Imię Boże Jahwe. Czy na pewno nie było go w NT?
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
nike
Re: Imię Boże Jahwe. Czy na pewno nie było go w NT?
Bobo dlaczego mój post skasowałeś? Co ja takiego napisałam?
Należało chociaż napisać powód.
WIDZĘ, ŻE WRACA STARA TWOJA PRACA, A -----SZKODA--------
Należało chociaż napisać powód.
WIDZĘ, ŻE WRACA STARA TWOJA PRACA, A -----SZKODA--------
- Bobo
Skasowałem, bo wlazłaś tu na forum wylać żale, że filozof nie pisze na twoim forum, że Sławek coś tam coś tam, a my tu mamy temat o imieniu Bożym w NT. Twoje, sławka czy filozofa posty tak pasują do tematu jak pięść do oka.
Serio tego nie dostrzegasz, że trzeba ci jakieś pisma słać w tej sprawie???
Bobo-modo
Serio tego nie dostrzegasz, że trzeba ci jakieś pisma słać w tej sprawie???
Bobo-modo
Oszołomstwu mówię NIE!
-
teska
nieziem pisze
Mateusza 6
„Macie więc modlić się w ten sposóbi:
„‚Nasz Ojcze w niebie, niech będzie uświęcone Twoje imię.
Jana 17
Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności”
Gdy w świątyni w Jerozolimie Jezus poprosił: „Ojcze, otocz chwałą swoje imię”, to sam Jehowa odpowiedział mu z nieba: „Już otoczyłem je chwałą i jeszcze je chwałą otoczę” (Jana 12:28)
Wszyscy się zdumiewali nad nauczaniem Jezusa ,bo nie nauczał tak jak uczeni w piśmie ,tamci nie wymawiali imienia Bożego a Jezus nie wstydził się wymawiać to imię.
Nie raz Jezus mówił o imieniu Boga .Twierdzą Świadkowie Jehowy, że cytując ST, Jezus musiał wypowiadać to imię. To jeśli już robią ten gwałt na Pomazańcu, łapiąc go za fraki i wkładając w usta słowa, których nie wypowiedział, ja się pytam, dlaczego pomijając te cytaty, nigdy nic o imieniu JHWH nie wypowiedział, skoro to jest takie ważne imię? A przy tym wielokrotnie mówił o swoim własnym imieniu.
Mateusza 6
Jana 17
Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności”
Gdy w świątyni w Jerozolimie Jezus poprosił: „Ojcze, otocz chwałą swoje imię”, to sam Jehowa odpowiedział mu z nieba: „Już otoczyłem je chwałą i jeszcze je chwałą otoczę” (Jana 12:28)
Wszyscy się zdumiewali nad nauczaniem Jezusa ,bo nie nauczał tak jak uczeni w piśmie ,tamci nie wymawiali imienia Bożego a Jezus nie wstydził się wymawiać to imię.
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności. Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."
- mały filozof
Witaj Bobo
cyt.: '' Twoje, sławka czy filozofa posty tak pasują do tematu jak pięść do oka'',
Subtelnie dotknęło mnie, takie stwierdzenie.
cyt.: '' Twoje, sławka czy filozofa posty tak pasują do tematu jak pięść do oka'',
Subtelnie dotknęło mnie, takie stwierdzenie.
Drogocennym darem jest umiejętność słyszenia duszy człowieka.
-
Sławomir59
Winny jestem ja, bo zamiast pisać w temacie napisałem ironicznie o Twoim martwym forum. Moderator Bobo ma prawo, a nawet obowiązek reagować na off-topic. Przepraszam, że zrobiłem zamieszanie.mały filozof pisze: cyt.: ' Twoje, sławka czy filozofa posty tak pasują do tematu jak pięść do oka'', Subtelnie dotknęło mnie, takie stwierdzenie.
-
Sławomir59
Znakomity post Teski ! Pozdrawiam !teska pisze: Nie raz Jezus mówił o imieniu Boga .
Mateusza 6
„Macie więc modlić się w ten sposób :
Jana 17
Gdy w świątyni w Jerozolimie Jezus poprosił: „Ojcze, otocz chwałą swoje imię”, to sam Jehowa odpowiedział mu z nieba: „Już otoczyłem je chwałą i jeszcze je chwałą otoczę” (Jana 12:28) .
Wymazanie imienia np. człowieka nie jest przecież tylko usunięciem kilku liter z dokumentu. Imię jest częścią jego tożsamości i sposobem, w jaki pozostaje obecny w pamięci innych. Gdyby ktoś przez całe pokolenia usuwał z dokumentów imiona moich rodziców, dziadków i przodków, a zamiast nich wpisywał jedynie „ojciec”, „matka”, „dziadek” czy „przodek”, w pewnym momencie pamięć o konkretnych osobach zaczęłaby zanikać. Pozostałyby jedynie ogólne określenia, pozbawione osobowego imienia.
Dlatego wymazanie Imienia Bożego można postrzegać nie tylko jako zmianę słownictwa, lecz jako coś znacznie głębszego , jako stopniowe usuwanie Boga z pamięci kolejnych pokoleń pod Jego własnym, objawionym Imieniem. Jeżeli zamiast imienia pozostawia się wyłącznie określenia takie jak "Pan”, człowiek nadal wie, o kim mowa, ale przestaje słyszeć i wypowiadać imię, które miało Go odróżniać od wszystkich innych.
A przecież pamięć o kimś zaczyna się właśnie od imienia. Można zapomnieć wiele szczegółów jego życia, ale dopóki pamięta się jego imię, pamięć o nim pozostaje żywa. Wymazanie imienia przez kolejne pokolenia jest więc czymś więcej niż zmianą słowa , jest stopniowym wymazywaniem osobowej pamięci o tym, którego imię zostało niegdyś zapisane i przekazane potomnym.
-
Henryk
Czy nasza Teska w swej naiwności sądzi, że Jezus bez ustanku mówił uczniom: "Wasz Bóg ma na imię Jehowa"?
-
Sławomir59
Jezus nie musiał tego robić, bo Żydzi jeszcze w I w. je doskonale znali. Natomiast setki lat później już nie każdy je znał. Jeżeli Imię Boże było rzekomo nieistotne, to dlaczego najpierw umieszczono je tysiące razy w Biblii Hebrajskiej, a następnie ktoś zdecydował aby je tysiące razy usuwać z przekładów Pisma Świętego ?Henryk pisze: Czy nasza Teska w swej naiwności sądzi, że Jezus bez ustanku mówił uczniom: "Wasz Bóg ma na imię Jehowa"?![]()
"
- Bobo
Nie wspomnę, że współcześni Badacze też idą w kierunku usuwania Imienia. Nowe wydania Tomów Russella mają coraz mniej. Russella poprawiają 
Oszołomstwu mówię NIE!
-
nike
To jest KŁAMSTWO-----TONĄCY ŁAPIE SIĘ BRZYTWY------
-
Henryk
Zauważ Sławomirze, że piszemy o ewangelii Jana, a nie o czaszach kilka wieków późniejszych.Sławomir59 pisze: ↑22 wrz 2026, 9:07Jezus nie musiał tego robić, bo Żydzi jeszcze w I w. je doskonale znali. Natomiast setki lat później już nie każdy je znał.
Więc "poznanie imienia Boga" nie polegało na oznajmieniu słowa "Jehowa", tylko na okazaniu Jego charakteru i przymiotów!
-
Henryk
Zauważ Sławomirze, że piszemy o ewangelii Jana, a nie o czaszach kilka wieków późniejszych.Sławomir59 pisze: ↑22 wrz 2026, 9:07Jezus nie musiał tego robić, bo Żydzi jeszcze w I w. je doskonale znali. Natomiast setki lat później już nie każdy je znał.
Więc "poznanie imienia Boga" nie polegało na oznajmieniu uczniom słowa "Jehowa", tylko na okazaniu Jego charakteru i przymiotów!
Na okazaniu, że poza sprawiedliwością, Bóg jest także miłosierny i współczujący.
A słowa Boba ignoruj, bo nie wie co pisze.
On w swej nienawiści do swych starszych braci w wierze zdolny jest do każdego pomówienia.
- Andej
Imię Boże nie zostało usunięte, ale we współczesnych przekładach tetragram został zastąpiony prawdopodobna wymową, tj. słowem Jahwe. Choć i to brzmienie jest tylko prawdopodobne. A większość biblistów ma co do każdyj wymowy poważne wątpliwości.Sławomir59 pisze: ↑22 wrz 2026, 9:07Jeżeli Imię Boże było rzekomo nieistotne, to dlaczego najpierw umieszczono je tysiące razy w Biblii Hebrajskiej, a następnie ktoś zdecydował aby je tysiące razy usuwać z przekładów Pisma Świętego ?
Natomiast zastanawia mnie to, dlaczego we współczesnych wydaniach nie powrócono, wzorem oryginalnych tekstów, do używania JHWH. Uważam, że byłoby to najwłaściwszym rozwiązaniem.
Nie. Nikt nie znał. Nie zostało przekazane. Nie znał i nikt prawdopodobnie nie pozna. Chyba, że Bóg uzna za właściwe przekazanie nam tego brzmienia w jakimś nowym objawieniu.
Ale to zupełnie nieprawdopodobne, bo Bóg nie jest tak małostkowy, aby wpływać na wymowę Jego imienia.
Żydzi w I n.e. praktycznie nie znali wymowy JHWH. Do czasu zburzenia świątyni w 70 r. wymowa znana była wyłącznie kapłanom. Tylko oni wymawiali imię Boże. I to tylko raz do roku (Jom Kippur). W powszechnym użyciu na pewno nie było wymawiania. Od czasu niewoli babilońskiej wymawianie imienia Boga było zakazywane z racji rygorystycznego podejścia do III przykazania Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, nadaremnie. Po zburzeni świątyni, wraz ze śmiercią ostatniego kapłana wymowa JHWH zanikła.Sławomir59 pisze: ↑22 wrz 2026, 9:07Jezus nie musiał tego robić, bo Żydzi jeszcze w I w. je doskonale znali.
Jezus na pewno nie wymawiał imienia Boga. Gdyby to zrobił, mielibyśmy w Ewangeliach relacje z gwałtownych napaści na Niego ze strony kapłanów, faryzeuszy u uczonych w Piśmie za tą, ze łamie III przykazanie. A nie mamy takich śladów. W czasach Jezusa żaden Żyd, poza kapłanem z Jom Kippur nie odważyłby się wymówić JHWH, nawet, gdyby znał wymowę.
A teraz przyjaciele, może na mnie obaj napaść, za to com napisał.
-
Nieziem
Nie wiadomo, czy ktokolwiek wymawiał. Nie ma dowodu aby ktokolwiek wymawiał ale masz rację, brak dowodu nie wyklucza, że ktoś mógł wymawiać, jednakże nie możemy tego zweryfikować. Nawet jeśli ktoś inny wymawiał, nie oznacza to, że Jezus też wymawiał, bo na to też nie ma dowodu, a odpisy NT, które mamy nie potwierdzają aby wymawiał.
Bynajmniej, dla mnie imię JHWH nie jest święte, nie mam awersji do imienia, ale mam awersje do postaci, która pod tym imieniem jest opisana w ST. Ze względu na to pisane świadectwo odrzucam możliwość aby Jezus do Ojca zwracał się tym imieniem, co potwierdzone jest brakiem tego imienia w NT. Analiza nauczania Jezusa, i treści jego modlitw do Boga jednoznacznie wskazuje, że nie uważał Boga Izraelskiego za własnego Boga i Ojca. Mówiąc do Boga, mówił do Kogoś, kogo Izraelici nie znali, dlatego to zwiastowanie odrzucili, a Pomazańca zabili.Bobo pisze: ↑21 wrz 2026, 13:14Nie znajdujesz i nie znajdziesz, bo gdy są i to i tak je zakwestionujesz, taką masz doktrynę uprzedzenia do imienia Bożego.Nie znajduję powodów aby zakładać, że oryginały były inne, i akurat zawierały tetragram. Nie znajduje, bo nie jestem do tego zmuszony wyznawaną doktryną religijną.
Bo widzisz, powody znaleźli bibliści. Podałem przykład LXX jak kopiści, pewnie myśląc podobnie jak Ty, zaczęli usuwać z przepisywanych kopii tetragram. Ty tego nie chcesz ani skomentować a nawet udajesz, że nie widzisz, powtarzając jak mantrę, że w odpisach NT nie ma tetragramu.
Jak na dłoni widać manipulacje starożytnych kopistów i awersję do używania tego imienia, że nie dziwię się iż Nieziem, wciąż w tym tkwi. Tak mocno się wryła wrogość wobec tego imienia pod przykrywką, że tak święte, że lepiej nie wymawiać. Ba! Nieziem poszedł dalej, to nie tyle, że święte, tylko JHWH to imię fałszywego bożka wręcz szatana. Potrzaskane to...
Odnośnie kwestii Septuaginty, odniosłem się, że usuwanie tetragramu z Pism ST jest nadużyciem, nie mam pojęcia co jeszcze mam potwierdzić aby zadowolić Twoją ciekawość.
Wcześniej napisałeśBobo pisze: ↑21 wrz 2026, 13:14Raz za razem zasypuję cię argumentami, przesłankami, dowodami. Uzbierało się ich tyle, że głupio powinno ci być tak pisać, jak piszesz ale, co mnie tam...
Talmud był spisany, owszem późno, jednak to co spisano było tzw. Tradycja Ustną. Ona istniała jeszcze przed Jezusem i była powtarzana skrupulatnie długo potem.
Są też teksty wskazujące na chrześcijan, którzy używali w swoich tekstach imienia Bożego (tetragram), które fanatyczni żydzi kazali palić, po wcześniejszym wycięciu tetragramów. Ot! dlaczego nie mamy tekstów NT z Imieniem Boga.
Które teksty masz na myśli? Jeśli to jest dowód, to zweryfikujmy te teksty. Gdzie je znaleźć?
I jak z tego miałoby wynikać, że Jezus wymawiał JHWH, a pisarze NT zawarli to imię w swoich pismach?
-
Nieziem
Fajnie, że potwierdzasz moją wersję. Szkoda,, że przy tym zachowujesz się jakby treść biblijna była inna, jakby tam było napisane tak:teska pisze: ↑21 wrz 2026, 15:35nieziem pisze
Nie raz Jezus mówił o imieniu Boga .Twierdzą Świadkowie Jehowy, że cytując ST, Jezus musiał wypowiadać to imię. To jeśli już robią ten gwałt na Pomazańcu, łapiąc go za fraki i wkładając w usta słowa, których nie wypowiedział, ja się pytam, dlaczego pomijając te cytaty, nigdy nic o imieniu JHWH nie wypowiedział, skoro to jest takie ważne imię? A przy tym wielokrotnie mówił o swoim własnym imieniu.
Mateusza 6
Jana 17
Nasz Ojcze w niebie, niech będzie uświęcone Twoje imię Jehowa.
Dałem im poznać Twoje imię Jehowa.
Ojcze, otocz chwałą swoje imię Jehowa.
W tych wersetach imię Jehowa nie występuję w tekstach źródłowych, i każdym szanującym się przekładzie tych źródeł.
Nie raz mówił Jezus o imieniu Ojca, czyli o tym, jaki ON jest naprawdę,.o Jego charakterze, cechach, postawie względem człowieka. Mówiąc tak, obwieszczał chwałę osoby Boga Ojca.