „Będzie to dla was szabat, odpoczynek całkowity i czas umartwienia. Dziewiątego dnia tego miesiąca (Tiszri) wieczorem - od wieczora aż do wieczora dnia następnego - będziecie obchodzić wasz szabat.”

luko

Post autor: luko »

Nazwy trzech dni tygodnia: wtorek, czwartek i piątek, powiązane etymologicznie z liczebnikami porządkowymi wskazują wyraźnie, iż starosłowiański tydzień zaczynał się od poniedziałku. Nazwy niedziela i powiązany z nią poniedziałek oraz nazwa sobota pojawiły się dopiero po przyjęciu chrześcijaństwa – niedziela była dniem odpoczynku (nie-działania), zaś słowo sobota pochodzi od hebrajskiej nazwy szabas (szabat); nie wiadomo, jak dzień ten nazywano w przeszłości. "Wikipedia"

..ponadto:
"Przestrzegaj dnia sobotniego, abyś go święcił, jakoć rozkazał Pan, Bóg twój. Przez sześć dni będziesz robił, i wykonasz wszelaką robotę twoję; Ale dnia siódmego jest odpocznienie Pana, Boga twego; nie czyń żadnej roboty, ty i syn twój, i córka twoja, i sługa twój, i służebnica twoja, i wół twój, i osieł twój, i każde bydlę twoje, i gość twój, który jest w bramach twoich, aby odpoczynął sługa twój, i służebnica twoja, jako i ty. A pamiętaj, żeś był niewolnikiem w ziemi Egipskiej, i wywiódł cię Pan, Bóg twój, stamtąd ręką możną, i ramieniem wyciągnionem; przetoż ci przykazał Pan, Bóg twój, abyś obchodził dzień sobotni." 5 Moj 5:12-15 BG

Takie spostrzeżenie.. na forum, do którego link podał makabi, ktoś napisał (oczywiście w odniesieniu do zasadności przestrzegania sabatu), że "Chrześcijanina nie obowiązuje dekalog [...]" - czyli co.. równie dobrze, może, np. bezkarnie kogoś zabić, albo oszukać i być z tego usprawiedliwonym? ..a może: zabić = "źle", ale już nie przestrzegać sabatu = "dobrze"?
"Ktokolwiek bowiem zachowa cały zakon, a uchybi w jednym, stanie się winnym wszystkiego. Bo Ten, który powiedział: Nie cudzołóż, powiedział też: Nie zabijaj; jeżeli więc nie cudzołożysz, ale zabijasz, jesteś przestępcą zakonu." Jak 2:10-11

Awatar użytkownika
Yarpen Zirgin
Kontakt:

Post autor: Yarpen Zirgin »

Wikipedia pisze:Nazwy trzech dni tygodnia: wtorek, czwartek i piątek, powiązane etymologicznie z liczebnikami porządkowymi wskazują wyraźnie, iż starosłowiański tydzień zaczynał się od poniedziałku.
Trzeba będzie to poprawić na Wikipedii, bo nazwa środy jednoznacznie zaprzecza tej tezie. :-)
Udowadnia się winę, a nie niewinność.

Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.

Awatar użytkownika
Hardi
Kontakt:

adzient, zapewniam cie, że to ja i nie tylko ja zostałem zaatakowany przez niejakiego Jakuba Wintera. Groził nawet śmiercią tym, którzy pracują w sobotę, całkiem możliwe, że sprawa zostanie zgłoszona do prokuratury, bo są osoby, które chcą to zrobić. Ale wracając do tematu, jak na razie nie otrzymałem biblijnych dowodów, że szabat = sobota. Nie interesuje mnie żydowska tradycja tylko biblijne dowody, żydowska tradycja odrzuca Jezusa jako mesjasza, a jak wiadomo uzna za mesjasza antychrysta, więc sorki, ale nie interesują mnie ich poglądy, tylko biblijne. Mam w zborze nowonarodzonego żyda i w sobotę chodzi do pracy, a jego szabat jak sam mówi jest każdego czasami po 3-4 godziny gdy ma społeczność z Panem, a w niedzielę jego szabat trwa prawie cały dzień, ale w sercu szabat ma 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu, bo to Jezus jest jego prawdziwym odpocznieniem.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2010, 13:36 przez Hardi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Yarpen Zirgin
Kontakt:

Hardi pisze:Ale wracając do temau, jak na razie nie otrzymałem biblijnych dowodów, że szabat = sobota.
Cóż, to pewnie etymologia nazwy "sobota" Cię nie przekona, ale jednak powinieneś to przeczytać:

Sobota (...) Polska nazwa, podobnie jak w wielu innych językach europejskich wywodzi się od szabatu – świątecznego dnia odpoczynku obchodzonego przez wyznawców judaizmu i niektórych Kościołów chrześcijańskich, który trwa od zachodu słońca w piątek do zachodu słońca w sobotę; por. np. hiszp. sábado, wł. sabato, czes. sobota, ros. суббота (subbota), chorw. subota, również niem. Samstag.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sobota

Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.

Awatar użytkownika
Hardi
Kontakt:

tylko biblijne dowody :!:

Awatar użytkownika
Yarpen Zirgin
Kontakt:

Ciekawe skąd, skoro nazwa "sobota" powstała wiele wieków PO spisaniu ostatniej księgi Biblii, a nie w trakcie tego procesu. :evil:

Płaskowicki Rys

Post autor: Płaskowicki Rys »

Hardi
nazwy dni tygodnia są mylące i wynikają czasem z pogańskich kultów
np nazwa niedzieli w języku angielskim pochodzi z kultu Mitry i oznacza dzień słońca
dlatego ja nie robię różnicy między dniem a dniem i w pochodzenie nazw nie wnikam
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Anowi

7, 14, 21, 28 ..........Nisan i Cheszwan
5, 12, 19, 26 ..........Ziw i Kislew
3, 10, 17, 24 ..........Siwan i Tebet
1, 8, 15, 22, 29 ..... Tammuz i Szebat
6, 13, 20, 27.......... Ab i Adar
4, 11, 18, 25 ..........Elul i We Adar
2, 9, 16, 23, 30 ......Tiszri

w pierwszym roku szabatem jest np: sobota, w drugim czwartek, w trzecim wtorek, w czwartym roku niedziela, w piątym piątek, w szóstym roku środa, w roku siódmym poniedziałek - 14 Nisan w roku śmierci Jezusa wypadł w czwartek (to była czwarta i ostatnia Pascha Jezusa na ziemi od momentu chrztu).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dekalog”