Sąd Ostateczny - kiedy nastąpi?

Dyskusje o proroctwach biblijnych

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Kiedy nastąpi Sąd nad umarłymi?

Po powrocie Chrystusa i końcu świata
10
63%
Na końcu tysiącletniego Królestwa
3
19%
Cały okres trwania tysięcletniego Królestwa
3
19%

Liczba głosów: 16

Lucyfer

Post autor: Lucyfer »

machabeusz pisze: Czy Sodomici i Gomoryci staną na sądzie?

Nie wiem , czy zauważyłeś , ale ten wątek dotyczy sądu ostatecznego.Wypadałoby , abyś napisał coś na ten temat.
Mógłbyś?
Po tysiącleciu wszyscy staną na sądzie, również Sodoma i Gomora. Będzie to sąd zaoczny:Obj. 20:12-15
12. I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem; i księgi zostały otwarte; również inna księga, księga żywota została otwarta; i osądzeni zostali umarli na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach.
13. I wydało morze umarłych, którzy w nim się znajdowali, również śmierć i piekło wydały umarłych, którzy w nich się znajdowali, i byli osądzeni, każdy według uczynków swoich.
14. I śmierć, i piekło zostały wrzucone do jeziora ognistego; owo jezioro ogniste, to druga śmierć.
15. I jeżeli ktoś nie był zapisany w księdze żywota, został wrzucony do jeziora ognistego.
(BW)

Sąd zaoczny polega na tym że wszyscy będą sądzeni na podstawie zapisu. Odtworzy się ten zapis kto jaki był i sąd zadecyduje czy należy tego kogoś wzbudzić do życia czy nie.jeżeli ktoś nie był zapisany w księdze żywota, został wrzucony do jeziora ognistego.
Ludzie z Sodomy będą w lepszej sytuacji przed sądem niż ci którzy widzieli cuda Jezusa a nie uwierzyli. Sąd weźmie to pod uwagę to że oni nie mieli szansy się nawrócić.
Mat. 10:15
15. Zaprawdę powiadam wam: Lżej będzie w dzień sądu ziemi sodomskiej i gomorskiej niż temu miastu.
(BW)
Mat. 12:41-42
41. Mężowie z Niniwy staną na sądzie wraz z tym pokoleniem i spowodują jego potępienie, gdyż na skutek zwiastowania Jonasza upamiętali się, a oto tutaj więcej niż Jonasz.
42. Królowa z Południa stanie na sądzie wraz z tym pokoleniem i potępi je; bo przybyła z krańców ziemi słuchać mądrości Salomona, a oto tutaj więcej niż Salomon.
(BW)

Na sądzie stanie sprawa różnych ludzi i pokoleń. Sąd będzie rozważał ich możliwości i reakcje na to co czynili w życiu.
Dan. 7:9-10
9. A gdy patrzałem, postawiono trony i usiadł Sędziwy. Jego szata była biała jak śnieg, a włosy na głowie czyste jak wełna. Jego tron jak płomienie ogniste, a jego koła jak ogień płonący.
10. Ognista rzeka wypływała i wychodziła sprzed niego. Tysiąc tysięcy służyło mu, a dziesięć tysięcy razy dziesięć tysięcy stało przed nim; zasiadł sąd i otworzono księgi.
(BW)
Obj. 20:4
4. I widziałem trony, i usiedli na nich ci, którym dano prawo sądu; Łuk. 22:30
30. Abyście jedli i pili przy stole moim w Królestwie moim, i zasiadali na tronach, sądząc dwanaście plemion Izraela.
(BW)

Bóg przekazał królestwo Jezusowi a Jezus przekaże nam i to my zadecydujemy kto zmartwychwstanie, zadecydujemy na podstawie słowa Bożego a Bóg będzie się temu przyglądał.
1 Kor. 6:3
3. Czy nie wiecie, że aniołów sądzić będziemy? Cóż dopiero zwykłe sprawy życiowe?
(BW)

nike

Post autor: nike »

tessa pisze:
nike pisze:
Miłujący prawdę pisze:
nike pisze:ten koniec to będzie w Małym Okresie.
Jak to rozumiesz?
Całe Tysiąc lat będziemy dochodzić do Zbawienia, inaczej mówiąc będziemy zdrowieć od naszych różnych ułomności, a na końcu Tysiąclecia kiedy szatan zostanie rozwiązany, to wtedy sie okaże czy wytrwaliśmy, czy okazaliśmy się tylko hipokrytami i zostaniemy unicestwieni.
Nie do konca sie z tym zgodze.

Co myslisz o tym:

Mt 25:32 NS "I będą przed nim zebrane wszystkie narody i będzie oddzielał jednych ludzi od drugich, jak pasterz oddziela owce od kóz."

Kiedy wedlug ciebie nastapi to wydarzenie? Przed Armagedonem czy po?
Uważam,że ten tekst dotyczy po Tysiącleciu Obj. 20:3
3. I wrzucił go w przepaść i zamknął go, i zapieczętował z wierzchu nad nim, aby nie zwodził więcej narodów, ażeby się wypełniło tysiąc lat; a potem musi być rozwiązany na mały czas.
(BG)
Wtedy to będzie rozdzielenie owiec od kozłów.

tessa

Post autor: tessa »

Co myslisz o tym:

Mt 25:32 NS "I będą przed nim zebrane wszystkie narody i będzie oddzielał jednych ludzi od drugich, jak pasterz oddziela owce od kóz."

Kiedy wedlug ciebie nastapi to wydarzenie? Przed Armagedonem czy po?

Uważam,że ten tekst dotyczy po Tysiącleciu Obj. 20:3
3. I wrzucił go w przepaść i zamknął go, i zapieczętował z wierzchu nad nim, aby nie zwodził więcej narodów, ażeby się wypełniło tysiąc lat; a potem musi być rozwiązany na mały czas.
(BG)
Wtedy to będzie rozdzielenie owiec od kozłów.

.................................................................................................................................................

Zauwaz jednak ze przypowiesc o owcach i kozlach Jezus powiedzial jako odpowiedz na zapytanie uczniow o znak dni ostatnich.

3 A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do niego na osobności uczniowie, mówiąc: „Powiedz nam: Kiedy to nastąpi i co będzie znakiem twojej obecności oraz zakończenia systemu rzeczy?”

Koniec tego systemu rzeczy bedzie w Armagedonie ,zatem wydarzenia rozdzialania owiec od kozlow musza byc przed Armagedonem.
Poza tym samo rozdzialanie dokona sie na podstawie stosunku ludzi do "braci Jezusa".
Mateusza 25
41 „Wtedy powie z kolei do tych po swej lewicy: ‚Idźcie ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany dla Diabła i jego aniołów. 42 Bo zgłodniałem, ale nie daliście mi jeść, i odczułem pragnienie, ale nie daliście mi pić. 43 Byłem obcym, ale nie przyjęliście mnie gościnnie; byłem nagi, ale mnie nie odzialiście; chory i w więzieniu, ale się mną nie zaopiekowaliście’. 44 Wtedy i oni odpowiedzą tymi słowy: ‚Panie, kiedy widzieliśmy cię głodnym lub spragnionym, lub obcym, lub nagim, lub chorym, lub w więzieniu i ci nie usłużyliśmy?’ 45 Wtedy odpowie im tymi słowy: ‚Zaprawdę wam mówię: W jakiej mierze nie uczyniliście tego jednemu z tych najmniejszych, w takiej nie uczyniliście tego mnie’. 46 I ci odejdą w wieczne odcięcie, prawi zaś do życia wiecznego”.

Bracia Jezusa ,czyli namaszczeni duchem chrzescijanie beda zatem jeszcze na ziemi.Obecnie jest ich "ostatek".
Gdy ostatni z nich bedzie opieczetowany wtedy zacznie sie Armagedon.

Objawienie 7
2 I ujrzałem innego anioła, wstępującego od wschodu słońca i mającego pieczęć Boga żywego; i donośnym głosem zawołał do czterech aniołów, którym dano czynić szkodę ziemi i morzu, 3 mówiąc: „Nie wyrządzajcie szkody ziemi ani morzu, ani drzewom, aż opieczętujemy niewolników Boga naszego na ich czołach”.

Zatem rozdzielanie owiec od kozlow musi odbywac sie wczesniej ,przed Armagedonem.
Po Armagedonie nastanie 1000 letnie Krolestwo Boze.
Objawienie 20
4 I ujrzałem trony, i byli ci, którzy na nich zasiedli, i dano im władzę sądzenia. Tak, ujrzałem dusze tych, których stracono toporem za świadczenie o Jezusie i za mówienie o Bogu, tych, którzy nie oddali czci ani bestii, ani jej wizerunkowi i którzy nie przyjęli znamienia na swe czoło ani na rękę. I ożyli, i królowali z Chrystusem przez tysiąc lat.

Ci co zasiedli na tronach to wlasnie "bracia Jezusa".Musza wiec umrzec aby dostac sie do nieba.Zas obecnosc braci Jezusa jest konieczna do osadzenia narodow.

Awatar użytkownika
Jamsen

Post autor: Jamsen »

machabeusz pisze: Doprawdy? :shock:
Ciekawe gdzie. :-?
Udowadniałem , że wołają , ale że są poniżej ołtarza jak mówi Pismo, a nie że w hadesie.
Bez wątpienia dusze o których piszesz będą wtedy w niebie.Hades nie jest w niebie tam , gdzie świątynia.
No to zobaczmy...
Objawienie 6:9,10
9 A gdy otworzył piątą pieczęć, ujrzałem pod ołtarzem dusze (psyche) pozabijanych z powodu Bożego słowa i z powodu działalności świadczenia, którą im powierzono.
10 I zawołały donośnym głosem, mówiąc: „Dokądże, Wszechwładny Panie, święty i prawdziwy, będziesz się wstrzymywał z osądzeniem i pomszczeniem naszej krwi na tych, którzy mieszkają na ziemi?”
Następnie...
Objawienie 20:4
I ujrzałem trony, i byli ci, którzy na nich zasiedli, i dano im władzę sądzenia. Tak, ujrzałem dusze tych, których stracono toporem za świadczenie o Jezusie i za mówienie o Bogu, tych, którzy nie oddali czci ani bestii, ani jej wizerunkowi i którzy nie przyjęli znamienia na swe czoło ani na rękę. I ożyli (ciekawe, bo przecież żyli, tylko spali), i królowali z Chrystusem przez tysiąc lat
A w jaki sposób ludzie stają się żywi?
Objawienie 20:12,13
12 I ujrzałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem, i otwarto zwoje. Otwarto też inny zwój; jest to zwój życia. I umarli byli sądzeni z tego, co napisano w zwojach, według swych uczynków.
13 I wydało morze umarłych, którzy się w nim znajdowali, i śmierć, i Hades wydały umarłych, którzy się w nich znajdowali, i byli sądzeni każdy z osobna — według swych uczynków.
I jeszcze jedno porównanie.
Kapłańska 17:11
Bo dusza ciała jest we krwi, a ja dałem ją na ołtarz, abyście dokonywali przebłagania za swe dusze, gdyż to krew dokonuje przebłagania dzięki duszy, która w niej jest.
Porównaj z Rodzaju 4:10...
Na to rzekł: „Cóżeś uczynił? Posłuchaj! Krew twego brata woła do mnie z ziemi
...i Mateusza 23:15
żeby na was przyszła wszelka krew prawych przelana na ziemi, od krwi prawego Abla do krwi Zachariasza — syna Barachiasza — którego zamordowaliście między sanktuarium a ołtarzem.

machabeusz

Post autor: machabeusz »

Jamsen pisze:
machabeusz pisze: Doprawdy? :shock:
Ciekawe gdzie. :-?
Udowadniałem , że wołają , ale że są poniżej ołtarza jak mówi Pismo, a nie że w hadesie.
Bez wątpienia dusze o których piszesz będą wtedy w niebie.Hades nie jest w niebie tam , gdzie świątynia.
No to zobaczmy...
Objawienie 6:9,10
9 A gdy otworzył piątą pieczęć, ujrzałem pod ołtarzem dusze (psyche) pozabijanych z powodu Bożego słowa i z powodu działalności świadczenia, którą im powierzono.
10 I zawołały donośnym głosem, mówiąc: „Dokądże, Wszechwładny Panie, święty i prawdziwy, będziesz się wstrzymywał z osądzeniem i pomszczeniem naszej krwi na tych, którzy mieszkają na ziemi?”
Następnie...
Objawienie 20:4
I ujrzałem trony, i byli ci, którzy na nich zasiedli, i dano im władzę sądzenia. Tak, ujrzałem dusze tych, których stracono toporem za świadczenie o Jezusie i za mówienie o Bogu, tych, którzy nie oddali czci ani bestii, ani jej wizerunkowi i którzy nie przyjęli znamienia na swe czoło ani na rękę. I ożyli (ciekawe, bo przecież żyli, tylko spali), i królowali z Chrystusem przez tysiąc lat
A w jaki sposób ludzie stają się żywi?
Objawienie 20:12,13
12 I ujrzałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem, i otwarto zwoje. Otwarto też inny zwój; jest to zwój życia. I umarli byli sądzeni z tego, co napisano w zwojach, według swych uczynków.
13 I wydało morze umarłych, którzy się w nim znajdowali, i śmierć, i Hades wydały umarłych, którzy się w nich znajdowali, i byli sądzeni każdy z osobna — według swych uczynków.
I niby co chciałbyś tym udowodnić , Jamsen?
Przeczytaj uważnie to , co sam zacytowałeś: "ujrzałem umarłych".
Jan widzi umarłych , a ty za wszelką cenę będziesz się upierał , że jednak będą to żywi?
Nie ma żadnego dowodu na to , że te dusze , które wołają są w hadesie.Wręcz przeciwnie.Jesli tak , to ołtarz , o którym tam jest mowa , to też jest w Hadesie...? :roll:
Ołtarz i cała świątynia na pewno jest w niebie i bez względu na to czy rozumiemy to dosłownie , czy symbolicznie.
Dodatkowo w odniesieniu do dusz członków "oblubienicy" podajesz werset , który mówi o sądzie ostatecznym , gdzie staną przecież grzesznicy , a nie "żywi" dla Jezusa...
Jezus uczył wyraźnie o tym , że ci , którzy pójdą za Nim , to nie staną przed sądem.Nie pamiętasz?

machabeusz

Post autor: machabeusz »

I jeszcze jedno porównanie.
Kapłańska 17:11
Bo dusza ciała jest we krwi, a ja dałem ją na ołtarz, abyście dokonywali przebłagania za swe dusze, gdyż to krew dokonuje przebłagania dzięki duszy, która w niej jest.
Porównaj z Rodzaju 4:10...
Na to rzekł: „Cóżeś uczynił? Posłuchaj! Krew twego brata woła do mnie z ziemi
...i Mateusza 23:15
żeby na was przyszła wszelka krew prawych przelana na ziemi, od krwi prawego Abla do krwi Zachariasza — syna Barachiasza — którego zamordowaliście między sanktuarium a ołtarzem.
To też nie wiem dlaczego cytujesz.Była już tutaj dyskusja na temat krwi i duszy.
Poczytaj , co było napisane o tym.
Podajesz te wersety jako dowód , że dusze , które wołają poniżej ołtarza jednak są w hadesie i chodzi o krew?

Dusze ściętych zasiądą na tronach.Gdzie będą te trony?W krainie umarłych...?

Duszę można zobaczyć.
Z księgi Objawienia jasno wynika , że dusza zabitego może wołać i można ją rozpoznać po wyglądzie.

Awatar użytkownika
Jamsen

Post autor: Jamsen »

A jak rozumiesz ten fragment?
Mateusza 8:22
Jezus rzekł do niego: „Stale chodź za mną, a niech umarli grzebią swych umarłych”
Czy nie pokazuje on, że wyrażenie "umarli" nie zawsze nalezy rozumieć dosłownie?

Alexander

Post autor: Alexander »

Bobo napisał cytuję:
Bobo pisze:Mowa tam o dwuch zwojach. Najpierw 'otwarto zwoje' i umarli mają być sądzeniz tego co napisano w owych zwojach. Nie wspomniano nic, że tam opisano ich uczynki brane pod uwagę. To raczej jakies prawa i wskazówki, ktorych 'wskrzeszeni umarli' mają się trzymać. Jesli będą tak robić wtedy zostają zapisani do 'zwoju zycia'.
Jak dla mnie Biblia mówi o dwojakim sądzie.
Sprawdziłem wersety o zwojach i niestety BOBO nie masz racji. Biblia w takich sprawach nie kazałaby pozostać na domysłach i interpretacjach. W zwojach o których mówi Obj. zapisane są uczynki na podstawie których mają być sądzeni umarli. PNŚ "I umarli byli sądzeni z tego, co napisano w zwojach, według swych uczynków."BW "na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach. " BT I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano, według ich czynów.

Zobacz proszę kontekst Obj 20:13 "I wydało morze umarłych, którzy się w nim znajdowali, i śmierć, i Hades wydały umarłych, którzy się w nich znajdowali, i byli sądzeni każdy z osobna według swych uczynków.
Czy chodzi tu o uczynki po zmartwychwstaniu? Czy zwoje to nowa Biblia czy symboliczna księga z uczynkami ludzi? Zobaczmy inne fragmenty:

"Aby dokonać sądu nad wszystkimi i ukarać wszystkich bezbożników za wszystkie ich bezbożne uczynki, których się dopuścili, i za wszystkie bezecne słowa, jakie wypowiedzieli przeciwko niemu bezbożni grzesznicy."
Judy 15
"A powiadam wam, że z każdego nieużytecznego słowa, które ludzie wyrzekną, zdadzą sprawę w dzień sądu. "
Mat. 12,36
"Albowiem my wszyscy musimy stanąć przed sądem Chrystusowym, aby każdy odebrał zapłatę za uczynki swoje, dokonane w ciele, dobre czy złe. "
2 Kor. 5,10

Nauka o nowych zwojach czyli dodatkowych pouczeniach w Królestwie tysiącletnim ( Dalsza część Biblii) jest ludzka gbyż nie ma ona potwierdzenia w Piśmie. Podaj choć jeden werset.
W Dan 12:2 czytamy "Z tych zaś, którzy śpią w prochu ziemi, wielu się zbudzi: jedni do życia po czas niezmierzony, a drudzy na pohańbienie i odrazę po czas niezmierzony. " W kontekście wers1 ujdzie cało - każdy, kto się znajdzie zapisany w księdze.

A co Pan Jezus powiedział też w Jana 5:29? : "Nie dziwcie się temu, gdyż nadchodzi godzina, kiedy wszyscy w grobach usłyszą głos jego; wyjdą ci, co dobrze czynili, by powstać do życia; a inni, którzy źle czynili, by powstać na sąd.
Pan Jezus nie mówi tu " ci co dobrze czynili do życia a inni co źle czyniki na sąd. Jeżeli Twoja teoria jest poprawna Pan Jezus powinien powiedzieć "I ci którzy będą dobrze czynili do życia a ci którzy BĘDĄ żle zginą. Jednak Pan Jezus mówi tu w czasie przeszłym a nie przyszłym "Ci którzy źle czynili a nie dopiero będą w przyszłym życiu źle czynili. Twierdzenie, że chodzi o uczynki po zmartwychwstaniu jest wyssane z palca! Poza tym jaka byłaby różnica powstania do życia i na sąd jeżeli obie grupy i tak muszą się przez 1000 lat sprawdzać. Zobacz też zwrot ci którzy dobrze czynili WYJDĄ dopiero czyli zmartwychwstaną, a ci co się DOPUSZCZALI złego zmartwychwstaną na sąd. Zostaną więc zmartwychzbudzone dwie grupy ludzi ci co byli za ŻYCIA prawi i ci co byli nieprawi.

Rzym. 2:2 A wiemy, że zgodnie z prawdą sąd Boży jest przeciwko tym, którzy w czymś takim trwają. - czy w czasie tysiąclecia? wers.2 Ale czy mniemasz, o człowiecze, gdy osądzasz trwających w czymś takim, a jednak sam to czynisz, że ujdziesz sądu Bożego? I dalej 4i5 Lecz ty według swej zatwardziałości oraz nieskruszonego serca gromadzisz samemu sobie srogi gniew na dzień srogiego gniewu oraz objawienia prawego sądu Bożego. A On odda każdemu stosownie do jego uczynków: - Jakich uczynków? Czy w tysiącleciu? wers 7i8 życie wieczne tym, którzy przez wytrwałość w dobrym dziele szukają chwały i szacunku, i nieskażoności; natomiast dla tych, którzy są swarliwi i nieposłuszni prawdzie, a posłuszni nieprawości, będzie srogie zagniewanie i gniew,
Jest jak widzisz masa wersetów mówiących o uczynkach przed śmiercią.
W Dziejach Ap. 17:30, 31 czytamy Wprawdzie Bóg nie zważał na czasy takiej niewiedzy, lecz teraz mówi ludziom, żeby wszyscy wszędzie okazali skruchę. Ustalił bowiem dzień, w którym zamierza w prawości sądzić zamieszkaną ziemię przez męża, którego wyznaczył, udzielił też gwarancji wszystkim ludziom poprzez wskrzeszenie go z martwych".

Po co ludzie mają teraz okazać skruchę skoro i tak będą mieli na to 1000 lat? No chyba że może to ich uratować jak wynika z powyższego tekstu.
Rzym. 2,16 czytamy Będzie to w dniu, kiedy według ewangelii mojej Bóg sądzić będzie ukryte sprawy ludzkie przez Jezusa Chrystusa.

Rzym. 14,10 Ty zaś czemu osądzasz swego brata? Albo i ty, czemu pogardzasz swoim bratem? Wszak wszyscy staniemy przed sądem Bożym.

1 Kor. 4:5Przeto nie sądźcie przed czasem dopóki nie przyjdzie Pan, który ujawni to, co ukryte w ciemności, i objawi zamysły serc; a wtedy każdy otrzyma pochwałę od Boga.

1 Tym. 5,24Są ludzie, których grzechy są jawne i bywają osądzone wcześniej niż oni sami; ale są też tacy, których grzechy dopiero później się ujawniają.

Dlaczego temat ten jest ważny:
Dlatego pominąwszy początki nauki o Chrystusie, zwróćmy się ku rzeczom wyższym, nie powracając ponownie do podstaw nauki o odwróceniu się od martwych uczynków i o wierze w Boga, Nauki o obmywaniach, o wkładaniu rąk, o zmartwychwstaniu i o sądzie wiecznym.
Heb.6:1,2

Czy taka ważna nauka "PODSTAWOWA" byłaby oparta o przypuszczenia i interpretację. Twój problem Bobo polega na tym powtarzasz nauki których sam nie sprawdziłeś. Jest to próba dostosowania Biblii do pewnych teorii a powinno być odwrotnie czyli jakieś teorię muszą pochodzić w Biblii. Chodzi o to, że ktoś ma teorię o 1000letnim sądzie i takie wersety jak np. z Jana czy Objawienia NAGINA do tej teorii - tak robić nie wolno! Gal. 1:6-8

Modzel1988

Post autor: Modzel1988 »

machabeusz:
Wielu badaczy Biblii ,jak widzę , to wyjście na Sąd nazywa zmartwychwstaniem.Niezupełnie zgadzam się z tym określeniem.

Gdyby tak było , to dlaczego Pismo nazywa ich nadal umarłymi?

To kim zatem oni będą.Zmarłymi , czy zmartwychwstałymi?
Skoro Biblia tak ich nazywa , to znaczy , że są to nadal umarłi. Aby stanąć na Sądzie , to ciało nie jest potrzebne.Dusza przecież może mysleć , mówić słyszeć lub widzieć.Tego chyba nie muszę udowadniać , prawda?

Odnośnie ciała:
Zatem jak Pan wytłumaczy to?
Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie będziesz cudzołożył. A ja wam powiadam, że każdy, który patrzy na niewiastę i pożąda jej, już z nią popełnił cudzołóstwo w swoim sercu. Jeśli więc prawe oko twoje cię gorszy, wyłup je i odrzuć od siebie; albowiem pożyteczniej jest dla ciebie, aby zginął jeden z twoich członków, niż całe twoje ciało zostało wrzucone w ogień piekielny. I jeśli prawa ręka twoja cię gorszy, odetnij ją i odrzuć od siebie; albowiem pożyteczniej jest dla ciebie, aby zginął jeden z twoich członków, niż całe twoje ciało zostało wrzucone w ogień piekielny.

Wyraźnie napisane co zostanie wrzucone w ogień piekielny.

Odnośnie nazywania w biblii ich umarłymi:

Pismo nazywa ich umarłymi, owszem... Zapłata za grzech jest śmierć... nie może na sądzie stanąć ktoś żywy... stają zatem umarli, ale zmartwychwstali na sąd. Zapłacili już za grzech śmiercią, a teraz będą osądzeni z tego jak sobie z nim radzili(za czyny). Jedni żyli w Chrystusie i Ci otrzymają życie wieczne zaś drudzy pójdą na wieczne potępienie.

"Będzie to śmierć wtóra" - żeby mogła być śmierć wtóra musieli chyba ożyć? a zatem ożyli, ale byli martwi bo nie żyli w Chrystusie lub żywi bo żyli w Chrystusie.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Najpierw dobro musi zwyciężyć nad złem, ponieważ od tego zaczął się problem.

Joh 14:1-3 bt5 "(1) Niech się nie trwoży serce wasze. Wierzycie w Boga? I we Mnie wierzcie! (2) W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce. (3) A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście i wy byli tam, gdzie Ja jestem."

Przy powtórnym przyjściu Jezusa zostanie przygotowane miejsce dla przodków. Gdy Królestwo będzie przygotowane do zamieszkania, Aniołowie Boży wrócą po ludzi w kolejności od ostatnich, po pierwszych.

Mat 20:1-16 bt5
"(1) Albowiem królestwo niebieskie podobne jest do gospodarza, który wyszedł wczesnym rankiem, aby nająć robotników do swej winnicy. (2) Umówił się z robotnikami o denara za dzień i posłał ich do winnicy. (3) Gdy wyszedł około godziny trzeciej, zobaczył innych, stojących na rynku bezczynnie, (4) i rzekł do nich: Idźcie i wy do mojej winnicy, a co będzie słuszne, dam wam. (5) Oni poszli. Wyszedłszy ponownie około godziny szóstej i dziewiątej, tak samo uczynił. (6) Gdy wyszedł około godziny jedenastej, spotkał innych stojących i zapytał ich: Czemu tu stoicie cały dzień bezczynnie? (7) Odpowiedzieli mu: Bo nas nikt nie najął. Rzekł im: Idźcie i wy do winnicy. (8) A gdy nadszedł wieczór, rzekł właściciel winnicy do swego rządcy: Zwołaj robotników i wypłać im należność, począwszy od ostatnich aż do pierwszych. (9) Przyszli najęci około jedenastej godziny i otrzymali po denarze. (10) Gdy więc przyszli pierwsi, myśleli, że więcej dostaną; lecz i oni otrzymali po denarze. (11) Wziąwszy go, szemrali przeciw gospodarzowi, (12) mówiąc: Ci ostatni jedną godzinę pracowali, a zrównałeś ich z nami, którzyśmy znosili ciężar dnia i spiekotę. (13) Na to odrzekł jednemu z nich: Przyjacielu, nie czynię ci krzywdy; czyż nie o denara umówiłeś się ze mną? (14) Weź, co twoje, i odejdź. Chcę też i temu ostatniemu dać tak samo jak tobie. (15) Czy mi nie wolno uczynić ze swoim, co chcę? Czy na to złym okiem patrzysz, że ja jestem dobry? (16) Tak ostatni będą pierwszymi, a pierwsi ostatnimi."
1Kor 1:27 BT5
Bóg wybrał właśnie to, co głupie w oczach świata, aby zawstydzić mędrców, wybrał, co niemocne, aby mocnych poniżyć

Wielbiciel Pełni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Proroctwa”