Sąd Ostateczny - kiedy nastąpi?

Dyskusje o proroctwach biblijnych

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Kiedy nastąpi Sąd nad umarłymi?

Po powrocie Chrystusa i końcu świata
10
63%
Na końcu tysiącletniego Królestwa
3
19%
Cały okres trwania tysięcletniego Królestwa
3
19%

Liczba głosów: 16

machabeusz

Post autor: machabeusz »

tessa pisze:
A co powiesz na werset z Rzymian 6:7

"Bo kto umarł, został uwolniony od swego grzechu."

Czy w to wierzysz ,że śmier jest karą za grzechy i kto umarł jest już uwolniony od wszelkiego grzechu?
Rzymian 6:23
Albowiem zapłatą, którą płaci grzech, jest śmierć, lecz darem, który daje Bóg, jest życie wieczne przez Chrystusa Jezusa, naszego Pana.
Tak uczy Biblia.
Tak uczy Biblia , powiadasz? :-?
To , co zrobiłaś , to jest właśnie wyrywanie wersetów z kontekstu w celu udowodnienia za wszelką cenę swoich nauk.
Przeczytaj kontekst , to może zrozumiesz , że apostoł Paweł pisze tam o członkach Kościoła , którzy umarli dla Chrystusa i pogrzebali grzeszne ciało.Uwolnieni są od grzechu i w rzeczy samej grzeszyć już nie mogą i są uwolnieni od grzechu.

Podałem ewidentne wersety , które dowodzą , że sąd będzie z uczynków dokonanych w ciele za życia przed śmiercią.Bobo jakoś się nie wyrywa z ich skomentowaniem.
A może ty spróbujesz? :-)

2 Tym. 4:14
14. Aleksander, kotlarz, wyrządził mi wiele złego; odda mu Pan według uczynków jego;
(BW)
Kiedy Aleksander kotlarz dostanie zapłatę za złe uczynki?
Czy wtedy?:
Obj. 22:12
12. Oto przyjdę wkrótce, a zapłata moja jest ze mną, by oddać każdemu według jego uczynku.
(BW)

Za jakie uczynki będzie sądzony człowiek w myśl tych wersetów?:

Kazn. 11:9
9. Raduj się, młodzieńcze, w swojej młodości i bądź dobrej myśli, póki jesteś młody. Postępuj tak, jak każe ci serce, i używaj, czego pragną twoje oczy, lecz wiedz, że za to wszystko pozwie cię Bóg na sąd.
(BW)

Do jakiego okresu życia smiertelnika odnoszą się te słowa?:

Kazn. 12:13-14
13. Wysłuchaj końcowej nauki całości: Bój się Boga i przestrzegaj jego przykazań, bo to jest obowiązek każdego człowieka.
14. Bóg bowiem odbędzie sąd nad każdym czynem, nad każdą rzeczą tajną czy dobrą, czy złą.
(BW)

Jeżeli będziesz uprzejma skomentować te wersety i odpowiedzieć na moje pytania , to uznam , że jednak dyskusja z tobą ma sens.

Pozdrawiam.

tessa

Post autor: tessa »

machabeusz pisze:
tessa pisze:
Cytat:
A co powiesz na werset z Rzymian 6:7

Czy w to wierzysz ,że śmier jest karą za grzechy i kto umarł jest już uwolniony od wszelkiego grzechu?
Albowiem zapłatą, którą płaci grzech, jest śmierć, lecz darem, który daje Bóg, jest życie wieczne przez Chrystusa Jezusa, naszego Pana.
Tak uczy Biblia.

Tak uczy Biblia , powiadasz? :-?
To , co zrobiłaś , to jest właśnie wyrywanie wersetów z kontekstu w celu udowodnienia za wszelką cenę swoich nauk.
Przeczytaj kontekst , to może zrozumiesz , że apostoł Paweł pisze tam o członkach Kościoła , którzy umarli dla Chrystusa i pogrzebali grzeszne ciało.Uwolnieni są od grzechu i w rzeczy samej grzeszyć już nie mogą i są uwolnieni od grzechu.
W tym przypadku kontekst nie ma żadnego znaczenia,gdyż Paweł pisze tutaj o śmierci ciała .
Wyrażenie "zapłatą którą płaci grzech jest śmierć " jest prawem uniwersalnym.
Jak to było w przypadku pierwszej pary ludzkiej.Zgrzeszyli przeciwko Bogu i ponieśli konsekwencję swojego czynu.
Bóg ich ostrzegł:
Rodzaju 2:16,17
" I Jehowa Bóg dał też człowiekowi taki nakaz: „Z każdego drzewa ogrodu możesz jeść do syta. 17 Ale co do drzewa poznania dobra i zła z niego nie wolno ci jeść, bo w dniu, w którym z niego zjesz, z całą pewnością umrzesz”.

Czy śmierć była dla nich karą za grzech?

Z pewnością tak.

I do dziś dnia każdy człowiek grzeszy.Nie ma człowieka bez grzechu.

I Jana 1:10
"8 Jeżeli twierdzimy: „Nie mamy grzechu”, to sami siebie wprowadzamy w błąd i nie ma w nas prawdy. 9 Jeżeli wyznajemy nasze grzechy, to on jest wierny i prawy, żeby nam przebaczyć nasze grzechy i oczyścić nas z wszelkiej nieprawości. 10 Jeżeli twierdzimy: „Nie zgrzeszyliśmy”, czynimy go kłamcą i nie ma w nas jego słowa."

Skoro tak,skoro każdy z ludzi jest grzeszny ,to prostą konsekwencją tego jest kara za ten grzech.

Zobacz
Izajasza 40:2
Łukasza 23:41
Dzieje 13:39

Według Izajasza każde przewinienie powinno być "spłacone ".W Łukasza jeden z łotrów przyznaje ,że słusznie spotyka ich kara za ich przewinienia.Bóg wprawdzie przebacza nasze grzechy na podstawie ofiary okupu złożonej przez Jezusa ,ale nie znaczy to ,że nie umieramy.Każdy z nas umiera w ciele.Paweł ,Piotr i inni apostołowie umarli ,mimo swej wiary w Chrystusa.

Jaki stąd wniosek?

Ano taki ,że Bóg ustanowił karę za grzech -tą karą jest śmierć i konsekwentnie się tego trzyma.

Kontekst zaś tej wypowiedzi mówi ,że prawdziwi chrześcijanie nie trwają w grzechu jak się wyraził Paweł "umarli dla grzechu",co nie jest tożsame ,że nie grzeszą-zobacz I Jana 1:10 .Grzech nad nimi już nie panuje w tym sensie ,że zwyciężąją go przy pomocy Jehowy Boga i Jezusa Chrystusa.Zwyciężąjąc jedną słabość i grzech dostrzegają z pomocą Jehowy inne i z nimi dalej walczą .

Jeżeli nie zgadzasz się z powyższą interpretacją podaj swoją interpretację wersetu Rzymian 6:7 i 6:23

machabeusz

Witam. :-)

Tessa:
Jeżeli nie zgadzasz się z powyższą interpretacją podaj swoją interpretację wersetu Rzymian 6:7 i 6:23
Chętnie skomentuję te wersety , ale chyba nieuważnie czytasz moje posty.Dla przypomnienia:
14. Aleksander, kotlarz, wyrządził mi wiele złego; odda mu Pan według uczynków jego;
(BW)
Czy wtedy?:
12. Oto przyjdę wkrótce, a zapłata moja jest ze mną, by oddać każdemu według jego uczynku.
(BW)

9. Raduj się, młodzieńcze, w swojej młodości i bądź dobrej myśli, póki jesteś młody. Postępuj tak, jak każe ci serce, i używaj, czego pragną twoje oczy, lecz wiedz, że za to wszystko pozwie cię Bóg na sąd.
(BW)

13. Wysłuchaj końcowej nauki całości: Bój się Boga i przestrzegaj jego przykazań, bo to jest obowiązek każdego człowieka.
14. Bóg bowiem odbędzie sąd nad każdym czynem, nad każdą rzeczą tajną czy dobrą, czy złą.(BW)

Jeżeli będziesz uprzejma skomentować te wersety i odpowiedzieć na moje pytania , to uznam , że jednak dyskusja z tobą ma sens .
Droga Tesso...
Jeżeli masz zamiar tak ze mną dyskutować , a mianowicie , że traktujesz wersety , które podaję , tak ,jakby ich nie było i ignorujesz moje pytania , to po prostu jest żenujące... :roll:

Tymczasem zadajesz mi pytania , które mają na celu odwrócenie uwagi.

Przeczytaj więc jeszcze raz to , co napisałem na końcu i zaznaczyłem tłustym drukiem.
Dyskusja nie ma sensu ,jeśli "nie widzisz" wersetów , które podaję.
Traktowanie Biblii w sposób wybiórczy jest co najmniej nieeleganckie i źle świadczy, w tym przypadku o tobie .

Chętnie podyskutuję z tobą lub z innym ŚJ , jeśli ktokolwiek z was skomentuje wersety , które podałem i odpowie bezbośrednio na pytania , które zadałem.

Pozdrawiam.

Lucyfer

Post autor: Lucyfer »

machabeusz pisze:
(BW)
Czy wtedy?:
(BW)

Tu nie ma co komentować bo jest wyraźnie napisane że za uczynki uczynione przed przyjściem Pana.

(BW)

Tu też komentarz jest zbędny bo mamy wyraźnie napisane że przed sądem będzie każdy rozliczony ze swojego postępowania za życia.

14. Bóg bowiem odbędzie sąd nad każdym czynem, nad każdą rzeczą tajną czy dobrą, czy złą.(BW)

Droga Tesso...

Tymczasem zadajesz mi pytania , które mają na celu odwrócenie uwagi.

Przeczytaj więc jeszcze raz to , co napisałem na końcu i zaznaczyłem tłustym drukiem.
Dyskusja nie ma sensu ,jeśli "nie widzisz" wersetów , które podaję.

Pozdrawiam.
Tessa widzi te wersety i wie że dotyczą rozliczenia każdego człowieka z tego co za życia czynił, ale jej religia naucza inaczej, dlatego te wersety ona pomija jakby nie istniały. Tak postępują wszyscy ludzie którzy mają swoją religię która inaczej naucza niż Biblia, w tym wypadku każdy wybiera najpierw słowo ludzkie i stawia je na pierwszym miejscu a potem na drugim miejscu stawia słowo Boga. Dzieje się tak dlatego bo przywódcy religijni wpoili swym poddanym że tylko oni rozumieją prawidłowo Biblię a reszta ma tylko ich słuchać i tak wierzyć jak oni to powiedzą. Ludzie boją się uwierzyć bezpośrednio Bogu bo wtedy nastąpił by konflikt i zostali by wyrzuceni z religii jako heretycy, a jak sluchają to nadal tam tkwią i mają przyjaciół.
Mat. 10:37
37. Kto miłuje ojca albo matkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien; i kto miłuje syna albo córkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien.
(BW)Dz.Ap. 5:29
29. Piotr zaś i apostołowie odpowiadając, rzekli: Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi.
(BW)

Trzeba bardziej słuchać Boga niż przywódców religijnych.

tessa

machabeusz pisze:Chętnie skomentuję te wersety , ale chyba nieuważnie czytasz moje posty.Dla przypomnienia:
Czekam zatem na komentarz.Na drugą część twojego postu i na wersety podane odpowiem póżniej.

machabeusz

tessa pisze:
machabeusz pisze:Chętnie skomentuję te wersety , ale chyba nieuważnie czytasz moje posty.Dla przypomnienia:
Czekam zatem na komentarz.Na drugą część twojego postu i na wersety podane odpowiem póżniej.
Chwileczkę... :-?
Odpowiesz później , powiadasz?
A można wiedzieć dlaczego? :lol:

Więc uważasz za uczciwe unikanie moich pytań i wersetów , które podaję?
Niestety , ale widzę zupełny brak konsekwencji u ciebie.
Dokładnie to samo robisz w dyskusjach na innych wątkach.
Unikasz dyskusji , gdy pojawiają się oczywiste wersety mówiące wbrew naukom , które forsujesz.

tessa

machabeusz pisze:
tessa pisze:
Chwileczkę... :-?
Odpowiesz później , powiadasz?
A można wiedzieć dlaczego? :lol:

Więc uważasz za uczciwe unikanie moich pytań i wersetów , które podaję?
Niestety , ale widzę zupełny brak konsekwencji u ciebie.
Dokładnie to samo robisz w dyskusjach na innych wątkach.
Unikasz dyskusji , gdy pojawiają się oczywiste wersety mówiące wbrew naukom , które forsujesz.
Ja podałam swoją interpretację podanych wersetów ,chcę teraz poznać twoją .Czy to uważasz za unikanie rozmowy? Z czyjej strony?
Pragnę poznać twój sposób myślenia ,aby w sposób skuteczny objaśnić ci dalsze wersety.
OK?
Oto wyjaśnij sens tych wersetów:

Rzymian 6:7

Jak to uczynisz ,to podam ci sens dalszych podanych przez ciebie ....:}

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Podałem ewidentne wersety , które dowodzą , że sąd będzie z uczynków dokonanych w ciele za życia przed śmiercią.Bobo jakoś się nie wyrywa z ich skomentowaniem.
Ee. to jakieś czepialstwo, jeszcze nie spotkałem na tym forum kogoś, kto tak rozpaczliwie nie wołałby o komentarz do wersetow, ktore coś tam niezbicie dowodzą :-D
Zauważyłeś machabeuszu, ze żadając takiego komentarza, pomijasz wyjaśnienia jakie już padły? Jesteś niekonsekwentny, bo jakoś w pewnych tematach nabierasz wody w usta albo zdawkowo stwierdzasz: 'może tak byc...' ale potem dalej nawet nie zatrzymując się lecisz dalej ze swoją wykładnią. Wciąż wzywasz dyskutantow do 'uczciwej dyskusji' ale ja mam co do tego spore wątpliwości. I te twoje uwagi... :-D
'Nie umieją skomentować, bo są one (wersety)niewygodne dla ich nauki'; 'unikacie dyskusji' itp. itd. Skoń z insynuacjami.
A teraz napisz mi, co sądzisz o twoim kotlarzu Aleksandrze.
Czy zwrot Pawła: 'Pan mu odpłaci' w ogóle dotyczy jakiegoś specjalnego sądu? Czy raczej to Paweł unikając samosądu, mówiąc tak, pozostawia sprawę w rękach Boga? Czy to zdanie Pawła już definitywnie przekreśla Aleksandra? Biblia nic nie mowi o nim i o tym, czy się kiedykolwiek zrelektował. Jesli ten Aleksander to ten sam o ktorym wspomina w 1 Tym1:20, to może rzeczywiście po pewnym czasie, czegoś się nauczył i zawrócił ze swej drogi. Czy Paweł jakimś powiedzeniem: 'Pan mu odda' skazał go na zgubę skąd już powrotu nie ma? Wyobraź sobie, ze Aleksander się nawraca. Co wtedy z tym 'Pan mu odda'? Pomimo nawrócenia kotlarz bedzie zasądzony i potępiony? Bo Pawłowi wyrwało się? A ty tu zaraz całą teologiczną rozprawę będziesz budował na takim zdaniu, że pewnie Kotlarz będzie wskrzeszony z martwych, usłyszy wyrok i spowrotem do piachu (czyli drugi raz będzie ukarany śmiercią).
Zwrot: 'Jehowa odpłaci mu według jego uczynków' oznacza, że Bóg weźmie pod uwagę to, co zlego robił chrześcijanom i niewątpliwie Bóg oceni czy jego zachowanie wynikało z niegodziwości, czy istniały jakieś inne czynniki nieznane Pawłowi, owzględni jego stan serca i podejmie decyzję czy go wskrzesić podczas obecności Jezusa czy też nie. Tak będzie wyglądała ta odpłata. Nijak nie widzę w tym tekście choćby małej sugesti jakoby kotlarz miał powstać jeszcze raz aby usłyszeć wyrok.
Ta sama zasada dotyczy wersetow z Kaznodziei jakie podałeś. Osądzić kogoś za czyny wcale nie znaczy: wzbudzić go z martwych i stawić żywego przed sobą aby mu powiedzieć co za wyrok wydał sąd. Bo ty, widzę, cały czas dwa razy byś karał ludzi...
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Bobo

Jeśli już pytasz o to kiedy nastąpi Sąd...
Jak skomentujesz takie wersety?
"Tak też Sodoma i Gomora oraz miasta wokół nich, gdy już w ten sam sposób jak tamci bez umiaru pogrążyły się w rozpuście i poszły za ciałem ku pożyciu sprzecznemu z naturą, stanowią dany nam ostrzegawczy przykład przez to, że ponoszą sądową karę ognia wiecznego. "(Judy 7).
Skoro wszyscy mają wg. ciebie stanąć na sąd... to dlaczego mieszkańcy Sodomy i Gomory mieliby być dwa razy sądzeni? Przecież Juda podaje, że karę sądową już ponoszą? Byli osądzeni czy nie?
"Jest to dowód prawego sądu Bożego, prowadzącego do poczytania was za godnych królestwa Bożego, dla którego też cierpicie. " (1 Tes.1:5)
Paweł mowi o sądzie Bozym dokonującym się za życia owych chrześcijan. Będą sądzeni jeszcze raz?
"Bo kto je i pije, nie rozeznając ciała, ten je i pije wyrok przeciwko sobie. "
A to ciekawostka, nie? Wyrok może zapaść już na wieczerzy a sąd dopiero podczas przyjścia Jezusa? ;-)
"Teraz odbywa się sąd nad tym światem; teraz władca tego świata zostanie wyrzucony precz. " (Jana 12:31)
Teraz, to znaczy kiedy? Czyż nie za życia ludzi słuchających Jezusa? Czyżby sąd w I wieku?

Myslę, że starając się poukładać kestię sądu, najpierw rozgranicz, kiedy Sąd oznacza tylko wydanie wyroku a kiedy wykonanie tegoż. A że jest różnica przyjrzyj się np. temu co Biblia mówi o Babilonie. Wyrok zapadł już dawno ale wykonanie go jest wciąz sprawą przyszłości. I jedno i drugie to sąd ale o innym znaczeniu.
Biblia jednoznacznie podaje, że sądzeni będą żywi i umarli i jak wskazuje Obj. umarli wtedy wyjdą z Hadesu. Jednak teksty te wcale nie mowią o sądzeniu ludzi, którzy umierając wcale nie poszli do Hadesu tylko do Gehenny. Oni też zostali osądzeni, skoro tam 'poszli'. Jednak nigdzie nie ma wzmianki sugerującej, że tych co w gehennie Bóg jeszcze raz wskrzesi aby... no własnie... po co...?
Oszołomstwu mówię NIE!

machabeusz

tessa pisze:
Oto wyjaśnij sens tych wersetów:

Jak to uczynisz ,to podam ci sens dalszych podanych przez ciebie ....:}
No dobra , niech ci będzie.Trzymam cię za słowo.

Odpowiedzią jest werset poprzedni:
Rzym. 6:6
6. Wiedząc to, że nasz stary człowiek został wespół z nim ukrzyżowany, aby grzeszne ciało zostało unicestwione, byśmy już nadal nie służyli grzechowi;
(BW)
Człowiek, który rodzi się na nowo i poświęca Jezusowi , to umiera dla Niego i grzech już nad nim nie panuje.Przeczytaj kontekst tego wersetu.Przecież tam jest ciągle o tym mowa.
Nie wiem w ogóle czego tu nie rozumieć...

.............................................................................................

Zapłatą za grzech , który nie zostanie zmyty krwią Jezusa będzie smierć duszy w jeziorze ognia.Proste.
Odnośnie drugiej części tego wersetu , to sama się zastanów nad tym , że życie wieczne jest darem i łaską , a nie bonusem za uczynki.

Nie ma potrzeby rozpisywać się nad tymi wersetami , bo ich treść jest prosta i oczywista.

Czekam więc teraz na twoje (i Boba) komentarze , wersetów , które podałem i pytań odnośnie ich.

Pozdrawiam.

machabeusz

Witam.

Bobo:
'Nie umieją skomentować, bo są one (wersety)niewygodne dla ich nauki'; 'unikacie dyskusji' itp. itd. Skoń z insynuacjami.
To nie są żadne insynuacje , tylko oczywiste stwierdzenie faktów.

A teraz napisz mi, co sądzisz o twoim kotlarzu Aleksandrze.
To oczywiste.Pan Jezus przyjdzie i "odda każdemu według jego uczynków".Aleksander też się załapie.Jak każdy , to każdy.

A ty tu zaraz całą teologiczną rozprawę będziesz budował na takim zdaniu, że pewnie Kotlarz będzie wskrzeszony z martwych
Wyjście na sąd , to wyprowadzenie duchów z więzienia , a nie wskrzeszenie.Nie wkładaj mi w moje usta (ręce) tego ,co nie napisałem.
, usłyszy wyrok i spowrotem do piachu
Raczej do ognia wiecznego.Zanim tam zostanie zniszczony , to będzie wiedział za co.Niewykluczone też , że będzie i czuł.

(czyli drugi raz będzie ukarany śmiercią).
Śmiercią drugą.Nie bez powodu jezioro ognia tak właśnie nazwano.
Jak skomentujesz takie wersety?
"Tak też Sodoma i Gomora oraz miasta wokół nich, gdy już w ten sam sposób jak tamci bez umiaru pogrążyły się w rozpuście i poszły za ciałem ku pożyciu sprzecznemu z naturą, stanowią dany nam ostrzegawczy przykład przez to, że ponoszą sądową karę ognia wiecznego. "(Judy 7).
Skoro wszyscy mają wg. ciebie stanąć na sąd... to dlaczego mieszkańcy Sodomy i Gomory mieliby być dwa razy sądzeni? Przecież Juda podaje, że karę sądową już ponoszą? Byli osądzeni czy nie?
Pan Jezus uczył , że staną sodomici na sądzie i nie widzę powodów , aby twierdzic , że tak się nie stanie.
Cytuj z przekładów wiarygodnych.
Judy 1:7
7. Tak też Sodoma i Gomora i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała, stanowią przykład kary ognia wiecznego za to.
(BW)
Sodomici ponieśli karę nie wieczną , ale ognia , który jest wieczny.Staną przecież na sądzie , więc ich los się jeszcze nie skończył.
"Jest to dowód prawego sądu Bożego, prowadzącego do poczytania was za godnych królestwa Bożego, dla którego też cierpicie. " (1 Tes.1:5)
Paweł mowi o sądzie Bozym dokonującym się za życia owych chrześcijan. Będą sądzeni jeszcze raz?
Przeczytaj , co jest napisane dalej:
2 Tes. 1:6-9
6. Gdyż sprawiedliwa to rzecz u Boga odpłacić uciskiem tym, którzy was uciskają,
7. A wam, uciskanym, dać odpocznienie wespół z nami, gdy się objawi Pan Jezus z nieba ze zwiastunami mocy swojej,
8. W ogniu płomienistym, wymierzając karę tym, którzy nie znają Boga, oraz tym, którzy nie są posłuszni ewangelii Pana naszego Jezusa.
9. Poniosą oni karę: zatracenie wieczne, oddalenie od oblicza Pana i od mocy chwały jego
,
(BW)
Ci , którzy uciskali ówczesnych chrześcijan poniosą taką karę.Apostoł Paweł mylił się w tym , co napisał?
"Bo kto je i pije, nie rozeznając ciała, ten je i pije wyrok przeciwko sobie. "
A to ciekawostka, nie? Wyrok może zapaść już na wieczerzy a sąd dopiero podczas przyjścia Jezusa? ;-)
Może nie zauważyłeś , że mowa jest o tym , że człowiek sam na siebie wyrok wygłasza.
Poczytaj też , co dalej jest napisane:
1 Kor. 11:32-34
32. Gdy zaś jesteśmy sądzeni przez Pana, znaczy to, że nas wychowuje, abyśmy wraz ze światem nie zostali potępieni.
33. A tak, bracia moi, gdy się schodzicie, aby jeść, czekajcie jedni na drugich.
34. Jeśli kto głodny, niech je w domu, abyście się na sąd nie schodzili. A zarządzenie co do pozostałych spraw wydam, gdy przyjdę.
(BW)

Niestety , ale widzę u ciebie ustawiczne wyrywanie wersetów z kontekstu.

"Teraz odbywa się sąd nad tym światem; teraz władca tego świata zostanie wyrzucony precz. " (Jana 12:31)
Teraz, to znaczy kiedy? Czyż nie za życia ludzi słuchających Jezusa? Czyżby sąd w I wieku?
Więc wszystkie fragmenty , gdzie użyto słowo "sąd" , to mają dotyczyć sądu ostatecznego?
Biblia jednoznacznie podaje, że sądzeni będą żywi i umarli i jak wskazuje Obj. umarli wtedy wyjdą z Hadesu. Jednak teksty te wcale nie mowią o sądzeniu ludzi, którzy umierając wcale nie poszli do Hadesu tylko do Gehenny. Oni też zostali osądzeni, skoro tam 'poszli'. Jednak nigdzie nie ma wzmianki sugerującej, że tych co w gehennie Bóg jeszcze raz wskrzesi aby... no własnie... po co...?
A kto twierdzi ,że ktoś mógłby wyjść z gehenny?
Z hadesu wyjdą wszyscy i chyba o tym dyskutować nie ma potrzeby , bo cokolwiek przez to rozumiemy , to nasze zdania są pod tym względem podobne.

Powiedz mi.
Jak wytłumaczysz to , że sąd nastąpi pomiędzy przeminięciem nieba i ziemi , a stworzeniem nowych?
Kolejność wynika nastepująco:

1.Pierzcha niebo i ziemia
2.Sąd
3.Nowe niebo i ziemia

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Bobo

To oczywiste.Pan Jezus przyjdzie i "odda każdemu według jego uczynków".Aleksander też się załapie.Jak każdy , to każdy
Rozumiem, że wg. Ciebie dusza Aleksandra poczeka w zaświatach aż Jezus mu odda za zło które uczynił kiedyś :-D
Pytanie tylko, za co umarł, że poszedł w zaświaty?
Raczej do ognia wiecznego.Zanim tam zostanie zniszczony , to będzie wiedział za co.Niewykluczone też , że będzie i czuł.
Ufff! czuje już to gorąco! To chyba jak w katolickim piekle!
Sodomici ponieśli karę nie wieczną , ale ognia , który jest wieczny.Staną przecież na sądzie , więc ich los się jeszcze nie skończył. :crazy:
W takim razie jaką karę ponieśli? Co to znaczy karę ognia wiecznego? Czyli są już w tym ogniu ale potem wyjdą jeszcze raz i znow do ognia??? Tym razem wiecznie?
No i znow powraca kwestia: dwa razy karani? najpierw tak malutko a potek już całkiem? :-D
Może nie zauważyłeś , że mowa jest o tym , że człowiek sam na siebie wyrok wygłasza.
To odnośnie wieczerzy. Ale Paweł mowi, ze 'przez Pana sądzeni jesteśmy', więc jak to? Pan sądzi ale my wydajemy wyrok? Więc bez względu, kto wydaje ów wyrok, kto jest sędzią? Kiedy ten sąd? Już na wieczerzy... (byłbym więc ostrozny przy spozywaniu :-D )
Jak wytłumaczysz to , że sąd nastąpi pomiędzy przeminięciem nieba i ziemi , a stworzeniem nowych?
Zależy jaki sąd masz na mysli i kogo.
Oszołomstwu mówię NIE!

tessa

Odpowiedzią jest werset poprzedni:
Rzym. 6:6
6. Wiedząc to, że nasz stary człowiek został wespół z nim ukrzyżowany, aby grzeszne ciało zostało unicestwione, byśmy już nadal nie służyli grzechowi;
(BW)
Człowiek, który rodzi się na nowo i poświęca Jezusowi , to umiera dla Niego i grzech już nad nim nie panuje.Przeczytaj kontekst tego wersetu.Przecież tam jest ciągle o tym mowa.
Nie wiem w ogóle czego tu nie rozumieć...

.............................................................................................

Zapłatą za grzech , który nie zostanie zmyty krwią Jezusa będzie smierć duszy w jeziorze ognia.Proste.

tessa:
A mógłbyś mi jeszcze odpowiedzieć dlaczego apostołowie umarli? śmiercią literalną ?
Skoro według ciebie narodzili się na nowo to według tych słów i twojego zrozumienia nie powinni umrzeć .

tessa

(BW)
Czy wtedy?:
(BW)

..................................

Odpłata wedle uczynków nie jest tożsama z sądem Bożym który odbędzie się w Tysiącleciu.Objawienie 20:4

W pieśni którą Mojżesz śpiewał przed śmiercią wykazał ,że Jehowa wywiera pomstę na swych wrogach i daje odpłatę tym którzy Go nienawidzą .

Powt Prawa 32:35

Pomsta jest moja i odpłata. W wyznaczonym
czasie ich stopa będzie się poruszać niepewnie,
gdyż dzień ich klęski jest bliski i śpieszą się
przygotowane dla nich wydarzenia’.

Jak odpłaca Jehowa? Stosownie do postępowania danego człowieka.

Psalm 7:16
Niedola spowodowana przez
niego wróci na jego głowę,
a na czubek głowy spadnie
mu jego własna przemoc.

Galacjan 6:7
Nie dajcie się wprowadzić w błąd: Bóg nie jest kimś, z kogo można drwić. Albowiem co człowiek sieje, to będzie też żąć

Czy już rozumiesz w jaki sposób Bóg odpłacił Aleksandrowi ?

tessa

(BW)

....................................

Żydzi wierzyli ,że staną przed sądem Bożym i Bóg każdego osobiście osądzi z uczynków dobrych i złych.

Kaznodziei 11:9

"Znajduj radość, młodzieńcze, w swojej młodości i niech twoje serce wyświadcza ci dobro w dniach twego wieku młodzieńczego, i chodź drogami twego serca oraz zgodnie z tym, co widzą twoje oczy. Ale wiedz, że za to wszystko prawdziwy Bóg stawi cię przed sądem. "

Kiedy ma nastąpić ten sąd?

Wyjaśnił to sam Jezus .Powiązał on zmartwychwstanie umarłych z sądem Bożym.

Jana 12:48
Kto mnie lekceważy i nie przyjmuje moich wypowiedzi, ma swego sędziego. Słowo, które powiedziałem — ono go osądzi w dniu ostatnim;

Zatem sąd miał się odbyć w "dniu ostatnim".
Według Objawienia 11:17,18 sądzenie umarłych nastąpi wtedy gdy Bóg weżmie swą moc i zacznie królować .

mówiąc: „Dziękujemy tobie, Jehowo Boże, Wszechmocny, któryś jest i któryś był, ponieważ wziąłeś swą wielką moc i zacząłeś królować. 18 Ale narody srodze się rozgniewały i nadszedł twój srogi gniew i wyznaczony czas na sądzenie umarłych i danie nagrody twym niewolnikom, prorokom, i świętym, i bojącym się twego imienia, małym i wielkim, oraz na doprowadzenie do ruiny tych, którzy rujnują ziemię”.

Potwierdza to też Objawienie 20:4 ,że dzień sądu zbiega się z Tysiącletnim panowaniem Jezusa.
I ujrzałem trony, i byli ci, którzy na nich zasiedli, i dano im władzę sądzenia. Tak, ujrzałem dusze tych, których stracono toporem za świadczenie o Jezusie i za mówienie o Bogu, tych, którzy nie oddali czci ani bestii, ani jej wizerunkowi i którzy nie przyjęli znamienia na swe czoło ani na rękę. I ożyli, i królowali z Chrystusem przez tysiąc lat.

Zatem dzień sądu o którym mówi Biblia to nie literalny dzień ,tylko tysiącletni okres w czasie którego cała ludzkość będzie pouczana o Bogu i dojdzie do doskonałości.

Za jakie czyny będą wtedy sądzeni ludzie? Czy za te popełnione za poprzedniego życia?
Nie.
Obecnie większość ludzi na świecie i ci co umarli nie znali wymagań Bożych.Nie znali Jezusa Chrystusa i jego Prawa .Grzechy więc popełniali w nieświadomości.
Jednak karą za nie jest śmierć .
Wszyscy są grzesznikami i wszyscy muszą ponieść karę za grzech czyli śmierć .

I Koryntian 15
Teraz jednak Chrystus jest wskrzeszony z martwych — pierwocina tych, którzy zapadli w sen śmierci. 21 Skoro bowiem śmierć jest przez człowieka, to i zmartwychwstanie umarłych jest przez człowieka. 22 Bo jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy zostaną ożywieni. "

Kto poniósł swą karę za grzech umierając ,ten jest już wolny od grzechu.Czyli nie podlega sądowi za grzechy popełnione za swego poprzedniego życia.Ma czyste konto przed Bogiem.

Bóg nie karze dwa razy za ten sam grzech.To chyba jasne :-)

Zatem ludzie którzy zmartwychwstaną będą sądzeni za czyny popełnione w dniu sądu .

Jak to opisuje Biblia?

Izajasza 11:9
Nie będą wyrządzać szkody ani przywodzić do zguby na całej mojej świętej górze; gdyż ziemia będzie napełniona poznaniem Jehowy, tak jak wody pokrywają morze.

Izajasza 26:9
Duszą swoją pragnąłem cię w nocy; tak, swym duchem, który jest we mnie, wciąż cię szukam; bo gdy od ciebie nadejdą sądy dla ziemi, prawości nauczą się mieszkańcy żyznej krainy.

Wracając do twojego pytania ,młodzieniec żyjąc wtedy w sposób bogobojny będzie sądzony z uczynków popełnionych w dniu sądu ,lecz dużo łatwiej będzie mu zachować prawość niż złoczyńcy który umarł u boku Jezusa .
I w tym sensie uczynki popełnione w tym życiu decydują o naszej wiecznej przyszłości.

Jak donosi Biblia niektórzy ludzie wprost nie będą chcieli zmienić swej osobowości na wzór Chrystusa .Izajasza 65:20, 26:10

"

"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Proroctwa”