Imię Boże Jahwe. Czy na pewno nie było go w NT?

Dyskusje o Bogu i jego imionach

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Re: Imię Boże Jahwe. Czy na pewno nie było go w NT?

Post autor: radek »

Sławomir59 pisze: ↑
24 wrz 2026, 12:56
radek pisze: Kochani mam dla Was radę, jeśli mogę. Nie przekonujcie się nawzajem, zamiast tego starajcie się prezentować siebie, a będzie Wam łatwiej osiągnąć szczęście. Bo zauważycie, że nie kształt słów ujawnia Prawdę, lecz ich piękno. Pozdrawiam.
Drogi Radku, to szlachetne że kochasz "w ciemno" anonimowych userów forum których w ogóle nie znasz. Ale mam prośbę. Czy mógłbyś łaskawie zdefiniować takie pojęcia jak: "miłość, szczęście i prawda" ?
Jeszcze jedno pytanie. Co znaczy według Ciebie zachęta "starajcie się prezentować siebie" ?
Czy mamy na anonimowym forum dyskusyjnym ujawnić swoje wrażliwe dane osobowe obcym ludziom, których nie znamy ? Skąd mamy wiedzieć, że ich słowa zapisane na forum to "piękno " ?
Miłość to największy dar jaki można komuś ofiarować. Szczęście jest wtedy, gdy nasze działanie napotyka akceptację lub wsparcie. Prawda jest skutecznym budulcem rzeczywistości. Co do prezentacji siebie to zwróć proszę uwagę na Pismo

“Lecz kto postępuje zgodnie z prawdą, dąży do światłości, aby wyszło na jaw, że uczynki jego są dokonane w Bogu.”
Ewangelia według św. Jana 3:21 BW1975

https://bible.com/bible/3490/jhn.3.21.BW1975
1Kor 1:27 BT5
Bóg wybrał właśnie to, co głupie w oczach świata, aby zawstydzić mędrców, wybrał, co niemocne, aby mocnych poniżyć

Wielbiciel Pełni

Sławomir59

Post autor: Sławomir59 »

radek pisze: Miłość to największy dar jaki można komuś ofiarować. Szczęście jest wtedy, gdy nasze działanie napotyka akceptację lub wsparcie..
Jakie to piękne ! I jakie nieczęsto wśród ludzi spotykane. Osoby mające bliskie i wspierające więzi zwykle odczuwają większe zadowolenie z życia, lepiej radzą sobie ze stresem i częściej zachowują zdrowie psychiczne oraz fizyczne. Wielkie dzięki Radku. Też tak uważam.
List Jakuba 4:8 podpowiada : „Zbliżcie się do Boga, a on zbliży się do was”. Zauważmy, że jest to działanie dwukierunkowe. Kiedy staramy się przybliżyć do Boga, On robi to samo. Gdy taka interakcja często zachodzi, stopniowo wzmacnia naszą więź z Jehową. W rezultacie staje się ona dla nas bardzo realna. Nabieramy takiego przekonania, jakie miał Jezus, gdy oświadczył: „Ten, który mnie posłał, rzeczywiście istnieje, a (...) ja go znam” (Jana 7:28, 29)
Taka dwustronna komunikacja umacnia naszą osobistą więź z Jehową i sprawia, że staje się ona jeszcze bardziej realna.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Sławomir59 pisze: ↑
27 wrz 2026, 17:17
radek pisze: Miłość to największy dar jaki można komuś ofiarować. Szczęście jest wtedy, gdy nasze działanie napotyka akceptację lub wsparcie..
Jakie to piękne ! I jakie nieczęsto wśród ludzi spotykane. Osoby mające bliskie i wspierające więzi zwykle odczuwają większe zadowolenie z życia, lepiej radzą sobie ze stresem i częściej zachowują zdrowie psychiczne oraz fizyczne. Wielkie dzięki Radku. Też tak uważam.
List Jakuba 4:8 podpowiada : „Zbliżcie się do Boga, a on zbliży się do was”. Zauważmy, że jest to działanie dwukierunkowe. Kiedy staramy się przybliżyć do Boga, On robi to samo. Gdy taka interakcja często zachodzi, stopniowo wzmacnia naszą więź z Jehową. W rezultacie staje się ona dla nas bardzo realna. Nabieramy takiego przekonania, jakie miał Jezus, gdy oświadczył: „Ten, który mnie posłał, rzeczywiście istnieje, a (...) ja go znam” (Jana 7:28, 29)
Taka dwustronna komunikacja umacnia naszą osobistą więź z Jehową i sprawia, że staje się ona jeszcze bardziej realna.
Dobrze napisałeś. Mądrość rozumie piękno Prawdy, a Prawda jest fundamentem wszystkiego, nawet Człowieka. Dlatego Bóg, który jest źródłem Prawdy, jawi się w uszach mądrego Człowieka, jako kochający ideał, przeciwko któremu nie mamy sumienia wystąpić

Ga 5:22-23 BT5
22 Owocem zaś Ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, 23 łagodność, opanowanie. Przeciw takim [cnotom] nie ma Prawa.
Bóg wybrał właśnie to, co głupie w oczach świata, aby zawstydzić mędrców, wybrał, co niemocne, aby mocnych poniżyć

Wielbiciel Pełni

Nieziem

Post autor: Nieziem »

teska pisze: ↑
wczoraj, 18:54
Andej pisze: ↑
wczoraj, 8:29
teska pisze: ↑
27 wrz 2026, 16:17
dlaczego występuje ono w Przekładzie Nowego Świata?
Dlatego, że nie jest to tłumaczenie, tylko przeróbka ...
A czy przeróbką nie jest zastąpienie imienia Bożego słowem "Pan" lub "Bóg"?
Nowy Testament zawiera mnóstwo cytatów z Pism Hebrajskich zawierających imię Boże.Czy sumienny tłumacz może opuścić imię Boże i zastąpić je słowem "Pan "lub "Bóg"?
(...)

Cóż,czy Jezus też nie wymówił imienia Bożego? Też mu przez gardło nie przeszło?
Myślę, że Jezus nie wymówił imienia Bożego, gdyż dostępne kopie oryginałów nie wskazują, aby wymawiał.

Teska, fajnie, że nie zaprzeczasz, ale potwierdzasz, że PNŚ jest przeróbką, a nie tłumaczeniem, i mogę przyjąć "na wiarę" Twoją sugestię, że przecież inne przykłady też są przeróbkami, więc w czym rzecz.
Natomiast, co do cytatów z Pism Hebrajskich w PNŚ, to nie wiem czy wiesz, ale tłumacze nie w każdym przypadku cytowania zawarli w NT imię Boga, pomimo, że (rzekomo) cytowany tekst zawierał tetragram, czasem napisali Pan albo Bóg (np.1 P2.3, albo Rzym.112). Widać, że ich sumienność też może być kwestionowana.

Sławomir59

Post autor: Sławomir59 »

Nieziem pisze: "Cóż, czy Jezus też nie wymówił imienia Bożego? Też mu przez gardło nie przeszło?" ..tłumacze nie w każdym przypadku cytowania zawarli w NT imię Boga..
Wielu tłumaczy Biblii zastąpiło Imię Boże określeniami „Bóg” czy „Pan”. Jednak w starożytnych manuskryptach hebrajskich występuje ono prawie 7000 razy. Nie ulega więc wątpliwości, że Bóg chce, byśmy znali to Imię. (Izajasza 12:4.) Jehowa Bóg pragnie uświęcić swoje Imię, ponieważ jest ono znieważane. Na przykład niektórzy nie uważają Go za Stwórcę i twierdzą, że nie musimy się z Nim liczyć. Jehowa chce, żebyśmy o tym Imieniu mówili też innym ! (Jana 17:3 i Rzymian 10:13, 14).

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Co do istnienia imienia, o którym piszecie, w NT, to dużo wnosi fragment

Mat 11:27 BT5
27 Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić.

Skoro Syna zna tylko Ojciec i wykreował Go dopiero wtedy, kiedy Sam był najwyższy, to czy Syn ma opowiadać o imieniu Bożym komu popadnie, czy raczej przekaże Świat Ojcu dopiero, gdy zaprowadzi w nim porządek ?

1Kor15:24-26 BT5
24 Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc. 25 Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. 26 Jako ostatni wróg zostanie pokonana śmierć.

Wielbiciel Pełni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Imię Boże”