Jedz tłuszcze nasycone

Tutaj możesz podzielić się radami odnośnie sposobów leczenia a także otrzymać pomoc w tej sprawie

Moderatorzy: kansyheniek, Bobo, booris, Junior Admin, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
veteran
Posty: 1133
Rejestracja: 04 wrz 2014, 21:07

Jedz tłuszcze nasycone

Post autor: veteran »

http://www.pepsieliot.com/nasycone-kwas ... im-swedem/

Nasycone kwasy tłuszczowe wróciły do łask, a olej kokosowy psim swędem
[...]
Olej kokosowy składa się z kwasów tłuszczowych o średnich łańcuchach MCFA. Dwie trzecie wszystkich tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym jest średniej długości łańcuchem tłuszczów nasyconych. To jest ważnym faktem i zasługuje na dodatkowe wyjaśnienie, bowiem tłuszcze MCFA w rzeczywistości pomagają nam schudnąć, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wyniki diabetykom i … zmniejszają ryzyko chorób serca.



Gdy jesz bio masło, tłuszcz jest spoko, ale kazeiny (nie spoko) pozbędziesz się klarowaniem masła

Wyobrażacie sobie jeszcze do niedawna taki tekścik, że tłuszcz nasycony może zmniejszyć ryzyko chorób serca?
Jedną z najwybitniejszych zalet spożywania MCFA jest to, że te tłuszcze nie zaprzątają, ani wątroby, ani pęcherzyka żółciowego do ich trawienia, ani emulgowania. Oznacza to natychmiastowy odzysk energii i zwiększoną termogenezę (zwiększenie tempa metabolizmu w organizmie), co prowadzi do większej produkcji ciepła, jak również poprawę krążenia.



Dla każdego człowieka z zaburzeniami trawienia tłuszczu lub usuniętym pęcherzykiem żółciowym, olej kokosowy jest najlepszym z możliwych rozwiązań, ponieważ jest niezwykle łatwo trawiony.

MCFA są także znane z ich właściwości przeciwbakteryjnych (mój wpis o próchnicy i oleju kokosowym) i przeciwgrzybiczych, dlatego spożywanie oleju kokosowego jest bardzo korzystne dla całego systemu immunologicznego.



Dodatkowo olej kokosowy pomaga ludziom z niedoczynnością tarczycy, przez zwiększanie szybkości przemiany materii w organizmie, szybciej tworząc więcej energii.

Dr medycyny Ray Peat, fizjolog, specjalista od hormonów, w tym progesteronu, na podstawie długoletnich badań twierdzi, że oleje wielonienasycone ingerują w czynności tarczycy.

Nienasycone oleje blokują wydzielanie hormonu tarczycy, a gdy mamy do czynienia z niedoborem hormonu tarczycy, ciało jest generalnie wystawiane na zwiększony poziom estrogenów. Bowiem hormon tarczycy jest niezbędny do wytwarzania progesteronu i pregnenolonu.

Hormon tarczycy jest potrzebny do korzystania i eliminacji cholesterolu, więc poziom cholesterolu może być podniesiony przez wszystko, co blokuje czynność tarczycy ( 2 )

To bardzo ciekawe, że wysoki poziom cholesterolu nie jest oznaką jedzenia zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych. Wysoki poziom cholesterolu w wielu przypadkach jest spowodowany słabą pracą tarczycy, a także (o czym wszyscy wiemy) nadmiernym spożyciem cukrów w kontekście jedzenia tłuszczu.



Które tłuszcze są nasycone i dlaczego ich potrzebujesz?
Nasycone kwasy tłuszczowych są częściowo stałe w temperaturze pokojowej i pochodzenia zwierzęcego znajdują się w mięsie, drobiu, smalcu, w skórze drobiu, w pełnym mleku, w jajach, serach.

Oraz pochodzenia roślinnego takie jak olej kokosowy i olej palmowy.



Dlaczego nasz organizm potrzebuje nasyconych kwasów tłuszczowych, aby zachować zdrowie i … młodość?
1. Tłuszcze nasycone stanowią co najmniej 50% tłuszczu w błonach komórkowych – są składnikiem fosfolipidów w każdej komórce. Nasycone kwasy tłuszczowe dają naszym komórkom integralność strukturalną, więc ściany komórkowe nie są słabe i mogą chronić wnętrza komórek.

2. Nasycone kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę w zdrowiu naszych kości. Wapń może być skutecznie wykorzystany przez kości, gdy co najmniej 50 % spożywanych tłuszczów stanowią te nasycone.

3. Nasycone kwasy tłuszczowe rzeczywiście obniżają poziom lipoprotein we krwi, co prowadzi do ochrony przed chorobami serca, a nadmiar paliwa z olejów roślinnych zwiększa poziom lipoprotein.



4. Nasycone kwasy tłuszczowe chronią wątrobę przed skutkami związanymi z piciem alkoholu i innymi toksynami, w tym popularnymi środkami przeciwbólowymi.

5. Nasycone kwasy tłuszczowe są potrzebne do prawidłowego wykorzystania kwasów Omega -3, gdyż pomagają lepiej zatrzymywać w tkankach omega-3, gdy nasza dieta jest bogata w tłuszcze nasycone (zwłaszcza oleju kokosowego organicznego i z pierwszego tłoczenia na zimno. )

6. Nasycony kwas stearynowy znaleziony w wołowinie i kakao, oraz kwas palmitynowy w oleju z orzecha kokosowego są bardzo korzystne dla pracy serca, dlatego, że tłuszcz całego mięśnia sercowego jest wysoce nasycony. Serce czerpie z tej rezerwy tłuszczu w czasie stresu.



7. Nasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oktanowy obficie występuje w oleju kokosowym, a ma właściwości przeciwgrzybiczne i pozwala na zmniejszenie przerostu drożdży Candida, a jak wiemy przerost Candida jest obecnie powszechny w ciele społeczeństwa.

8. Podczas, gdy tłuszcze nasycone podnoszą zarówno zły, jak i dobry cholesterol, to TFA (czyli tłuszcze trans), jak również nadmiar spożywania kwasów tłuszczowych Omega-6 podnoszą tylko złe, o niskiej gęstości Lipo – białko ( LDL), które zwiemy złym cholesterolem, zaś tłumią dobre Lipo – białko (HDL), które nazywamy dobrym cholesterolem.

Czyli role się niejako odwróciły? Łi
Łk. 15:19
I nie jestem godzien więcej być nazywany synem twoim, uczyń mię jako jednego z najemników twoich.
(BG)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie”