Chrzest wiary po raz drugi

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie forum. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości, które spotkasz na forum.

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Felek

Re: Chrzest wiary po raz drugi

Post autor: Felek »

Chrzest wiary po raz drugi.

Ponieważ ostatnie wpisy forumowiczów dość nieprzytomnie poruszają się w AI i omijają zapewnie z powodu braku wiedzy szerokim łukiem przedmiot rozważań pozwoliłem sobie na przedstawieniu swojego poglądu na główne zagadnienie.

Z pozycji katolickiej doktryny sprawa wydaje się prosta jak instrukcja obsługi czajnika: chrzest jest jednorazowy, niekasowalny i wyposażony w coś, co teologia nazywa „niezatarte znamię”, czyli rodzaj duchowego numeru seryjnego, którego nie da się ani zmienić, ani odesłać do serwisu. Ma to jednocześnie zabezpieczyć Kościół przed cwaniakami którzy zechcą uniknąć procesu spowiedzi i rozgrzeszenia, bo chrzest niejako automatycznie to wszystko załatwi zmazując tak jak przy pierwszym podejściu wszystkie grzechy.

Stąd cała idea „drugiego chrztu” w sensie dosłownym jest w tym systemie logicznie wykluczona, a jeśli się pojawia, to tylko jako korekta błędu pomiarowego, czyli chrzest warunkowy – taki teologiczny tryb awaryjny: „jeśli nie jesteś ochrzczony, to cię chrzczę”, co samo w sobie brzmi jak zdanie z instrukcji do urządzenia, które nie wie, czy jest włączone.

Kościół katolicki konsekwentnie zakłada, że sakrament działa ex opere operato, czyli nie dlatego, że człowiek coś „czuje” albo „rozumie”, tylko dlatego, że działa w określonym rytuale i intencji wspólnoty.

I tu zaczyna się zgrzyt, bo wchodzi argument zdroworozsądkowy: niemowlę nie rozumie nic, nie wybiera nic, nie deklaruje nic, jest w stanie równie sakramentalnym jak kot na stole operacyjnym – obecny, żywy, ale niekoniecznie uczestniczący w idei, która go dotyczy.

Analogicznie z małżeństwem: nikt przy zdrowych zmysłach nie uznałby za ważny kontrakt, w którym jedna strona leży nieprzytomna, bo brak elementarnego warunku umowy, czyli świadomej zgody. I tu pojawia się napięcie, które żadna scholastyka nie rozwiązuje bez lekkiego uśmiechu: jeśli fundamentem małżeństwa jest zgoda, to czemu fundamentem chrztu ma być jej brak?

Odpowiedź teologii brzmi: bo to nie jest ten sam typ rzeczywistości. Odpowiedź zdrowego rozsądku brzmi: ale przecież mówimy o decyzjach dotyczących człowieka, więc jakim cudem zmieniamy kryteria? W praktyce więc chrzest niemowlęcia staje się aktem wyprzedzającym świadomość, czymś w rodzaju duchowej inwestycji dokonanej zanim inwestor dowie się, że ma portfel.

I tutaj moja intuicja prowadzi do wniosku, który można ubrać na ostro: jeśli warunkiem sensownego aktu religijnego jest świadoma decyzja, a jej brak nie jest przeszkodą, tylko „tajemnicą łaski”, to granica między decyzją a rytuałem przestaje być logiczna, a zaczyna być czysto instytucjonalna.
Wniosek końcowy: jeśli świadoma zgoda jest konieczna do ważności kluczowych ludzkich aktów, to konsekwentnie chrzest udzielany bez świadomości nie spełnia warunku realnej decyzji osoby i staje się wyłącznie rytuałem przypisanym zewnętrznie, a nie aktem podjętym przez człowieka.

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

Chrzest wodą po raz drugi jest już nie potrzebny, bo w ostatnich dniach Bóg wyleje Ducha swojego na wszelkie ciało i będą prorokować synowie wasi i córki wasze, młodzieńcy wasi widzenia mieć będą a starcy sny. Na tym polega chrzczenie Duchem Świętym.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

Awatar użytkownika
Felek

Post autor: Felek »

To, że Bóg wyleje swojego Ducha na wszelkie ciało, nie oznacza jeszcze, że chrzest wodą staje się zbędny. Proroctwo Joela mówi o darze Ducha Świętego, a nie o zniesieniu chrztu wodnego. Gdyby rzeczywiście wylanie Ducha miało zastąpić chrzest wodą, trudno wyjaśnić, dlaczego po dniu Pięćdziesiątnicy apostołowie nadal chrzcili wodą. Sam fakt chrztu Duchem Świętym nie dowodzi więc, że chrzest wodny przestał obowiązywać.

Natomiast jeśli ktoś prezentuje pogląd, że chrzest wodny był jedynie znakiem przejściowym i został zastąpiony chrztem Ducha, powinien oprzeć go na tekstach, które wyraźnie mówią o ustaniu chrztu wodnego. Sam cytat z Joela takiego stwierdzenia nie zawiera. Innymi słowy, między przesłanką („Bóg wyleje Ducha”) a wnioskiem („drugi chrzest wodą jest niepotrzebny”) brakuje logicznego ogniwa.

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

Przecież Jan Chrzciciel powiedział:

Ja was chrzczę wodą dla nawrócenia, lecz ten, który idzie za mną mocniejszy jest ode mnie. Nie jestem godzien nosić Mu sandałów. On was będzie chrzcił, zanurzając w Duchu Świętym i ogniu. W ręku trzyma sito. Dokładnie przesieje wszystko, co jest na Jego klepisku. Ziarno zbierze do spichlerza, plewy natomiast spali w niegasnącym ogniu. Mateusz 3.11-12

Obecność Jezusa jest mocniejsza niż chrzest wodny, Jego działanie ma większe znaczenie.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Propozycje, sugestie, błędy, pytania.”